Już od dosyć dawna można znaleźć u nas zarówno przepis na znany wszystkim rosół z kury lub wołowiny , jak i na warzywną zupę z kurczaka przeznaczoną do przygotowania raczej „na szybko”. Dzisiaj zaproponujemy coś tyleż zbliżonego, co zarazem bardzo odmiennego. W pewnym skrócie chciałoby się powiedzieć, że to taki „rosół z warzywami i mięsem”. Sporo byłoby w tym prawdy
Kulinarna Pokusainnej postaci. Nasz przepis jest tylko pewną propozycją. Zasugerowaliśmy dodatek kurczaka, krewetek i usmażonego na omlet jajka, ale również dobrze można by np. użyć mieszanki samych owoców morza, albo wołowiny lub jeszcze innego mięsa. Różny może być także sposób przyprawiania. Do popularnych dodatków należą kecap manis (słodki sos o gęstej konsystencji oparty na sosie sojowym), sambal oelek czy pasta krewetkowa
Kulinarna PokusaKuchnia austriacka Składniki 60 dag dobrej wołowiny 2 cebule 300 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml octu z czerwonego wina 50 ml koniaku czerwony pieprz 2 listki laurowe 3 goździki 2 marchewki 1,5 dag suszonych grzybów 2 łyżki oleju 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany kremówki sól pieprz natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie
R'n'G Kitchenlodówce lub zamrozić. Przepis nie jest skomplikowany i może każdy pokusić się o przygotowanie takiej domowej kiełbasy. Mięso najlepiej wykorzystać różne np: łopatkę,szynkę, karkówkę, boczek. Można dodać trochę wołowiny. Składniki 2 … Czytaj dalej Kiełbasa pieczona
gotuj ze mnąwędzonej szynki (mogą być różne rodzaje) 1/2 kg pieczonej wieprzowiny 1/4 kg wędzonej swojskiej kiełbasy 1/4 kg różnych rodzajów chłodnych mięs pozostałych z obiadu (np. drób, królik, dziczyzna, wołowina, wieprzowina) przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego. zasmażka: 1 łyżka mąki+1 łyżka masła Bigos przepis. Przygotowanie bigosu: Krok 1. -kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku
Moja Książka Kucharskadostaje po godzinie w pieczenia. Spróbujcie tego w te święta. Przepis na bigos świąteczny – pieczony Składniki: 4 duże cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 500 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), dwie garście suszonych grzybów, garść śliwek wędzonych, dwie czubate
Kulinarna Polskadostaniemy pyszne cannelloni z mięsnym farszem. Zapiekanki są powszechnie lubiane i często przygotowywane. Listę najpotrzebniejszych produktów i przepis przedstawiam poniżej. Składniki: 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 500 g wołowiny 20 dag żółtego sera 250 g makaronu canneloni 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz, ulubione zioła do smaku 1łyżka masła Oliwa z oliwek do smażenia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pierwszy utworzony trójkąt. Przepisy na pierożki samosa Samosy warzywne - wersja indyjska Samosa - pyszne pierożki po raz drugi - wersja z kurczakiem i batatami Sambousa czyli pierogi po saudyjsku - wersja z wołowiną Arabskie pierożki z daktylami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFirmie Ambition chciałabym życzyć razem z Rodziną właśnie takiego wspaniałego czasu. świąteczny obiad podam na zastawie obiadowej KUBIKO 250 g mięsa mielonego z szynki 250 g mielonej wołowiny 0,5 szklanki suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki suszonej śliwki 1 cebula 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 łyżka otrąb owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól
VioletoweKucharzenieSkładniki (4 osoby): 4 duże, twarde pomidory 400g mielonej wołowiny 2 duże cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz białe wino oliwa z oliwek oregano tymianek sos beszamelowy żółty ser Pomidorom odciąć górę, od strony ogonka, wydrążyć miąższ łyżeczką. Wydrążone pomidory odłożyć, miąższ i odciente plasterki drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić
stajnia gołębie od kuchnisalami. W Wielkiej Brytanii zapiekanka z automatu kojarzy się z sheperd’s pie i cottage pie, prostymi daniami, na które składa się warzywno-mięsny sos (odpowiednio z baraniny i wołowiny), zapieczony pod warstwą pure. W naszym domu jest to dość częsty gość, gdyż zapiekanka znakomicie nadaje się do ponownego wykorzystania pure z poprzedniego dnia, lub kalafiora, który został w lodówce
Niedzielny kucharzprzekręciliśmy. Czas: 10-15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Tradycyjnie strogonoff robi się z polędwicy wołowej. Jest to jedna rzecz droga , dlatego w przepisie zastąpiliśmy wołowinę filetem z indyka. Mięso jest równie delikatne i szybkie do przyrządzenia. I jeszcze jedna zmiana: zamiast ciężkawej śmietany, podstawę sosu stanowi jogurt i mleko. W efekcie danie jest lekkie o ciekawej
Niedzielny kucharzdzisiaj. Pszenna to była ta wytworna, elegancka, natomiast żytnia raczej dla plebsu), groch, bób, olej konopny, grzyby suszone i kiszone (czy dzisiaj ktokolwiek słyszał o kiszonych grzybach?), wieprzowinę oraz wołowinę – soloną lub wędzoną, często dziczyznę, wszelakie wędliny, słoninę, sery, masło, jaja, miód (którym słodzono potrawy), a także miód pitny i beczułki lekkiego piwa. Były również warzywa, chociaż ich wybór był
Marder&Marder Manufactureodróżnia ją większa ilość warzyw, dodatek ryżu i lżejsza konsystencja. Z kawałkiem chleba właściwie stanowi kompletny posiłek. Idealna na jesienno-zimowe chłody. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego (najlepsza będzie wołowina, ale może też być wieprzowe, u nas tym razem pół na pół), trzy cebule, trzy ząbki czosnku, trzy marchewki, seler naciowy, dwie puszki pomidorów w zalewie, garść ryżu, papryka
Kulinarna Polskadomowy chrupiący razowy chleb z ziarnami. Potem pojawia się boska kaszanka smażona z cebulą, pikantną kiełbasą podana z musztardą (13,90 zł) i przepyszny tatar z polskiej wołowiny z jajkiem ( 27,90 zł). Wart spróbowania jest także t atar z pomidora ( 24,90 zł), p ate z wątróbki i foie gras z konfiturą malinową
Kulinarne przygody Gatity