wołowina - 6415 przepisów (strona:179/428)

Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) 101

aksamitnej gładkiej konsystencji i wyjątkowym smaku. Niedawno trafiła w nasze ręce rewelacyjna książka Konrada Budzyka "Hummusy i pasty" Książka dla mnie niezwykle ważna, bowiem hummus, labneh i pakistańska wołowina stanowiły w Al-Khobar jedne z głównych składników mojej diety. To właśnie mieląc ciecierzycę na mąkę do pakory (warzywa smażone w cieście), spaliłam całkiem przyzwoity wysokoobrotowy blender. Teraz już

Cztery Fajery
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 104

zupę krem z kalafiora, to uda się przyrządzić krem z brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny, ale na takich zasadach powstaje również węgierski bogracz gulasz i chili con carne. Podobnie było z sosami, pieczywem,   ciastami i napojami. I tak drogą analogii tworzyliśmy kolejne potrawy, dopasowane

Cztery Fajery
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 124

zachodnim Siedmiogrodzie (Rumunia) Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone

Cztery Fajery
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 123

temu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka  lub  cały kurczak pokrojony na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki

Cztery Fajery
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 111

przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego wg przepisu mojej babci, od której "Kuchnię polską" dostałam. Kotlety mielone z mięsa mieszanego - składniki wg przepisu z 1963 roku 30 dag wołowiny z kością (łopatka) 20 dag wieprzowiny z kością 5 dag cebuli 6 dag czerstwej bułki (w całości) jedna ósma litra wody lub mleka (czyli 125 ml) 2 dag tłuszczu 1 jajko

Cztery Fajery
Kurczak w marynacie teriyaki 135

też, zamiast w marynacie,  przygotować kurczaka w sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki  - do drobiu, mięsa i ryb , dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni

Cztery Fajery
Środa: Polpette di polo Jamiego Oliviera 156

mielone, na które mówimy też pulpety. To już zapożyczenie z Włoch. Polpette to po prostu mięsne kulki – danie absolutnie fundamentalne dla włoskiej kuchni. Najczęściej robione są z mielonej wołowiny i cielęciny, choć wersja z polo czyli kurczakiem jest często spotykana. Polpette podaje się w formie przekąski, w zupie, albo na danie główne, w sosie pomidorowym lub saute, często

Niedzielny kucharz
KETO BURRITO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy) 311

mielony czosnek granulowany zioła prowansalskie inne ulubione przyprawy Składniki na farsz do 1 średniej wielkości keto burrito: 150 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego (łopatka, karkówka, podgardle, wołowina) 30 g pomidorów świeżych lub w puszcze bez skórki 30 g cebuli czerwonej 1 ząbek czosnku 10 g (ok 1/2 sztuki) papryczki chili 50 g papryki czerwonej i żółtej

Ola la LCHF
flamenquínes cordobéses 213

Pyszne roladki, nadziewane szynką serrano. Mogą być z wieprzowiny, mogą z wołowiny. W przepisach pojawia się polędwica wołowa, polędwiczki wieprzowe, schab wieprzowy, albo szynka. Podawane jako danie główne, albo jako przekąska. Czasem mięso jest marynowane w soku z cytryny, czosnku i natce pietruszki, czasem tylko solone i pieprzone. Czasem dodawany jest do środka żółty ser, częściej nie… Zależy

stajnia gołębie od kuchni
Gulasz drobiowy z grzybami 110

rozmaitymi kaszami lub wyrobami z ziemniaków, najczęściej kluskami śląskimi lub kopytkami. Oj, zdecydowanie mięsny gulasz był jednym z hitów na kilka dni. Wersji było kilka, od wyłącznie z wieprza, wołowiny, drobiu po wszelakie łączenia gatunków mięs. Dodatki też w zależności od zasobności portfela, tego co było, na co miało się chęć. Najczęściej były to grzyby wszelakie jadalne, leśne po sowite

Zasmakuj Kuchni
Pulpety wołowe z bananem 99

razem postanowiliśmy troszkę pojechać. Taka fuzja w Indiach na bank by nie przeszła :P ale u nas już tak. Składniki 500 g wołowiny (najlepiej ligawy) 1 jajko 2 banany 2 łyżki soku z limonki 4 łyżki mąki 100 ml oleju rzepakowego 100 g cukinii 1 marchew 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka garam masala 1 cebula 2 ząbki czosnku

R'n'G Kitchen
Gulasz wołowy z ogórkami małosolnymi 91

Aromatyczny gulasz z dodatkiem ogórków małosolnych. Składniki 500 g wołowiny z udźca 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ogórki małosolne 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki 700 ml bulionu warzywnego mielony cynamon mielona czerwona papryka sól, pieprz Przygotowanie Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w dużą kostkę mięso, obrane i pokrojone w kostkę

R'n'G Kitchen
Nasi goreng 192

innej postaci. Nasz przepis jest tylko pewną propozycją. Zasugerowaliśmy dodatek kurczaka, krewetek i usmażonego na omlet jajka, ale również dobrze można by np. użyć mieszanki samych owoców morza, albo wołowiny lub jeszcze innego mięsa. Różny może być także sposób przyprawiania. Do popularnych dodatków należą kecap manis (słodki sos o gęstej konsystencji oparty na sosie sojowym), sambal oelek czy pasta krewetkowa

Kulinarna Pokusa
Wieprzowina po chińsku z ryżem 259

niewielka ilość już Was nasyci. Przepis na wieprzowinę, “jak z chinola” jest bardzo prosty. Do przygotowania dania użyłam gotowej mieszanki mrożonych warzyw oraz kawałka łopatki wieprzowej. Sekret wołowiny po chińsku drzemie w przyprawach – połączyłam kilka orientalnych smaków, aby stworzyć idealny, zrównoważony aromat. Udało się! Do przygotowania wieprzowiny do chińsku niezbędny jest sos rybny oraz sos sojowe

Kuchnia Bazylii
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 97

razem już nie będę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony  Balkan Blend   składniki ok 12 sztuk główka kiszonej kapusty * użyłam młodej - farsz: 500 g wołowiny zmielonej 150 g surowego ryżu 1 cebula 4 - 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki  sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej

Stare Gary