Składniki:Galaretka wiśniowa -1 opak.Galaretka cytrynowa – 1 opak.Mleko skondensowane niesłodzone – 340gBiała czekolada – kilka kostekGorzka czekolada – kilka kostekWykonanie:Galaretkę wiśniową rozpuścić w 250ml wrzątku.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250ml wrzątku.Obie galaretki pozostawić do ostudzenia i gdy zaczną lekko tężeć dodać do każdej po 170g mleka skondensowanego i ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż masa będzie puszysta.Na(...)blaszki (użyłam wysokiej, okrągłej blaszki o średnicy 18cm ) najpierw wylać masę wiśniową, a następnie delikatnie masę cytrynową. Włożyć do lodówki na kilka godzin, by pianka całkowicie stężała.Kilka kostek białej i gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce. Oprószyć wierzch pianki. Smacznego! The post Pianka wiśniowo-cytrynowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojecukier puder – 2 łyżki * cukier waniliowy – 1 op * żelatyna – 3 łyżeczkiDODATKOWO : * wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) – 1 słoik * dżem wiśniowy – 5 łyżek * czekolada mleczna – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.Wsypujemy(...)rozpuszczoną ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.Obficie nasączamy go kompotem pozostałym z wiśni ( ewentualnie dodatkowym alkoholem w postaci nalewki wiśniowej ).Smarujemy po całości połową dżemu wiśniowego , a następnie częścią ubitej śmietany.Delikatnie wygładzamy i układamy wiśnie.Przykrywamy kolejny blatem biszkoptowym , nasączamy kompotem.Smarujemy dżemem wiśniowym i kolejną warstwą ubitej śmietany.Układamy
Ostra na Słodkojeszcze większą do wszelkiego rodzaju czekoladowych ciast i ciasteczek. A sytuacja idealna jest wtedy gdy mogę połączyć czekoladę z wiśniami. Dzisiejsze ciasto oprócz tego, że jest mocno czekoladowe, zawiera wiśniową nutę to jeszcze jest wilgotne i cudownie rozpływa się w ustach a my razem z nim. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 2 jajka 220g masła 3/4 szklanki(...)prawdziwego kakao 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy 1 tabliczka mlecznej czekolady 150g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 200g dżemu wiśniowego W małym garnuszku rozpuszczamy masło, kakao, kawę i czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy
Animelka BlogOstatnio na blogu zrobiło się wiśniowo. Robiłam konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem na zimę i tak sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-).Jeśli przygotujesz(...)zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku: Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami Proporcje na 8 bułeczekCzas przygotowania: 3 godziny Składniki:Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru
Kulinarne przygody Gatityrewelacyjny wiśnie nadają lekko kwaśnego smaku a wiśniówka aromatu. Składniki: Biszkopt 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kisiel wiśniowy kompot z wiśni ( u mnie 680 g) 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 100 ml wiśniówki Bita śmietana 1 l kremówki 5 łyżek cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny(...)masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na tortownicę 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 min. w 170 st. Zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 placki.Kisiel wiśniowy: Wiśnie odsączyć na sitku. Sok z wiśni przelać do garnka i uzupełnić do 0,5 litra wodą. Odlać 0,5 szklanki soku dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Resztę soku
Ala piecze i gotujeOstatnio mieliśmy przyjemność przygotować tort dla Frisco.pl . Tematem przewodnim dla nas były wiśnie i postanowiliśmy wykorzystać je w kilku wariantach - do nasączenia tortu, przygotowania frużeliny wiśniowej i pysznego wiśniowego musu! Tort został przygotowany z czekoladowego biszkoptu, opatulony czekoladowym kremem i polany czekoladowym ganache! Poczęstowaliśmy tortem kilkanaście osób i nie było osoby, której by nie smakował! Jest czekoladowy, wiśniowy
Plate of Joygrilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet całego kurczaka z rożna. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego 1/3 szklanki konfitury wiśniowej 1/3 szklanki ketchupu ¼ szklanki brązowego cukru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu Worcestershire ½ łyżeczki chili ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W rondelku połączyć wszystkie składniki i gotować na wolnym(...)ogniu przez 5-8 minut. Po ugotowaniu zdjąć z ognia i ostudzić przed zastosowaniem. Sos balsamiczno-wiśniowy do drobiu i wieprzowiny z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Sos balsamiczno-wiśniowy do drobiu i wieprzowiny z grilla appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieglazurą. Grillować około 8-9 minut lub do momentu aż da się łatwo dzielić widelcem. Łososia podawać z grillowanymi szaszłykami mango. Grillowane szaszłyki z mango, podawane z łososiem w wiśniowej glazurze z sosem sriracha is a post from: naRuszcie.plThe post Grillowane szaszłyki z mango, podawane z łososiem w wiśniowej glazurze z sosem sriracha appeared first on naRuszcie.pl
naRuszciejajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem z białej czekolady 500 g białej czekolady 650 ml śmietany kremówki 36% Frużelina wiśniowa 600 g wiśni 3,5 łyżeczki żelatyny 135 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Nasączenie 250 ml zaparzonej herbaty 1 łyżka cukru 3 łyżki soku z cytryny Wykończenie 800 g masy(...)śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Frużelina wiśniowa Wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy wiśnie puszczą sok dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy
Wędrówki po kuchniJeszcze jako dziecko pamiętam jak tato wchodził na daszek i zrywał niezliczone ilości tych małych czerwonych kuleczek do blaszanych, podłużnych dzbanów. Mama spędzała dużo czasu na zaprawianiu pysznego kompotu wiśniowego, który później był nieodzownym towarzyszem niedzielnych obiadów. Dzisiaj wiśnie wykorzystałam do sernika, który zadowoli nie jedno podniebienie. SKŁADNIKI: 150 g mąki 200 g cukru(...)jajka 75 g masła 500 g chudego twarogu skórka starta z jednej cytryny 50 g śmietanki 30% lub 36% 30 g kaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy 2 łyżki ciemnego kakao 500 g wiśni WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło
vaniliowoczekoladowaGofry lubi chyba każdy łasuch, szczególnie letnią porą, te upiekłam z mąki orkiszowej i podałam z bitą śmietaną, sosem wiśniowym oraz startą czekoladą. Moi domownicy stwierdzili że smakują obłędnie. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: Sos do deserów wiśniowy Fanex 50 gram startej czekolady Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, wlewamy mleko, olej, wodę gazowanej i dodajemy żółtka, całość dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy
Bajeczna Kuchniatrzeszczy w szwach pod naporem nalewek. Tak, mamy co jeść i co pić :) Tak więc teraz miałem do zrobienia jeszcze dwie nalewki, ale finalnie wyszły trzy. Zrobiłem tę właśnie wiśniową, zrobiłem z czerwonej porzeczki i jeszcze trochę owoców mi zostało. Pomyślałem więc, że dobrym pomysłem będzie zrobić mieszaną nalewkę, wiśniowo-porzeczkową. Nie wiedziałem co z tego wyjdzie, ale trzeba próbować(...)trzeba eksperymentować. Czas pokazał, że to był dobry pomysł. A przepis dostaniecie niedługo. Teraz wiśniowa. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg wydrylowanych wiśni 500 ml spirytusu 95% 300 ml wody 500 g cukru Wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy, wstrząsamy
Marder&Marder Manufactureświetnie się prezentuje. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe 700 ml wody Na warstwę śmietankową: 500 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 2 śmietan(...)sitko mąkę. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników i przelać do formy wyrównując górę. Piec na środkowej półce piekarnika około 25-30 minut, Gotowy biszkopt zostawić do ostudzenia. Warstwa wiśniowa: Przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu z 700 ml wody (zamiast wody można wykorzystać sok z wiśni, który powstał nam w trakcie ich drylowania, a brakującą ilość uzupełnić wodą). Wydrylowane
Passions hobbies lifezimno z galaretkami Składniki : serek waniliowy - 1000 gr żelatyna - 3 łyżki śmietanka 36 % - 200 g cukier puder - 150 g herbatniki kakaowe Petit Beurre CUKRY NYSKIE - 100 g galaretki wiśniowe- 2 opak galaretki kolorowe - 4 szt Przygotowanie : Galaretki kolorowe rozpuścić każdą w szklance gotowanej wody, wylać do płaskiego naczynia, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe kolorowe galaretki pokroić(...)kostkę. Następne wiśniowe galaretki rozpuścić w 800 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl wrzącej wody, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka waniliowego, dalej ubijać. Następnie wlać żelatynę, zmiksować. Do masy serowej włożyć kostki galaretek, lekko łyżką wymieszać. Tortownicę wyłożyć herbatnikami, wylać masę serową
Kuchnia Danusi