Ciasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową. Efekt wielu kombinacji, smaki idealnie się uzupełniają nie może go zabraknąć na wielu uroczystościach, na długi czas potrafi zaspokoić ochotę na słodkości. Blacha 25/30 –ciasto jest dość wysokie(...)cytryny Krem budyniowy z likierem: 750ml mleka 2 budynie śmietankowe 32 g cukru z prawdziwa wanilią 4 łyżki cukru 100 ml likieru waniliowego 35 dag masła Warstwa wiśniowa: 1 słoik wiśni drylowanych z syropu 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo
Wanilia i Kardamonrabarbarem i truskawkami , buchty z rabarbarem , czy bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego połączyłam z kwaśnym rabarbarem, kremowym, kwaskowym budyniem wiśniowym i słodką chrupiącą kruszonką. Muszę się Wam przyznać, że trochę się obawiałam tego połączenia, ale jak się później okazało niepotrzebnie. Otóż rabarbar i budyń wiśniowy stworzyły harmonijną całość, nieco kwaskową(...)lecz słodką, kremową, pyszną. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką: na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej jakości) 20 g świeżych drożdży 180 ml ciepłego mleka 80 g cukru 150 g rozpuszczonego masła 2 jajka szczypta soli
Rozpustne gotowaniezawsze porcja refleksji, niekoniecznie na tematy kulinarne. Ponieważ świat nie kręci się tylko wokół samego jedzenia :) Po tak obszernym wywodzie pora w końcu przejść do sedna. Powyższe ciasto wiśniowe to jedno z moich ulubionych, dlatego było jednym z paru wypieków na moim urodzinowym stole. Uwielbiam je zwłaszcza za wiśniową masę w środku. Przepis od dawna jest w mojej rodzinie(...)proste na jakie wygląda :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni z kompotu bez pestek 3 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe 3 łyżki cukru Pianka: 2 śnieżki 2 galaretki wiśniowe 400 ml mleka Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka
My simple kitchenTorcik jogurtowy to propozycja dla zwolenników mało słodkich i kwaskowatych deserów. W kakaowym biszkopcie znajdują się dwie warstwy jogurtowe – jedna z dżemem jagodowym, druga z dżemem wiśniowym, lekko ścięte dzięki żelatynie. Z drugiej strony, jeśli ktoś woli słodkie torciki śmietanowe, wystarczy zamiast jogurtu greckiego użyć śmietany kremówki i dodać do masy nieco więcej cukru :) Torcik jest łatwy do przygotowania(...)mąki pszennej 1 płaska łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na obie masy jogurtowe: 800 ml gęstego kwaśnego jogurtu greckiego* 1 słoiczek niskosłodzonego dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (ok. 220 g ) 1 słoiczek niskosłodzonego dżemu wiśniowego z kawałkami owoców (ok. 220 g ) 4 płaskie łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2/3 szklanki wrzącej wody
Trzeci talerzużyłam alkoholu i zmniejszyłam ilość składników do tortownicy 20 cm. Super połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany. Tort nie jest słodki, wspaniale wilgotny. Sprawę ułatwiła mi gotowa frużelina wiśniowa. Składniki: 105 g gorzkiej czekolady 105 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru 4 jajka 105 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia blatów: 2 łyżki(...)żelu wiśniowego z frużeliny wiśniowej + 105 ml wody Masa śmietanowa: 550 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru Masa wiśniowa: Słoik / puszka frużeliny wiśniowej (ja zużyłam około 300 g ) 1. Masło miksujemy z roztopioną lekko ciepłą czekoladą. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. 2. Powoli dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy cukier i cały czas miksujemy. 3. Mąkę przesiewamy
NA MOIM TALERZUOliwce i gościach zrobił wrażenie :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa wiśniowa: 3 budynie waniliowe 2 galaretki wiśniowe 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Masa budyniowa: budyń waniliowy 1/2l mleka kostka miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/3 szkl wody łyżka(...)cukru łyżka soku z cytryny Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej 300g masy cukrowej różowe kuleczki różowy barwnik spożywczy Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając łyżką połączyć z masą jajeczną
Smakołyki Asimojprzepisna.pl | Kostka wiśniowa Ciasto, które zrobiłam na pierwsze urodziny synka. Goście byli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko kakaowe, puszyste i mięciutkie jak najlepszy biszkopt, ale jednocześnie nie suche. Przepis myślę idealny. Ciasto jest podzielne, idealnie nada się na imprezy bo ładnie się prezentuje, smakuje świetnie i starczy na około(...)samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny
moj przepis naszklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki, 3 płaskie łyżki cukru pudru, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 4 łyżki gorącej wody. dodatkowo: dżem wiśniowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki soku wiśniowego, tabliczka gorzkiej czekolady, garść wiśni (drylowanych, świeżych, mrożonych lub z kompotu) Wykonanie: Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy(...)stopni piekarnika na 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt studzimy i dzielimy na 2 części (jeżeli wybierzecie wersję na tort to biszkopt dzielimy na 3 części). Z dżemu wiśniowego wyjmujemy owoce tak, aby została nam tylko galaretka. Do galaretki dodajemy sok z cytryny i sok wiśniowy. Dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w wodzie i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia. Śmietanę kremówkę
paapilotkaaszklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 13 łyżek kakao 500 gr masła miękkiego (ja użyłam 375 gr (osełka z Biedronki tyle ma)) 5o gr gorzkiej czekolady 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 200 ml spirytusu 1,5 szklanka wiśni z nalewki'; document.write(" "); Składniki na formę okrągłą o średnicy(...)drugiej misie umieścić miękkie masło, zmiksować na puszystą masę, dodać kakao, zmiksować.Wyłączyć mikser i dodawać powoli masę jajeczną, łyżka po łyżce. Dodać 50 ml spirytusu. Nasączenie: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny rozpuszczone 2 szklankach gorącego kompotu wiśniowego 150 ml spirytusu 1 szklanka wiśni z nalewki Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dobrze
moj przepis naszklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni mrożonych 1 galaretka wiśniowa polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 1/3 szklanki płatków migdałowych pozostałe: 1 galaretka wiśniowa Biszkopt: Białka temperatura(...)pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam w szklance i wstawiam do lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję ze szklanki podgrzewając szklankę w gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem
wesoła kuchniaNieziemskie ciasto czekoladowe z delikatnym, śmietanowym kremem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniową frużeliną to jedne z najlepszych połączeń smakow ych wśród czekoladowych ciast jakie moż em y przygotować. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują tworząc elegancki, niepowtarzalny w smaku deser, który pokochają wszyscy wielbiciele czekolady. Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki - Składniki: Masa(...)szklanki cukru 120 g mąki tortowej 3 0 g szklanki kakao 6 0 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczk i proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Wiśniowa: 75 ml syropu po wiśniach w zalewie 25 ml wody 2 łyżki cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) (ewentualnie zamiast przygotowywania frużelin y moż
Słodka StronaMocno czekoladowy torcik z konfiturą wiśniową powstał na bazie przepisu na Czekoladowe ciasto tortowe (ulubione ciasto mego syna). Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie. Mój torcik nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach. Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) dodatkowo: 400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie) 100 g wiśni kandyzowanych (dekoracja) 250 - 300 ml soku wiśniowego (nasączenie) 2 - 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto: Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier
Kuchcik gotujeTutaj :) Przełożenie tortu i dekoracja: 800 ml śmietany kremówki 30-36 % schłodzonej 4 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do rozp. żelatyny Dżem wiśniowy nisko słodzony lub domowej roboty wiśnie z alkoholu nalewka wiśniowa lub likier wiśniowy tak około 80 ml płatki czekolady do dekoracji 1. Gotowy biszkopt przekrawam na trzy części. Do przecięcia(...)czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. 3. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką delikatnie rozrobiona z wodą aby nie była za mocna. Wykładam prawie 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego na to ubita kremówka, przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem. Wykładam znów 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego, a na to ubita kremówka, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje kremówką, wiśniami z alkoholu
Gotowanie...to proste !proszku do pieczenia Krem: • 300 g masła w temperaturze pokojowej • 6 łyżek cukru pudru • 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej • 50 g zmielonych orzechów włoskich • 3-4 łyżki spirytusu Masa wiśniowa: • 900 g mrożonych wiśni • 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym czubkiem) • 1/3 szklanki wody • 2 łyżki cukru) Masa śmietanowa: • 1 galaretka wiśniowa w proszku(...)łyżki cukru pudru • 2 łyżeczki cukru wanilinowego Do nasączenia: • 1/3 szklanki wiśniówki • 1/3 szklanki wody Dodatkowo: • cukier puder i kakao do posypania Sposób przygotowania: 1. Zacząć od przygotowania masy wiśniowej: wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i zagotować. 2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/3 szklanki wody i dodać do gotujących się wiśni. Mieszać energicznie, aż masa się zagotuje. Zdjąć
W mojej kuchniSernik bez pieczenia – lekki, mocno kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania na wiele sposobów – ze świeżymi owocami, z owocowym sosem, solo. Jeśli pozbawicie go spodu z krakersów – będzie całkowicie bezglutenowy. Ten sernik szykowałam na małą, wysoką foremkę o średnicy 18cm. Jeśli chcecie robić(...)napowietrzać. Wlewamy masę do formy i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach, gdy sernik w lodówce już lekko się zetnie, szykujemy piankę na wierzch sernika. Pół opakowania słodzonej galaretki wiśniowej najpierw – tak samo jak żelatynę – zalewamy 3 łyżkami zimnej wody do napęcznienia, a potem wlewamy 150ml wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, cienką stróżką
Karo in the Kitchenpogoda nie zachęca do wychodzenia z domu, więc gdy nam się nudzi możemy przygotować taki kolorowy deser SKŁADNIKI Na 2 porcje: 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1/2 galaretki kiwi 250 g serka waniliowego 100 g śmietany 18% winogron WYKONANIE Galaretkę wiśniową i brzoskwiniową rozpuszczamy w 3/4 szkl. wody, zieloną w 1/2 szkl. wody. I warstwa: Na dno pucharka wylewamy(...)trochę wiśniowej galaretki. Czekamy aż stężeje. II warstwa: serek mieszamy ze śmietaną, dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy połowę galaretki brzoskwiniowej, wylewamy na I warstwę, odstawiamy do stężenia. III warstwa: rozlewamy resztę galaretki brzoskwiniowej. IV warstwa: resztę serka i śmietany mieszamy z 1/2 galaretki wiśniowej, wylewamy na stężałą galaretkę brzoskwiniową. V warstwa: układamy pokrojone na połówki winogrona, zalewamy zieloną
słodki bratekCiasto kruche z bezą: 1,5 szkl. mąki, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru Galaretka wiśniowa: 0,75 l drylowanych wiśni w syropie, 2 galaretki wiśniowe, 600 ml wrzątku Masa jogurtowa: 750 ml jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki syropu wiśniowego, 2-3 łyżki cukru pudru(...)rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min. Galaretka wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem i wodą zagotowujemy, dodajemy galaretkę,mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Jogurt mieszamy z cukrem
słodki bratekkoniec dodać obydwie mąki przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia a następnie kakao. Piec w 170-180* około 20 min. Na masę Wiśniową zwana frużeliną: 1l soku wiśniowego (kompot) u nas w domu jest taka tradycja, że w czasie sezony wiśniowego zasypujemy wiśnie cukrem i do słoików na sezon zimowy jak znalazł;) 3 galaretki wiśniowe 500g(...)wiśni (wiśnie z tego kompotu) Na soku wiśniowym sporządzić galaretki. A wiśnie namoczyć w ok 200 ml alkoholu najlepiej gdyby to była czysta wódka. Pianka śmietanowa: 500 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a na koniec
Moje Słodkie Piekiełkozapowiadałam dziś prezentuję deser z wykorzystaniem sosu wiśniowego: klasyczna włoska panna cotta pachnąca wanilią. Śnieżnobiała śmietanka nie tylko wizualnie świetnie komponuje się z wiśniami, ale także wspaniale smakuje. Dodatkowo jest bardzo łatwa w wykonaniu. Śmietanę podgrzewamy z laską wanilii i cukrem, dodajemy żelatynę, rozlewamy do przygotowanych naczynek i odstawiamy do stężenia. Potem dekorujemy sosem z wiśni i już możemy delektować(...)się wspaniałym deserem. Jeśli więc szukacie pysznego i prostego, ale też efektownego deseru, to panna cotta z wiśniowym sosem będzie idealna :) Składniki (na 4 porcje): Panna cotta: 400 g śmietany 30% 1 i 3/4 lekko czubatej łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii ok. 2 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki wody (do żelatyny) Sos wiśniowy: 200 g wiśni (waga wydrylowanych owoców
MyCookBook.plCzekolada i wiśnie – wspaniałe, klasyczne połączenie smaków. Ciemne, czekoladowe ciasto pięknie odznacza się od czerwonej, wiśniowej galaretki z zatopionymi w niej owocami. Bardzo proste w wykonaniu, efektowne i ożywcze. Spód jest bardzo czekoladowy, nasączony wiśniową galaretką, która nie dość, że podkreśla owocowy charakter ciasta to dodatkowo sprawia, że czekoladowiec jest bardzo wilgotny i zwarty, a to z kolei ułatwia jego(...)szklanki mąki pszennej 150 g gorzkiej czekolady 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody Do nasączenia: 1 galaretka wiśniowa Na wierzch: ok. 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone lub ze słoika) 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Galaretkę do nasączenia ciasta rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy
MyCookBook.plwcześniej ciasta japońskiego (zachęcona wyglądem skusiłam się na zakup kawałeczka na spróbowanie). Co to za ciasto, zapytacie? Otóż jest to rodzaj sernika na zimno na czekoladowym spodzie z dodatkiem wiśniowej frużeliny. Zainspirowana jego pysznym smakiem postanowiłam zrobić swoją własną wersję. Spód wykonałam z najlepszego znanego mi przepisu na ciasto kakaowe, do masy serowej dodałam ubitą śmietanę, aby była jeszcze delikatniejsza(...)puszysta, a na wierzchu ułożyłam wiśniową frużelinę (tym razem posłużyłam się gotowym produktem). Wyszło obłędne (jeszcze lepsze niż to z cukierni)! Bardzo gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu :) Na pewno się nie zawiedziecie. Jako, że frużelina nie jest dostępna w każdym sklepie, poniżej podaję przepis na jej wykonanie domowym sposobem :) Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku
MyCookBook.plkochani chce kawałek ciasta z galaretką wiśniową? Ciasto popularne i dość znane, bardzo lubiane! Wiśniowe ciasto ze śmietankową nutką to rozkosz nie tylko dla podniebienia, ale genialny sposób na nastrój i przypływ szczęścia. Ciasto możemy przygotować z dowolnymi ulubionymi owocami i galaretką. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremówka(...)śmietany kremówki 30% 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki cukru pudru Galaretka wiśniowa 1 kg dowolnych wiśni świeżych lub mrożonych 2 opakowania galaretki wiśniowej Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko
Podróż w kulinariaszczęście udana :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 8 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 50 g gorzkiej czekolady Galaretka wiśniowa: 2 słoiczki po 240 g konfitury wiśniowej z kawałkami owoców 2 galaretki wiśniowe Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania(...)wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec ok. 20-25 min. w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i podzielić na dwa blaty. 2. Galaretka: Wiśniowe galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać dokładnie z konfiturą wiśniową. 3. Krem: Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać rozpuszczoną
Na Ciasteczkowych Papieracholeju, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Aromat waniliowy (kilka kropel), Masa agrestowa: 200 g brzoskwiń z puszki lub świeżych, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 galaretka agrestowa, Masa wiśniowa: 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 galaretka wiśniowa, Masa śmietanowa: 350 ml śmietany 30%, 2 śmietan fixy, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 125 ml wody, 2 łyżki wiórków(...)rozrobić w 300 ml gorącej wody i ostudzić. Dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym i dokładnie rozmieszać. Gdy delikatnie zgęstnieje wylać na brzoskwinie. Schłodzić do całkowitego zgęstnienia. Masa wiśniowa: Galaretkę wiśniową rozrobić w 300 ml gorącej wody i ostudzić. Dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym i dokładnie rozmieszać. Gdy delikatnie zgęstnieje wylać na zieloną masę. Schłodzić do całkowitego
VioletoweKucharzeniemałą, kwadratową blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka kakao Masa wiśniowa: słoik kompotu wiśniowego ( u mnie 300 g) 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego 1 galaretka wiśniowa 1 łyżeczka żelatyny Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru pół szklanki wody(...)odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej jak nieco przestygnie wstawić do lodówki). Następnie kompot z wiśni (razem z owocami) wlewamy do garnka i dolewamy 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego. Doprowadzamy do wrzenia. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę oraz jedną łyżeczkę żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężała ( nie musi to nastąpić szybko, gdyż galaretka
My simple kitchenjaki dostrzegam w tym ciągle za szybko płynącym czasie, to równie szybko zbliżający się urlop:) Ostatnio na blogu pojawiło się także ciasto o tej samej kombinacji smakowej - Kostka jogurtowo-wiśniowa , ale jeszcze wcześniej były także lody. Moim zdaniem, kwaskowate i soczyste wiśnie doskonale komponują się z kremowym i aksamitnym smakiem jogurtu. Zakochałam się w tym smaku ;) Lody te, przygotowałam metodą(...)tradycyjną, tj. bez maszyny, ponieważ chciałam, aby masa wiśniowa nie była całkowicie wmieszana w masę jogurtową. Trochę się naszukałam, aż znalazłam odpowiedni przepis, a raczej zlepek dwóch przepisów. Recepturę na lody jogurtowe zaczerpnęłam stąd ( klik ), a frużelinę wiśniową o korzennym posmaku znalazłam tu ( klik ). Składniki: Masa jogurtowa: 500 g gęstego jogurtu 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka
My simple kitchen