wisniowe - 1504 przepisów

Wiśniowy przekładaniec 2165

Wiśniowy przekładaniec to lekkie w smaku wielowarstwowe ciasto. Jest ono dość pracochłonne, gdyż wymaga upieczenia trzech odrębnych blatów biszkoptowych oraz przygotowania dwóch różnych mas, gotowy przekładaniec jest jednak na tyle smaczny, a efekt wizualny na tyle atrakcyjny, że warto poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Puszysty biszkopt, lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą(...)jednakże przy ich przekładaniu wykorzystałam przygotowaną domowym sposobem formę z kartonu, dzięki temu uniknęłam nierównych brzegów ciasta (węższych u dołu, szerszych u góry tak jak forma). Masy grysikowa i wiśniowa (tej drugiej musimy pozwolić odpowiednio długo tężeć) są na tyle gęste, że nie spływają z ciasta i można spróbować przełożyć biszkopty poza formą, jednakże w formie o wiele łatwiej jest

Smakołyki Bereniki
Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las 494

Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)cukier waniliowy9 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia2,5 łyżki kakaoMasa wiśniowa:150 ml syropu po wiśniach w zalewie50 ml wody3-4 łyżki cukru pudru1,5 łyżki mąki ziemniaczanej500 g mrożonych wiśni (bez pestek)Masa śmietanowa(...)śmietanki kremówki 30% (całkowicie ostudzonej)2 opakowania fixu do ubijania śmietany3- 4 łyżki cukru pudruok. 50 ml likieru wiśniowegowisienki koktajlowe do dekoracjiwiórki czekoladowe do dekoracji (opcjonalnie)Wiśniowy Tort Szwarcwaldzki - Czarny Las - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownicę o średnicy ok. 21 cm. wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka

Słodka Strona
Pyszne ciasto wiśniowo - śmietankowe 487

smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru  Dodatkowo(...)gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę wiśniową 3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy mrożone wiśnie. Mieszamy. Masę wykładamy

W kuchennym oknie Ewy
Tort czekoladowo-wiśniowy 196

Tort idealny - połączenie kremu wiśniowego, ciemnego biszkoptu i polewy czekoladowej. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak smak wszystko wynagradza. Składniki są podane na dużą okrągłą formę (28 cm), jednak spokojnie można zastąpić formą prostokątną (np. 20 cm x 35 cm).   Składniki: ciemny biszkopt 5 dużych jaj 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki zwykłego cukru 3-4 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki wody krem wiśniowy 500 g śmietany 30% 800 g wiśni* 9 łyżeczek żelatyny cukier puder do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki wrzącej wody ozdoby wiśnie w żelu: 100 g wiśni 1 łyżeczka żelatyny  pół łyżki

Ugotować
Tort Czekoladowo Wiśniowy 327

Przepyszny, czekoladowy torcik z wiśniami. Nieziemski w smaku, delikatny, puszysty. Biszkopt lekki, krem rozpływający się w ustach, charakteru nadają wiśnie skąpane w gęstym syropie - istna poezja dla podniebienia.Tort Czekoladowo Wiśniowy - Składniki:Biszkopt:4 jajka150 g cukru70 g mąki pszennej tortowej25 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Wiśniowa:75 ml syropu po wiśniach w zalewie25 ml wody2 łyżki cukru pudrułyżeczka(...)wiśni bez pestek (mogą być mrożone)Masa Czekoladowa:5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru220 g masła50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiejłyżka kakaolikier wiśniowy (opcjonalnie)Tort Czekoladowo Wiśniowy - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 25 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie

Słodka Strona
CIASTO WIŚNIOWE 291

Delikatnie kwaskowe rozpływające się w ustach ciasto o smaku wiśniowym, z bitą śmietaną. SKŁADNIKI: (forma; 23 x 23) biszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Masa wiśniowa 2 galaretki wiśniowe 500 g serka waniliowego  Ponadto 400 g dżemu wiśniowego 500 ml śmietany 36% cukier waniliowy(...)sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Masa wiśniowa Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do schłodzenia. Serek waniliowy wymieszać z tężejącymi galaretkami. 1.Schłodzony biszkopt przekroić na 2 blaty, nasączyć ulubionym ponczem 2.Pierwszy blat posmarować połową

RAROSSA
Kostka Wiśniowa 573

pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem wiśniowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 800 g wiśni świeżych lub mrożonych 5 łyżek cukru 6 łyżeczek żelatyny około 100 ml wody Polewa czekoladowa: 125 ml śmietanki kremówki 125g mlecznej(...)dokładnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty). Krem wiśniowy: Wiśnie bez pestek umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Miksujemy blenderem na puree. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, ale tylko tak aby była wilgotna. Odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym 246

ŚMIETANA:650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny3 łyżki gorącej wody+ kilka borówek amerykańskich do dekoracji.WYKONANIE:Na samym początku najlepiej przygotować mus wiśniowy. Wiśnie należy wypestkować i zmiksować bardzo drobno. Następnie dodać cukier puder i cały czas miksować. Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Następnie mus wiśniowy połączyć z galaretką(...)pozostawić do ostygnięcia.Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście. Gdy mus wiśniowy zaczyna się ścinać możemy go przełożyć na biszkopt - następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Gdy mus będzie ścięty ubijamy bitą śmietanę, dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie

Serce zamknięte w formie pyszności
Sernik wiśniowy 275

Sernik wiśniowy powoli zamyka sezon na te owoce. Wiśnie są teraz soczyste i dojrzałe i idealnie nadają się jako uzupełnienie masy serowej. Dzięki nim nabiera ona pięknego różowego koloru i świeżego kwaskowatego smaku. Sernik wzbogaciłam o polewę z kwaśnej śmietany, która współgra kolorystycznie z resztą wypieku, a także doskonale uzupełnia jego smak. Śmietana znajduje się też w składzie masy serowej(...)ciasto schłodzić 30 minut w lodówceformę wyłożyć papierem, schłodzonym ciastem wylepić równo dno formy, nakłuć gęsto widelcem, podpiec w 180 stopniach przez około 20 minut, wyjąć z piekarnika, ostudzićMUS WIŚNIOWY- wydrylowane wiśnie przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, gotować kilka minut do zmięknięcia owoców i lekkiego zredukowania soku, który się wytworzył- wiśnie zdjąć z palnika, zmiksować blenderem

Smakołyki Bereniki
Wiśniowy "murzynek" w pajęczynie ... 233

Murzynek w wersji wiśniowej Taka moja mała wariacja .. Z przeglądu szafkowych zapasów i intensywnego myślenia i działania wyszło całkiem pyszne i nawet nieźle wyglądające ciacho :) Ciasto :kostka masła1 szklanka i 1/4 cukru4 łyżki kakaopół szklanki mleka- umieścić te składniki w rondelku i rozpuścić na niewielkim ogniu.Z powstałej masy odlac ok 3/4 szklanki na polewę.Pozostałą część wystudzić .Następnie dodać(...)cytryny, wlać wodę z mąką i chwilkę pogotować powstały kisiel.Galaretka wiśniowa300 ml śmietany kremówkiGalaretkę rozpuścić  w połowie podanej na opakowaniu wody , wystudzić .Śmietanę ubić , dodać tężejącą galaretkęsok wiśniowy  lub nalewka wiśniowa do nasączenia ciasta.Ciasto przekroić na dwie części , nasączyć sokiem wiśniowym , bądź wiśniówką.Na spodnią część nałożyć wiśnie ,  przykryć drugą częścią ciasta , na nią wyłożyć ubitą śmietanę

Malinowa Kawiarenka
Bajaderka z dżemem wiśniowym 229

Torcik na zimno w kolorach miłości na walentynki :)Składniki:Masa piankowa:200 ml śmietanki kremówki 30 %2 opakowania wiśniowej galaretki z cukrem2 łyżki cukruMasa kakaowa:300 g herbatników100 g masła2 łyżki kakao5 łyżek cukru1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanejDodatkowo:1 słoiczek dżemu wiśniowego100 ml rumu albo amarettoPianka:Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić.  Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem(...)Przełożyć masę kakaową z herbatnikami do tortownicy. Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy dżemem wiśniowym.Rada: do dżemu możemy dodać odrobinę galaretki, żeby dżem lepiej się trzymał na cieście.bajaderka z dżemem wiśniowym

Bon Appetit Małgorzaty
Niemiecki tort wiśniowy 457

litr śmietany kremówki 5 łyżek cukru 4 małe opakowania Śmietan-Fix Poncz do nasączenia tortu:1 szklanka mocnej herbaty expresowej 30 kropli aromatu rumowego 2 łyżeczki cukru Masa wiśniowa:250 ml kompotu z wiśni 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 ml wiśniówki 600 g wiśni z kompotu Do dekoracji:wiśnie kandyzowane wiórki czekoladowe płatki(...)minut. Odstawić do ostygnięcia. Przekroić na 4 blaty. Przygotować poncz. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić i dodać aromat. Odstawić do wystygnięcia. Do garnka wlać kompot wiśniowy, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i wiśniówkę. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w kubku z 4 łyżkami zimnej wody i dolać do gotującego się kompotu wiśniowego. Mieszać aż masa zgęstnieje i stanie

Świat Ciasta
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 221

chlewik". Nie ważne, że byłyśmy zmęczone, wściekłe i zagubione. Ważne było, że już go mamy i możemy otworzyć. Otworzyłyśmy... zapach skusił. Skosztowałyśmy... i przepadłyśmy. Powstała pierwsza propozycja - sernik wiśniowy w kokosowym cieście z towarzystwem bezy.SKŁADNIKI:/ CIASTO KOKOSOWE:- mąka kokosowa, 3/4 szklanki- mąka bezglutenowa, 1/4 szklanki- masło, pół kostki- żółtka, 2- łyżka śmietany,- cukier, 3/4 szklanki- łyżeczka proszku do pieczenie(...)Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym. - Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich obrotach. - Dodajemy proszek budyniowy.- Osobno blendujemy odcedzone wiśnie - Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego.- Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki).- Łączymy masy delikatnie mieszając.- Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut w temp 180 stopni

Wypisz Wymaluj
Ciasto wiśniowe 196

Pomysł na ciasto własny, ale powstał na bazie  połączenia różnych przepisów. W rezultacie wyszło pyszne, winne ciasto wiśniowe. SKŁADNIKI:Ciasto: biszkopt jasny, przepis dowolny. Masa: pół kilograma wiśni drylowanych ( świeże lub mrożone) trzy  kisiele wiśniowe słodzone jedna galaraetka wiśniowa 750 mil soku wiśniowego poł kostki masła WYKONANIE:   Sok gotujemy odlewając   pół szklanki  do wymieszania

W kuchennym oknie Ewy
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9219

kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego ukoronowanie stanowi owocowa, najlepiej kwaskowa galaretka. Prościzna! A efekt murowany :D Ciasto czekoladowo-wiśniowe z musem i galaretką przepis na formę o wymiarach 35x25 cm Na spód należy przygotować: 300 g kakaowych herbatników 250 g rozpuszczonego masła dobrej jakości Na mus: 200 g gorzkiej(...)tego musu używam tylko wielskich jajek ze sprawdzonego źródła) szczyptę soli 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie - ja tym razem nie dałam) 3 łyżeczki żelatyny Na galaretkę: 370 g dżemu wiśniowego z dużą zawartością owoców (ja użyłam domowego) 2 galaretki owocowe - takie na 0,5 l wody każda (najlepiej wiśniowe lub o smaku owoców leśnych) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: trochę startej

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania