Dziś Leniwa Pani Domu poleca konfiturkę wiśniową :) Przygotowuje się ją bardzo podobnie jak truskawkową. Do tej pory wiśnie zawsze drylowałam w palcach, w tym roku w końcu użyłam spinacza do papieru, naprawdę dużo lepiej, szybciej, wiśnie mniej pryskają sokiem i co najważniejsze pozostają mniej naruszone :) Sposób na czyste palce przy drylowaniu możecie zobaczyć na Fan Page`u Blondynka Gotuje
Blondynka Gotujeucieszyło mnie najbardziej pozostały białe :) Autorka bloga, z którego przepisu zrobiłam te gniazdka pisze, że bezy można też piec w temperaturze 120 stopni przez 2 h. Frużelina Wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 0,5 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona
Blondynka GotujeCzęść tegorocznych wiśni postanowiłam zamrozić a z reszty zrobiłam przysmak na zimę.Składniki:- 1 litr soku wiśniowego- 1,4 kg cukruPrzygotowanie:Sok zagotowujemy z cukrem. Powstałą pianę usuwamy a sok przelewamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy na kilka dni do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchniFrużelina to idealny dodatek do lodów i innych deserów. Post Frużelina wiśniowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemojprzepisna.pl| Wiśniowy torcik z białą czekoladą na jogurtach Już dawno miałam ochotę zrobić jakieś warstwowe ciasto bez pieczenia. Uwielbiamy serniki na zimno, więc wymyśliłam taki oto torcik. Nie jest trudny, ale czasochłonny. Z jednej strony jest kaloryczny bo ma białą czekoladą i serek mascarpone, ale z drugej strony jest dietetyczny bo zmiast śmietany kremówki ma jogurt naturalny, ma dużo galaretki(...)przygotowanie spodu ciasteczkowego, trzeci etap to przygotowanie masy jogurtowej, czwarty etap to wylewanie poszczególnych warstw deseru i tężenie deseru. Przepis mojego autorstwa. Składniki na formę 20 cm: Galaretka wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300 ml wrzątku 10 gr żelatyny 400-500 ml kompotu z wiśni 300-400 gr wiśni z kompotu Wiśnie odsączyć z kompotu na sitku. We wrzątku
moj przepis naPuszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniowa galaretką. Bardzo wiśniowe ciasto idealne do kawki :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 400 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru(...)Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Na Ciasteczkowych PapierachZdrowy d eser ? ależ prosz ę bardzo z chia jest to zapewnione. Chia jest zdrowe , chia jest pyszne, chia jest znakomite do deserów ale i nie
Moje Małe CzarowanieSzpaki nie chciały zjeść moich wiśni dlatego robię z nich przetwory ;) Składniki:1 kg wiśni (wydrylowane)0,35 kg cukru1 żelfix dr. oetkera
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:pół kilograma wydrylowanych wiśni200 ml jogurtu naturalnegookoło szklanki wody2 łyżki trzcinowego cukrusok z połowy cytrynyszczypta cynamonukilka listków miętyRada: Żeby wiśnie lepiej się
Bon Appetit MałgorzatyPomysł na szybki i pyszny deser ala sernik na zimno. Do tego deseru wykorzystałam kompot z wiśni, który został mi z niedzielnego obiadu. Ale można zastosować
Bon Appetit MałgorzatyOto szybki sposób na konfiturę z wiśni.Składniki:nieco ponad 1 kg wiśni1/2 kg cukru1 żelfix 2:1Sposób wykonania:1. Wiśnie płuczemy i drylujemy.2. Wkładamy do
Kuchnia domowa AniNie wiem jak u Was, ale u nas mamy prawdziwy wysyp wiśni tego lata. Dziś zapraszam na orzeźwiający kompot owocowy z dodatkiem mięty.Składniki:2 szklanki
Kuchnia domowa AniW lipcu nastawiłam swoją pierwszą wiśniówkę. Teraz ją zlałam, wyszła bardzo fajna, choć jeszcze musi stać 3 miesiące, aż w pełni nabierze mocy :) Składniki:1 kg
Kuchnia domowa AniCiekawe ciastka, które nie tylko cieszą oko, ale z przyjemnością smakują.Mogą też być miłym prezentem.Składniki:-1,5 szklanki mąki pszennej-0,5
Maminek kulinarnyDla odmiany coś słodkiego. Nie miałem zbyt wiele czasu, więc przygotowałem tartę o rewelacyjnym zestawieniu smaków słodkiego banana, aromatycznej wanilii i kwaskowych wiśni. W sam raz
Wyprawy kulinarne