Nieziemskie ciasto czekoladowe z delikatnym, śmietanowym kremem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniową frużeliną to jedne z najlepszych połączeń smakow ych wśród czekoladowych ciast jakie moż em y przygotować. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują tworząc elegancki, niepowtarzalny w smaku deser, który pokochają wszyscy wielbiciele czekolady. Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki - Składniki: Masa(...)szklanki cukru 120 g mąki tortowej 3 0 g szklanki kakao 6 0 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczk i proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa Wiśniowa: 75 ml syropu po wiśniach w zalewie 25 ml wody 2 łyżki cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) (ewentualnie zamiast przygotowywania frużelin y moż
Słodka StronaMocno czekoladowy torcik z konfiturą wiśniową powstał na bazie przepisu na Czekoladowe ciasto tortowe (ulubione ciasto mego syna). Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie. Mój torcik nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach. Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem(...)łyżki soku z cytryny 2 łyżki kakao 200 g masła 1 1/2 (150 g)czekolady deserowej (może być 1 gorzka i 1/2 mlecznej) dodatkowo: 400 - 500 g dobrej konfitury wiśniowej (przełożenie) 100 g wiśni kandyzowanych (dekoracja) 250 - 300 ml soku wiśniowego (nasączenie) 2 - 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie) Przygotowanie: ciasto: Oddzielić żółtka od białek, białka ubijać dosypując stopniowo cukier
Kuchcik gotujeTutaj :) Przełożenie tortu i dekoracja: 800 ml śmietany kremówki 30-36 % schłodzonej 4 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl gorącej wody do rozp. żelatyny Dżem wiśniowy nisko słodzony lub domowej roboty wiśnie z alkoholu nalewka wiśniowa lub likier wiśniowy tak około 80 ml płatki czekolady do dekoracji 1. Gotowy biszkopt przekrawam na trzy części. Do przecięcia(...)czasie ubijam śmietanę, pod koniec ubijania dodając cukier puder. 3. Pierwszy blat ciasta nasączam wiśniówką delikatnie rozrobiona z wodą aby nie była za mocna. Wykładam prawie 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego na to ubita kremówka, przykrywam drugim blatem, nasączam go alkoholem. Wykładam znów 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego, a na to ubita kremówka, przykrywam ostatnim blatem. Całość dekoruje kremówką, wiśniami z alkoholu
Gotowanie...to proste !proszku do pieczenia Krem: • 300 g masła w temperaturze pokojowej • 6 łyżek cukru pudru • 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej • 50 g zmielonych orzechów włoskich • 3-4 łyżki spirytusu Masa wiśniowa: • 900 g mrożonych wiśni • 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym czubkiem) • 1/3 szklanki wody • 2 łyżki cukru) Masa śmietanowa: • 1 galaretka wiśniowa w proszku(...)łyżki cukru pudru • 2 łyżeczki cukru wanilinowego Do nasączenia: • 1/3 szklanki wiśniówki • 1/3 szklanki wody Dodatkowo: • cukier puder i kakao do posypania Sposób przygotowania: 1. Zacząć od przygotowania masy wiśniowej: wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i zagotować. 2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/3 szklanki wody i dodać do gotujących się wiśni. Mieszać energicznie, aż masa się zagotuje. Zdjąć
W mojej kuchniSernik bez pieczenia – lekki, mocno kwiatowy przez dodatek zielonego kardamonu, z rozpływającą się w ustach wiśniową delikatną jak chmurka pianką. Prosty i szybki deser do podania na wiele sposobów – ze świeżymi owocami, z owocowym sosem, solo. Jeśli pozbawicie go spodu z krakersów – będzie całkowicie bezglutenowy. Ten sernik szykowałam na małą, wysoką foremkę o średnicy 18cm. Jeśli chcecie robić(...)napowietrzać. Wlewamy masę do formy i wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach, gdy sernik w lodówce już lekko się zetnie, szykujemy piankę na wierzch sernika. Pół opakowania słodzonej galaretki wiśniowej najpierw – tak samo jak żelatynę – zalewamy 3 łyżkami zimnej wody do napęcznienia, a potem wlewamy 150ml wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, cienką stróżką
Karo in the Kitchenpogoda nie zachęca do wychodzenia z domu, więc gdy nam się nudzi możemy przygotować taki kolorowy deser SKŁADNIKI Na 2 porcje: 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1/2 galaretki kiwi 250 g serka waniliowego 100 g śmietany 18% winogron WYKONANIE Galaretkę wiśniową i brzoskwiniową rozpuszczamy w 3/4 szkl. wody, zieloną w 1/2 szkl. wody. I warstwa: Na dno pucharka wylewamy(...)trochę wiśniowej galaretki. Czekamy aż stężeje. II warstwa: serek mieszamy ze śmietaną, dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy połowę galaretki brzoskwiniowej, wylewamy na I warstwę, odstawiamy do stężenia. III warstwa: rozlewamy resztę galaretki brzoskwiniowej. IV warstwa: resztę serka i śmietany mieszamy z 1/2 galaretki wiśniowej, wylewamy na stężałą galaretkę brzoskwiniową. V warstwa: układamy pokrojone na połówki winogrona, zalewamy zieloną
słodki bratekCiasto kruche z bezą: 1,5 szkl. mąki, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru Galaretka wiśniowa: 0,75 l drylowanych wiśni w syropie, 2 galaretki wiśniowe, 600 ml wrzątku Masa jogurtowa: 750 ml jogurtu naturalnego, 3-4 łyżki syropu wiśniowego, 2-3 łyżki cukru pudru(...)rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min. Galaretka wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem i wodą zagotowujemy, dodajemy galaretkę,mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do stężenia. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku, studzimy. Jogurt mieszamy z cukrem
słodki bratekkoniec dodać obydwie mąki przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia a następnie kakao. Piec w 170-180* około 20 min. Na masę Wiśniową zwana frużeliną: 1l soku wiśniowego (kompot) u nas w domu jest taka tradycja, że w czasie sezony wiśniowego zasypujemy wiśnie cukrem i do słoików na sezon zimowy jak znalazł;) 3 galaretki wiśniowe 500g(...)wiśni (wiśnie z tego kompotu) Na soku wiśniowym sporządzić galaretki. A wiśnie namoczyć w ok 200 ml alkoholu najlepiej gdyby to była czysta wódka. Pianka śmietanowa: 500 ml śmietany 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wody. Zostawiamy do ostudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a na koniec
Moje Słodkie Piekiełkozapowiadałam dziś prezentuję deser z wykorzystaniem sosu wiśniowego: klasyczna włoska panna cotta pachnąca wanilią. Śnieżnobiała śmietanka nie tylko wizualnie świetnie komponuje się z wiśniami, ale także wspaniale smakuje. Dodatkowo jest bardzo łatwa w wykonaniu. Śmietanę podgrzewamy z laską wanilii i cukrem, dodajemy żelatynę, rozlewamy do przygotowanych naczynek i odstawiamy do stężenia. Potem dekorujemy sosem z wiśni i już możemy delektować(...)się wspaniałym deserem. Jeśli więc szukacie pysznego i prostego, ale też efektownego deseru, to panna cotta z wiśniowym sosem będzie idealna :) Składniki (na 4 porcje): Panna cotta: 400 g śmietany 30% 1 i 3/4 lekko czubatej łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii ok. 2 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki wody (do żelatyny) Sos wiśniowy: 200 g wiśni (waga wydrylowanych owoców
MyCookBook.plCzekolada i wiśnie – wspaniałe, klasyczne połączenie smaków. Ciemne, czekoladowe ciasto pięknie odznacza się od czerwonej, wiśniowej galaretki z zatopionymi w niej owocami. Bardzo proste w wykonaniu, efektowne i ożywcze. Spód jest bardzo czekoladowy, nasączony wiśniową galaretką, która nie dość, że podkreśla owocowy charakter ciasta to dodatkowo sprawia, że czekoladowiec jest bardzo wilgotny i zwarty, a to z kolei ułatwia jego(...)szklanki mąki pszennej 150 g gorzkiej czekolady 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody Do nasączenia: 1 galaretka wiśniowa Na wierzch: ok. 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone lub ze słoika) 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Galaretkę do nasączenia ciasta rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy
MyCookBook.plwcześniej ciasta japońskiego (zachęcona wyglądem skusiłam się na zakup kawałeczka na spróbowanie). Co to za ciasto, zapytacie? Otóż jest to rodzaj sernika na zimno na czekoladowym spodzie z dodatkiem wiśniowej frużeliny. Zainspirowana jego pysznym smakiem postanowiłam zrobić swoją własną wersję. Spód wykonałam z najlepszego znanego mi przepisu na ciasto kakaowe, do masy serowej dodałam ubitą śmietanę, aby była jeszcze delikatniejsza(...)puszysta, a na wierzchu ułożyłam wiśniową frużelinę (tym razem posłużyłam się gotowym produktem). Wyszło obłędne (jeszcze lepsze niż to z cukierni)! Bardzo gorąco polecam Wam wypróbowanie przepisu :) Na pewno się nie zawiedziecie. Jako, że frużelina nie jest dostępna w każdym sklepie, poniżej podaję przepis na jej wykonanie domowym sposobem :) Składniki: Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku
MyCookBook.plkochani chce kawałek ciasta z galaretką wiśniową? Ciasto popularne i dość znane, bardzo lubiane! Wiśniowe ciasto ze śmietankową nutką to rozkosz nie tylko dla podniebienia, ale genialny sposób na nastrój i przypływ szczęścia. Ciasto możemy przygotować z dowolnymi ulubionymi owocami i galaretką. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremówka(...)śmietany kremówki 30% 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki cukru pudru Galaretka wiśniowa 1 kg dowolnych wiśni świeżych lub mrożonych 2 opakowania galaretki wiśniowej Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko
Podróż w kulinariaszczęście udana :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 8 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 50 g gorzkiej czekolady Galaretka wiśniowa: 2 słoiczki po 240 g konfitury wiśniowej z kawałkami owoców 2 galaretki wiśniowe Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania(...)wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec ok. 20-25 min. w 180 stopniach. Upieczone ciasto wystudzić i podzielić na dwa blaty. 2. Galaretka: Wiśniowe galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać dokładnie z konfiturą wiśniową. 3. Krem: Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać rozpuszczoną
Na Ciasteczkowych Papieracholeju, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Aromat waniliowy (kilka kropel), Masa agrestowa: 200 g brzoskwiń z puszki lub świeżych, 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 galaretka agrestowa, Masa wiśniowa: 150 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 galaretka wiśniowa, Masa śmietanowa: 350 ml śmietany 30%, 2 śmietan fixy, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny, 125 ml wody, 2 łyżki wiórków(...)rozrobić w 300 ml gorącej wody i ostudzić. Dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym i dokładnie rozmieszać. Gdy delikatnie zgęstnieje wylać na brzoskwinie. Schłodzić do całkowitego zgęstnienia. Masa wiśniowa: Galaretkę wiśniową rozrobić w 300 ml gorącej wody i ostudzić. Dodać serek homogenizowany o smaku waniliowym i dokładnie rozmieszać. Gdy delikatnie zgęstnieje wylać na zieloną masę. Schłodzić do całkowitego
VioletoweKucharzeniemałą, kwadratową blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka kakao Masa wiśniowa: słoik kompotu wiśniowego ( u mnie 300 g) 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego 1 galaretka wiśniowa 1 łyżeczka żelatyny Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru pół szklanki wody(...)odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej jak nieco przestygnie wstawić do lodówki). Następnie kompot z wiśni (razem z owocami) wlewamy do garnka i dolewamy 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego. Doprowadzamy do wrzenia. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę oraz jedną łyżeczkę żelatyny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby stężała ( nie musi to nastąpić szybko, gdyż galaretka
My simple kitchenjaki dostrzegam w tym ciągle za szybko płynącym czasie, to równie szybko zbliżający się urlop:) Ostatnio na blogu pojawiło się także ciasto o tej samej kombinacji smakowej - Kostka jogurtowo-wiśniowa , ale jeszcze wcześniej były także lody. Moim zdaniem, kwaskowate i soczyste wiśnie doskonale komponują się z kremowym i aksamitnym smakiem jogurtu. Zakochałam się w tym smaku ;) Lody te, przygotowałam metodą(...)tradycyjną, tj. bez maszyny, ponieważ chciałam, aby masa wiśniowa nie była całkowicie wmieszana w masę jogurtową. Trochę się naszukałam, aż znalazłam odpowiedni przepis, a raczej zlepek dwóch przepisów. Recepturę na lody jogurtowe zaczerpnęłam stąd ( klik ), a frużelinę wiśniową o korzennym posmaku znalazłam tu ( klik ). Składniki: Masa jogurtowa: 500 g gęstego jogurtu 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka
My simple kitchenWróciłam. Jako, że mam mało czasu bez zbędnych ceregieli i wyjaśnień witam się z Wami tortem wiśniowo - śmietanowym na ciemnym biszkopcie. Powstał na wczorajsze urodziny mojego Męża. Jak to zwykle w naszej kuchni - za smaki odpowiedzialna byłam ja, a za czynności precyzyjne mój Mąż. I tak wspólnymi silami powstał swojski, domowy torcik urodzinowy. Kto szuka inspiracji do domowych wypieków okazjonalnych(...)serdecznie zapraszam do lektury. Składniki: biszkopt (przepis znajdziecie również u mnie) 400ml śmietany 30% 400 gram serka mascarpone 1 miseczka gęstego kisielu wiśniowego z całymi owocami (również mojej produkcji) 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady dobrego gatunku sok wiśniowy (50 ml) esencja rumowa Przygotowanie: Biszkopt przygotowujemy i pieczemy wg tej receptury . Jedyna modyfikacja to dodanie 4 łyżek ciemnego kakao i 2 łyżek
Kuchnia po mojemutort. Na urodziny Szanownej Małżonki Zamawiającego.Biszkopt - standardowo rzucany, jakżeby inaczej. Krem na bazie mascarpone, delikatnie wzmocniony żelatyną - co by się w czasie transportu nic nie rozjechało. Masa wiśniowa inspirowana tortem śliwkowym jak ze sklepu. Jak smakowało? Nie wiem, nie próbowałam. Ale z tego co mówili główni zainteresowani, efekt był jak najbardziej satysfakcjonujący.Trochę pracy przy tym było - ale taka(...)już uroda tortów. Polecam - wygląda naprawdę nieźle, no i - podobno - smakuje nawet lepiej.Tort wiśniowy z bitą śmietanąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmasa wiśniowa:550 g wiśni ze słoika (bez pestek)300 ml soku wiśniowego1 opakowanie kisielu o czerwonym kolorze (40 g)55 ml zimnej wodykrem:300 g serka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBAJADERKA POD PIERZYNKĄSkładniki:- 60 sztuk herbatników- 200ml mleka- 3/4 szklanki cukru- 6 łyżek nutelli (może być zamiennik z Biedronki "Kremuś")- 280g powideł śliwkowych- 280g dżemu wiśniowego- 1/2 kostki masła- 3 łyżki kakao- 50ml wódki czystej 40%- 20g żelatyny- 600ml śmietany 36%- 3 fixy do ubijania śmietany- 1 galaretka o smaku wiśniowym- posypka czekoladowaSposób przygotowania:Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26cm(...)powstania jednolitej masy bez grudek i czekamy do wystygnięcia. Masę wykładamy do tortownicy na przygotowaną wcześniej warstwę herbatników i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Na drugą warstwę herbatników wykładamy dżem wiśniowy. Całość odstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i czekamy do przestudzenia. Do miseczki wkładamy połowę śmietany i ubijamy na sztywno, powoli wlewamy zimną ale jeszcze płynną galaretkę
Mentor SmakuTort czekoladowo-wiśniowy, tort szwarcwaldzki czy też black forest cake to klasyka smaków. Czekolada wspaniale komponuje się z wiśniami a dodatek puszystego śmietankowego kremu idealnie dopełnia smak. Tort powstał dość spontanicznie - z okazji urodzin mojego bloga. Pomyślałam, że pierwsze urodziny zasługują na wyjątkową oprawę bo zdarzają się przecież tylko raz :-) A ciasto... znikło w ekspresowym tempie przy akompaniamencie pomrukiwań mmmm(...)łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder i mascarpone. Schłodzić. Oraz: 350 g odsączonych, wypestkowanych wiśni z kompotu 200 g niskosłodzonego, gęstego dżemu wiśniowego 100 ml likieru wiśniowego lub soku z wiśni w wersji dla dzieci Dekoracja: 100 g kandyzowanych wiśni koktajlowych 100 g gorzkiej czekolady czekoladowe gwiazdki Wykonanie czekoladowych płatków: Gorzką
maniapieczeniaFrużelina wiśniowa to gęsta, słodko-kwaśna polewa. Jest wprost idealna do kawałków sernika, do tortów, a przede wszystkim lodów i deserów. Jeśli macie w domu wiśnie (świeże lub mrożone) warto ją przyrządzić od razu – robi się ją błyskawicznie, a co najważniejsze – bez problemu można przelać ją do słoiczków i po pasteryzacji przechowywać bardzo długi czas. A w sezonie(...)pewno często! U mnie posmakowała każdemu – bez wyjątku, a lody nią polane zdecydowanie zyskały na smaku. Teraz nie mogę się doczekać, aż podam ją z kremowym sernikiem. Frużelina wiśniowa: 500-600 g świeżych lub mrożonych wiśni ok. 3-4 łyżki cukru (może być z ziarenkami wanilii, ale niekoniecznie) ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Poezja smakuPyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować(...)minut kremem 2. Wyłożyć dno blachy 10 /30 cm papierem do pieczenia i pierwszą warstwę ciastek, na ciastka połowę kremu, później warstwa ciastek moczona w likierze wiśniowym, dżem wiśniowy, kolejna warstwa ciastek moczona w likierze, reszta kremu i ciastka moczone w likierze a na górę polewa 3. Polewa Czekoladę i masło rozpuścić dodać troszkę wody
W królestwie smaków BeatyMasa budyniowa: 2 opakowania budyniu wanilinowego, 500 ml mleka, 1 łyżka cukru, 1 opakowanie galaretki wiśniowej, 200 g masła, 3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie) 4. Napar kawowy: 3 łyżeczki kawy mielonej(...)jednolitej masy. Następnie budyń szczelnie przykryć folią spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem oraz (opcjonalnie) pod koniec ucierania można dodać likier wiśniowy. 4. Napar kawowy: kawę mieloną zaparzyć w 1/2 szklanki wody, przestudzoną przelać przez siteczko (aby pozbyć się fusów). Do naparu można dodać 2-3 łyżki likieru wiśniowego
Kulinarna (nie)codzienność24x38 cm 1,5 szkl. mąki, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g margaryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru Masa wiśniowa 1 l drylowanych wiśni w syropie, 1 galaretka wiśniowa, 2 łyżeczki żelatyny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej Biszkopt makowy 2 jajka, 1/3 szkl. mąki, 1/3 szkl(...)rozwałkowujemy i kładziemy na blaszkę. Pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 stopni. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki, nakładamy na podpieczone ciasto, pieczemy jeszcze 15 min. Masa wiśniowa: Wiśnie wraz z sokiem zagotowujemy, dodajemy galaretkę, żelatynę i rozrobioną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Odstawiamy do stężenia. Biszkopt makowy: Białka oddzielamy do żółtek, białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka
słodki bratekSKŁADNIKI Na kruchy spód 250 g mąki pszennej (u mnie Krupczatka) 125 g masła 65 g cukru (u mnie trzcinowy) 1 jajko szczypta soli 1 łyżka wody Na masę wiśniową 1 kg wiśni (u mnie mrożone) + 150 ml wody 180 g cukru 100 g mąki ziemniaczanej + 150 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Na bitą śmietanę 400 ml śmietany(...)wyłożyć nim formę (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika. Masa wiśniowa: Wiśnie umieścić w garnku, dodać cukier i wodę, zagotować mieszając od czasu do czasu. Do szklanki wlać wodę, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Gotową masę przelać
Passions hobbies lifeserii "bez pieczenia". Nieco czasochłonne, bo galaretki muszą zastygnąć, ale bardzo efektowne i smaczne. Z dodatkiem mleka zagęszczonego, które dodaje dodatkowego kolorytu galaretce. Polecam! 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki agrestowe 0,5 litra mleka zagęszczonego niesłodzonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mleko rozlać do 3 szklanek w równej ilości. Jedną galaretkę wiśniową rozpuścić w 2 szklankach wody, a drugą(...)galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wody. Pozostawić do przestudzenia. Przestudzoną galaretkę (tę rozpuszczoną w 1 szklance wody) rozmieszać z jedną częścią mleka i wylać na dno tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki, albo zamrażarki i jak galaretka zastygnie wylać na nią drugą galaretkę wiśniową i znów wstawić do lodówki aby zastygło. Tak samo zrobić z pozostałymi galaretkami. Gotowy torcik galaretkowy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePACZKI Z KONFITUR Ą WIŚNIOWĄ Pyszne paczki z dzieciństwa, idealne na Tłusty Czwartek. Składniki: 4 szklanki maki 7 żółtek 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka 5 dkg drożdży 1,5 szklanki mleka 1/2 kostki margaryny słoiczek konfitury wiśniowej zapach rumowy 2 łyżki octu lub spirytusu tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) Przygotowanie: 1. Żółtka ucieramy z cukrem(...)wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w cieple miejsce do wyrośnięcia. 9. W międzyczasie, gdy rośnie nasze drożdżowe ciasto na paczki, możemy przygotować konfiturę. W miseczce mieszamy nasza konfiturę wiśniową z kilkoma kroplami zapachu rumowego. 9. Gdy nasza masa wyrośnie, bierzemy kawałek i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej maka, na grubość ok 1,5 cm 10. Za pomocą kubka lub szklanki
Kulinarnie z Polką na Kresachmoże do niedzielnej kawy słuszna kostka kakaowego, tortowego ciasta z masą wiśniową, złagodzoną smakiem pysznej, bitej śmietany? imponujący wygląd, ale bajeczny jego smak wart jest chwili potrzebnej na jego upieczenie, przepyszny smak na pewno zrekompensuje ten trud, zapewniamy, że bardzo minimalny trud.... Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki kakao 1 mleczna czekolada 3 łyżki oleju masa śmietanowa 1/2 l śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny masa wiśniowa 2 słoiczki wiśni 0,33 l drylowanych 2 galaretki wiśniowe 3 budynie waniliowe 1 szklanka cukru ponadto 7 ciastek herbatników 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę
kgwjanczewoRacuszki cynamonowe z sosem wiśniowym Składniki: Cynamonowa mąka - 3 szklanki mąki - 4 łyżeczki mielonego cynamonu - 2,5 łyżeczki cukru - 2 łyżki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: - ¾ szklanki mleka - 1 jajko - 2 łyżki oleju - olej do smażenia Sos wiśniowy: - 150 g dżemu wiśniowego Łowicz - 10 g mąki ziemniaczanej - 0,5 szklanki śmietany 30 % - 2 łyżki soku(...)szklanki cynamonowej mąki i mieszamy, nie musi być dokładnie, ciasto będzie wtedy miało grudkowatą konsystencję. Na patelnię wlewamy olej i nakładamy łyżką ciasto, smażymy z obu stron. Sos wiśniowy: Dżem mieszamy z mąka ziemniaczaną. Śmietaną ubijamy i dodajemy do dżemu, wszystko mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Całość gotujemy cały czas mieszając. Gorącym sosem polewamy przygotowane racuszki. Życzę
Kulinarne życiewybranym smaku to i dodatkowy kolor, i dodatkowy smak. Ten drink w klasycznej postaci to chyba najprostsza mieszanka – cherry coke z wódką. Do tego gumidrinka nie kupujemy wiśniowej coca-coli – użyjemy wiśniowej galaretki do tego, żeby zażelować cały płyn a coli nadać tego szczególnego smaku. Przepisy na opakowaniu galaretki najczęściej przewidują użycie 0,5 litra płynu. Mniejsze ilości płynu(...)dobę . Szczególnie wtedy, gdy chcecie je podać w formie wyjętej z opakowania – szklanego czy plastikowego. Colę wlewamy do rondelka, podgrzewamy ją do zagotowania. Wyłączamy gaz pod rondelkiem, wsypujemy wiśniową galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia proszku. Studzimy, co jakiś czas mieszając. Do kompletnie zimnego roztworu wlewamy wódkę, mieszamy. Procenty rozcieńczone, ale zachowane ;) Galaretkę wlewamy do kieliszków na shoty
Karo in the KitchenOsobiście uwielbiam tort Czarny Las i dlatego też właśnie go zdecydowałam się zrobić ma moje urodziny :-) U mnie jest mocno wiśniowy, dzięki czemu nie jest za słodki, ale zawsze można zrobić więcej śmietany. SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego (200 g) 1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g) 3-4 łyżki kakao (około(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki wody Na frużelinę wiśniową i nasączenie: 700-730 g mrożonych wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać kieliszek wódki Na bitą śmietanę: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan fixy WYKONANIE Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze
Passions hobbies lifełyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 50g zmielonych orzechów włoskich 2-3 łyżki spirytusu Masa wiśniowa: 800-900g mrożonych wiśni 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym kopczykiem) 1/3 szklanki wody 2 łyżki cukru (można zrezygnować z cukru, ale będzie mocniej czuć(...)kwaśny smak wiśni) Masa śmietankowa: 1 galaretka wiśniowa w proszku 2 łyżki galaretki truskawkowej w proszku 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wiśniówki 1/3 szklanki wody Dodatkowo: cukier puder i kakao do posypania 80g zmielonej gorzkiej czekolady (możemy użyć również mlecznej) Masa wiśniowa: 1. Wiśnie
Mała Cukierenkaszkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * woda gazowana – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 1 łyżka * sól – 1 szczypta * olej – 2 łyżki SOS WIŚNIOWY: * wiśnie w syropie – 3/4 szkl *syrop z wiśni – 0,5 szkl * cukier – 1 łyżka POLEWA CZEKOLADOWA: * kakao – 1 czubata łyżka * masło – 2 łyżki * cukier – 1 łyżka(...)DODATKOWO: * lody Carte D’or Chocolate Brownie – 2 porcje SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIESZKI KOKOSOWE: Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą miksujemy, smażymy 2 duże naleśniki. SOS WIŚNIOWY: Do garnka wkładamy wiśnie, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem wiśniowym, gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: W kąpieli wodnej! ( koniecznie! ) rozpuszczamy kakao z masłem i cukrem na gładki krem
Ostra na SłodkoCiasto pyszne, wiśniowe, z bitą śmietaną i chrupiącą lekko bezą... Poezja:) Warto skorzystać z tego przepisu:) Przepis już od jakiegoś czasu krąży po internecie i występuje na wielu kulinarnych blogach:) Składniki na formę o wymiarach 33 x 23 cm; Ciasto: 600 g mąki pszennej; 360 g masła lub margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 6 żółtek; 125 g cukru(...)Piec w 160 st.C około 35-40 minut. Aby beza zbyt mocno się nie przypiekła, pod koniec pieczenia można przykryć ciasto w piekarniku folią aluminiową. Upieczone ciasto wystudzić. Warstwa wiśniowa: 650-700 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone); 2 galaretki wiśniowe; 2 szklanki bardzo gorącej wody; 1 szklanka wiśniowego soku; Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok, wymieszać i odstawić
In my kitchenmasę budyniową: 5 żółtek jaj 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 g masła na galaretkę wiśniową: 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu) 1,5 szklanki wody 2 galaretki wiśniowe 1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu na polewę: 100 g czekolady(...)budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć
Symfonia smakowaDzisiaj polecam nasz przepis na domowy alkohol, czyli nalewkę. Każdego roku przygotowujemy nalewki wiśniowe . A ponieważ zeszłoroczna nalewka wiśniowa stoi jeszcze w barku, postanowiłam w tym roku wiśnie ususzyć. Suszone wiśnie są świetnym dodatkiem do ciast, ale też pysznie smakują jako przegryzka zamiast chipsów. Ale też warto z takich wiśni przygotować nalewkę z suszonych wiśni z dodatkiem domowego karmel(...)Efektem jest przepyszna nalewka wiśniowa z delikatnym posmakiem karmelu, będzie doskonale smakować gdy będziemy ją popijać z Piotrem w długie zimowe wieczory. Już nie pora zbiorów wiśniowych i czas na ich suszenie, jednak suszone wiśnie można kupić w sklepach, lub nasz przepis wykorzystać w przyszłym roku. W tym roku kolejny raz przygotujemy też nalewkę pomarańczowo-kawową która wpisze się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzełóż do formy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180C przez około 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki(...)niby nie trzeba,ale torcik % zawsze lepszy niż bez takowego dodatku)W końcu to tort na studenckie urodziny 2. Znajdź duży talerz. Połóż pierwszy nasączony blat. 3. Przełóż masą wiśniową kisielkową 4. Po kiselkowej masie czas na masę białą. 5, Teraz czas na masę wiśniową. Na drugi blat zaleca się dać jednak nieco mniej masy kisielkowej z wiśniami niż
Fiolka w kuchnikrupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Pianka jagodowa: opakowanie śmietanki 30% 1 sztuka (kubek 330g) cukier kryształ 6 łyżeczek Galaretka o smaku wiśniowym 2 sztuki Borówka 25 dag Pianka truskawkowa: opakowanie śmietanki 30% 1 sztuka (kubek 330g) cukier kryształ 4 łyżeczki serek homogenizowany truskawkowy 2 sztuki (kubek 175g) Galaretka o smaku truskawkowym(...)opakowania Galaretki do przełożenia: Galaretka o smaku pomarańczowym 2 sztuki (rozpuszczone w ok 700ml wody) Galaretka o smaku wiśniowym 2 sztuki (rozpuszczone w ok 700ml wody) Sposób przygotowania: 1. Z podanych najpierw składników pieczemy biszkopt - 30 min w 180 st C, blaszka 34x24 cm (ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka, a następnie dodajemy zmieszane
Kuchnia w czekoladzierazie tylko dwa rodzaje słodkich przetworów: konfiturę truskawkową i dżem poziomkowy . Ta dzisiejsza konfitura to trzeci rodzaj słodkiego przetworu, myślę że to najlepsza w smaku domowa konfitura wiśniowa. Domowe słodkie konfitury są idealne jako dodatek do kanapek, do twarogu, naleśników, czy też słodkich racuchów. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Przygotowanie najlepszej domowej konfitury wiśniowej: 2 kg wydrylowanych wiśni(...)wrzenia i gotowałam ją ciągle mieszając 5 minut. Gorącą konfiturę przełożyłam do wyparzonych, suchych słoiczków i zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i zostawiłam do wystygnięcia. To idealna konfitura wiśniowa zamknięta w słoiczku. The post Domowa konfitura wiśniowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 2 galaretki o smaku wiśniowym 2 galaretki o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku cytrynowym 2 galaretki o smaku owoców leśnych 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 250 ml wody, wlewamy do naczynia w którym galaretka będzie tężała. Zostawiamy w lodówce do stężenia. Drugą galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 200 ml wody, następnie dolewamy(...)mleka skondensowanego. Mieszamy i studzimy. Ostudzoną, ale nie stężałą lejemy na całkowicie stężałą galaretkę wiśniową. W ten sposób postępujemy z resztą galaretek, nalewając na siebie na przemian raz galaretkę czystą raz galaretkę mleczną. Po całkowitym stężeniu wszystkich galaretek możemy dać naczynie na chwilę do gorącej wody, aby łatwiej było całość wyjąć. Przepis pochodzi ze strony Crust&Dust
Moja Galeria SmakuWizyta w babcinym wiśniowym sadzie zaowocowała nabyciem kilku kilogramów wiśni (a ile jeszcze na drzewach zostało...) i ponad czterdziestoma słoiczkami wiśniowej frużeliny. Przepis banalnie prosty, a wykonanie byłoby błyskawiczne, gdyby nie drylowanie... Ale warto poświęcić trochę czasu bo efekt jest pyszny :) A zimą będzie cieszył jeszcze bardziej :) Chcąc zachować jak najwięcej walorów zdrowotnych nie dodałam cukru. Zastąpiłam go syropem(...)agawy i stewią, można dodać też miód. Przedstawiam więc wiśniową frużelinę, czyli wiśnie w żelu - idealne do ciast, gofrów, ciasteczek, deserów i herbaty. Żeby nie było monotonnie zrobiłam wiśnie w trzech odsłonach smakowych. Mój faworyt to czekowiśnia :) Frużelina wiśniowa z chilli: Składniki: 2 kg wydrylowanych wiśni 250 g syropu z agawy 0,5 łyżeczki płatków chilli łyżka cynamonu
pyszne zdrowościwielkanocny przysmak Składniki na ciasto: 250g mąki 50g cukru pudru 100g masła (zimnego) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego żółtko 2 łyżki wody Składniki na wiśniowa warstwę: 400-450g mrożonych wiśni (1 opakowanie) 3/4 szklanki cukru 3,5 łyżeczki żelatyny kilka kropel aromatu migdałowego lub ekstraktu migdałowego Składniki na dekorację: płatki migdałowe (ok. 50g) 50g czekolady(...)ciasto wyłóż papier do pieczenia (lub folię aluminiową) a na niego wysyp ryż, groch lub ceramiczne kuleczki. Piecz ok. 10 minut. Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia. Wykonanie wiśniowej masy: Do rondelka włóż wiśnie i wsyp cukier. Podgrzewaj czekając, aż wiśnie puszczą sok. Masa nie powinna się zagotować. Odlej pół szklanki soku wiśniowego i rozpuść
Mania Wypiekaniajego punkcie :) I wcale mu się nie dziwię. Ciasto jest rewelacyjne!!! Już teraz wiem, że pojawi się u mnie na Wielkanocnym stole :) Placki miodowe przełożone kremem, do tego dżem wiśniowy, masa kajmakowa i pyszne, karmelowe orzechy na wierzchu... czy trzeba więcej pisać? :) Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu ( klik ) Składniki: Ciasto miodowe: 600 g mąki(...)masła 100 cukru 3 łyżki miodu (tutaj również użyłam sztucznego) Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 100 g cukru 400 ml mleka 250 g masła Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego (ja użyłam domowej konfitury wiśniowej aczkolwiek następnym razem użyję jednak dżemu, gdyż konfitura za bardzo się "rozjeżdżała") 1 puszka masy kajmakowej (ja sama przyrządziłam swój kajmak gotując 2,5 godziny
My simple kitchenblachę: Biszkopt: 6 łyżek ciepłej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni 3 galaretki wiśniowe Krem waniliowy: 700 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru pudru 250 g masła 50 ml wódki Polewa czekoladowa: 1/2 kostki(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasto lekko studzimy i gdy jest jeszcze dość ciepłe, ściągamy z niego papier. Warstwa wiśniowa: Wiśnie odsączamy z kompotu. Sok zlewamy do garnka i dolewamy tyle wody, aby całość miała objętość 1 litra. Wodę z sokiem zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w niej galaretki
My simple kitchensłodkiego typu Puchatek Mus z białej czekolady 2/3 tabliczki białej czekolady 2/3 szkl śmietany 30% 1 łyżka śnieżki (suchego proszku) Dodatkowo: wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (można pominąć) 1. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali. 2. Twaróg sernikowy zmiksować z cukrami(...)ubitej śmietany i zmiksować szybko tylko do połączenia składników. Wyłożyć na stężałą masę serową, rozsmarować. 7. Wierzch można udekorować dowolnie. Ja na brzeg ułożyłam wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (moczyły się tak 3 doby), później patyczkiem do szaszłyków narysowałam kółka, wstrzyknęłam tam strzykawką likier wiśniowy, a następnie zrobiłam promienie tworząc pajęczynkę i w nie również wstrzyknęłam likier wiśniowy (dosłownie
Kto ugości moich gości?PRZETWORY Z OWOCÓW Dżemy, konfitury Dżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy(...)słodkiej zalewie Czarne porzeczki w cukrze na przeziębienie Brzoskwinie w syropie Morele w syropie Wiśnie w syropie Wiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie Soki Sok malinowy Sok wiśniowy Sok winogronowy Sok z czarnej porzeczki Sok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYW Sałatki: Buraczki z papryką Buraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapusty Sałatka z cukinii i papryki
Kuchnia domowa Anismaku) - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki masy cytrynowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki cytrynowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Składniki masy wiśniowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki wiśniowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Dodatkowo: - konfitura jagodowa - ok. 600 g truskawek - czekoladowe kropelki (do ozdoby(...)piekarnika nagrzanego do 180° C na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. W 400ml wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Takiej samej ilości wody używamy do rozpuszczenia galaretek wiśniowych. Gdy galaretki będą zimne, ale jeszcze płynne ubijamy mocno schłodzoną śmietanę (robimy masę cytrynową) z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone – mieszamy łyżką. Kolejno – wlewamy tężejące, ale płynne galaretki
mojewypiekiinietylkoKolejne pyszne ciasto na sporą blaszkę. Tym razem z biszkoptem czekoladowym, kremem budyniowym, nasączonymi śliwkami i polewą czekoladowo – wiśniową, pycha! Ciasto ciekawe w przygotowaniu i z dosyć prostych składników, a takie smaczne, że na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Ładnie pachnie czekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej(...)cukru wanilinowego 32g 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru 4 żółtka 250g masła w temperaturze pokojowej 200g suszonych śliwek bez pestek około 150ml ciepłej wody (można zastąpić likierem wiśniowym lub innym alkoholem) Polewa: 200g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 125g masła lub margaryny 1 galaretka wiśniowa w proszku 1. Śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić
Mała Cukierenkachcę, skoro i tak nie wyjdzie , co tym bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że koniecznie muszę taką upiec. Okazało się, że nie mam w domu kisielu cytrynowego, wybrałam więc wiśniowy. Pominęłam jedno jajko, dodałam nieco mniej tłuszczu, i, moi drodzy, wyszła mi babka jak ze wspomnień, idealna . Lekko wilgotna, intensywnie maślana, sypka, ale się nie kruszy. Delikatny wiśniowy aromat wzmocniłam(...)różowy kolor. Nas urzekła, zjedliśmy ją naprawdę szybko (o czym może nie powinnam głośno mówić). Mama zarzeka się, że spróbuje znowu. Mam nadzieję, że i jej się uda. Wiśniowa babka kisielowa Składniki: (na formę z kominem o pojemności 2 l) 4 jajka 125 g cukru 180 g mąki pszennej 2 opakowania kisielu wiśniowego, proszek (o pojemności 38 g każde
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiśniowego100 ml mleka kokosowego100 ml soku anansowgo500 ml przegotowanej wody3 łyżeczko agar-agar400 ml jogurtu naturalnego łyżka mioduGranolaPRZYGOTOWANIEZaczynam od przygotowania galaretki. Robię dwie aby deser był kolorowy:) Sok wiśniowy zagotowuję z 300 ml wody następnie dodaję 1 i 1/2 łyżeczki agaru. Mieszam do rozpuszczenia agaru i odstawiam do przestygnięcia a następnie daje do lodówki aby stężało. Sok ananasowy mieszam(...)mlekiem kokosowym (delikatnie oddzielam śmietane i wykorzystuję tylko czysty płyn) dodaję 200 ml wody i zagotowuję. Dodaję agar i postępuję dokładnie tak jak z galaretką wiśniową. Do galaretki ananasowo-kokosowej dodałam troszkę żółtego barwnika.Kiedy galaretki stężeją widelcem "tnę" je na drobne kawałki. Do pucharków nakładam najpierw galaretkę anansowo-kokosową. Polewam jogurtem zmieszanym z miodem. Następnie nakładam galaretkę wiśniową i ponownie
Magiczna kuchnia Dariizagniotłam ciacho i stworzyłam to dzieło. Fakt, że zjadłam je dopiero następnego dnia, sprawia, że najadłam się samym jej widokiem :) Zdecydowanie polecam każdemu miłośnikowi owocowych smaków! Zapraszam na tartę wiśniowo-malinową."Składniki na kruche ciasto:250 g mąki100 g masła2 zółtka70 g cukru pudru2 łyżki cukru wailiowegoSkładniki na masę wiśniową0,5 kg świeżych/mrożonych wiśni 4 łyżki cukru(...)szklanki żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. (Aby masę szybciej ostudzić przelewamy ją do szklanego naczynia, włożonego do garnka z zimną wodą :))Na gotowe kruche ciasto wylewamy masę wiśniową, następnie dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Następną warstwę przygotowujemy z ubitej wcześniej zimnej śmietanki śmietanki. Wierzch tarty dekorujemy świeżymi malinami. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny - ja zostawiłam
Słodkie Przyjemnościtruskawkowy IIDżem morelowyDżem dyniowo-jabłkowyDżem z czerwonej porzeczki Dżem z truskawek i jagódDżem mirabelkowyFrużelina truskawkowaGalaretka (dżem) z czarnej porzeczkiGalaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka KompotyKompot agrestowy Kompot wiśniowyKompot czereśniowyKompot śliwkowyKompot mirabelkowyKompot z czarnych porzeczekKompot truskawkowyKompot winogronowy Owoce w zalewie / syropieBorówki w cukrzeMaliny w cukrzeMaliny w syropieTruskawki
Kuchnia domowa AniSkładniki:Galaretka wiśniowa -1 opak.Galaretka cytrynowa – 1 opak.Mleko skondensowane niesłodzone – 340gBiała czekolada – kilka kostekGorzka czekolada – kilka kostekWykonanie:Galaretkę wiśniową rozpuścić w 250ml wrzątku.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250ml wrzątku.Obie galaretki pozostawić do ostudzenia i gdy zaczną lekko tężeć dodać do każdej po 170g mleka skondensowanego i ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż masa będzie puszysta.Na(...)blaszki (użyłam wysokiej, okrągłej blaszki o średnicy 18cm ) najpierw wylać masę wiśniową, a następnie delikatnie masę cytrynową. Włożyć do lodówki na kilka godzin, by pianka całkowicie stężała.Kilka kostek białej i gorzkiej czekolady zetrzeć na tarce. Oprószyć wierzch pianki. Smacznego! The post Pianka wiśniowo-cytrynowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojecukier puder – 2 łyżki * cukier waniliowy – 1 op * żelatyna – 3 łyżeczkiDODATKOWO : * wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) – 1 słoik * dżem wiśniowy – 5 łyżek * czekolada mleczna – 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.Wsypujemy(...)rozpuszczoną ( ale nie zimną ) żelatynę – dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Pierwszy blat biszkoptowy układamy na spodzie z tortownicy.Obficie nasączamy go kompotem pozostałym z wiśni ( ewentualnie dodatkowym alkoholem w postaci nalewki wiśniowej ).Smarujemy po całości połową dżemu wiśniowego , a następnie częścią ubitej śmietany.Delikatnie wygładzamy i układamy wiśnie.Przykrywamy kolejny blatem biszkoptowym , nasączamy kompotem.Smarujemy dżemem wiśniowym i kolejną warstwą ubitej śmietany.Układamy
Ostra na Słodko