wisniowe - 1504 przepisów (strona:15/101)

Zemsta Teściowej 256

zemsta. Swoją drogą jestem ciekawa czy to prawda i za co była ta zemsta. Wracając do ciasta muszę Wam powiedzieć, że jest przepyszne. Delikatny kruchy spód z mocno wiśniową galaretką, śmietankową masą i chrupiącą, migdałową bezą. Pycha!!! Zresztą przekonajcie się sami. Tylko pamiętajcie o tym, żeby użyć wydrylowanych wiśni ;-) Zapraszam!!! Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 250 g masła(...)margaryny ( zimnej), 4 łyżki cukru pudru, 5 żółtek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,   Warstwa wiśniowa: 3 galaretki wiśniowe, 500 g wiśni z kompotu (wydrylowanych), 300 ml gorącej wody, 700 ml soku z wiśni, Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 30%, 250 g serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków

Passion of Cooking
Biszkoptowe trio owocowe 212

łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem borówkowy: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 1 szklanka cukru pudru 250g borówki amerykańskiej 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Dodatkowo: 4 duże lub 5 mniejszych bananów ok 10 śliwek (morelek) 2 galaretki agrestowe 1/2 łyżki margaryny do wysmarowania formy 2 łyżki drobnej bułki tartej do wysypania formy Sposób przygotowania(...)patyczka) w temp. 180st C. Przekładamy na tackę i pozostawiamy do przestudzenia. Zimny kroimy wzdłuż na 2 blaty.  2. Krem: Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę jagodową lub wiśniową w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ok 750ml wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone

Kuchnia w czekoladzie
Tort czekoladowo jagodowy 198

krupczatki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2x250g) 1 szklanka cukru pudru 200g jagód leśnych 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka masła 1 łyżka drobnej bułki tartej(...)Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Przed przygotowaniem biszkoptu należy rozpuścić galaretkę jagodową (ew. wiśniową) w 2/3 szklanki wrzątku oraz galaretki cytrynowe w 1/2 litra zagotowanej wody. Pozostawiamy do stężenia. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodajemy pozostałe przesiane

Kuchnia w czekoladzie
Dżem wiśniowy 182

Sezon wiśniowy trwa więc do moich zapasów dołączył dżemik wiśniowy. Świeżych wiśni za bardzo nie lubię ale wiśniowe przetwory zjadam zimą ze smakiem. składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 3 -4 łyżki soku z cytryny Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 godziny aby puściły sok. Następnie postawić na kuchence

Monia miesza i gotuje
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 211

dereń, czyli krokiet z bażanta z grzybami na puree z kalarepy z jabłkiem, terryna z dzika z sosem z suszonych owoców z dereniem, fondant z kalarepy, marynowany rydz, sos wiśniowy, ziemia czekoladowo-kawowa Przyszła kolej na jedno z najoryginalniejszych dań w festiwalowej karcie. W kolejce stałyśmy niedługo, miły kelner zapytał od razu, czy życzymy sobie dania festiwalowego. Na stole stało(...)chyba po prostu ugotowana kalarepa. Marynowany rydz gumiasty i octowy, ale to było do przewidzenia - szkoda takich dobrych grzybów do zamykania w słoikach z octem. Puree pyszne, sos wiśniowy dobry, ziemia ciekawiej wypadła w Bierhalle, powtarzała się zresztą kilka razy i Lokalowi wyszła najgorsza. Najdziwniejszy był krokiet. Miękki, bez wyczuwalnego smaku bażanta, troszkę kwaskowaty. Nie na to liczyłam. Okiem Kesji

Życie zamknięte w smaku
"Sernik" jogurtowy z wiśniami, agrestem, nektarynką i borówką amerykańską (bez sera) 204

BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ Składniki: - 1 kilogram wiśni - 1 kilogram agrestu (bardzo dojrzałego) - 2 nektarynki - garść borówki amerykańskiej - 2 jogurty naturalne (po około 400 gram) - 150 gram biszkoptów - 1 galaretka wiśniowa - 1 galaretka agrestowa - 1 galaretka brzoskwiniowa - 100 mililitrów mleka Przygotowanie: Okrągłą formę wykładamy biszkoptami moczonymi w mleku (biszkopty maczamy pojedynczo i przez chwilę, bo natychmiast pęcznieją). Wiśnie drylujemy i lekko miksujemy(...)Dodajemy do nich jogurt naturalny oraz galaretkę wiśniową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody i mieszamy szybko, nie dopuszczając do powstania grudek. Tężejącą masę wykładamy na biszkopty. Z agrestu wyciskamy miąższ, który łączymy z jogurtem i galaretką agrestową rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Także szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki i wykładamy masę agrestową na stężałą już wiśniową. Na wierzchu, lekko

Życie zamknięte w smaku
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 211

się komponuje z pomarańczowymi nagietkami i c ukrem pudrem różanym . Dziś proponuję przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem. Porcje: forma 23 cm  Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka(...)masła, 2 zółtka 2 budynie śmietankowe bez cukru, 5 łyżek brązowego cukru (lub do smaku), 500 g moreli, płatki nagietków do przybrania, cukier puder różany do posypania. Sos wiśniowy cassis: 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku.  Ceramika Żaneta Jędral  Pracownia

SzczyptaSmaQ
Staropolska nalewka wiśniowa 305

Staropolska nalewka wiśniowa wymaga więcej cierpliwości niż ta, którą przygotowuję zazwyczaj. Nie ma też niestety tyle aromatu co ta ekspresowa, ale za to ma więcej „ciała” i mocy. Moim trikiem na przygotowanie idealnej nalewki wiśniowej jest połączenie nalewki staropolskiej i nalewki ekspresowej. Efekt jest naprawdę świetny!     Składniki: 500 g wiśni 200 g cukru 500 ml wódki(...)spirytusu 95%   Wykonanie: Czyste i dojrzałe owoce wsypać Czytaj dalej... Artykuł Staropolska nalewka wiśniowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Wiśniowy kaszak (ciasto z kaszą manną) 1232

roku drzewka wiśniowe mojej Mamy bardzo obrodziły, dzięki czemu zostałam hojnie obdarowana wiśniami. Zrobiłam już mnóstwo dżemów, nastawiłam nalewkę, część wiśni ususzyłam, masę świeżych zjadłam i jeszcze trochę zostało, w sam raz na ciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być(...)upały. Polecam! Składniki (na keksówkę o wym. 11x30 cm): Warstwa jasna: 500 ml mleka 100 g masła 5 łyżek cukru 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki kaszy manny Warstwa wiśniowa: 500 ml świeżo wyciśniętego soku z wiśni 200 ml mleka 130 g masła pół szklanki cukru (można dać mniej lub więcej, w zależności od słodkości wiśni, moje były kwaśne

Domowa Cookierenka Agi
Zupa wiśniowa z domowym makaronem 186

Zupa wiśniowa z domowym makaronem Najlepszą zupę wiśniową jaką w życiu jadłam robiła moja Ciocia Hela. Z domowym makaronem, z wiśniami zerwanymi tuż nieopodal domu, obiad był gotowy w pół godziny. Talerz był zawsze zjedzony w try miga i błagającymi oczyma prosiłam zawsze o jeszcze :) Zupa wiśniowa, czy też każda inna owocowa, jest świetnym daniem w upalne dni, kiedy owoców

na moim stole...
Wino z wiśni 251

Wino z wiśni Moje drzewo wiśniowe obrodziło w tym roku ponownie. Co roku robiłam nalewkę wiśniową, nieco nam się już znudziła, dlatego w tym roku postawiłam na wino z wiśni. Dopiero co nastawione, na efekty będziemy czekać co najmniej 2 miesiące, już nie mogę się doczekać. Uwielbiam czerwone wino, lekko słodkie, klarowne, bardzo wiśniowe. Podaję proporcję na 15 l, chociaż

na moim stole...
Sernik "Wiśnie w czekoladzie". 194

Dziś zapraszam wszystkich na kremowy sernik czekoladowo-wiśniowy. Kocham czekoladę, bardzo lubię serniki, więc znów postanowiłam je połączyć i upiec sernik z czekoladą, lecz tym razem słodycz ciasta przełamałam dodatkiem wiśni. I to był strzał w dziesiątkę! Całość tworzy spójną, wysublimowaną całość. Ciasto jest pyszne, więc mogę je szczerze polecić. Prawdziwa rozpusta na koniec karnawału!!!! Składniki na sernik "Wiśnie(...)stopni C przez 10 minut, następnie wyjmujemy i chwilę studzimy. NADZIENIE: 700 g twarogu 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń wiśniowy 1 łyżka gorzkiego kakao 50 g rozpuszczonej mlecznej czekolady lub 2 łyżki kremu czekoladowego (typu nutella lub inny tańszy zamiennik) 250-300 g drylowanych wiśni (u mnie mrożone)      Zmielony

Rozpustne gotowanie
Wiśniowa granola z kandyzowanym kokosem i czekoladą 287

szklanka płatków żytnich 1/2 szkalnki otrębów pszennych 1/3 szklanki pestek słonecznika 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka ulubionych orzechów ( u mnie migdały, nerkowce i ziemne) 250 ml soku wiśniowego (użyłam domowego) 2 łyżki miodu o delikatnym smaku dodatkowo 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub suszonych wiśni 1/3 szklanki suszonych malin 1/3 szklanki kandyzowanego kokosa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płatki(...)owsiane, żytnie, otręby, orzechy, słonecznik oraz wiórki kokoswe mieszamy w sporej misce. Sok wiśniowy łączymy z płynnym miodem i zalewamy nim suche składniki, dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze równomiernie rozprowadzamy granolę. Pieczemy ok. 5 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, mieszamy i pieczemy kolejne 5 min. Wyjmujemy z piekarnika, ponownie

DefinicjaSmaku
Sernik na zimno z bananami i wiśniami 167

Bananowy serniczek na zimno z pysznym orzeźwiających wiśniowym wierzchem i wspaniałym chrupiącym czekoladowym spodem. Dla kogo: dla fanów serników na zimno dla tych, którzy nie lubią piec dla tych, którzy mają zepsuty piekarnik Składniki na spód: łyżeczka kakao 100g masła 80g płatków kukurydzianych  50g płatków migdałowych 150g czekolady mlecznej Składniki na masę serową: 500g sera mascarpone 500g sera(...)śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny opakowanie cukru waniliowego (16g)  110g cukru Składniki na owocowy wierzch: 500g wiśni 2 łyżki cukru 250ml + 9 łyżek soku/nektaru wiśniowego 40g mąki pszennej Wykonanie spodu: Masło i czekoladę roztop w "kąpieli wodnej". Dodaj łyżeczkę kakao i wymieszaj. Tortownicę (26cm) wysmaruj masłem. Płatki migdałowe i kukurydziane połącz razem w miseczce. Wlej

Mania Wypiekania
.906. trzy smaki 186

wiśniowo-bananowo-kokosowe lniane placki~ Znalazłam ostatnio w szafce mielony len o smaku wiśniowym. Nawet nie wiem kiedy ja ten wynalazek kupiłam, ale jego data ważności zbliża się ku końcowi więc trzeba było coś z niego wykombinować. Powiem Wam, że ciekawie te placki smakowały :) Cały weekend na praktykach? Żyć nie umierać... PRZEPIS /1 porcja/ ~2 jajka ~duży, dojrzały banan - rozgnieciony(...)widelcem / zblendowany ~2 czubate łyżki wiórków kokosowych ~30g mielonego lnu (u mnie o smaku wiśniowym) ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub 1/3 łyżeczki sody i łyzka soku z cytryny Jajka ubijamy przez 30s. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut aby zgęstniało. Następnie na lekko natłuszczonej patelni smazymy placki na małym ogniu, pierwszą

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania