pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 30 minut. Wiśnie ze słoiczków wykładamy na sitko do odsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym soku rozprowadzić budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy wiśnie, mieszamy dokładnie, wykładamy na przestudzone ciasto orzechowe, odstawiamy do ostygnięci. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem w trakcie ubijania dodajemy rozpuszczoną(...)żelatynę w wodzie, ubitą śmietanę wykładamy na przestudzony budyń wiśniowy. Udekorować kakaem lub startą czekoladą. Smacznego
kgwjanczewosoli Do przełożenia: ½ litra śmietany kremówki 50 g karmelowej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z limonki 2 śmietan fiksy Słoiczek konfitur wiśniowych Sposób wykonania: Beza: Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, narysować na niej dwa okręgi jeden mniejszy i większy, mój miał 22 cm i 16 cm. Nagrzać piekarnik do 180*c. Białka(...)cukrem pudrem śmietan fiksami oraz sokiem z limonki, dodajemy starte czekolady mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką. Dużą bezę kładziemy na paterze, rozsmarowujemy ¾ części kremu, polewamy konfiturą wiśniową, przykrywamy mniejszą bezę, rozsmarowujemy resztę kremu, dodajemy wiśnie. Schładzamy w lodówce i podajemy. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonmasła 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody masa śmietanowa 400 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukier pudru 1 opakowanie śmietan fix dodatkowo 250 ml dżemu wiśniowego 1 wiśniowa galaretka do ozdoby 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, przestudzić. Masło roztopić. Białka oddzielić od żółtek. Kaszę przełożyć
magiczna kuchnia KasiSkładniki na ciasto: 500 g mąki 2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 jaja 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru pudru +pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp(...)stopni przez 15 minut. Drugi blat smarujemy dżemem wiśniowym i pieczemy ok. 15 minut w temp. 175 stopni. Trzeci blat wkładamy do lodówki i przechodzimy do robienia polewy orzechowej: Składniki na glazurę orzechową: szklanka lekko poszatkowanych orzechów 2 łyżki miodu 3 łyżki śmietany 18 % ¾ szklanki cukru 100 g masła Masło rozpuszczamy. Dodajemy cukier i miód, śmietanę - jednocześnie. Mieszamy
Kubki smakuJest to dość łatwy i miarę szybki deserek. Można go robić wedle własnych smaków. Ja użyłam galaretki wiśniowej i wiśni w spirytusie. Kompozycję mogą być różne. Możesz dodać truskawki z truskawkową galaretką bądź brzoskwiniową z owocami z puszki. Jak widać możliwości jest wiele ;) Składniki: 300 gram serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 3 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1 mały
W Moim Magicznym DomuTort chalwowy Znajdziecie tu pyszny przepis (krok po kroku + zdjęcia) na wyjątkowo pyszny Tort Chałwowy! Trzy warstwy kakaowego biszkoptu- przełożonego konfiturą wiśniową, czekoladą i wyjątkowym kremem chałwowym- całość pod pyszną pierzynką z czekolady i wiórków kokosowych, a w elemencie ozdoby wisienki i bita śmietana.Czujecie już ten pyszny smak?! Tort Chałwowy to mój ulubiony tort-i jestem pewna,że już(...)szklanka cukru zapach waniliowy 15ml. łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CHAŁWOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone 300 g. chałwy naturalnej lub waniliowej DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki wódki 2 łyżki wiórków kokosowych DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Uwaga!: Nasączamy herbatą tylko górę tortu! Pierwszy i drugi biszkoptowy blat wchłonie
Domowe Tortyserki homogenizowane o smaku waniliowym (każdy po 200 g) 1 duży jogurt naturalny (370 g) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance wody. Ostudzić. Pozostawić do lekkiego stężenia. Do szklanki wlać 125 ml wody i rozpuścić w niej żelatynę. Pozostawić do ostudzenia(...)wanilią i wlać ostudzoną żelatynę. Składniki wymieszać ze sobą. Gdy warstwa brzoskwiniowa stężeje wlać 1/3 jogurtu naturalnego. Wyrównać i ponownie schłodzić. Analogicznie postąpić z pozostałymi galaretkami. Nalewać warstwami: galaretka wiśniowa z serkiem, jogurt, galaretka agrestowa z serkiem i na sam koniec jogurt. Po stężeniu ostatniej warstwy sernik przełożyć na paterę i pokroić na kawałki. * z podanych proporcji przygotowałam sernik
UgotowaćDzisiaj coś odrobinę bardziej wykwintnego. Pyszny, soczysty filet z kaczki podany z rewelacyjnym sosem wiśniowym i pysznym kremowym puree selerowym. Kaczka jest mięsem uwielbiającym towarzystwo owoców, a kwaśne wiśnie komponują się z nią rewelacyjnie. Podobnie jak dodatek delikatnego puree o selerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru(...)wyjęciu z piekarnika odstawiłem na bok na 5 minut, po czym każdy filet pokroiłem w cienkie plastry. Na talerze wyłożyłem puree oraz pokrojone filety z kaczki. Polałem sosem wiśniowym i udekorowałem świeżym rozmarynem
Wyprawy kulinarneświeżych drożdży 3 łyżki stopionego masła pół kg mąki szczypta soli 1 jajko 9 łyżek cukru szklanka mleka słoik dżemu wiśniowego 1 kieliszek spirytusu Na kruszonkę: 3 łyżki mąki, 2-3 łyżki cukru, 1/3 twardego masła Sposób przygotowania: Drożdże wymieszać z cukrem, mleko lekko podgrzać. Połączyć w/w składniki dodając(...)wyrośnięcia ok. godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. Dżem wymieszać ze spirytusem. Po godzinie przebić ciasto, żeby pozbyć się gazów, przełożyć do blaszki, na wierzch dodać wiśniowy pijany dżem i posypać kruszonką, zrobioną z podanych składników. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić 15 min do wyrośnięcia, w miedzy czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni . Piec
pieprzny smaczekmnie z jajek o rozmiarze L) 3 całe jajka (u mnie jajka rozmiar L) 10 gr - 16 gr cukru waniliowego cukier puder do posypania 1 litr oleju rzepakowego dżem wiśniowy lub marmolada z różą lub kto co lubi :) do nadziewania'; document.write(" "); Składniki na 26 szt. : około 610 gr mąki tortowej 160 ml mleka u mnie sojowe 33 gr drożdży świeżych(...)jajek o rozmiarze L) 3 całe jajka (u mnie jajka rozmiar L) 10 gr – 16 gr cukru waniliowego cukier puder do posypania 1 litr oleju rzepakowego dżem wiśniowy lub marmolada z różą lub kto co lubi do nadziewania W garnuszku umieścić termometr cukierniczy oraz mleko, 33 gr cukru, drożdże, podgrzać do temp 30-35 st. wymieszać do rozpuszczenia się
moj przepis naprzepis na Tort czekoladowo-figowy z wiśniami. Tort upieczony z okazji urodzin mojego męża. Tort składa się z kakaowego biszkoptu, delikatnej frużeliny z fig, delikatnego kremu czekoladowego oraz frużeliny wiśniowej. Jeżeli nie macie świeżych fig można użyć dżemu figowego lub suszonych fig. Nie polecam jednak rezygnować z nich ponieważ to one nadają słodyczy w tym torcie. Tort jest mało słodki(...)średnim gazy, tak aby figi się rozgotowały. Figi posypać agarem, wymieszać, pogotować kilka minut. Wyłączyć gaz, umieścić w misce z lodowatą wodą w celu ostudzenia. Składniki na frużelinę wiśniową: 400 gr wydrylowanych wiśni (mogą być świeże, z kompotu czy mrożone) 1 łyżeczka agaru lub 2 łyżeczki żelatyny** Wiśnie umieścić w garnuszku. Zagotować i gotować około 15 min na średnim gazy
moj przepis nacukier waniliowy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki roztopionego Oleju kokosowego ze Skworcu Krem : 2 kremy Dr. Oetkera czekoladowe 600 ml mleka 1 słoiczek dżemu wiśniowego 2 szklanki wiśni 1 wafelek Grzesiek Blaszka 24/36 Wykonanie : Białka ubić na sztywna pianę z cukrem i cukrem waniliowym następnie ciągle mieszając dodawać po jednym(...)biszkopt przeciąć na pół i delikatnie nasączyć kompotem z wiśni . Do miski wlać mleko i ciągle ubijając wsypywać krem czekoladowy , miksować aż zgęstnieje. Spodni blat ciasta posmarować połową dżemu wiśniowego . Na dżem wyłożyć większą część kremu . Na kremie ułożyć wiśnie . Spód drugiego blatu posmarować odrobiną kremu i nałożyć na spodnie ciasto . Wierzch posmarować resztą kremu i zetrzeć na wierzch
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotowania deseru nadała się Liliana D20 z Tupperware * 4 galaretki w różnych kolorach (truskawkowa, wiśniowa, rubinowa, cytrynowa) * owoce w dowolnej ilości , ja użyłam kilka truskawek, wiśni, jabłko * 50ml śmietany 30% najlepiej President - mam ją sprawdzoną Galaretki rozpuszczać pojedynczo , w 200-250 ml wody wrzącej , dobrze rozpuścić . W naczyniu poukładać np. truskawki+ wiśnie w zalewie jak ja, nawet trochę syropu wlałam(...)około 20 min. W lodówce potrwa to trochę dłużej.Wyciągamy, zalewamy koleją galaretką , u mnie żółta + poukładane jabłka w plastry. Zamrażamy na następne minuty, wyciągamy . Kolejną galaretkę wiśniową rozpuszczamy, dodajemy do niej 50ml śmietany 30% i idealnie się rozpuściło. Zalewam następną warstwę . Kolejna warstwa rubinowa + dowolne owoce , lub śmietana - jak uważacie . Na koniec ostawiamy naczynie w lodówce
Kuchcikowoasi...Kawałek mniekakao) Masa serowa: 700g serka homogenizowanego (waniliowego; użyłam z wiaderka) 200g śmietanki 30-36% 4-5 łyżek cukru pudru (płaskich) 4 łyżeczki żelatyny (płaskie) Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki wiśniowej Wierzch: 150g delicji z nadzieniem wiśniowym (1 opakowanie) Opcjonalnie: 100g kruchych ciasteczek/herbatników Galaretkę rozpuścić w 400-450 ml wody i pozostawić do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody
Di gotujerabarbaru , potem postanowiłam wyczarować w ramach leku na przeziębienie malinówkę . Z ciekawości powstał też likier brzoskwiniowy , a dla zasady creme de cassis . Nie obyło się również bez nalewki wiśniowej na miodzie akacjowym , której smak urzekł mnie najbardziej. Dziś prezentuję Wam smaczną, słoneczną i cudownie aromatyczną nalewkę agrestową . W kolejce czeka również wpis na nalewkę z czereśni oraz nalewkę wiśniową
Mango Papaja