wisniowe - 1504 przepisów (strona:25/101)

Muffinki z likierem wiśniowym 174

czuć go w babeczkach - jest tylko taka leciutka nutka wiśniówki. Całość - palce lizać :)  SKŁADNIKI: 1 jajko  1/4 szkl oleju 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml likieru wiśniowego 1/4 szkl cukru 2 niepełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżki kakao  Dodatkowo:   150 g rodzynek (u mnie pyszne ogromne(...)Thompson Jumbo od Skworcu )  70-100 ml likieru wiśniowego Krem do ozdoby: 100 g białej czekolady 150 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 1. Rodzynki wsypać do rondelka, zalać likierem (tak żeby przykryły rodzynki), podgrzewać aż rodzynki nasiąkną dobrze likierem (najlepiej odstawić je tak na kilka godzin). 2. Jajko, olej, jogurt i likier dokładnie roztrzepać lub zmiksować ze sobą

Kto ugości moich gości?
Róże z ciasta francuskiego i jabłek 712

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Róże z ciasta francuskiego i jabłek są ostatnio hitem Internetu :) Zrobiłam je i ja, lecz cynamon zastąpiłam dżemem wiśniowym. Wyszło pysznie! :) Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Składniki: 1 opak. ciasta francuskiego (275g) 2 duże jabłka 2 łyżki dżemu wiśniowego pół cytryny ok. 2 szklanki wody cukier puder Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Wykonanie

Kulinarne Przeboje
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 187

bułeczki wg przepisu Danusi..bułeczki super mięciutkie, ogólnie ciasto jest elastyczne i pięknie się z nim pracowało...moje bułeczki rosły jak szalone i wyszły buły..ja robiłam z dżemem wiśniowym , a Danusia z borówkami....moje nie wyglądają tak pięknie jak u Danusi i moje są bez lukru..po prostu zabrakło czasu..no i akurat trafiła bułeczka w przekroju, gdzie najmniej(...)szkl. mąki tortowej (typ 450) 1/2 szkl.cukru 2 jajka 1 szkl. serwatki 15 g drożdży suszonych / 30 g świeżych 150 g masła 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: dżem wiśniowy jajko + 1 łyżka mleka do smarowania Do 150 ml ciepłej wody dodać 3 łyżeczki cukru i pokruszone drożdże, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut

Moje domowe kucharzenie
"Wiśniowe westchnienie" 204

sposób tyle że dopiero po tym jak galaretka na pierwszej połowie masy stężeje. W przeciwnym razie druga część masy stężeje w naczyniu i będzie ciężko ją rozsmarować. Wkładka wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe drylowane wiśnie z kompotu (ok.20dkg)- może być więcej, jak kto lubi:) Galaretkę sporządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i schłodzić. Złożenie ciasta: Ciasto bez bezy

Maślane ciasteczko
Ciasto Wilgotne usta Zośki 160

łyżka mąki pszennej, 4 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 opakowania okrągłych biszkoptów (110g - waga jednego opakowania), 1,5 słoika dżemu (300ml – pojemność 1 słoika), u mnie wiśniowego 2-3 łyżki przegotowanej wody 1 galaretka (u mnie o smaku wiśniowym), gotowa polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć

Nie tylko w kuchni
Ciasto ze śliwkami i kisielem 323

Czas na śliwki! A jak śliwki to ciasta, ciasteczka, knedle, powidła, itd. Dziś proponuję kruche ciasto z wykorzystaniem pysznych śliweczek, ze słodką bezą z kisielem wiśniowym. Mniaaam! Ciasto ze śliwkami i kisielem  Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka(...)mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel wiśniowy, dodatkowo: śliwki (ok. 800 g). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki i układamy na cieście. Białka ubić

paapilotkaa
łatwe, smaczne marchewkowe ciasto ze śmietaną z dżemem wiśniowym... 165

pieczenia 1 łyżeczka, marchew 2 szklanki/rozdrobniona, soda oczyszczona 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, mieszanka skórek kandyzowanych NATUR-LICH Gold Pack 100 gram, śmietana 30 % 200 ml, dżem wiśniowy 4 łyżki, czekolada mleczna 100 gram jajka, cukier ubić do białości jak na kogiel-mogiel, następnie w trakcie ucierania wlewać olej, nastepnie wsypać przyprawę do piernika, mąkę, proszek, sodę i mikserem(...)nagrzany 160 C, grzanie góra/dół i piec 45 minut, następnie termoobieg i piec 10 minut, ciasto zostawić w formie zimną śmietanę ubić ze śmietan fixem, dodać dżem wiśniowy niskosłodzony i ubić do śmietanę na wystudzonym cieście rozsmarować śmietanę, dodać kostki czekolady z orzechami - ciasto jest wilgotne, aromatyczne, smaczne i szybko się zjada..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szwarcwaldzka Pavlova. 288

przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Bezę po upieczeniu suszymy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Można zostawić ja na kolka godzin bądź na całą noc. Frużelina wiśniowa: 250g wiśni świeżych lub mrożonych, pół szklanki cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona 1 łyżeczce wody, 1 łyżeczka soku z cytryny(...)sztywną pianę. Na koniec by ujrzeć piękną pavlovą należy wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć ją na duży talerz bądź na paterę do ciast. Na bezę wyłożyć krem, frużelinę wiśniową i czekoladę. Jeżeli wiadomo, że nie zje się jej od razu, to lepiej nie wykładać wszystkich składników ba bezę - są ciężkie i beza zrobi się mokra. Wtedy można na małych talerzykach

W kuchni u Moniki
Wiśnie w syropie (do ciast i deserów) - kompot wiśniowy na zimę. 191

Kompot wiśniowy na zimę czy inaczej wiśnie w syropie. Jeden z najlepszych jaki można mieć w spiżarni. Żadne brzoskwinie, mirabelki, śliwki, jabłka, gruszki nie dorównują wiśniowemu kompotowi. Jest intensywny w smaku, wręcz szlachetny, pachnie latem i ma piękny kolor.  Wiśnie można pozostawić w całości, z pestkami, jeżeli nie będą wykorzystane do np. ciast, a tylko do pojedzenia ze słoiczka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Lizaki lodowe dla dorosłych, z winem i domowymi sokami 145

podać wino w sposób oryginalny i pasujący do wysokich temperatur? Znalazłam na to sposób ;) Do przygotowania winnych lizaków lodowych wykorzystałam: słodkie i półsłodkie czerwone wino domowy sok wiśniowy domowy sok malinowy Pojedyncze foremki do lodów wypełniłam następująco: słodkim czerwonym winem, półsłodkim czerwonym winem wymieszanym z sokiem wiśniowym, półsłodkim czerwonym winem wymieszanym z sokiem malinowym. Po zamrożeniu wyszły lekko wytrawne lizaki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Owocowy sernik bez pieczenia 133

potrzeba sprawiła, iż zabrałam się za zrobienie ciasta bez użycia piekarnika. No i wyszło coś takiego… Składniki: biszkopty ok. 1 kg twarogu do sernika 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 100 ml brandy niecała szklanka borówek amerykańskich niecała szklanka wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopty nasączamy odrobinę brandy, układamy na okrągłej blaszce. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w szklance wody, dodajemy twaróg, mieszamy ( dobrze(...)twarogiem ). Do masy dodajemy borówki i delikatnie mieszamy łyżką. Całość wylewamy na biszkopty i układamy wiśnie lekko je wciskając. Schładzamy w lodówce. Gdy całość stężeje, nalewamy na górę rozpuszczoną wiśniowa galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Lody czekoladowo-bananowe (bez maszyny, bez jajek) 626

prawda? :) Polecam! Składniki: 2 tabliczki (200 g) czekolady deserowej 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 3 duże dojrzałe banany 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% lub 36% 60 ml nalewki wiśniowej Przygotowanie: Czekoladę połamać, zalać zagęszczonym mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej. Banany zblendować na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany (ciągle mieszając) dodawać stopniowo: przecier(...)bananów, rozpuszczoną czekoladę i nalewkę wiśniową. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do pojemnika próżniowego i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Na 15 min. przed podaniem przełożyć lody z zamrażalnika do lodówki, by nieco zmiękły

Domowa Cookierenka Agi
Tort traktor 229

proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki octu - krem: 400 ml śmietany 30% 100 g chałwy 60 ml mocnej kawy 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody wiśnie w zalewie słoik dżemu wiśniowego (250g - 280g) - do nasączenia: mocna kawa 1 kieliszek wódki Wykonanie: Tort traktor: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno formę(...)małych obrotach miksera) powoli dodawać kawę z żelatyną. Wiśnie odsączyć z zalewy, biszkopt przekroić na 2 części. Jeśli bardzo wyrósł można ściąć wierzch. Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, posmarować dżemem wiśniowym, następnie ułożyć krem oraz odsączone wiśnie. Biszkopt z kremem wstawić na 15 minut do lodówki. Na krem nałożyć kolejny biszkopt, i jak poprzednio nasączyć kawą. Do reszty kremu można dodać

Mama Gotuje
Kruche ciasto wiśniowe 214

Zapraszam na pyszne kruche ciasto w wersji wiśniowej. Ciasto podobne nieco do pleśniaka . W środku są wisienki i pianka z dodatkiem kiślu. składniki: kruche ciasto 500 g mąki pszennej, u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 250 g masła 100 g cukru 6 żółtek 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana 6 białek 120 g cukru 2 opakowania(...)kiślu wiśniowego (po 38 g) oraz wiśnie ok 500-600 g Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i jedną częścią ciasta wylepić dno blaszki. Aby ciasto nie lepiło się

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania