wisniowe - 1504 przepisów (strona:32/101)

Tort naleśnikowy z borówkami 159

Dawno nie było tortu naleśnikowego, więc dziś nadrabiam zaległości. Torcik z masą serową i borówkami oraz dżemem wiśniowym.Naleśniki :2,5 szk wody1/2 szk maślanki1 szk mleka2 szczypty soli2 szczypty cukru2 jajka3 szk mąki pszennej typ 50030 ml oleju rzepakowegoodrobina zielonego barwnika spożywczegoMasa :450 g półtłustego twarogu200 g jogurtu naturalnegocukier do smaku350 g borówekDodatkowo :borówki do dekoracji2 słoiczki dżemu wiśniowego

Ewa w kuchni
Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym 181

sernik czekoladowy z gruszkami i olejem rzepakowym to jeden z lepszych serników, jakie jadłam…:) Masa jest wilgotna i delikatna a gruszki miękkie i aromatyczne. Gruszki gotowałam w soku wiśniowo-jabłkowym, ale wydaje mi się, że będą dużo lepsze, jeśli ugotujemy je w samym wiśniowym soku. Przyprawy, jakie dodałam do gotowania gruszek, każdy może dowolnie modyfikować pod swoje upodobania. Jeśli

UgotujmyTo.pl
Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce 264

Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.Scroll down for recipe in EnglishŚwiąteczna kaczka pieczona  z sosem wiśniowym z winem Porto (4 porcje)Przygotowanie z pieczeniem 3 godzinySkładniki na kaczkę:kaczka o wadze 1,5-2kg1/2 cebuli4 ząbki czosnku¼ cytrynykilka gałązek tymiankuSkładniki na glazurę:2 łyżki brązowego(...)rzepakowego (olej Kujawski)1 cebula, pokrojona w drobną kostkę200 ml wina Porto250 g świeżych lub mrożonych wiśni (bez pestek i przekrojonych na połówki)300 ml bulionu drobiowego2 łyżki dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych)Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Natłuść ruszt ustawiony nad głęboką blaszką do pieczeni.Kaczkę opłucz i dokładnie osusz wewnątrz i na zewnątrz papierowymi

karmelowy
HALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI 251

który już jest na blogu, z tą małą różnicą, że nadziałam babeczki truskawkowym dżemem imitującym wnętrzności:) Górę zrobiłam z serka ricotta utartego z cukrem pudrem. Całość polałam zagęszczonym sokiem wiśniowym z odrobiną czerwonego barwnika. Babeczki może nie wyglądają apetycznie, ale są naprawdę bardzo smaczne i mogą stanowić fajną dekoracje na halloweenowym przyjęciu. Proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam!SKŁADNIKI(...)NADZIANIA:dżem truskawkowy lub z innych czerwonych owocówSKŁADNIKI NA KREM:250 g serka ricotta3 łyżki cukru pudru DO DEKORACJI:czerwony barwnik spożywczyzagęszczony czerwony sok owocowy (ja użyłam wiśniowego)WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej

Słodko-Słony Świat Ilony
Papugowe ciasto 208

margaryny Kasia 6 jajek 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy barwnik spożywczy (czerwony) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki suchego makuMiękką margarynę utrzeć mikserem do białości. Następnie dodawać pojedynczo 6 żółtek. Kiedy składniki się połączą dodać cukier i cukier wanilinowy. Dalej ucierać(...)sztywno z jedną łyżką wody i delikatnie połączyć z ciastem, najlepiej szpatułką (fot.1) lub drewnianą łyżką. Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy + czerwony barwik, kakao, mak (fot.2). Delikatnie wymieszać. Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować dokładnie masłem i wysypać bułką tartą. Teraz łyżką wyłożyć ciasto do formy - jedną warstwę na drugą

Świat Ciasta
Czekoladowe z serem i wiśniami 174

kakao – 2 łyżkiMASA:* serek homogenizowany naturalny –  400 g* cukier wanilinowy – 1 op* cukier puder – 3 łyżki* wiśnie – 250 g* żelatyna – 3 łyżki* sok wiśniowy – 150 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Całe jajka ubijmy z cukrem na puch , a następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakao – mieszamy.Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy, pieczemy(...)żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wody – bardzo! dokładnie miksujemy.Przygotowane serki wylewamy na ciasto czekoladowe, wygładzamy.Wypestkowane wiśnie mieszamy z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczonymi w 150 ml gorącego soku wiśniowego – dokładnie mieszamy.Wylewamy na masę serową, wygładzamy.Wkładamy do lodówki na conajmniej 3 godziny.Podajemy np. z gałką lodów ;)Smacznego

Ostra na Słodko
PIERNICZKI KRUCHE BEZGLUTENOWE 251

oblewania lub moczenia w nim pierników:- sok z 2 cytryn,- 2 szklanki cukru pudru./Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :)3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa:- pół szklanki likieru np. wiśniowego,- cukier puder 1,5 - 2 szklanki,/Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć

Wypisz Wymaluj
Wuzetka 439

kakao50 g startej czekoladycukier waniliowyMasa:600 ml śmietany kremówki fix do ubijania śmietany3 łyżki cukru pudruPolewa czekoladowa:60 g czekolady (lub na pół z mleczną)40 g masłakonfitura wiśniowa (ewentualnie dżem)mleko do naponczowania (w wersji dla dorosłym dodatkowo można nasączyć likierem wiśniowym) Wuzetka - Sposób przygotowania:Tortownice (24 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek

Słodka Strona
Kolorowa Babka Wielkanocna 220

skosztowania.Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki:250 g masła6 jajek1,5 szklanki cukru0,5 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowykisiel wiśniowy/truskawkowykisiel cytrynowy (opcjonalnie)łyżka kakao0,5 szklanki makucukier puder (do posypania)Kolorowa Babka Wielkanocna - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę(...)delikatnie mieszając. Masę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej dodać kisiel cytrynowy), a do każdej z kolejnych porcji wsypujemy kolejno: kakao, mak, kisiel wiśniowy lub truskawkowy. Każdą z mas dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja jest gęsta

Słodka Strona
Szpajza i trzy znaki smaku 147

masło, w odróżnieniu od tej, która była krainą wina i oliwy.Składniki:Szpajza:4 jajka200 g cukru4 łyżeczki żelatynysok wyciśnięty z cytryny1 łyżka kakao20 ml miodu pitnego DwójniakSos wiśniowy:szklanka wiśni nadwiślanki1 łyżka miodu drahimskiego1 łyżeczka mąki ziemniaczanej20 ml miodu pitnego Dwójniaksok z cytrynyPrzygotowanie:Szpajza: Żelatynę musimy namoczyć w odrobinie zimnej wody, zalać połową szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i wystudzić(...)jednej dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao rozpuszczone w miodzie pitnym, mieszamy. Obie masy wlewamy do pucharków i chłodzimy kilka godzin w lodówce.Sos wiśniowy: Wiśnie wrzucamy do garnuszka, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy około 10 minut. Dodajemy łyżkę mąki, gotujemy jeszcze chwilę, nie przerywamy mieszania. Na koniec dodajemy miód pitny i sok z cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
żurawina w galaretkach na deser... 217

Składniki: żurawina suszona 20 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 150 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, ciastka maślane 16 sztuk keksówkę 25cm wyłożyć folią spożywczą - na dnie poukładać ciastka maślane "gwiazdki" i na bokach keksówki na ciastka na dnie rozsypać połowę żurawiny suszonej - wlać tężejącą galaretkę wiśniową wymieszaną w 450 ml gorącej wody i schować

W Mojej Kuchni Lubię
Pychotka rabarbarowo - jabłkowa 349

łyżki mąki ziemniaczanej1 budyń śmietankowy ( proszek)2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkl. cukru1 margaryna (250 g )4 żółtka2 łyżki gęstej śmietanyNa piankę: 4 białkaszczypta soli1 op. kisielu wiśniowego 0,5 szkl. cukruNadzienie:5 łodyg rabarbaru3 jabłkaok 5 łyżek cukru1  kisiel wiśniowy ( proszek)Mąki i budyń przesiać z proszkiem i wymieszać z cukrem. Dodać pokrojoną margarynę , wymieszane

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tort Pavlova z wiśniami 216

białek300 g drobnego cukru lub cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejszczypta soliKrem :400ml śmietanki 30 lub 36%2 śmietan - fixyskórka starta z cytryny2 łyżki cukru pudruFrużelina wiśniowa:250g mrożonych lub świeżych wiśni1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody1/2 szkl cukru1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Beza : Płaską, dużą blaszkę smarujemy masłem i wykładamy(...)oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.Większą bezę układamy na paterze, wykładamy większą część śmietanki, kładziemy mniejszą bezę, na to wykładamy pozostałą śmietanę i na wierzch wykładamy wiśniową frużelinę. Tort jest gotowy do jedzenia :) Całość przechowujemy w lodówce do góra 3 dni, jednak wiadomo że pierwszego dnia jest najlepsza, bo później nie jest już taka chrupiąca :)Smacznego

charlotte gotuje
Ciasto Jakuba 9011

wkładamy do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych kawałków. Wałkujemy pierwszą część na wielkość blaszki.2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 kisiel wiśniowy i 4 łyżki cukru. Ubitą pianę wykładamy na wyłożony na blaszce pierwszy blat ciasta i wciskamy w pianę wiśnie gdzie popadnie, nie trzeba ich układać. Następnie bierzemy drugą część ciasta

charlotte gotuje
markizowo-biszkoptowy galaretkowiec ze śliwkami... 161

Składniki: 1 opakowanie biszkopty 1 opakowanie markizy kakaowe 1/2 kg śliwki 1 kubek serek waniliowy 1 opakowanie galaretka agrestowa 2 opakowania galaretka wiśniowa tortownicę 20 cm wyłożyć folią spożywczą i pędzelkiem posmarować cienko olejem - galaretka dobrze odejdzie od folii na dnie ułożyć biszkopty i wokół rantu ustawić markizy teraz rozłożyć całe śliwki bez pestek a w puste miejsca dodać połówki(...)wody i wystudzić wymieszać galaretkę z zimnym z lodówki serkiem waniliowym 250 gram - szybciej stężeje w tortownicy serek wylać na śliwki i schować do lodówki do zastygnięcia dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia prawie tężejącą galaretkę wyłożyć na stężały serek i do lodówki do zastygnięcia na kilka godzin z tortownicy zdjąć obręcz

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania