wisniowe - 1504 przepisów (strona:28/101)

Ciasto czekoladowo-wiśniowe 173

Jasne soczyste ciasto i wilgotne, w moim przypadku czekoladowo-wiśniowe nadzienie, to doskonałe połączenie. Dodatkowo oblane gorzką czekoladą nie wysycha tak szybko, a posypane płatkami kokosowymi wygląda bardzo dekoracyjnie, chociaż sprawiają one trochę trudności podczas krojenia. To już trzeci, wypróbowany przeze mnie przepis z książki Dr Oetkera. W oryginale było to ciasto czekoladowo – miętowe. Ja zrobiłam je o smaku wiśniowym

Wiem co jem
Przetwory - przepisy 201

Brzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe

Wiem co jem
Naleśniki czekoladowo-wiśniowe 151

Postanowiliśmy przedłużyć sobie Święto Czekolady na cały weekend. Wobec tego na wczorajszy obiad przygotowałam naleśniki czekoladowo-wiśniowe i poczyniłam także pewne przygotowania do niedzielnych wypieków. Te naleśniki tym się różnią od prezentowanych już na tym blogu naleśników czekoladowych, że ciasto jest z dodatkiem nie tylko kakao, ale również stopionej czekolady i dodatkowo zawiera 30% mąki pełnoziarnistej. Nadzienie zrobiłam z serka(...)śmietankowego i dżemu wiśniowego własnej produkcji z całymi owocami, który wzbogaciłam dodatkiem wiśniówki też własnego wyrobu. Całość świetnie się skomponowała i smakowała wybornie. „ Czytaj więcej

Wiem co jem
Babeczki czekoladowo-wiśniowe 143

Przepyszne babeczki z kruchego ciasta powleczonego od wewnątrz gorzką czekoladą, wypełnione wiśniowym nadzieniem, przykryte czapeczką z bitej śmietany i posypane startą czekoladą. Są tak delikatne i kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Niezbyt słodkie a nawet lekko kwaskowate, gdyż użyłam mrożonych wiśni do nadzienia. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takich drylowanych, mrożonych wiśni może użyć dżemu wiśniowego. Będą wtedy

Wiem co jem
Czekoladowy tort fasolowy 238

łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego) łyżeczka sody Masa: 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 2 łyżki likieru wiśniowego Dodatkowo: duży słoik 730 g wiśni drążonych (360 g bez zalewy)  Do dekoracji: 1 paczka 255 g M&Msów 3 paczki po 160 g rurek waflowych z kremem zamiast(...)przy tortownicy 24 cm 70 min.) . Wiśnie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Serek mascarpone zmiksować z likierem  wiśniowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej wiśnie i przykryć drugim blatem. Górę

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowy crème brûlée (bez pieczenia) 230

dałam więcej, bo wolę bardziej płynny krem) 4-5 żółtek (w zależności od wielkości) 50 g cukru (4 łyżki) 50 g czekolady deserowej (lub gorzkiej) 1 łyżka nalewki wiśniowej (można pominąć) dodatkowo: cukier trzcinowy do karmelizacji - 1 łyżka na kokilkę (użyłam cukru dekoracyjnego w kolorze czerwonym) Przygotowanie: 1. Żółtka ubić z cukrem na jasnożółtą masę (miksować 2-3 minuty(...)pokrywać łyżkę. Ważne, aby nie doprowadzić masy do wrzenia, przyda się termometr spożywczy - temperatura nie powinna przekroczyć 73°C.   5. Zdjąć rondel z ognia, dodać nalewkę wiśniową i wymieszać. 6. Następnie przelać masę przez sito i rozlać do kokilek. Po całkowitym ostudzeniu wstawić crème brûlée do lodówki na min. 5 godzin, najlepiej na całą noc. 7. Przed podaniem

Domowa Cookierenka Agi
czekowiśnia! konfitura wiśniowa z kakao. 246

dodatkiem kakao? Ja też nie :) Każdy wie, że wiśnie i czekolada / kakao to świetne połączenie, które lubimy odtwarzać w deserach. A czemu by nie w konfiturze? Smakuje jak...hm...wiśniowa Nutella! :) Gdy szukałam przepisu na tę konfiturę zwiedziłam bardzo dużo stron z przepisami, jednak żaden mi nie pasował...W tym przypadku postanowiłam sklecić coś sama i tak powstała ta konfitura(...)które znalazłam na 1 kg wiśni było 600g cukru, a ja na 2,6 kg owoców użyłam go 800g, jednak dżem jest słodki. I pyszny! :) CZEKOWIŚNIA (Z WANILIĄ) KONFITURA WIŚNIOWA Z KAKAO przepis autorski // 4 słoiczki po 200ml i 2 słoiczki po 300ml ~2,6 kg wiśni ~800g cukru (lub trochę więcej, jeśli Wasze wiśnie są baaardzo kwaśne

chili & sugar
Babka na kefirze z powidłami wiśniowymi 175

Niedawno była niesamowicie puszysta babka cytrynowa, teraz nieco inna babka. Mniej puszysta, bardziej zbita. Na kefirze. A z wierzchu przyozdobiona powidłami wiśniowymi. Idealna na drugie śniadanie, do pracy na przykład. Albo w weekend do kawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to Madzia była taka zdolna(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka kefiru 1,5 szklanki cukru 100 g masła (0,5 kostki) 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy 3 łyżki powideł wiśniowych Jajka z cukrem ubijamy przy pomocy miksera na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło (powoli wlewamy). Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kefir, kilka kropli

Marder&Marder Manufacture
Babka kolorowa 158

pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla czerwonego barwnika spożywczego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy(...)sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Gęste ciasto przekładamy do formy łyżką jedną

Marder&Marder Manufacture
Tort straciatella z wiśniami 241

posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks 2:1 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka rumu(...)oraz śmietan fiks podzielić na dwie części do jednej dodać startą czekoladę, wymieszać PONCZ: Składniki ponczu wymieszać ze sobą PRZEŁOŻENIE : Jeden blat biszkoptu nasączyć dobrze ponczem wylać tężejącą galaretkę wiśniową, powciskać połowę osączonych wiśni wyłożyć połowę masy śmietanowej białej, przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem rozsmarować masę z czekoladą przykryć ostatnim krążkiem biszkopta który również nasączamy, wierzch dekorujemy polewą czekoladową robimy

Wanilia i Kardamon
Drożdżowa strucla z wiśniami 175

mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 100 ml letniego mleka 90 g margaryny lub masła 50 g cukru 2 łyżeczki cukru pudru 2 jajka 300 g dżemu wiśniowego 1 szczypta soli Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli. Margarynę lub masło roztapiamy i studzimy. Jajka roztrzepujemy widelcem. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru po czym wlewamy je do mąki. Dodajemy(...)ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy ponownie na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5cm. Dżem wiśniowy rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta, po czym delikatnie zwijamy je w roladę. Wierzch można posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Gotową struclę przekładamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Piernik staropolski cz.II 172

się gotowym piernikiem :) Oczywiście im ciasto dłużej postoi, tym będzie lepsze :) W oryginalnym przepisie do przełożenia użyto samych powideł śliwkowych, jednak ja od kilku lat dodaję do niech galaretkę wiśniową, dzięki czemu większość nie spływa mi po bokach ciasta a ładnie do niego przylega :) Jest to mój ulubiony piernik i odkąd pierwszy raz go zrobiłam nie piekę już na święta(...)żadnego innego :) Ciasto: Piernik staropolski cz.I ( klik ) Mała prostokątna blaszka Nadzienie: 1 kg powideł śliwkowych 1 galaretka wiśniowa  Polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Wykonanie: Wcześniej przygotowane ciasto ponownie zagnieść aby stało się elastyczne. Podzielić je na 3 równe części. Każą część rozwałkować na tą samą wielkość i przełożyć

My simple kitchen
Cherry Coke- drink z wiśniową nutą 274

moja koleżanka, za co jej serdecznie dziękuję, bo bardzo bardzo przypadł mi do gustu ;) Jeśli lubicie colę cherry, ten drink jest w sam raz dla Was! ;) Składniki: 50ml wódki wiśniowej Soplica 200ml coca-coli lub pepsi lód cytryna do dekoracji Colę mieszamy z wódką wiśniową i wlewamy do szklanki. Dodajemy lód i plasterek cytryny do dekoracji. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Przekładaniec masą śmietanową 171

proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa śmietanowa 750 ml śmietany 30 % [u mnie 660 ml] 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru aromat cytrynowy  1 galaretka agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty [ nie dałam] 1/2  szkl.gorącej wody 1-2 łyżeczki prawdziwego miodu(...)pół.  Miętę zaparzyć i do zimnego płynu dodać miód i sok z cytryny do smaku. Skropić obie połówki biszkopta. Górna część biszkopta będzie spodem ciasta.  Galaretkę agrestową/ wiśniową  rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i dobrze schłodzić. Zimną pokroić na małe kawałki.  Żelatynę namoczyć w pół szklanki wody i po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej

Moje domowe kucharzenie
Wyśmienity tort Czekoladowo-wiśniowy a`la Czarny Las 542

upiekłam dla niego tort, jak co roku czekoladowy :) W 2014 r. tort był czekoladowo-czekoladowy, w tym roku mój Mąż zażyczył sobie tort czekoladowo owocowy więc padło na czekoladowo-wiśniowy tort a`la Czarny Las. Niestety tort zniknął w ekspresowym tempie więc nie zdążyłam zrobić zrobić zdjęcia całego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki(...)serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe kompot lub wiśniówka do nasączenia biszkoptów (ja użyłam wiśniówki) Biszkopt czekoladowy  - tortownica 24 cm Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Białka oddzielamy

Ptasia Kuchnia

Proponowane wyszukiwania