szklanka cukru cukier waniliowy Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy(...)miksera. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką. Nasączenie: Do szklanki z wodą dodajemy syrop wiśniowy, tak żeby poncz był słodki i dosyć intensywnie pachniał wiśniami. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Przełożenie: Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed
Czerwona Porzeczkatylko tak dla informacji. Ciasto po 10 minutach wyjąć z blaszki i zostawić do ostudzenia, następnie posypać cukrem pudrem. Można dodatkowo podać z kleksem ubitej śmietany, polanym kisielem wiśniowym i obrzucić dodatkowo pozostałymi wiśniami. Kremówkę ubić na sztywno, na koniec wsypać łyżkę cukru pudru, delikatnie wymieszać. Kisiel wiśniowy – z 300 ml soku odlać trochę do rozmieszania mąki ziemniaczanej(...)mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę gotować. Wymieszać, wlać do dzbanuszka i zostawić, żeby ostygł. Jeśli sok jest kwaśny dosłodzić do smaku. Oczywiście można podać ciasto bez śmietany i sosu wiśniowego. Ciasto rewelacyjne
Kuchnia PokoleńCzekolady były w sześciu smakach, po trzy tabliczki czekolady z każdego rodzaju : czekolada gorzka czekolada z nadzieniem miętowym czekolada z nadzieniem wiśniowym czekolada z nadzieniem cytrynowym czekolada z crunchy i owocami czekolada z kandyzowaną skórką pomarańczową(...)możliwości przetestowania czekolad najbardziej ucieszył się mój syn „fan” słodyczy pod każdą postacią. Przetestowaliśmy wszystkie. a oto opinie :) czekolada z nadzieniem wiśniowym – czekolada ta ma delikatny wiśniowy smak, bardzo dobrze komponuje się z gorzką czekoladą. Podbiła serce męża i syna. czekolada z nadzieniem miętowym – wspaniałe połączenie miętowego wnętrza i gorzkiej czekolady
Darcia w kuchniMoja rodzinka bardzo je polubiła. Polecam, jest łatwe choć trochę czasochłonne ;) Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Rajski Ogród" . Spód: 200g herbatników 100g roztopionego masła 400g jogurtu naturalnego 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki cytrynowe 3-4 brzoskwinie Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy o śr. ok 22-24 cm wyłożyć ciasteczkami, wyrównać(...)uklepać. Odstawić do lodówki. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Podobnie przygotować pozostałe galaretki. 1/3 szkl galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej odłożyć. Galaretkę czerwoną wymieszać z 200 ml jogurtu naturalnego. Na spód ciasteczkowy wylać masę jogurtową, odstawić do stężenia. Wylać odłożoną galaretkę czerwoną. Odstawić do stężenia. Podobnie przygotować warstwę z galaretką brzoskwiniową. Brzoskwinie obrać i pokroić w plasterki, ułożyć
Smakołyki AsiSzybki sernik na zimno, jest lekki i orzeźwiający, idealny na gorące dni. Moi domownicy lubią takie ciasta na zimno. Składniki: 4 serki waniliowe homogenizowane 2 galaretki malinowe 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka morelowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa Pół opakowania biszkoptów okrągłych 300 gram malin Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szklance(...)odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy serek waniliowy, miksujemy, masę wylewamy na biszkopty, wstawiamy do lodówki żeby masa stężała. Z galaretką agrestową, cytrynową i morelową postępujemy tak samo jak z galaretką wiśniową. Na wierzch stężałego sernika układamy maliny, galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml, gorącej wody, odstawiamy do stężenia, tężejącą wylewamy na poukładane maliny. Wstawiamy do lodówki do stężenia
Bajeczna Kuchniaczekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z wanilii, polany czekoladowym ganaszem i podany w towarzystwie domowej frużeliny wiśniowej… Czekoladowa rolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta i dość(...)było go ściągnąć później) . Na tym etapie można papier całkiem ściągnąć, roladę posypać odrobiną kakaa i od razu podawać. Ja wolałam polać ją ganaszem czekoladowym i podać z frużeliną wiśniową domowej roboty. W tym celu przykrytą roladę włożyć do lodówki na minimum 20 minut (lub dłużej). Przygotować ganasz czekoladowy: Rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady (ja dodatkowo dodaję rządek mlecznej) w kąpieli
Moja Delicjamleka 1,5 szklanki cukru (330g) 4 łyżki kakao 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka 2,5 szklanki mąki (420g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki dżemu wiśniowego. Masa serowa: pół kg sera białego zmielonego (ew. serek taki wiaderkowy na sernik) 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe Dodatkowo : Słoik dżemu wiśniowego(...)połączyć ze śmietaną i tężejącą galaretką. Z ciasta odciąć wierzch ( ok 1 cm grubości ) i pokruszyć go . Pozostały w formie spód nasączyć nalewką , posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyc całą masę serową. Górą posypać pokruszonym ciastem i polać odlaną wcześniej polewą czekoladową. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaostatnią czekoladkę! Produkcję czekoladek zaczynam od chyba najprostszych - z moją ulubioną, wiśniową galaretką! Czekoladki z galaretką wiśniową składniki na 12 sztuk tabliczka dobrej gorzkiej czekolady dowolna galaretka - u mnie wiśniowa foremki do czekoladek pędzelek Do dzieła! Sposób temperowania czekolady zaczerpnęłam od Lo z bloga Pistachio Czekoladę drobno siekamy. 2/3 czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - podgrzewamy do temperatury 40-50 stopni
sierotka maRysia w kuchniciasteczek bezikowych (przepis na ciasteczka bezikowe znajdziecie TUTAJ ) Blenderuję wiśnie. 1 łyżeczkę dodaję do serka wiejskiego i dokładnie mieszam. Na dno naczynia kruszę biszkopty, na to wykładam wiśniowy serek wiejski, następnie pozostały mus wiśniowy. Na wierzch wkruszam bezę lub ciasteczko bezikowe. Połączenie wszystkich smaków jest fantastyczne! Wiśnie z serkiem wiejskim i sam mus wiśniowy smakują na prawdę cudownie! SMACZNEGO
Wielopokoleniowogazowaną z taką ilością bąbelków, na jaką mamy ochotę. To taka nowsza i bardziej elegancka wersja popularnych kiedyś syfonów. Z jego pomocą przygotowałam cudownie orzeźwiający napój z arbuza z wiśniowymi kostkami lodu, cytrusami i miętą. Składniki: kawałek arbuza pół cytryny pół pomarańczy kilka listków mięty 1/2 szklanki soku wiśniowego 1 szklanka wody gazowanej Sok wiśniowy przelać do foremek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśrednim ogniu. Uwaga: masa łatwo przywiera do dna. W zależności od mocy ognia mieszam ok. 10-15 minut. Po tym czasie wylewam na ciasteczkowy spód i wyrównuję łopatką. Mus wiśniowy: - 900 ml słoik wiśni w kompocie lub opakowanie wiśni mrożonych** - 400 ml śmietanki 30% ( kubek ) - żelatyna do spożądzenia na1 litra płynu - 3/4 szklanki wody Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami wody(...)odstawiam do napęcznienia. Z wiśni odlewam ok. szklanki soku. Pozostałe owoce przekładam do garnka, dodaję wodę i delikatnie rozdrobniam blenderem ( nie wszytskie - część pozostawiam w całości). Pulpę wiśniową zagotowuję, wyłączam gaz i przekładam do niej napęczniałą żelatynę. Odstawiam do wystudzenia. Śmietankę ubijam a następnie mieszam z wystudzonymi wiśniami. Wykładam na sernik. . Galaretka: - 2 galaretki wiśniowe - 2 szklanki wrzącej wody + szklanka
kawawszklancePolubiłam je od pierwszego gryza :) I choć nie robię zbyt często, to Wam serdecznie polecam :) Tym razem z nadzieniem wiśniowym, a jedna warstwa dodatkowo przełożona masą z wiśniami w miodzie pitnym , które robiłam na wakacjach. Pamiętacie je? Częstujcie się, a w wolnej chwili zapraszam do wypróbowania, nie są trudne, a pracochłonne ani tyle :) Składniki: 1 wafel kwadratowy 350g margaryny(...)Palma 1 szklanka cukru trzcinowego 2 galaretki wiśniowe 330ml kwaśnej śmietany (18%) 1 mały słoiczek wiśni w syropie (u mnie z miodem pitnym) Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy z cukrem trzcinowym, do gorącej wsypujemy galaretki wiśniowe i mieszamy do rozpuszczenia na wolnym ogniu uważając by nie zagotować. Masę ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy do całkowitego połączenia. Odbieramy
Kuchnia w czekoladzieproszku do pieczenia Biszkopt makowy: 8 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 5 łyżek sypkiego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka: 800 ml śmietany 30 % 2 galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodać mąkę z proszkiem i zmiksować na najniższych(...)Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier. Na koniec dodać chłodną galaretkę i dokładnie wymieszać. 4. Przełożenie: pierwszy blat biszkoptu - 1/2 pianki wiśniowej - biszkopt makowy - 1/2 pianki wiśniowej - drugi blat biszkoptu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachsiemię lniane. Składniki nadzienia: 1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem (trochę więcej niż ½ szklanki soku) 3-4 łyżki cukru (brązowego lub ksylitolu ) 1 opakowanie czerwonego kisielu np. truskawkowego lub wiśniowego Kilka łyżek soku wiśniowego przelej do dużego kubka, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i rozrób proszek kisielowy. Doprowadź do wrzenia wiśnie z sokiem. Wlej mieszankę kisielową, dokładnie wymieszaj. Zestaw(...)ognia. Ostudź. Piecz ciasto przez ok. 20 minut. Następnie wylej masę wiśniową i posyp kruszonką. Piecz kolejne 10-15 minut, aż wierzch się przyrumieni. Ciasto z wiśniami to atrybut pewnego serialu amerykańskiego, a kto go oglądał, wie również, że uwielbiał je agent Cooper: This must be where pies go when they die… Cooper przyjeżdża do małego miasteczka na północy Stanów
Qlinarnie i QlinarnieWiśniaczek". Tak nazwałam to ciasto, które powstało, gdy naszła mnie ochota na coś o słodko-kwaśnym smaku. Takie połączenie lubię najbardziej. Wzięłam więc słoik kompotu wiśniowego i dżem porzeczkowo- wiśniowy, sporządziłam masę budyniową i dwa biszkopty w tym jeden z orzechami i kakao i powstało całkiem niezłe ciacho. Polecam wypróbować:) Biszkopt jasny : 6 jajek (L) 7 łyżek cukru 5 łyżek(...)budyń jak i tłuszcz miały podobną temperaturę, inaczej masa może się ściąć. Ponadto potrzebne będą: Wiśnie z kompotu i 1/2 szklanki kompotu Słoiczek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy Przełożenie ciasta : Jasny biszkopt Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Połowa drylowanych wiśni z kompotu Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Reszta wiśni Jasny biszkopt
Maślane ciasteczko