wątróbka drobiowa - 999 przepisów (strona:13/67)

pasztetowa z domowej wędzarni 202

choć niewątpliwie smaczny), pasztetowy wyrób, w prawdziwe dzieło, kulinarnej sztuki. Składniki 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 ćwiartki z kurczaka 0,5 kg boczku 0,5 kg wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu  2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka ( korzeń) kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kaszy manny(...)Garnek ustawiamy na palniku, przyprawiamy solą, liściem laurowym, oraz zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut, a na dwie minuty przed końcem gotowania, dodajemy do garnka wątróbki drobiowe. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na patelni na pozostałym smalcu. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego

Miód i pieprz
Pasztet wieprzowy z pistacjami 177

kombinować w pasztetach ale robię nie więcej jak jeden mały, gdyż większej ilości byśmy nie przejedli a wolę zjeść świeży. W tym roku zrobiłam z wieprzowego mięsa z dodatkiem drobiowej wątróbki i z dodatkiem pistacji. Jest pyszny. Pasztet podany na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice. Składniki: 140 g świeżego boczku( bez skóry) 330 g mięsa wieprzowego (z kulki(...)szynkę) 250 g karczku 120 g wątróbki drobiowej 0,5 łyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera 60 g cebuli 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa 40 g pistacji Ale -raj Przygotowanie: Boczek, mięso wieprzowe, karczek pokroić

Ala piecze i gotuje
Pasztet z żurawiną 194

bulionu, 500 g mięsa wieprzowego, 500 g mięsa wołowego, 500 g wątróbek drobiowych, 1 udko z kurczaka, 1 cebula, 1 szklanka suszonej żurawiny, 3 jajka, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta imbiru, sól i pieprz do smaku. W tym roku zdecydowałam się zrobić na święta pasztet z dodatkiem żurawiny. Muszę Wam powiedzieć(...)kurczaka również umyć. Wszystko dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny. Na 30 minut przed końcem gotowania dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Wątróbki drobiowe umyć i wrzucić do bulionu na 15 minut. Po tym czasie odcedzić wywar. Mięso dobrze wystudzić a następnie zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą, pieprzem, gałką

Świat Domowej Kuchni
Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 206

mężem zakasaliśmy rękawy, wyprężyliśmy bicepsy i wspólnymi siłami upiekliśmy przepyszny pasztet. Składniki (na 2 duże keksówki o wymiarach 40 x 13cm): 1kg łopatki wieprzowej 2 udka z kurczaka 200g wątróbki drobiowej 250g słoniny i opcjonalnie kawałek do wyłożenia dna blaszek 2 duże cebule płaska łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki smalcu i trochę do nasmarowania blach 2 liście laurowe 8 ziarenek(...)Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso będzie się rozpadać – około 1,5h. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu usuwamy ziele angielskie i liście laurowe.   Wątróbkę drobiową myjemy i oczyszczamy z resztek żółci. Wkładamy do rondelka, zalewamy wywarem spod gotowanego mięsa. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wyciągamy do ostygnięcia.   Przygotowane mięso z cebulą

Smaczna Strona
wątróbka drobiowa w czerwonym winie 99

Jeżeli chcecie zrobić zwyczajną drobiową wątróbkę i podać jak danie w restauracji, to szczerze polecam. Przyrządzona według przepisu, który pochodzi z książki z 1947 roku. Sądzę, że przepis jest nie co starszy. Wtedy pojawiło się oficjalne wydanie natomiast w zapiskach prywatnych istniał dużo wcześniej. Zachęcam do zrobienia i degustacji w … Czytaj dalej wątróbka drobiowa w czerwonym winie

gotuj ze mną
Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ 145

tego świeża bagietka , sos tatarski i …nic więcej nie trzeba , no może kieliszek wytrawnego , czerwonego wina Składniki na dużą keksówkę : 0,1 kg golonki tylnej 3 podwójne wątróbki drobiowe pasek wędzonej słoniny – około 0,2 kg 2-3 duże liście laurowe 6-8 kulek ziela angielskiego 1 duża marchew 2 cebule 1 duża pietruszka ( korzeń) kawałek selera korzeniowego(...)dużym garnku z wodą, zielem angielskim , liściem laurowym, dodajemy warzywa,solimy i gotujemy do miękkości , aż zacznie się rozpadać . Zdejmujemy z ognia , do wrzątku z golonką , dokładamy, surową, drobiową wątróbkę ( ma się tylko sparzyć ) . Odstawiamy do przestygnięcia , obieramy z kości , mielimy w maszynce o drobnych oczkach, mięso i warzywa , dwukrotnie przepuszczając przez sitko ( mięso ,razem ze skórą , słoniną i wątróbką

Ogrodnik w podróży
paszteciki z ciasta francuskiego 178

będzie własne ( na przykład zrobione według tego  przepisu  )  farsz pasztetowy na około 30 szt pasztecików 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 200 g boczku 300 g wątróbki drobiowej 1 łyżka bułki tartej 1 żółtko szczypta gałki muszkatołowej szczypta lubczyku sól, pieprz Sposób wykonania Boczek kroimy w drobną kostkę i wkładamy go na dużą  rozgrzaną patelnię(...)oraz ząbek czosnku, całość wpierw smażymy  na niewielkim ogniu, a później nakrywamy patelnię i dusimy mięso prze 30 minut. Do podduszonego boczku dodajemy umyte i oczyszczone z błon drobiowe wątróbki, całość doprawiamy, gałką muszkatołową, lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy   przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko

Miód i pieprz
Kremowa wątróbka na sposób wschodni czyli z chili 191

patelni np. z jabłkami. Ta wątróbka nie jest na słodko lecz lekko na pikantnie. Aromat dodanych przypraw ciężko natomiast opisać słowami. Typowym dla kuchni azjatyckiej jest to, że wątróbkę drobiową czy też wołową przed zastosowaniem zawsze najpierw się blanszuje przez kilka minut we wrzątku. SKŁADNIKI: na 2 porcje 250-300 g drobiowych wątróbek 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone

Sztuka gotowania w/g Samiry
pieczona kaczka faszerowana pęczakiem z bakaliami 183

drobiu. składniki dla czterech osób 1 kaczka sól, pieprz 1 łyżka majeranu 2 łyżki oleju składniki farszu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 150 g wątróbek drobiowych 100 g wymieszanych orzechów i bakalii 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz sposób przygotowania Kaczkę luzujemy według  tego przepisu  . Możemy co prawda nie luzować ptaszyska(...)masło i na niewielkim ogniu szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Teraz zwiększamy ogień i do zeszklonej cebuli dodajemy umyte i posiekane drobiowe wątróbki, które smażymy przez kilka minut.  Następnie dodajemy bakalie, całość lekko solimy i pieprzymy. Wątróbki z owocami trzymamy na ogniu jeszcze minutę, patelnię

Miód i pieprz
Pasztet z królika 173

próbował to  z przyjemnością  zapraszam do obejrzenia przepisu.   SKŁADNIKI: mięso  z królika ok. 1,5 kg 1/2 kg. surowego boczku lub podgarla 20 dag wątróbki drobiowej 2 udka  z kurczaka włoszczyzna na rosół 1 cebula ziele angielskie, liście laurowe  sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka tartej bułki(...)wypłynięciu szumów, wodę wylewamy, płuczemy mięso  i zalewamy czystą wodą i zagotowujemy.  Dodajemy włoszczyznę,  ziele angielskie oraz liścia laurowe, a także podpieczoną cebulkę cebulę oraz   drobiową wątróbkę. Gotujemy wszystko, aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku. Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy

W kuchennym oknie Ewy
Niedzielny obiad? A jak! 322

ależ skąd! - no, pięknie! a w lodówce nic gotowego. - To cudownie. Do zobaczenia! Z paniką w oczach biegałam to tu, to tam. No, udało mi się jednak coś zaradzic. WĄTRÓBKI DROBIOWE W SOSIE. (przepis autorski;) 3 cebule czubata łyżka masła 1 kg drobiowych wątróbek sól, pieprz liśc laurowy 1 szklanka bulionu (np. z kostki) 1/2 małego kubeczka śmietany łyżka mąki

W kuchni Karmel-itki
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną 177

zrobić prosty pasztet z dodatkiem żurawiny. Wyszedł naprawdę świetny,lekko słodkawy, robi się go szybko, bardzo polecam! A tutaj podobne wątróbkowe przysmaki Pate (pasta) z wątróbki gesiej Pasta z wątróbki drobiowej Pasta z wątróbki z wędzonymi śliwkami składniki ok 250 g wątróbki gęsiej mleko do zamoczenia wątróbki (opcjonalnie) 1/2 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku ok. 50 g miękkiego masła łyżka

Stare Gary
Pasztet pomidorowy 140

innego apetytu lub mama nie ma pomysłu na kolację ... Spróbowałam więc odtworzyć smak w wersji zdrowszej. Mała zjadła ze smakiem :) 200 g mięsa gulaszowego drobiowego 150 g wątróbki drobiowej 100 g serc drobiowych cebula ząbek czosnku 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki margaryny ( masła dla nie alergików ) olej rzepakowy czerwona słodka papryka sól i pieprz Serca ugotować. Następnie odciąć(...)górne części a pozostałe pokroić. Cebulkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. Dodać mięso drobiowe i wątróbkę. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Podsmażyć do zrumienienia mięsa. Dodać koncentrat pomidorowy i ugotowane serduszka. Smażyć do odparowania. Ciepły pasztet przełożyć do miksera, dodać margarynę i zmiksować na gładką masę. Miseczkę wyłóż folią spożywczą

Atlas Smaków
Smażona wątróbka z mango i pomidorkami 137

koktajl z mango, jabłka z imbirem Koktajl z mango, miętą i miodem Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango Składniki na smażoną wątróbkę z mango, 2 porcje: 250-300 g wątróbki drobiowej 1/2 szklanka mleka 1 łyżka pszennej mąki sól świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 dojrzałe mango pomidorki koktajlowe 2 x po 50 g mixu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wątróbka drobiowa z jabłkami i cebulą 162

Składniki: 70 dag wątróbki drobiowej 2 cebule 2 jabłka olej majeranek szklanka mleka sól, pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę myjemy pod bieżącą, zimną wodą. Wykrawamy widoczne żyłki, możemy pokroić na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 1 godzinę (moczymy wątróbkę w mleku aby straciła gorzkawy posmak).  Cebulę kroimy w półpiórka i przesmażamy na patelni

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania