tego dania używałam plantanów w II stopniu dojrzewania, czyli ani nie zielone ani nie bardzo żółte, wręcz czarne. Wątróbka drobiowa z dodatkiem plantana jest idealnym daniem, pożywnym i pysznym, polecam do wypróbowania. Plantany w towarzystwie wątróbki drobiowej. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNigdy nie byłam fanką wątróbki (tzn. 1-2 mogę zjeść ale więcej już nie dam rady), natomiast M. bardzo lubi. Cóż było poradzić. Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 kwaśnawe jabłka cebula kilka ziemniaków majeranek mąka olej Prosimy M. aby umył i oczyścił wątróbki (ja nie odważyłam się ich dotknąć). W międzyczasie obieram ziemniaki i wstawiamy do gotowania. Obieramy
Brzuszki Łakomczuszkidodatkiem słodkiej żurawiny, wątróbki, mięsa mielonego i aromatycznej natki z pietruszki z pewnością będzie hitem świątecznego stołu. Składniki: 600g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 500g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 130g masła extra 4 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 bułki kajzerki 1,5 szklanki mleka 150g suszonej żurawiny 1 pęczek natki z pietruszki 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)pieprz Wykonanie: 1. Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć z jego nadmiaru. Mięso z łopatki, filet z kurczaka, boczek, czosnek, cebulę i bułki zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wątróbkę drobiową drobno pokroić w kostkę, a natkę z pietruszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodać zmielone mięso z dodatkami, wątróbkę, żurawinę i natkę z pietruszki. Całość doprawić
Szalona Kuchnia EwelinyUwielbiam wątróbkę drobiową! Mogę ją jeść na wiele sposobów dzisiaj przygotowałam dla Was wersję z pieczarkami i sosem śmietanowym, ze świeżą natką pietruszki. Jest taka dobra, że mój mąż pochłonął prawie całą porcję - prawie, bo on nie lubi wątróbki :) Spróbujcie, nawet jeśli za wątróbką nie przepadacie gwarantuję, że nie pożałujecie :) 0,5 kg. wątróbki drobiowej 1 łyżka musztardy dijon (można
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś mam dla Was pyszną propozycję na szybki obiad. Wątróbka drobiowa to jedyne co jem z podrobów. Wcześniej przygotowywałam ją tradycyjnie po prostu z cebulą, solą i pieprzem, ale w dzisiejszej wersji smakuje o wiele lepiej. Swoją drogą nie sądziłam, że jabłko i majeranek to taki zgrany duet! Palce lizać! Składniki na 2 porcje: 400 g wątróbki drobiowej 3 szalotki
Ze smakiem i z pasjąwątróbką, to przyczyną nie jest anemia, ani dziwne smaki, tylko to, że latorośl, oględnie mówiąc nie przepadająca za wątróbką, jest na wakacjach i korzystamy póki możemy :D ciasto z wątróbką drobiową ciasto: 300 g mąki + trochę do podsypania, 200 g smalcu, 1 łyżeczka soli, 1 żółtko + 1 żółtko do posmarowania farsz: 700 g wątróbki drobiowej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku(...)miejsce (nie musi być to zamrażalnik). Czerstwą bułkę pokrój w kostkę i zalej ciepłym mlekiem - nie przejmuj się, że mleko nie przykrywa bułki, w trakcie moczenia kilkakrotnie przemieszaj ją. Wątróbkę pokrój na mniejsze kawałki i usmaż partiami na oleju. Po zdjęciu jej ostatniej części z patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony w plastry czosnek i obrane ze skóry
Eksperyment sobotniświetny pomysł na świąteczny rodzinny obiad. Składniki: 2,2kg kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka sól pieprz Farsz: 400g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 400g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 125g masła extra 3 jajka 2 bułki kajzerki 1 szklanka mleka 100g suszonej żurawiny 1 pęczek natki z pietruszki 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka umyć(...)włożenie farszu. 2. Farsz: Bułki namoczyć w mleku, a następnie odcisnąć z jego nadmiaru. Mięso z łopatki, filet z kurczaka, boczek i bułki zmielić maszynką do mielenia mięsa. Wątróbkę drobiową drobno pokroić w kostkę, a natkę z pietruszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodać mięso mielone z bułką, wątróbkę, żurawinę i natkę z pietruszki. Całość doprawić
Szalona Kuchnia EwelinyBardzo sycąca sałatka z wątróbką drobiową to rarytas dla amatorów tego przysmaku , może stanowić odrębne danie na przykład śniadanie bądź kolację . Jest bardzo smaczna a do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 4 liście sałaty 20 dag wątróbki drobiowej 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 łyżki margaryny do smażenia
Smakowite DaniaPierwszy raz robiłam pasztet z wątróbek drobiowych i muszę przyznać, że przerósł on moje najśmielsze oczekiwania. Dawno nie jadłam (o ile w ogóle) tak pysznego pasztetu. Słodka śmietana sprawiła, że charakterystyczny smak wątróbki był tylko lekko wyczuwalny, a skarmelizowana cebulka i miód nadały pasztetowi słodki posmak, żurawina zaś lekkiej kwaskowości. Następnym razem zrobię ten sam pasztet z suszonymi(...)śliwkami i jabłkami. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 1 szklanka żurawiny sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać s łodkiego smaku
Jadło i czytadłoSkładniki : 20- 30 dag wątróbki drobiowej tłuszcz do smażenia, mąka około 3- 5 łyżek wiśni- u mnie mrożone sól, pieprz, miód lub cukier wino czerwone, ocet balsamiczny Przygotowanie : Umytą wątróbkę drobiową moczyłam kilka minut w mleku Po osączeniu na sicie maczałam w mące i smażyłam ją na głębokim tłuszczu, posoliłam i posypałam pieprzem po usmażeniu Rozmrożone wiśnie gotowałam w garnuszku(...)oraz łyżeczkę octu balsamicznego ( może być czerwone wino) W kilku łyżkach zimnej wody rozmieszałam płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlałam mieszając do rozgotowanych wiśni, całość zagotowałam. Takim sosem polałam wątróbkę. Moje uwagi: Jeśli lubimy sos lekko kwaskowy to można dodać kilka kropel soku z cytryny
Proste Potrawysmaków nielubianych od czasów dzieciństwa. Była już brukselka, a tym razem wątróbka, która mnie zawsze kojarzyła się tylko i wyłącznie z wątróbką wieprzową smażoną z cebulką. Ale kto próbował wątróbki drobiowej, ten wie, że jest dużo delikatniejsza i o niebo lepsza w smaku. W zestawieniu z gruszką i dressingiem balsamiczno-żurawinowym zamienia się w danie niemalże wykwintne. Warto(...)oczyszczonej wątróbki drobiowej pół sałaty lodowej 1 gruszka masło klarowane do smażenia różowy pieprz (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku dressing 3-4 łyżki konfitury z żurawiny 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 szczypty mielonego pieprzu Zaczynamy od umycia i oczyszczenia wątróbki (ja lubię dokładnie oczyszczoną więc po zakupie
Simple DishDziękuję Aniu :* Dla tych, co kochają podroby a dla tych co nie przepadają to pomysł na przemycenie do menu bardzo zdrowej wątróbki w postaci pasty. Składniki: * 0,5 kg wątróbki drobiowej * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1/3 szklanki czerwonego wina * 1 łyżka tahini (będą potrzebne ziarna sezamu) * 1 łyżeczka żelatyny * sól, pieprz * 1 łyżka oliwy z oliwek Wątróbkę oczyściłam, pokroiłam(...)lubimy. Polecam zrobić takie pate. Jest to naprawdę smaczny dodatek np. na kanapki. Notatki: * żeby uzyskać bardziej miękką formę tego pate’ nie dodawać żelatyny Smacznego! Lidka Artykuł Pâtè z drobiowych wątróbek pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąrestauracjach, zawsze pada na wątróbkę. Tym razem sama postanowiłam ją przygotować. A dlaczego śliwki? Może dlatego, że to śliwki z działki mojej mamy, pyszne i ekologiczne.... 400 g wątróbki drobiowej 1/2 szklanki mleka 3 czerwone cebule 2-3 łyżki oleju 1 łyżka masła ok 15 średnich śliwek sól pieprz Wątróbkę oczyścić i namoczyć kilka minut w mleku. Cebulę
Jemy PijemyWątróbka drobiowa to bogactwo witaminy A ( Zdrowie naszych włosów, skóry, paznokci w dużej mierze zależą od witaminy A. Witamina A jest także bardzo ważna dla naszego wzroku.) Co jeszcze znajdziemy -witaminy z grupy B, cynk, wysokiej jakości białko. Po prostu jest zdrowa. Dlatego warto sięgać po nią, a obiad jest do tego wspaniałą okazją. Plusem takiego obiadu :) jest(...)zajmuje dużo naszego czasu. Dzisiaj polecam wątróbkę z jabłkami. Pycha :) Talerze zostały wylizane. Zaczynamy: Składniki: ok 500-600 g wątróbki drobiowej 1 cebula 3 jabłka mleko ok 1 szklanki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka cukru sól, pieprz około 150-200 g masła pół szkłanki mąki Wykonanie: Myjemy i czyścimy wątróbkę- usuwamy żyłki i błony. Wkładamy
Smaki EdytyKorma jest w zasadzie czymś podobnym do curry. Można ugotować ją z mięsem lub w wersji wegetariańskiej. Ja korzystając z nieobecności latorośli porwałam się na wątróbkę drobiową i to był bardzo dobry pomysł. W restauracji do kormy podali nam zwykły ryż basmati, ale można jeść z chlebkami naan lub pobawić się z ryżem tworząc z niego pilaw. Tu znajdziecie przepisy(...)chlebek naan i różne pilawy . korma z wątróbką 500 g wątróbki drobiowej, 2 łyżki mąki, 2 łyżki + 1 łyżeczka curry w proszku, 150 ml jogurtu naturalnego, 50 ml mleczka kokosowego, 1 łyżka wiórków kokosowych, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 szczypta cynamonu, sól, pieprz, masło klarowane do smażenia Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami curry. Oczyszczoną wątróbkę obtaczaj w mieszance
Eksperyment sobotni