Bardzo lubię smażoną wątróbkę drobiową. Niedawno naszła mnie ochota na taką mocniej podsmażoną, z cebulką i czosnkiem. Pamiętam jak wyjadałam zawsze wątróbkę z rosołu, który gotowała mama lub babcia. Niestety rodzinka nie podziela mojej miłości i całą wątróbkę zjadłam sama. Ale była pyszna :) Zachęcam do spróbowania! 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 cebule 3 ząbki czosnku mąka (u mnie żytnia
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWątróbka drobiowa usmażona z cebulką to bardzo smaczne danie. Polecam mój przepis. SKŁADNIKI : 500 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 jajko mąka do obtoczenia sól, pieprz do smaku odrobina tymianku odrobina oleju do smażenia
Kulinarne Fantazje MarioliCześć! Jestem ciekawa jak Wy przyrządzacie wątróbkę drobiową. Ja sama robię ją na kilka sposobów. Tu opisałam jak robię wątróbkę z jabłkiem. W domu uwielbiamy wszelkiego rodzaju podroby między innymi wątróbkę :) Składniki: * 1 kg wątróbki drobiowej * 1 jabłko (najlepiej kwaskowate) * 2 cebule * majeranek ok. 1 łyżki * sól, pieprz * 1-2 łyżki masła * 3 - 4 liście laurowe * 6 ziarenek
Pieprzyć z Fantazjąjednorazowej formie do pasztetu jak i w zwykłej keksówce. Domowy pasztet można go podać 1,5 rocznemu dziecku. 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 ćwiartka kurczaka 0,25 kg wątróbki drobiowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 jajko 100 g żurawiny suszonej 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego łyżka soli 2 łyżki majeranku(...)angielskie wyrzucamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż się zarumieni. Dodajemy obrany i pokrojony czosnek. Na końcu dodajemy umyte i pokrojone wątróbki drobiowe i podsmażamy chwilę. Studzimy całość. Mięso, warzywa i wątróbkę mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy przyprawy, żurawinę i 1 jajko. Mieszamy dokładnie i przekładamy
Dieta bez mlekakażdym smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem. Na farsz mięsny potrzebujemy: około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka), 30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką), sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, 2-3 łyżki oleju, puszka czerwonej fasoli, puszka(...)zacznie się rumienić, wtedy wyjmujemy z piecyka i dodajemy wątróbkę, którą mieszamy z pieczonym mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piecyka z powrotem. Wszystko pieczemy do miękkości. Rada: jeśli używamy wątróbki drobiowej, wtedy wystarczy dodać ją na około 10-15 minut przez końcem pieczenia, gdyż tyle jej wystarczy. Wątróbka wieprzowa potrzebuje więcej czasu, aby zmięknąć i trzeba dać jej około pół
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki czerwonej papryki wędzonej mielonej 4 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka miodu 4 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) ok. 3 łyżki oliwy sól, pieprz farsz: 20dag wątróbek drobiowych czerstwa kajzerka szklanka mleka 2 jaja 2-3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej (ew.) pęczek koperku lub natki pietruszki cukier, sól i pieprz dodatkowo: sok z 1/2 cytryny PRZYGOTOWANIE(...)dołu i ostrym nożem odetnij strzępy skóry przy szyi. Dokładnie oczyść kuperek. Niewyrwane piórka usuń pęsetą. * Kurczaki można również nadziewać bakaliami, cielęciną, ziołami, warzywami oraz owocami. Do farszu z wątróbek drobiowych warto dodać garść rodzynek albo orzechów laskowych lub nerkowca. Wątróbki zawsze trzeba starannie oczyścić z błonek. * Ważne jest aby piana z białek była dobrze ubita. Naczynie i rózgi
Moja Książka KucharskaZapiekanka ziemniaczana z wątróbką to pomysł na tanie, szybkie i proste do przygotowania jednogarnkowe danie. Ponadto, poniższa zapiekanka to sposób na nieco inne podanie wątróbki drobiowej. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 4 porcje: 0,4 kg oczyszczonej wątróbki drobiowej 1 pęczek zielonej pietruszki 2 mniejsze cebule 6-7 średniej wielkości ziemniaków 2 łyżki bułki tartej 2 jajka sól
UgotowaćWątróbkę drobiową bardzo lubię i mogłabym jeść w każdej postaci. Dzisiaj proponuję prosty przepis na wątróbkę w sosie pomidorowym z dodatkiem marchewki. Składniki: 600 g wątróbki drobiowej duża cebula duża marchew 80 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz mąka Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wątróbkę myjemy, dokładnie oczyszczamy z białych błon, osuszamy
e-PrzepisyKulinarnechrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu jest rewelacyjny. Składniki: łopatka 0,5 kg boczek świeży 0,5 kg wołowe 0,3 kg wątróbka drobiowa 0,2 kg ćwiartka z kurczaka 1 szt grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 szt seler kawałek cebula 0,5 szt liść laurowy(...)garnka zalać zimną wodą.Dodać oczyszczone warzywa oraz przyprawy.Gotować na wolnym ogniu około 1,5 h .Mięso razem z przyprawami i warzywami wyjąć,ćwiartkę kurczaka obrać z kości.Wątróbkę drobiową lekko podgotować.Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę
Ala piecze i gotujeDzisiaj mam dla Was propozycję na przygotowanie wątróbki drobiowej w formie kotletów panierowanych. Wiem, wiem.... Niektórzy ją uwielbiają, a inni nie znoszą tego smaku. Hm... sama nie wiem do których osób ja należę. Jednak w tym wydaniu bardzo mi smakowała. Pycha! Do tego ziemniaki lub frytki i oczywiście surówka. Polecam również wątróbkę indyczą z ananasem . Składniki 500 g wątróbki(...)drobiowej 1 jajko sól pieprz bułka tarta do panierowania masło klarowane do smażenia Wątróbkę jak największe kawałki włożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem. Jajko roztrzepać w miseczce i lekko posolić i popieprzyć. Wątróbkę obtoczyć w bułce tartej, w jajku i ponownie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle na rumiany kolor z dwóch stron. wątróbka panierowana
O kuchni z uczuciemdodatek malinowej nalewki podkręca smak naszego wyrobu. Skuście się - na święta jak znalazł. Szybko, tanio, smacznie i bardzo wydajnie. U mnie w domu wszyscy się zajadają! Receptura: 500 g wątróbek drobiowych oczyszczonych 1/4 szklanki nalewki malinowej 1/4 szklanki octu balsamicznego 1/4 szklanki sosu sojowego świeżo mielony pieprz i sól 1 łyżka suszonego tymianku 15 sztuk suszonych śliwek bez pestek(...)łyżka miodu akacjowego jabłuszka kaparowe i listki bazylii do dekoracji 1 szt duża cebula biała 150 g masła 82% tłuszczu Do dzieła! Wątróbkę drobiową oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 20g masła, po czym smażymy wątróbkę tak, żeby w środku była lekko różowa (około 5 minut). Po tym czasie zalewamy wątróbki nalewką malinową, sosem sojowym i octem balsamicznym
Sajkofanka smakuWątróbka drobiowa- jedni kochają , drudzy nienawidzą. Ja zaliczam się raczej do tej pierwszej grupy :) Ja wątróbkę lubię raczej dobrze wysmażoną ... Dlatego dziś zapraszam na szybką propozycję obiadową i nie tylko. Wątróbka smażona z jabłkiem , suszoną cebulką ,podawaną ze świeżym szczypiorkiem (możemy też dodać koper). Polecam . Wszystkie przyprawy znajdziecie w sklepie https://www.skworcu.com.pl/ Zapraszam do polubienia mojej strony(...)www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło SKŁADKINI DLA 4 OSÓB: 0.5 kg wątróbki drobiowej 2 jabłka 1 pęczek szczypiorku lub koperku 3 łyżki suszonej cebuli SKWORCU 1 łyżka naturalanej przyprawy uniwersalnej SKWORCU Sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku SKWORCU 1 szklanka zimnego mleka Mąka np. orkiszowa do panierki Olej
Gotowanie PatkiProponuję wam pasztecik drobiowy z marchewką na Wielkanocne śniadanko. Pyszny wyszedł troszkę się martwię czy do świat wytrzyma .Oby moje żarłoki wcześniej go nie zjadły. Składniki: wątróbka drobiowa 600 g pierś z kurczaka 400 g udka z kurczaka dwie szt marchew 200 g śliwki suszone podwędzane 20szt rosół drobiowy,bulion czy jak chce z kostki 250 ml sól do smaku(...)pieprz mielony czarny do smaku suszone pomidorki z czosnkiem do smaku 3 foremki aluminiowe Wykonanie: Wątróbkę drobiową wymaczamy w zimnej wodzie i wycinamy wszystko co nam nie pasuje. Smażymy na odrobinie oleju bez mąki . Doprawiamy solą pieprzem i suszonymi pomidorkami z czosnkiem. Koło 20 minut dusimy i starczy, zostawiamy do ostygnięcia. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Mięsko
Różowa kuchniaWątróbki drobiowe uwielbiam, odkąd przyrządziłam ją z octem balsamicznym z musem z malin w tym temacie idę właśnie w tą stronę. Nie klasyka z cebulką i jabłkiem, ale na rukoli, z owocami i sosami na bazie kremowego octu balsamicznego, to smakuje mi najbardziej, ponieważ są lżejsze i to dla mnie totalnie inny wymiar smaku. Uwielbiam. Wam proponuję chociaż raz przygotować(...)jedną z moich propozycji wątróbkowych, a zakochacie się w takim smaku. Dziś proponuję sos balsamiczny z czekoladą. Dobrze przeczytaliście, właśnie z czekoladą, rewelacja! Składniki na 2 osoby: kilka wątróbek drobiowych 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 2 garście rukoli mleko do namoczenia wątróbek mąka do obtoczenia wątróbek kilka owoców jeżyn (użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam) kilka owoców malin (użyłam mrożone, które
Blondynka Gotujenią patrzeć. U mnie w domu jest podobnie. W tej wersji w sosie smakowała wszystkim bez wyjątku. Na moim blogu znajdziecie również gulasz z wątróbek indyczych. (przepis) Dzisiaj wątróbka drobiowa z jabłkiem i sosem śmietanowym. Nie jest to danie fotogeniczne, ale smaczne. Polecam ! Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 2 jabłka 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki
O kuchni z uczuciem