Wątróbka drobiowa. To stały punkt w moim życiu. Stała się nawet tradycją. Przynajmniej raz w miesiącu z moją przyjaciółką przyrządzamy ją z cebulką i wcinamy, potem leżymy najedzone z wyrzutami sumienia, że się tak objadłyśmy :) Zawsze, ale to zawsze jadłam ją z cebulką. W którymś momencie poczułam ogromną chęć spróbowania jej jakoś inaczej. Myślałam o żurawinie.... Jednak wszystko poszło(...)było fantastyczne w smaku i dodatkowo lekkie. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. Składniki: wątróbka drobiowa (nie wiem ile gram, bo w sklepie poprosiłam o dwie garście :) rukola - też ze dwie duże garście :) *2 łyżki kremowego octu balsamicznego figowego 225 g sera halloumi kilka
Blondynka Gotujejablkami to staropolskie danie.Smaczne i eleganckie. I szybkie co najwazniejsze ..a o to nam chodzi ,szczegolnie kiedy piekna pogoda i szkoda czasu na gotowanie! Składniki: - 50 dag wątróbki drobiowej - 3-4 duże cebule - 1-2 kwaśne, twarde jabłka - sól, pieprz, natka pietruszki - tłuszcz do smazenia Wykonanie: Wątróbkę oczyścić z błon, wymoczyć przez ok. pół godziny
Z Kuchni Do Kuchniczasem "dojrzałam" do jej walorów smakowych, pod warunkiem, że jest to wątróbeczka drobiowa i przyrządzona tak jak lubię, np. w wersji z jabłkami. Moje dzieci ją uwielbiają! Wątróbka drobiowa z jabłkami Składniki: 0,80 kg wątróbki z kurczaka, 2 szt jabłka kwaśne, 2 szt cebula surowa, do smaku Vegeta
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaLivers in Parma ham Składniki. 30 dag wątróbek drobiowych 6 plastrów szynki parmeńskiej pieprz Marynata. 5 dag oliwek zielonych 1 łyżeczka kminku zmiażdżonego 1 łyżeczka papryki słodkiej 50 ml oliwy Wykonanie. Wątróbki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i każdy kawałek owinąć plastrem szynki. Osączone oliwki drobno pokroić lub zmiksować i wymieszać z kminkiem i papryką. Zawiniątka, po dwa, nabić
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki (3 porcje): 500 g wątróbki drobiowej 250 ml maślanki 2 łyżeczki cukru 500 g malin 150 ml białego wina 2 łyżki masła 2 łyżki octu balsamicznego mąka pszenna do oprószenia sól, pieprz + do podania: rukola, świeża melisa 1. Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy i zalewamy maślanką. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przelewamy na sitko i odstawiamy
My Culinary Artdawna pociąga mnie zestawienie wątróbek drobiowych z owocami. Słodycz owoców nadaje wątróbkom ,, nieziemskiego " smaku. Robiłam już z gruszkami, jabłkami , śliwkami. Przyszła pora na brzoskwinie ( z lenistwa z syropu z puszki). Wzmocniłam smak dania odrobiną mocnej herbaty brzoskwiniowej. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniinne danie tego wspaniałego weekendu: KREM ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW. Pate najlepiej smakuje z ciepłymi, chrupiącymi tostami :) No to zaczynamy! Składniki: 1 cebula duża 3 ząbki czosnku 0,5 kg wątróbki drobiowej sól, pieprz tymianek do smaku gałka muszkatołowa mielona do smaku 1/4 szkl. brandy 1/2 kostki masła żurawina do posypania 1. Wątróbkę oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy
My Culinary ArtTaki niby pilaw tyle , że z użyciem wątróbki drobiowej. Kiedyś zrobiłam przez przypadek dodając do usmażonej z cebulką wątróbki bakalie ( trochę na wyczucie).Doprawiłam na pikantnie. Słodkawe bakalie, pikantność przypraw + cebula dały fantastyczną kompozycję smakową. Do tego ryż gotowany na drobiowym bulionie , który uwielbiam i mogła bym jeść sam bez niczego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniuzupełnić niedobory żelaza. Najbogatszym źródłem tego pierwiastka są wątróbki. Tutaj w wersji z cebulką szalotką i leśnymi grzybami. Najlepiej smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: wątróbki drobiowe 0,5 kg cebula szalotka 1 pęczek grzyby (użyłam podgrzybków, mogą być pieczarki) kilka szt. majeranek, pieprz olej do smażenia sól (po usmażeniu!) Przygotowanie: Wątróbkę umyć, oczyścić
głodny alergikdłonią próbuję się ubrać. Dość! Wkurzona stwierdzam, że muszę odreagować w kuchni. Wciągam więc sandałki. Odwiedzam osiedlowego rzeźnika. Kupuję porcję wątróbki. Idę do kuchni, idę się odprężyć, idę upichcić... WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ I PIWEM NA MAKARONIE. (autorski;) 500g wątróbki dobiowej 2 duże cebule 1/2 szklanki piwa łyżka masła majeranek, pieprz, sól liść laurowy opakowanie makaronu (u mnie spaghetti
W kuchni Karmel-itkiGulasz z wątróbki to pyszny, prosty i tani obiad. A do tego zdrowy - bo wątróbka, mimo, że nie jest uwielbiana przez wszystkich jest bombą witamin
Walijskie PichcenieDzisiaj wątróbka z kurczaka w zupełnie innym wydaniu. Kupujemy 1 kg świeżej wątróbki. Obieramy 4 marchewki, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku.
Maminek kulinarnyCake with chicken liver Składniki. 30 dag wątróbki 1 cebula 30 dag kapusty czerwonej 1/4 główki sałaty lodowej 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 1
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki : 40 dkg wątroby cielęcej lub drobiowej 1 duża cebula sól pieprz mielony majeranek olej Sposób wykonania : Wątrobę myjemy i kroimy na małe
Przepisy i porady kulinarnePâté of chicken liver Składniki. 50 dag wątróbka z kurczaka 1 gruszka 2 cebule 1 łyżeczka kapary 2 ząbki czosnku 50 ml brandy 15 dag masło
Kulinarny karnet Christophera