wątróbka drobiowa - 999 przepisów (strona:17/67)

Wątróbka drobiowa z jabłkowo-pomarańczową nutą 147

jednej strony klasycznie z cebulą, ale z nadaniem odrobiny słodkości dzięki jabłkom i pomarańczom. Takie połączenie smakowe, do tego kasza perłowa czynią wątróbkę królewskim daniem obiadowym. Składniki: 600g wątróbki drobiowej mleko 3 cebule 1 jabłko 2 pomarańcze 1 szklanka bulionu drobiowego 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki przyprawy do gyrosa masło klarowane 1 łyżka miodu 1 łyżka masła extra sól(...)kostkę, jabłko również obrać i pokroić w kostkę. 3. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle extra z dodatkiem miodu. Dodać jabłko, pomarańczę, podlać bulionem drobiowym, doprawić solą, pieprzem i dusić kilka minut. Następnie dodać usmażoną wątróbkę, wszystko delikatnie wymieszać i dusić pod przykryciem jeszcze 5 minut. 4. Wątróbkę podawać z kaszą perłową ugotowaną w lekko osolonej wodzie

Szalona Kuchnia Eweliny
Owocowa wątróbka 142

sycąca i daje energię w chłodne dni. Tym, którzy nie są zwolennikami kasz, polecam ryż. Będzie znakomicie komponował się ze smakiem wątróbki i owoców. Składniki: -1/2 kg drobiowej wątróbki -jedna duża cebula -jedno duże jabłko -jedna gruszka -cztery śliwki ( najlepiej węgierki ) -dwie łyżki miodu -dwie łyżki cytryny -dwie łyżki masła -olej do smażenia -pół szklanki kaszy pęczak -szklanka wody

Kulinarne przemyslenia
Pasztet drobiowy. 135

mrożę, a kiedy mam odpowiednią ilość to działam :) Możecie ugotować mięso specjalnie na pasztet. Najlepiej ćwiartki. Składniki: 850 g. mięsa drobiowego ugotowanego i obranego z kości 300 g. wątróbki drobiowej 1 nie duża marchewka ugotowana 1 nie duża pietruszka ugotowana kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 bułka pszenna 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka suszonych pomidorów(...)łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej sól. pieprz Wykonanie: Mięso i warzywa miałam z rosołu, ale jeśli nie macie to trzeba je najpierw ugotować. Najlepiej sprawdzą się ćwiartki. Wątróbkę ugotować w wodzie lub w rosole. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, czosnek, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler zmielić w maszynce. Następnie do zmielonej masy dodać bułkę namoczoną w mleku

Agusiowe smakołyki
Pasztet drobiowy 669

być ugotowany na kurze, albo na kurczaku, a tak się składa, że najszybszy pasztet robi się właśnie z kurczaka:)! Pasztet drobiowy 1 kg kurczaka (u mnie 4 ćwiartki) 40dag wątróbek drobiowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, lub wykorzystujemy mięso z rosołu. Ważne

Zapiski Młodej Żony
Pasztet drobiowo – wołowy z mięsa z rosołu 90

piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.  Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 – 3 bułki  * 2 cebule * 4 ząbki czosnku * 5 jajek rozm. L * sól, pieprz czarny i ziołowy * gałka muszkatołowa * 2 łyżki masła * mleko Bułki namoczyłam w mleku(...)piórka.  Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew.  Ostudziłam.  Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką,  bułki, marchew i pietruszkę.  Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam  Białka ubiłam

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet drobiowo - wołowy z mięsa z rosołu 165

piekę pasztet zamiast lepić pierogi, pyzy czy gotować potrawkę.  Składniki: * 1,5 kg mieszanego mięsa z rosołu (drobiowe, wołowe) * 3 ugotowane marchewki * 2 ugotowane pietruszki * 30 dkg surowej wątróbki drobiowej * 2 - 3 bułki  * 2 cebule * 4 ząbki czosnku * 5 jajek rozm. L * sól, pieprz czarny i ziołowy * gałka muszkatołowa * 2 łyżki masła * mleko Bułki namoczyłam w mleku(...)piórka.  Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam wątróbkę i cebulę. Smażyłam do momentu aż wątróbka przestanie puszczać krew.  Ostudziłam.  Przemieliłam przez maszynkę mięso z rosołu, wątróbkę z cebulką,  bułki, marchew i pietruszkę.  Do przemielonego mięsa dodałam 5 żółtek, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszałam  Białka ubiłam

Pieprzyć z Fantazją
Pasztet drobiowy 191

LxWxH 30x12x8c: MIĘSO:   2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka  ½ kg podgardla wieprzowego  200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA:   1 cebula – średnia  3 jaja – całe  2 bułki poznańskie – nie mogą być kajzerki, bo są zbyt napuszone i za małe  1 łyżka(...)wywaru. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić do miękkości na małym ogniu ok. 1 i ½ godziny – mięso drobiowe musi łatwo odchodzić od kości .  Wyjąć mięso z wywaru, ale nie gasić ognia. Do garnka z wywarem włożyć wątróbkę i parzyć 5 minut, następnie przełożyć do reszty mięsa. Po ostygnięciu, mięso oddzielić od kości.  W ostudzonym wywarze namoczyć bułki

Grunt to przepis!
Pasztet drobiowy w słoiku. 189

dzieciom. Myślę,że im posmakuje:) Do zrobienia pasztetu wykorzystałam mięso drobiowe z rosołu. Składniki: 600 g. mięsa drobiowego z rosołu (zważyłam już obrane mięso z kości) 100 g. wątróbki drobiowej 100 ml śmietanki 30% 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 cebula ugotowana lub podsmażona 1 ząbek czosnku 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

Agusiowe smakołyki
PASZTET WIELKANOCNY 156

robię, nie lubię piec ciast ale już o tym wspominałam wielokrotnie.  Składniki: 700 g mięsa wieprzowego i drobiowego ( pół na pół) 100 g surowego boczku  100 g wątróbki drobiowej  1 duży por (biała część)   50 g suszonej żurawiny  2 łyżki pestek słonecznika  2 łyżki pestek dyni  1 marchewka, 1 pietruszka  sól, pieprz(...)bułka tarta ( opcjonalnie)  odrobina oleju do foremki  Sposób przyrządzenia:   W dużej głębokiej patelni podsmażyć boczek, tak aby puścił tłuszcz i kolejno dodawać: mięso drobno pokrojone, wątróbkę, warzywa oraz sól i pieprz. Smażyć ok. 10 min mieszając raz na jakiś czas. Następnie zalać wodą tak, aby przykryć zawartość garnka. Dusić na małym ogniu, ok 45 minut

pieprzny smaczek
Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną 187

tych sklepowych. Pamiętajcie, że nie możemy dodać do pasztetu jedynie chudego mięsa, bo coś nam musi wiązać pasztet. Jeśli decydujecie się na pasztet drobiowy, to dodajcie jakiś tłustszy element jak np. karkówka. No i wątróbka, która dodaje nam koloru. I z wątróbką uważamy. Nie dodajemy jej w kosmicznych ilościach. Raz tak mi się zrobiło, że dodałam(...)mięsa wołowego 0,5 kg piersi z kurczaka 0,7 kg karkówki 0,5 kg szynki wieprzowej 0,3 kg podgardla lub boczku 0,25 kg wątróbek drobiowych 3 łyżki suszonej żurawiny 4 jajka 2 kajzerki sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 cebule 2 garści suszonych grzybów

Mieszam w Garnku
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULKĄ 87

cebulę. To najprawdopodobniej najprostszy i najbardziej znany sposób na przyrządzenie wątróbki. Pamiętajmy jednak, że wątróbkę należy posolić dopiero po jej usmażeniu, wtedy wyjdzie krucha i miękka :) Składniki: * 500 g wątróbki drobiowej * 2 cebule * olej do smażenia * mąka do obtoczenia wątróbki * sól i pieprz Wykonanie: Wątróbkę dokładnie oczyścić z błonek, umyć i osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym

Zrób to smacznie
Smażona wątróbka z cebulką 137

Bardzo proste, a zarazem pyszne danie, którego koniecznie trzeba spróbować. U mnie podane z gotowanymi ziemniakami, tłuczonymi z masłem i mlekiem, oraz kiszonymi ogórkami. Wyborne zestawienie. SKŁADNIKI 500 g wątróbki drobiowej 3 duże cebule olej rzepakowy sól, pieprz WYKONANIE Wątróbkę dobrze umyć, wyciąć żyły i pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Na patelnię wlać

Passions hobbies life
Smażone wątróbki w cebuli. 96

wielu ludzi, a na pewno dzieci! Ja ją bardzo lubię i dosyć często też przygotowuje. Według tego przepisu myślę wątróbkę podaje wiele osób, mam racje? Składniki; 30 dag drobiowej wątróbki kilka łyżek oleju 3 cebule sól, pieprz, przyprawa meksykańska     Wątróbkę dokładnie umyć, oczyścić z białych błonek. Osuszyć ręcznikiem. Cebulę obrać i pokroić w piórka, wrzucić na patelnie

Radość kipiąca uśmiechem.
Niespodzianka :-P 148

Jest to sposób na przygotowanie zwykłej kaszanki w bardziej elegancki sposób ;) Składanki na 2 porcje: 4 kaszanki z kaszy gryczanej pół kilo wątróbki drobiowej albo wieprzowej (jeśli kaszanka ma w sobie dużo wątróbki - możemy zrezygnować z dodatkowej porcji podrobów) 2 duże cebule sól gałka muszkatołowa pieprz musztarda olej do smażenia Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 120

chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki: Około 5 – 6 drobiowych wątróbek szklanka mleka 3 jajka na twardo (najlepiej same żółtka) ok. 2 łyżki majonezu duża cebula olej do smażenia 1 łyżka musztardy szczypta gałki muszkatołowej albo szczypta kuminu 1 ząbek

Bon Appetit Małgorzaty