wątróbka drobiowa - 999 przepisów (strona:16/67)

Pâté, czyli pasztet z watrobki drobiowej 138

Jakie macie zdanie o wątróbce drobiowej? Lubicie czy raczej omijacie szerokim łukiem? A może lubicie wątrobiane pasztety? Jeśli tak to to danie przypadnie wam do gustu. Zapraszam do przygotowania p âté , czyli francuskiej odmiany pasztetu. Jest to masa delikatna , kremowa, z aromatem wina, idealna do chleba na kolację , czy jako przekąska dla gości . Dla wielbicieli wątróbki będzie to nie lada

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Makaron z jabłkiem i wątróbką. 129

racji jednego z konkursów postanowiłam wymyślić coś oryginalnego. Sosy, kurczaki, grzyby, mięso mielone to wszystko takie oklepane. Ja postanowiłam się zbratać z wątróbką. :) 0,5 kg drobiowej wątróbki 2 twarde jabłka łyżka majeranku 2 łyżki  skórki z cytryny łyżeczka  pieprzu ziołowego sól do smaku pomidor 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne  400 g   makaronu

Dieta moja pasja
Watrobka w mleczku kokosowym 190

Mąż stanął przed nie lada wyzwaniem, miał pierwszy raz przygotować wątróbkę drobiową i zamiast zrobić to prosto, swojsko, to od razu popłynął w klimaty indyjskie. Użył mleczka kokosowego, warzyw które były w lodówce tworząc naprawdę dobre danie, wątróbkę o nieznanym mi do tej pory smaku. Polecam takie eksperymenty. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pasztet drobiowo-wieprzowy 143

zrobić sos żurawinowy (można go tez kupić w słoiczku), który idealnie się komponuje smakowo. Przepis na sos żurawinowy w następnym poście. Składniki: 7 udek drobiowych 0,5kg boczku 400g wątróbki drobiowej 5 jajek zależności od wielkości 1 bułeczka/kajzerka 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 3 duże liście laurowe 2 średnie cebule sól pieprz 1czubata łyżeczka gałki muszkatołowej(...)Dzień pierwszy: Mięso drobiowe oraz boczek zalać wodą, tylko tyle aby pokryć mięso. Wrzucić ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i obraną cebulę, dosolić wodę. Gotować do całkowitej miękkości mięsa, powinno się wręcz rozpadać. U mnie trwało to 1.15 g/m. Najlepiej ugotować je wieczorem aby mięso mogło poleżakować w bulionie przez noc. W osobnym garnku ugotować wątróbkę (nie solić wody

Kubki smaku
Pasztet z kaczki 156

Pasztet powstał na bazie pieczonej kaczki. Składniki 800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą) 100 g żołądków drobiowych (z kaczki) 100 g serc drobiowych (z kaczki) 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki) cebula 100 g pieczarek 2 bułki wrocławskie 750 ml mleka skórka z 1/2 cytryny 2 łyżki masła 150 g surowego boczku por (biała część) mały seler natka

R'n'G Kitchen
Krótka wielkanocna przypominajka 176

sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa

Kulinarne przygody Gatity
WĄTRÓBKA Z CEBULĄ TRADYCYJNIE 126

Wątróbka ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników... ja osobiście nie przepadam za wieprzową, ale co innego drobiowa.  Raz w miesiącu serwuję rodzince na obiad  smażoną drobiową wątróbkę z cebulą. Uważam, że to smaczny, szybki i tani obiad.  Rewelacyjnie komponuje się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, albo po prostu ze świeżą bagietką(...)Składniki: ok 1kg  cebuli 600 g wątroby drobiowej  łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuli olej do smażenia wątróbki sól pieprz  majeranek Wykonanie : Wątróbkę  myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek.Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy

Walijskie Pichcenie
Pasztet drobiowy z żurawiną 82

zgotowania pysznej zupy np. pomidorowej albo ugotować makaron i już mamy rosół.   Składniki na pasztet drobiowy z żurawiną (keksówka 27x11cm): 1,2 kg udek z kurczaka 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie marchewki niewielka pietruszka niewielki kawałek selera 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g suszonej żurawiny 2 jajka szklanka wywaru z gotowania udek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele(...)gotujemy na wolnym ogniu przez około 1,5 godz. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu i pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy udka będą chłodne, oddzielamy je od kości. Mięso, wątróbkę, włoszczyznę i czosnek mielimy w maszynce na małych oczkach. Do masy dodajemy żółtka, bulion, który powstał po gotowaniu warzyw i mięsa, żurawinę oraz przyprawy do smaku. Całość wyrabiamy ręką przez

e-PrzepisyKulinarne
Wątróbka smażona 180

przyprawy wchodzą :imbir, cytryna grys, majeranek, curry, marchewka, czosnek granulowany, kminek, kozieradka, sól, pietruszka, gorczyca oraz kolendra .U mnie akurat jest to wątróbka wieprzowa,ale może być i drobiowa .. wątróbka wieprzowa mąka  cebula przyprawa do wątróbki Rafex sól ziołowa Rafex Wątróbkę pokroić w plastry, obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do wątróbki.Usmażyć z każdej strony, dodać pokrojoną

Moje domowe kucharzenie
Wątróbka grillowana 153

Drobiowa wątróbka usmażona na grillu smakuje wyjątkowo a w bajkowym otoczeniu,  czyli w ogrodzie cioci Celinki to prawdziwa rozkosz. Dzień wcześniej musimy wątróbkę umieścić w marynacie. Skład marynaty na 1 kg wątróbki: -1/2 szklanki oleju -łyżka przyprawy barbecue lub przyprawy do grilla -1/2 łyżeczki słodkiej papryki -płaska łyżeczka soli -pokrojonych w kostkę kilka ząbków czosnku Wszystko razem

Maminek kulinarny
Hau'asujemy - Wątróbkowy przysmak dla pupila. 158

miksturowniku przepis na smakołyki dla PSA. Poniższy przepis jest moją kombinacją i mam nadzieję, że spełnia wszystkie wymogi żywieniowe psiaków. Wiem, że wątróbki za często psy jeść nie mogą, ale od czasu do czasu zwłaszcza drobiowa jest ok. Siemię lniane wspaniale działa na sierść. Nie wiem jak jest z zarodkami pszennymi? Mogą je jeść psy? Macie jakąś wiedzę(...)choć to straszna wariatka to ją uwielbiam.  To dla niej te pyszności!!! Harissa tuż przed czesaniem... oj nie lubi tego, nie! Przysmak dla psa. 0,5 kg wątróbki drobiowej; 3 duże marchewki; 2 jaja; ok. 100 g zarodków pszennych; 4 - 5 łyżek mielonego lnu. Wątróbkę gotujemy razem z marchewką. Studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy jajka i siemię

Miksturownik
Wątróbka z owocami w czekoladzie 230

Dzisiaj wielu z was na pewno będzie bawić się na rożnych imprezach andrzejkowych. Ale jeśli mimo andrzejek zostajecie jednak w domu proponuję zrobić sobie niecodzienną kolacje, mianowicie wątróbkę drobiową z owocami i sosem podkręconym czekoladą. Bombowe połączenie. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Nadziewane szyjki drobiowe 165

nadają się do modyfikacji. (około 10-12 sztuk) skórki z szyjek drobiowych Farsz: 500g  mięsa drobiowego (u mnie mięso z piersi i udek kurczaka; może być gotowe) 100g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka (rozmoczona w mleku) 1 jajko 1 cebula (duża) 3-4 ząbki czosnku majeranek papryka słodka sól, pieprz olej do smażenia Z szyjek drobiowych ostrożnie ściągnąć skórę

Di gotuje
Pasztet drobiowy z żurawiną 145

łatwy do przygotowania - zasmakuje osobom, które lubią połączenie mięsa i owoców 😀 Składniki na 2 małe keksówki: 0,5 kg udek z kurczaka bez skóry i kości 0,25 kg wątróbki drobiowej 1,5 l wody + 4 łyżeczki domowej wegety 1 kajzerka 2 jajka (rozmiar l) 100 g suszonej żurawiny (około 6 łyżek) sól, pieprz lubczyk suszony odrobina cząbru szczypta(...)dodatkiem domowej wegety (można wykorzystać bulion warzywny). Następnie dodać umyte, pokrojone na mniejsze części udka. Gotować, aż do ich miękkości. Następnie wyjąć udka, a do wywaru dodać oczyszczoną wątróbkę. Ponownie gotować kilka minut. Ugotowaną wątróbkę przełożyć do miski, a w pozostałym wywarze nasączyć bułkę. Do wątróbki przełożyć ugotowane udka oraz nasączoną bułkę. Za pomocą blendera całość dokładnie ze sobą zmiksować

Ugotować
Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu) 175

robiłam. Pasztet wyszedł super delikatny, mięciutki idealny do krojenia :) Składniki na foremkę 20 x 10 cm: 2 dość spore udka z kurczaka (ugotowane wcześniej w rosole) około 150 g wątróbki drobiowej 1 jajko kl. L 1 bułka kajzerka 1 szklanka rosołu/bulionu 2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je) 2 cebule z rosołu lub ugotowane(...)dwóch listków laurowych (ja rosół gotuje bez dodatku liści laurowych) przez około 15-20 minut. 2. Bułkę namaczamy w zimnym rosole. 3. Mięso drobiowe oddzielam od kości i mielę przez maszynkę do mięsa, dodaje również wątróbkę, warzywa, odciśniętą bułkę, cebulki i wszystko mielę.  Całość mielę dwukrotnie, ale można również trzykrotnie. 4. Do gotowej masy wbijam jajko, dodaje przyprawy

Gotowanie...to proste !