warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:333/434)

Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 147

Jak wiecie uwielbiam zarówno pesto , jak i makarony!Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i

Ostra na Słodko
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 190

owoc... ? Bo przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a  w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z owocami....  W rzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień.  W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie  karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie(...)układamy w nim skarmelizowany rabarbar. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem.  Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Tort nutellowo-truskawkowy 159

temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka 120 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Nasączenie : 1/3 szklanki zaparzonej herbaty z cytryną Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko na spodzie. Boki natrzeć masłem i posypać bułką tartą. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę (około 7 minut(...)śmietany kremówki 2 łyżki nutelli 100 g gorzkiej czekolady około 10-15 truskawek do dekoracji Wszystkie składniki zmiksować. Obłożyć musem tort. Czekoladę zetrzeć na tarce, bądź użyć obieraczki do warzyw. Powstałymi wiórkami obłożyć boki tortu. Truskawki pokroić na plasterki. Ułożyć na torcie. Gotowy tort schłodzić w lodówce. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka marchewkowo-kokosowe 173

  https://www.facebook.com/Di.gotuje       http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój).  Przepis powstał przez przypadek i niechętnie, bo r obiłam placki i sypnęłam... za

Di gotuje
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 156

Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem  do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę ze to wina bakłażanów jakie można u nas kupić(...)Przed podaniem wyrzucić laurowe liście. Podawać  gorące, posypane pietruszką z dodatkiem np kaszy bulgur. Smacznego!Uwagi: Sądzę, że wg tego samego przepisu można przygotować równie smaczne danie w piekarniku. Wstawić w do piekarnika nagrzanego do 190 st C, i zaglądać czy mięso już miękkie

Stare Gary
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 194

Klasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką. Pachnący, puszysty, kwaskowy i nie za słodki. Jak większość ciast drożdżowych, najbardziej smakuje zaraz po upieczeniu. Z resztą…

Oryginalny smak
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 173

nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja(...)odstawiamy na całą noc do lodówki. Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion. Dno blachy do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy paprykę skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczmy około 30-40 minut. Skórka papryki powinna być lekko spalona. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę

Wędrówki po kuchni
Fit ciasto z rabarbarem i kruszonką 151

Skoro sezon na rabarbar w pełni to dzielę się swoim przepisem na pyszne, nieco "uzdrowione" ciasto z dodatkiem tego warzywa ;). Podobne trochę do szarlotki , która niedawno pojawiła się na blogu, a więc dość proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jest słodko kwaśne - oczywiście kwaskowatości nadaje rabarbar, ale żeby przełamać ten smak spód posmarowałam karmelem z daktyli i masła orzechowego(...)lodówki na 1 godzinę. Karmel : Daktyle przełożyć do blendera i zmiksować z masłem orzechowym oraz 3-4 łyżkami wody. Przygotowaną masą posmarować spód ciasta, który następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec przez około 10 minut. Wyciągnąć i odłożyć. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka lub na dużą patelnię, podlać wodą i gotować na średnim ogniu

Healthy food explorer
Wytrawny tort chlebowo-serowy 318

zawsze musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można go przygotować dzień(...)delikatnie, ostrym nożem, ze skórki, tak żeby powstały w miarę równe kwadraty z chlebowego miąższu. Skórek oczywiście nie wyrzuciłam, ale pokroiłam w kostkę i podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy

Smaczna Pyza
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 411

czego jest zrobiony wypiek cukierniczy, którym właśnie częstowała. Nigdy bym nie pomyślała że właśnie z marchewki - kompletnie nie jest ona wyczuwalna! Od tego momentu zafascynowałam się wypiekami z dodatkiem warzyw i ciasto marchewkowe weszło do mojego stałego repertuaru cukierniczego.Wypróbowywałam je już w różnych zestawieniach bakalii - jednak z dodatkiem rodzynek w środku i skórki pomarańczowej na wierzchu smakuje mi najlepiej(...)się buntuje przy zbyt ciężkiej robocie, wymieszać wszystko dużą, drewnianą łychą.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!  Na wierzch

Grunt to przepis!
Poniedziałek: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 117

Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Od Finlandii po Bałkany i Turcję z jednej strony i od Rosji po Francji na kierunku Wschód-Zachód. Tak wygląda europejskie Królestwo Kapusty, warzywa bardzo zdrowego, smacznego, ale które nie przyjęło się we wszystkich kuchniach. W każdym razie nigdzie nie jest tak celebrowana jak w naszej części kontynentu. W Polsce mamy milion i jeden(...)mięso. Smaż na dość intensywnym ogniu rozdrabniając mięso szpatułką na drobne kawałki. Smaż 5-6 minut aż mięso zbrązowieje i nie będzie w nim czerwonych kawałków. Krok 5 Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wysmaruj płaską formę do pieczenia olejem. Kapustę połącz z ryżem i mięsem. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką miodu i majerankiem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez

Niedzielny kucharz
Faszerowana papryka 155

Paprykę można faszerować w sumie wszystkim. U mnie w domu najpopularniejsza jest wersja z mięsem mielonym, serem feta i pieczarkami, choć oczywiście zdarza się też

Gosia gotuje
Bułeczki drożdżowe z kukurydzą 116

Bułeczki śniadaniowe Bułeczki drożdżowe z kukurydzą to takie radosne bułeczki, które zyskają aprobatę nie tylko dorosłych, ale również dzieci. Kukurydza to takie złociste warzywo, które rozświetli każde danie, do którego ją dodacie. My ją uwielbiamy, a szczególnie w letnie wieczory ugotowaną w soczystych kolbach. Nie próbowałam jeszcze kukurydzy z grilla, ale w tym roku na pewno jej wypróbuję. Powracając(...)górę supełka, a drugą pod spód. Supełki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Bułeczkom dajemy jeszcze 15 minut, aby się napuszyły. Napuszone bułeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 20 minut. Bułeczki drożdżowe z kukurydzą po upieczeniu przekładamy na kratkę i czekamy aż ostygną. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Pieczony bakłażan 164

był tylko jako roślina ozdobna, dopiero w XIX wieku trafił na nasze stoły. Bakłażan to doskonałe źródło błonnika, okazuje się, że zawiera go dwa razy więcej niż jabłko. Jest warzywem bardzo niskokalorycznym, zawiera tylko 20 kilokalorii w 100 gramach. W 90 procentach składa się z wody, a tylko 2 procenty to cukry. Natomiast trzeba pamiętać, że podczas smażenia bakłażan chłonie(...)płatki chili oliwa z oliwek Wykonanie: Bakłażany kroimy na pół i nacinamy delikatnie w kratkę. Układamy na blasze lub w żaroodpornym naczyniu, malujemy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, aż bakłażan zmięknie i się ładnie przyrumieni

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z cukini, soczewicy zielonej i kaszy jaglanej 200

Warzywne pasztety są bardzo zdrowe i sycące. Ostatnio jestem ich fanką i to kolejna odsłona pysznego pasztetu. Smakuje wybornie, polecam!Składniki: 3 średnie cukinie- około 800

Mango Papaja