Sylwia tak namawia do jej konkursu, że nie sposób się oprzeć, w sumie nie tyle jej, co porcelanie, którą można wygrać. To głównie ona skradła moje
Kuchnia w czekoladzieróż. Udało mi się zebrać 83 kwiaty- w sumie z kilkoma z weekendu ważyły 180g. Takich zbiorów jeszcze nie było. Trzeba zacząć to przerabiać, bo w lodówce szuflada na warzywa jest pełna różowości.A w ogrodzie kolekcja różowości jeszcze większa. Kto by pomyślał- przecież to zupełnie nie mój ulubiony kolor. Rozważmy opcje. Możemy zrobić konfiturę z płatków ucieranych na zimno(...)jajka 190g mąki 1/4 łyżeczki sody kilka łyżek konfitury z płatków róż Keksówkę wykładamy folią aluminiową i jeszcze natłuszczamy z wierzchu. To ważne, bo ciasto jest mocno wilgotne. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, śmietankę i wanilię i ubijamy mikserem. Potem dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie miksując. W oddzielnej misce mieszamy mąkę
les mirabellesZazwyczaj jadłam paprykę faszerowaną mięsem mielonym. Tym razem jednak zdecydowałam się na ukochany przeze mnie ostatnio kuskus. Połączenie jest lekkie i smaczne. Składniki: 6 średnich papryk
Pasja SmakuUwielbiam ciasto francuskie, ponieważ jest chrupiące i mięciutkie. Można je jeść na ciepło i na zimno i to jest właśnie zaleta! Oprócz tego jest tanie i
Kuchnia PaulettesZawsze szukam jakiegoś nowego pomysłu na obiad, żeby nie popaść w rutynę. W końcu każdemu przeje się nawet najlepsze, najpyszniej przyrządzone danie. A kiedy już znajdę
Jak gotować i nie zwariowaćTarta to danie o ogromnym potencjale, choć często niedoceniane zwłaszcza w naszej szerokości geograficznej. Jednak zachęcam Was gorąco do próbowania i eksperymentowania z nim, a przekonacie
Taste Of My DayWakacyjny wyjazd już za mną. Strasznie żałuję, że był taki krótki, na wiele rzeczy zwyczajnie zabrakło nam czasu. Wszystko przez to, że okolica była cudowna
Przysmaki Karolkiprzetnij na pół 1 i 1/2 łyżki zimnego masła 3 i 1/2 łyżki bułki tartej sól, czarny pieprz Przygotowanie cebulę opiecz, jak do rosołu - na grillu, w piekarniku lub na patelni (ja opiekam zawsze na domowym grillu). Uważaj, aby nie przesuszyć, bo słodycz zaniknie, a w jej miejsce pojawi się gorycz opieczoną cebulę utłucz w moździerzu(...)zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu, kotlety serwuj polane sosem, z dowolnymi dodatkami, np. z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi, purée i sałatkami lub warzywami Kotlety po obsmażeniu, oblane sosem z patelni z dodatkiem czerwonego wina Kotlety obsypane cebulą i bułką tartą. Kotlety po ugotowaniu
Szybko Szybkowartygodniu w ramach akcji "Ciasto na niedzielę" na wszystkich chętnych czeka nie lada wyzwanie: drożdżówka z warzywami. W poniedziałek uzupełnię listę osób, które też wzięły w niej udział:) Bardzo lubię wytrawne wypieki. Od razu wiedziałam, że będę chciała się przyłączyć. Na początku chciałam zrobić zawijane pizzerinki z jakimś fajnym nadzieniem (np takie , takie , czy takie ), później pomyślałam o rollsach(...)natłuścić oliwą z pomidorów. Ciasto rozciągnąć w dłoniach dopasowując do kształtu blaszki. Wierzch posmarować oliwą, na całej powierzchni trzonkiem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia. Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W foccacii pogłębić zrobione wcześniej dziurki, wierzch posypać solą gruboziarnistą i igiełkami rozmarynu. Piec ok 25 minut, aż wierzch lekko się zezłoci. Fetę rozgnieść widelcem wraz
6nieboOd dłuższego czasu miałam ochotę na tartę w ziemniaczanej odsłonie. Przyznam, że nigdy takiej nie jadłam więc był to mój podwójny debiut - kulinarny i smakowy. Poczęstowani
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym(...)porcję, usmażyć na patelni. Taki usmażony kotlecik jest namiastką naszego pasztetu i pozwala ocenić jak pasztet będzie smakował po upieczeniu.Po doprawieniu dodać pozostałe grzyby, wymieszać łyżką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Nasiona słonecznika uprażyć na patelni, wystudzić, zmielić na kaszkę. Foremki posmarować oliwą (ja użyłam trzech silikonowych o wymiarach 20x11cm), wysypać zmielonym słonecznikiem, napełnić farszem. Foremki wstawić
SzczyptaSmaQSupergwiazda jesienna, dynia, to niekwestionowana piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej
Kulinarny karnet ChristopheraDyniowe, zawijasy drożdżowe Wrzesień , to prawie jesień , zaczęły już dojrzewać dynie . To niedocenianie u nas warzywo , a przecież tak wspaniałe i wszechstronne . Można z niego wyczarować, wiele doskonałych dań , zarówno wytrawnych jak i słodkich . Rok temu , przekonałam do dyni moją rodzinkę , właśnie tymi słodkimi zawijaskami . W tym roku, już nie mogli się doczekać , kiedy je zrobię . W końcu nadszedł(...)pieczenia rosną i tak pewnie się skleją , ale to nie przeszkadza , bo łatwo się odrywają .Odstawiamy na następne 30 minut -do ponownego wyrośnięcia . Pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku w 190 C . Wyjmujemy i po przestudzeniu oraz przypudrowaniu, cukrem pudrem , możemy już wcinać ,dyniowe zawijaski. Smacznego Post Dyniowe, zawijasy drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyNie samymi słodyczami Sylwia żyje ;)Od czasu do czasu oprócz ukochanych naleśników , racuszków i wszelkiego rodzaju dań mącznych lubię przekąsić porządny kawał mięcha ;)Tym razem postawiłam
Ostra na Słodko