warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:338/434)

Papryka faszerowana mięsem 136

organizmu jest łatwiej przyswajalny, jeśli poddany zostanie choćby niewielkiej obróbce termicznej. Mówi się także, że papryka wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido. Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie dostępne jest przez cały rok, a najlepiej smakuje właśnie w okresie jesieni.   Wartości odżywcze w 100 g Kalorie (wartość energetyczna)      31 kcal / 130 kJ Białko(...)ryż, cebulę i przyprawiamy. Papryki myjemy i odcinamy górną część, usuwamy nasiona. Papryki faszerujemy mięsem i przykrywamy odciętymi górnymi częściami. Układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy pokrywką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Warkocz z polędwicy wieprzowej 207

Warkocz wymyśliłam sobie jakiś czas temu, a to za sprawą boczku... dokładnie boczku :) Będąc w sklepie poprosiłam ekspedientkę o boczek, ale właśnie szeroki. Kiedy przyniosła i

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti sycylijskie 201

Spaghetti sycylijskie urzekło mnie swoim genialnym wyglądem i pysznymi składnikami. Niby nic nowego a jednak smakuje inaczej i pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów

sierotka maRysia w kuchni
Marchewkowe drożdżówki z rodzynkami i polewą marchewkową czyli lunch kids do szkoły 113

Odpowiednia dieta dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym jest niezwykle ważna, gdyż to ona pozwala na poprawienie koncentracji, lepszą pracę mózgu a co ważniejsze dobre

Mango Papaja
cukinia faszerowana tofu 189

Właśnie nastał sezon na cukinię i możemy kupić ją w baaardzo przystępnych cenach. Albo - znaleźć u siebie w ogródku :) Bardzo lubię cukinię i poza sezonem też

chili & sugar
Poniedziałkowy "fit" - Cukinia faszerowana ryżem z suszonymi pomidorami, papryką i kurczakiem 392

Jak co poniedziałek chcemy zaprosić Was na coś mniej kalorycznego, co po weekendowych szaleństwach pozwoli nam odetchnąć od ciężkich potraw... Dzisiaj do przygotowania dania użyłam produktu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
dżem rabarbarowo-różany 230

Nie wiem jak u Was, ale w moim mieście na rynku na straganach często jeszcze widuję rabarbar. Rzutem na taśmę postanowiłam przygotować z niego dżem. Mam

chili & sugar
Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną 119

Cieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę

Jadło i czytadło
Bułki z puree marchewkowym w Listopadowej Piekarni 139

innymi blogerami kulinarnymi mierzyłam się z przepisem wybranym do wspólnego wykonania. Poprzednio był to Chleb z garnka z jagodami goji . Tym razem "na tapecie" znalazło się pieczywo z dodatkiem warzyw . Gospodynią aktualnej Listopadowej Piekarni jest autorka bloga Posadzone i Zjedzone . Zgodnie z jej wyborem piekliśmy wszyscy bułeczki marchewkowe w uroczym, pomarańczowym kolorze i o lekko słodkawym smaku. Zgodnie z zasadami(...)kawałków, z każdego uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami - u mnie czarny i naturalny sezam . Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut. Studzić na metalowej kratce, aby bułeczki dobrze

Grunt to przepis!
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 162

przepisy. Pitta do doskonały sposób na zużycie rozmaitych smakowitych pozostałości jakie zostały np. z niedzielnego obiadu. Można do niej wpakować każde pieczyste (lub zrobić je od zera) i każde warzywo. Świetnie sprawdza się w roli lanczu do pracy. Składniki: Ciasto Pół szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli(...)oleju ok. 5 minut. Pokrójcie papryki w paski, a potem w drobną kostkę. Wsypcie je razem z pokrojonym kurczakiem do głębokiej misy. Dodajcie cieciorkę i szpinak. Krok 3 Rozgrzejcie piekarnik do 250 stopni z termoobiegiem. Podzielcie ciasto na cztery krążki, równo rozwałkujcie na grubość ok. 0,5-0,25 cm. Ciasto nie może być za cienkie, bo będzie je trudno

Niedzielny kucharz
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 161

chwilę ich nie będzie! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.    /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)plastry, układamy je w tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym (warto to zrobić, bo sok z malin lubi wyciekać). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne pól godziny.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Wierzch ciasta można posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Torownicę z ciastem wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut.  Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy

bistro mama
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ 1034

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I BEZĄ To ciasto jest tak pyszne, ze aż brak mi słów ;) Najlepsze kruche ciasto z dużym dodatkiem mąki ziemniaczanej, której

Słodko-Słony Świat Ilony
Szparagi - pochodzenie, historia i inne ciekawostki 135

pieprzem i kroplą cytronu. Co trochę zaskakujące, suszyli szparagi, aby zimą móc je szybko przygotować po prostu gotując w wodzie. To z pewnością świadczy o dużej miłości do tego warzywa, która pchnęła Rzymian do przemiany produktu mocno sezonowego w  całoroczne! Od metody przyrządzania suszonych szparagów pochodzi nawet powiedzenie wymyślone przez Cesarza Augusta "Zrób to zanim ugotują się szparagi". Szparag(...)wrzątku przez 2-3 minuty, dzięki czemu pozostają jędrne i chrupiące. Szukasz szybkiego i prostego przepisu na szparagi? Owiń ugotowane szparagi szynką parmeńską (szwarcwaldzką, hamon..) i opiekaj w piekarniku przez 10 minut. Posyp parmezanem. A voila! Źródła:W czasie pisania posta korzystałam z Wikipedii oraz książki Mediterranean Vegetables, Clifforda A. Wright

Chilli Czosnek i Oliwa
Szparagowy zawrot glowy 162

Dzis znow beda szparagi. Korzystam z okazji i tej krotkiej chwili kiedy mozna sie nimi cieszyc. Strasznie zaluje, ze sezon tak szybko sie konczy. Czasu na

Przysmaki Karolki
Nalesniki i szparagi. 152

Znow siedze uziemiona w domu i znow ten sam powod - chore dziecko.Choc gdy spogladam przez okno to ciesze sie, ze nie musze wychodzic. Tegoroczna wiosna cos

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania