warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:337/434)

Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 142

boczku do smaku - pycha! Kruche ciasto zagniotłam wraz z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest aromatyczne i pyszne. Śmiało nada się do wielu innych tart z dodatkiem kurczaka lub innych warzyw. Polecam! :) Parmezanowe kruche ciasto: 180 g mąki pszennej (lub odrobinę więcej jeśli ciasto jest zbyt klejące) 50 g drobno startego parmezanu 1 łyżeczka soli drobnoziarnistej (np. himalajskiej) 1 jajko(...)wyłożyć tartę folią aluminiową na wierzchu i wrzucić na nią groch, tak by za bardzo nie wyrosła. Pieczenie: Temperatura - 190ºC Czas - 15 minut Po tym czasie tartę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już zimne na środek wykładamy cały farsz, a wierzch polewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 25 minut - do momentu

Cooking Monster
Jagodzianka na pocieszenie 162

Zawsze staram się jeść dużo warzyw, trochę mniej owoców ale ostatnio musiałam zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne. O ile jeszcze w kwestii warzyw nie jest najgorzej o tyle sen z powiek spędzają mi owoce. Oczywiście przyczyna moich rozterek są ceny. Ciężko mi się przyzwyczaić, że owoce, które miałam zawsze w dużej ilości, wręcz nie do przejedzenia momentami stały się w naszym(...)zagniatamy ciasto tak aby owoc był szczelnie zamknięty w cieście. Gotowe kuki układamy na blaszcze. Smarujemy je białkiem i pozostawimy 15 minut. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach. Można polać je gdy ostygną lukrem lub cukrem pudrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babeczki z cukinii 244

Słodkie słodkie słodkie, dajcie mi słodkieeeee! Ostatnio mam tak wielką ochotę na coś słodkiego, że to ludzkie pojęcie przechodzi! No ale jakoś trzeba się powstrzymać przed

Jak gotować i nie zwariować
Tarta francuska - absolutna rewelacja 181

Pyszne, chrupiące ciasto francuskie uszlachetnione domowym pesto z suszonych pomidorów, gorącymi serami i świeżymi pomidorami. Do tego czarne oliwki, bazylia, oregano i dużo rukoli. :) Tartę przygotowuje

Spektrum Smaku
Tarta z bakłażanem i mozzarellą 146

Z bakłażanem jest jak ze szpinakiem – jedni kochają , inni wręcz nie cierpią.Ja ego zagorzałą fanką napewno nie jestem , ale w sezonie letnim obowiązkowo kilka

Ostra na Słodko
CIASTECZKA DYNIOWE I ROGALIKI Z POWIDŁAMI CZEKOLADOWYMI 145

   Zdrowa i smaczna słodycz dla całej rodzinki. Dla każdego coś co lubi, część rodzinki woli rogaliki, dla nich powstały rogaliki z nadzieniem z powideł

Smaczne Zdrowe
WARZYWNY PASZTET Z SOCZEWICY. 183

Ostatnie poczynania w kuchni. Ostatnie wyczekiwanie na piekący się sernik, rosnącą babkę, tężejącą galaretę, czy stygnący pasztet. Mieszanina zapachów uderza do głowy i nawet najbardziej oporny

W kuchni Karmel-itki
Bakłażany faszerowane mięsem i serem 146

zdrowe bakłażany wypełnione mięsno-serowym farszem, to nie może nie smakować! Po bakłażany chętnie sięga kuchnia bałkańska, gdzie bardzo często zapieka się je z nadzieniem na bazie mięsa, warzyw i ryżu. Dziś u mnie podobne danie, lecz bez ryżu, za to dużo mięsa, pomidorów i sera. Obłędny obiad na weekend! Zapraszam na bakłażany faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym(...)pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go oliwą. Ułóż na nim połówki bakłażanów, każdą wypełnij nadzieniem i polej grubą warstwą sosu, posyp tartym serem. Wstaw na 30 minut do piekarnika na średnią półkę grzaniem góra plus dół na 200 C – bez termoobiegu. Podaję od razu gorące i chrupiące Posypuję dodatkowo natką. Przepis: Kuchnia bałkańska, gazetka Biedronki, nr 5/2017

Zasmakuj Kuchni
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 210

śródziemnomorskich. Jednak bardzo zależało mi na tym, aby przemycić ją na mojego bloga, dlatego wymyśliłam tę oto pizzę.  Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory(...)przykryj folią (lub do naoliwionego pojemnika z przykrywką) i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij ciasto na 1-2 godz. przed planowanym pieczeniem pizzy. Mocno rozgrzej piekarnik do 260-270 stopni C (im wyższa temperatura, tym lepiej), najlepiej na 30 min. przez planowanym pieczeniem. Na posypanym mąka blacie rozpłaszcz ciasto, następnie delikatnie rozciągaj je do uzyskania pożądanej grubości

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki po meksykańsku :) 663

Pyszna alternatywa nadzienia do naleśników - jeśli lubicie meksykańskie klimaty - zróbcie naleśniki z takim farszem, posypcie serem i zapieczcie - nie pożałujecie :) SKŁADNIKI (dla 3,4 osób - 12

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 210

kupować dużych ilości sumaka na zapas, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Sumak, jako przyprawa doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów i jogurtu. W Arabii Saudyjskiej , innych krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji, sumak(...)mieszamy z sokiem cytryny i dodajemy wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu aż mięso będzie miękkie lub pieczemy ok. 40 minut w rękawie foliowym w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Rękaw trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą 216

Makaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków…

Oryginalny smak
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 148

które powinno potrwać około 4-5 minut. Następnie należy przelać ją świeżo zagotowanym wrzątkiem, 2-3 razy i wysuszyć w piekarniku, w temperaturze 110⁰C, z termoobiegiem. Kaszę w piekarniku co jakiś czas mieszamy żeby równo wyschła. Gdy wyschnie do końca i wystygnie, mielimy ją w młynku do kawy lub mocnym kielichowym blenderze. Tak przygotowana mąka będzie delikatna, jasna(...)orzechowa w smaku. Do wypieków cukierniczych i wytrawnych, w zastępstwie części mąki pszennej (najlepiej- do ciast kruchych i tłuszczowych, zamiast części mąki krupczatki). Przydatna jako panierka do mięsa czy warzyw, nadaje im głęboki smak. Przyjemny dodatek do krakersów i chleba razowego. Tłusta, ale zdrowymi kwasami tłuszczowymi i dosyć ciężkostrawna, polecana jako dodatek. Wysokobłonnikowa.   Mąka migdałowa – używana jest zamiennie

Karo in the Kitchen
Letnie ciacho z owocami + trzecia nominacja do Liebster Blog Award 167

żadnym pozorem nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia, a po upłynięciu 25 min. wyłączamy grzanie i zostawiamy ciasto na kolejne 5 min. Po tym czasie wyjmujemy formę z piekarnika. Kiedy ciasto lekko przestygnie, delikatnie odklejamy je od formy (jeśli mamy formę tradycyjną, a nie silikonową, to można brzegi odkroić nożem) i studzimy do góry nogami na kratce. Kiedy ciasto ostygnie(...)mocna.2. Gotowanie czy pieczenie?Lubię jedno i drugie. Kiedyś odpowiedziałabym, że pieczenie, ale teraz obie te czynności dają mi dużo satysfakcji.3. Słone czy słodkie?Słooodkie :) Patrz powyżej ;)4.Owoc czy warzywo?Na co dzień warzywo, ale owoce też uwielbiam.5. Czy pracujesz/uczysz się w kierunku kuchni?Nie, ale nigdy nie mów nigdy ;)6. Ciasta czy ciasteczka?Ciasta... i ciasteczka :) Jestem łasuchem

Ratunku obiad
CIASTO MARCHEWKOWO-KASZTANOWE, BEZGLUTENOWE 202

   Ciasto marchewkowe, tym razem w b. zdrowej odsłonie, spełniające także wymogi Low FODMAP, więc bezglutenowe, dodatkowo także Paleo. Inspiracją był przepis z książki "Polski

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami 127

Najłatwiejsze do wykonania danie, a do tego szybko i smacznie. Nie wymaga o nas wiele wysiłku, a nasyci nawet męską część domowników. Produkty również łatwo dostępne

Kuchcik gotuje
Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną 131

smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru.  W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską. Za to w tym roku postanowiłam zwrócić się nieco(...)Dodaj żółtko i ewentualnie łyżkę zimnej wody, szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.  Nagrzej piekarnik na 180 stopni C. Okrągłą formę do tarty (średnica 24 cm) nasmaruj masłem. Wyjmij kruche ciasto z lodówki, odwiń z folii i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm na blacie

Chilli Czosnek i Oliwa