warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:344/434)

Moussaka-tradycyjne greckie danie 112

Moussaka-tradycyjne greckie danie z mięsa mielonego baraniego, bakłażanów i pomidorów. Wykonanie tej potrawy jest pracochłonne, ale efekt końcowy wart naszego wysiłku. Jednym słowem smak jest

Smaczne Potrawy
Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową 431

Fasolkę szparagową można jeść na wiele rozmaitych sposobów. Kiedy tylko zaspokoję swój pierwszy fasolkowy głód zaczynam z nią liczna eksperymenty. Jednym z bardziej udanych jest tarta

Kolizje Smaków
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM (ORKISZOWA) 139

Jeśli próbowaliście już poprzednią rustykalną tartę ze śliwkami z tego przepisu to nie będę musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 233

skorzystania ze sposobności. Jakkolwiek istnieją różne receptury na pieczoną perliczkę, to w wielu z nich powtarzają się takie składniki jak boczek, grzyby, śmietana, różne rodzaje wina czy też warzywa korzenne – w rozmaitych konfiguracjach i formach zastosowania. Przepis poniżej stawia na boczek (sama perliczka to chude mięso) i leśne grzyby. Wszystko to uzupełniamy aromatycznymi ziołami i podajemy z ziemniaczanym puree. Pieczona(...)Zawartość brytfanny posypujemy majerankiem i tymiankiem. Czosnek oraz 1 gałązkę rozmarynu kładziemy na dnie naczynia. Zalewamy winem i dodatkowo taką samą (150ml) ilością wody. Brytfannę przykrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg). Typowy czas pieczenia tej wielkości perliczki to mniej więcej 1 godzina i 20 minut, powiększony o ewentualne 10 minut na nagrzanie się brytfanny

Kulinarna Pokusa
Babka z pomarańczową skórką + za co cenię zakupy na Frisco.pl 220

związku z tym po podaniu kodu system przefiltruje listę produktów i wyświetli tylko te dostępne. Mieszkam praktycznie na drugim końcu kraju, więc nie mogłam zamówić np. mrożonek lub warzyw. Ale lista pozostałych produktów była i tak ogromna. Mogłam wybierać z pośród takich kategorii jak: piekarnia, spożywcze, napoje, organic, toaletowe, domowe, dziecko, zdrowie i uroda, zwierzęta. Troszkę tego było Na spokojnie(...)białka i chwilę miksujemy całość na małych obrotach, tylko do połączenia składników. Masę wylewamy do natłuszczonej i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na środkowym poziomie. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika, dlatego pieczemy do tzw. suchego patyczka. Średnio czas wynosi 45 minut, ale może być dłuższy. U mnie kiedyś piekła się

Słodkie okruszki
Ciasto z rukoli (z orzechami włoskimi) 159

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój).  Jestem dumna z tego ciasta ponieważ przerosło moje oczekiwania - smakowe. Było czystą improwizacją - z dodawaniem

Di gotuje
Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) 333

Kolejny wtorek - kolejne danie z wieprzowiną. Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit - to się

Kolorowy Przepisownik
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 178

wielu z Was rabarbar został już zastąpiony truskawkami, albo może nawet czereśniami, malinami czy jagodami. Sezon na poszczególne owoce (i warzywa), te typowo letnie i cudownie pachnące jest wyjątkowo krótki. A przynajmniej takim się zawsze wydaje. Nigdy nie zdążę nacieszyć się choćby truskawkami, nie najem się do syta, zawsze jest miejsce na jeszcze odrobinę. Przepisy na smakołyki z sezonowymi owocami(...)tarty. Nakłuć wielokrotnie widelcem.Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg, przykryć ciasto i wsypać suchy groch lub specjalne kamyki do pieczenia.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Wyjąć z piekarnika, usunąć groch i papier.Piec w 200 st. C. kolejne 10 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Na spód wyłożyć masę rabarbarową.Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksować, tylko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Moje gołąbki z sosem pomidorowym. 123

Kiedyś wydawało mi się, że zrobienie gołąbków pochłania cały dzień! Bzdura... Jeśli dobrze rozplanujemy sobie kolejne etapy zrobimy to raz ,dwa... Zapraszam na gołąbki w trochę

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 229

Ta zapiekanka jest wynikiem mojego roztargnienia i braku konkretnego pomysłu na obiad. Wracając do domu na pobliskim straganie kupiłam cukinię, dymkę, nać pietruszki i doniczkę z

Mango Papaja
Paszteciki na piwie. 158

polubiłam robienie zakupów przez internet. Pracując na pełen etat pracę kończę przed 16, później szybko do przedszkola, bo o 16 zamykają, następnie mięsny, piekarnia, warzywniak (choć w sezonie większość warzyw mam z ogródka) i już nie mam sił na większe zakupy w markecie. Zazwyczaj przygotowuję listę i na większe zakupy wybieramy się całą rodziną raz, dwa razy w miesiącu(...)kawałki lub na 2 cm plasterki. Gotowe paszteciki układamy na blasze, smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy sezamem, makiem, kminkiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180°C. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe

Rozpustne gotowanie
Paella z ośmiornicą i kurczakiem 137

przygotowania, podstawą każdego jest prażony, a potem wolno gotowany ryż, który tradycyjnie zabarwia się szafranem. W zależności od przepisu, do ryżu dodaje się owoce morza, ryby, mięso, kiełbasę chorizo, warzywa- wszystko to w różnych proporcjach i kombinacjach. W Walencji najlepszą paellę przygotowuje się na powietrzu, na płonącym drewnie pomarańczowym, w ten sposób naczynie nazywane paellerą, otoczone jest płomieniami, a potrawa(...)grillowaną paprykę pokrojoną w paski, przykrywamy szczelnie patelnię folią aluminiową i gotujemy kolejne 6 minut (przykrytą paelle można też na ten czas włożyć do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika). Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty. Zdejmujemy folię, skrapiamy oliwą, sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki, dodajemy czarne oliwki i cząstki cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Rollsy pizzowe w cieście francuskim 202

Smaczna przekąska/przystawka na karnawałowy stół (ale nie tylko). Do przygotowania w kilka minut plus pieczenie, dzięki czemu są doskonałą alternatywą dla niezapowiedzianych gości lub na

Kolorowy Przepisownik
Tarta z porzeczkami i truskawkami 151

Latem stragany uginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło(...)styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub suchym ryżem) i wstawić do lodówki na 20 minut . W tym czasie nastawić piekarnik na 190°C (grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez 15 minut . Zdjąć papier z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut . W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę

Moja Delicja
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 198

Dziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię

Jem więc Jestem
Dynia piżmowa, pomarańcze i żurawina… Trójca święta, za którą jestem wdzięczna w to Święto Dziękczynnienia 172

Dziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię

Jem więc Jestem