Naleśniki nadziewane piersią z kurczaka, czerwoną fasolą, papryką i kukurydzą zapiekane pod warstwą sosu pomidorowego i sera cheddar. W takiej odsłonie na pewno zachwycą niejedno podniebienie
Oryginalny smak30 grudnia 2012r. opublikowałam na blogu pierwszy przepis. To już rok! Jak on szybko minął! Dzięki blogowi poznałam wiele nowych smaków, przygotowałam wiele potraw, o których
chili & sugarJarmużowe czipsy "chodziły" za mną już od dłuższego czasu. Bardziej z rozsądku i chęci zjedzenia zdrowej przekąski, niż zastąpnienia nimi czegoś niezdrowego, na szczęście
Smaczne Zdrowebezpieczna dla zdrowia. Zastosowanie: Patelnia jest przystosowana do pracy na każdym typie kuchenek: zarówno gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych. Na patelni można nie tylko smażyć. Może być używana w piekarniku do 240°C, więc da się w niej także zapiekać dania bez obawy o to, że naczynie odkształci się lub stopi się rączka. Przygotowanie omletu bez przekręcania, piersi kaczki(...)ósemki (najpierw wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich – także wzdłuż na pół). Łososia i cząstki fenkułu posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy rybę i warzywo oliwą oraz sokiem z pomarańczy. Wcieramy marynatę i zostawiamy na 30-60 minut. Marynowanie w tym daniu jest niezbędne. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (tylko smarujemy pędzelkiem
Poezja smakuLatem stragany uginają się od świeżych warzyw i pysznych, soczystych owoców. Niestety okres na poszczególne gatunki jest tak krótki, że często mija niezauważalnie. Kiedy na straganach pojawiły się czarne i czerwone porzeczki, bez wahania je kupiłam. Nie zastanawiałam się nawet co z nimi zrobię. Po prostu kupiłam po sporej garści, przyniosłam do domu i wtedy się zaczęło(...)styku dna z bokami) , przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulami ceramicznymi lub suchą fasolą (lub suchym ryżem) i wstawić do lodówki na 20 minut . W tym czasie nastawić piekarnik na 190°C (grzałka góra-dół). Wstawić ciasto do nagrzanego pieca i piec przez 15 minut . Zdjąć papier z obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut . W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę
Moja DelicjaWłaściwie ciężko tą potrawę nazwać bułeczkami, ale że póki co jeszcze nie wymyśliłam nazwy która by bardziej pasowała zostanę więc przy bułeczkach. Trzeba jednak przyznać, że
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMyślę, że jest to idealne danie na kolację we dwoje. Wytworne, piękne i smaczne. Bardzo romantyczne. Ma w sobie tyle uroku. Nawet mój K. powiedział, że
Mango Papajazmysłów. Kocham jeść. To dla mnie zmysłowa przyjemność. Rozkosz, której nie potrafię i nie chcę sobie odmówić. Już same dźwięki są afrodyzjakami. " Synkopowy dźwięk noża przy krojeniu warzyw, cierpliwy śpiew moździerza ucierającego ziarenka, płynne nuty wina rozlewanego do kieliszków, brzdęk srebrnych sztućców, kryształów i porcelany, melodyjny szept rozmów przy stole, pomruki zadowolenia i niemal nieuchwytne skwierczenie świec oświetlających(...)układać w formie nadzieniem do góry. Na wierzchu rozłożyć płat ciasta francuskiego, przycinając nadmiar i upychając brzegi do wnętrza tarty. Nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni przez ok. 15-20 minut lub do momentu aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia figi puszczają dużo soku - przed przełożeniem na talerz
KUCHARNIADzisiaj przepis obiadowy. I to nieskromnie powiem, że obiad był naprawdę mega-wypas! Uwielbiam takie proste i smaczne rzeczy. Mowa oczywiście o tytułowej zapiekance ryżowo-warzywnej
Marder&Marder Manufactureniepamiętnych czasów były na samym końcu mojej listy kulinarnych preferencji. Paweł co prawda od wielu lat stara się mnie "ucywilizować" przygotowując wszelkiego rodzaju sałatki i surówki lub przemycając warzywa do różnych potraw, ale oprócz sosu tzatziki i pierożków samosa (sambousa), które bardzo lubię na niewiele się to zdało. Co więcej, zdarza się nam, że co innego je na obiad Paweł(...)kulka domowego labnehu (tutaj przepis) i listek natki pietruszki do dekoracji (labneh można zastąpić naturalnym gęstym jogurtem) Przygotowanie W obu przypadkach przygotowanie zupy jest niemal identyczne. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory przekrojone na połówki, ugotowaną ciecierzycę. Posyp oregano, papryką w proszku, czosnkiem i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzyjechała do nas Magdy mama. Więc trzeba się z dobrej strony pokazać :) Znaczy się paszę jakąś trzeba przygotować, niech teściowa zje nieco, w końcu też człowiek
Marder&Marder ManufactureRobiłam już wiele ciast z warzywami, które znajdziecie na Blogu w tej zakładce . Moimi faworytami są Ciasto Leśny Mech i Ciasto Marchewkowe , ale od teraz dołącza do nich Czekoladowe Ciasto z Burakami! Jestem nim zachwycona, po prostu zachwycona :D Proste, szybkie, bez użycia miksera, z dodatkiem zdrowych buraków, wilgotne i rewelacyjne w smaku. Tych, którzy nie przepadają za burakami(...)POLEWĘ: 100 ml śmietany kremówki 36% (około 6 łyżek) 100 g białej czekolady 2 łyżki soku z buraków 1 pełna łyżeczka żelatyny 2-3 łyżeczki gorącej wody WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dno torownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem. Boków nie smaruj. Ugotowane buraki zmiksuj, zblenduj lub ugnieć
Słodko-Słony Świat IlonyDOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, przekąsek, makaronu, baza do sosów i mięsa. Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z
Moja Książka KucharskaNo dobra, mam dzisiaj wolny dzień i mogę trochę czasu poświęcić na wpisywanie zaległych (baaardzo zaległych) przepisów, mam ich kilka. Kompletnie czasu nie miałem ostatnio, okrutnie
Marder&Marder ManufacturePodróże kształcą –tak słyszę przy każdej opowieści z wakacji , coś w tym jest bo z każdego regionu świata przywozimy coś nowego, czasem jest to nowe doświadczenie
Wanilia i KardamonJeżeli czyta to ktoś, kto sądzi, że jedyną korzyścią jaką można wynieść z wizyty w szwedzkim sklepie z meblami (i całą resztą) jest konsumpcja hot-doga
zadanie-gotowanieOd jakiegoś czasu ciecierzyca (inaczej cieciorka lub groch włoski) wiedzie prym w mojej kuchni. ”Jest skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy
mojewypiekiinietylko