ciasto, a nawet zrobimy dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu do chleba i sam nie wiem czego jeszcze wystarczy mieć takiego po prostu multicookera. Nas bardzo kręci zrobienie czegoś sous-vide , ale o tym będzie w jakimś kolejnym(...)trzeba pilnować. Maszyna sama was poinformuje (sygnałem dźwiękowym), gdy obiad będzie gotowy. Programy automatyczne: "STEAM/COOK" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - przeznaczony jest do gotowania różnych produktów na parze: warzyw, ryb, mięsa, owoców morza, ryb, drobiu i innych. "SOUP/BEANS" - przeznaczony jest do gotowania różnych zup i roślin strączkowych. "STEW" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do duszenia warzyw, mięs, drobiu
Marder&Marder ManufactureKto się boi ciemności? Ty? Ty też? A Ty nie? To tak jak ja! W ciemności jest tajemnica. Jasność za szybko ją zdradza. Jest niedyskretna
KUCHARNIADomowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny
Kolorowy Przepisownikktóra nie zje nawet jednej śliwki, więc to na pewno nie o nią chodzi. Zresztą bardziej od śliwek zaczyna mnie teraz frapować kapusta Babci Petroneli. Babcia Petronela uprawia warzywa w ogródku. Na 10 grządkach rośnie marchewka, a na 5 grządkach rosną buraki. Na ilu grządkach rośnie kapusta? A ile lat ma Babcia Petronela? Jest jeszcze pełna energii(...)wylać na przygotowany wcześniej ciasteczkowy spód. Tortownicę przełożyć do większego naczynia i napełnić je wodą tak, by sięgała przynajmniej do połowy wysokości tortownicy. Naczynie wraz z tortownicą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 50 minut, do momentu aż wierzch będzie lekko ścięty, ale pod skórką nadal będzie wyczuwalne "delikatne, seksowne drżenie:)" * Upieczony sernik wyjąć
KUCHARNIAnapar z imbiru (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: korzeń imbiru – 1 szt. woda Dodatki : miód cytryna – 1 szt. pomarańcza – 1 szt. cynamon kardamon żurawiny maliny Sposób przygotowania: Przygotuj obieraczkę do warzyw, tarkę, niewielki garnek, słoiczki z zakrętkami. Duży, soczysty korzeń imbiru obieramy ze skórki. Połowę korzenia ścieramy na tarce o drobnych oczkach, resztę kroimy na cienkie plasterki. Imbir wrzucamy do garnka(...)źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: jabłka – 5 szt. chrzan tarty – 3-4 łyżki czosnek – 0,5 ząbka korzeń imbiru – 0,5 łyżki cytryna – 1 szt. cukier – 5 łyżek Sposób przygotowania: Przygotuj: piekarnik nagrzany do 180°C, blaszkę, papier do pieczenia, garnek z grubym dnem, blender, słoiczki z zakrętkami. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Jabłka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy
WojnaNaSmaki.plNie brałam udziału w akcjach kulinarnych. Z kilku powodów.Kiedyś takie akcje miały na celu wspólną zabawę, pichcenie w jakimś ustalonym systemie. Miało być zabawnie, twórczo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry, Wiosna to sezon na rabarbar, niezwykły produkt, który choć jest warzywem, znajduje zastosowanie przede wszystkim w deserach. To za sprawą jego wykrzywiającej usta kwaskowatości, która jest wprost stworzona do równoważenia zniewalającej słodyczy ciast. Nie wiem, czy rabarbar jest popularny w kuchni śródziemnomorskiej, ale natknęłam się na kilka ciekawych przepisów na rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską, które mam zamiar(...)jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łodyga rabarbaru, z grubsza obrana i pokrojona na plasterki 1/2 tabliczki białej czekolady, grubo posiekanej cukier puder do posypania Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wybraną foremkę dokładnie wysmaruj masłem i wstaw do lodówki (lub wyłóż papierem do pieczenia). W misce wymieszaj cukier puder, mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia
Chilli Czosnek i OliwaUpał niemiłosierny, a ja zamiast mrożoną kawą częstuję sałatką 😆 Zdziwieni? Ja też, bo tak mi się zaplątały gdzieś zdjęcia, że dopiero teraz je dojrzałam. Zresztą jak
Kuchnia w czekoladziesię nie skończy. Jeszcze działka nie była nasza a ja już kupowałam gazety, szukałam książek dla działkowców z lat 60-tych na półkach mojego teścia i kupowałam pierwsze nasiona warzyw. Za każdym razem wracałam wspomnieniami do dzieciństwa i grządek "na ogrodzie". Tak się w domu mówiło ;) "Na ogrodzie" a nie "w ogrodzie" jak dziś powiedziałabym. Rozpoczynając własny pierwszy sezon(...)ponownie zagotowujemy, dodajemy sól, cukier i pieprz. Przygotowane wcześniej słoiki (wyparzone, zakrętki również) napełniamy gotowym przecierem i pasteryzujemy. Ja nalewam gorący przecier, dobrze zakręcam i wkładam do nagrzanego piekarnika do 120 st. na ok. 30 minut. Po tym czasie należy wyciągnąć ostrożnie gorące słoiki i odwrócić do góry dnem. Najlepiej wykładać na głębszą blaszkę lub tacę wyłożoną starszym
bistro mamapokarmy i wyrazisty smak. Pokochaliśmy przyprawy i kiedyś mało popularne warzywa i odkrywamy je na nowo. Bo czosnek to nie tylko smak. Czosnek to prawdziwa zdrowotna bomba. Żadne chyba warzywo nie ma tak dobroczynnego wpływu na nasz organizm jak właśnie czosnek. W celach leczniczych wykorzystywany na całym świecie od stuleci. Znany był w indyjskim systemie medycznym Ajurweda, arabskiej medycynie Unani(...)zewnątrz solą i pieprzem. Do środka wkładamy pęczek ziół i 4 ząbki czosnku. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i rozkładamy resztę czosnku. Wkładamy naczynie (bez kurczaka) do nagrzanego piekarnika i podgrzewamy przez 5 minut. Wyjmujemy, wkładamy kurczaka i obracamy nim tak, aby równomiernie pokrył się oliwą. Przykrywamy naczynie szczelną pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Marder&Marder ManufactureMam zaległości. Straszliwe. I przeraża mnie to nie na żarty.Nie mam pojęcia, jak to się stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować.Wszyscy już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWłoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym , czyli taka wegetariańska lazania. Jest to danie bardzo popularne we Włoszech i po jej spróbowaniu – nie dziwię się
Moja DelicjaŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART Raz na jakiś czas mam ochotę na tartę albo quiche i ten dzień ostatnio nastąpił. Tak jak wszystko w
Martyna CooksGołąbki z mięsem i ryżem to prawdopodobnie najpopularniejszy wariant tej potrawy. Istnieje przy tym kilka utartych schematów ich przyrządzania zarówno w sensie składnikowym, jak i techniki
Kulinarna Pokusajest to tak łatwe do wyegzekwowania, bo prawie wszystko co jemy zawiera już w sobie naturalny sód – nie tylko pieczywo, chipsy, wędliny, ale nawet żywność nieprzetworzona, jak surowe warzywa i owoce, a także mięso czy produkty zbożowe. Na opakowaniach kupowanych produktów, w tabelce ze składnikami odżywczymi GDA ( wskazane dzienne spożycie – Guideline Daily Amounts) , referencyjny poziom soli oznaczony jest(...)purée ziemniaków. Pyszna do szparagów. Do jej zrobienia potrzebujecie cieniutkich (1-2mm) plastrów wędzonego bekonu, praktycznie całkowicie wypieczonych z tłuszczu i chrupiących jak chipsy. Bekon wytapiamy w piekarniku, na papierze, przez czas około 1,2h w temperaturze 120⁰C. Co jakiś czas papier pod bekonem należy zmieniać, wchłania tłuszcz. Bekon studzimy, rozdrabniamy w melakserze do pożądanej grubości, łączymy
Karo in the Kitchen