Gdy zobaczyłam u Majki-klik ten przepis to wiedziałam, że prędzej czy później zagości i u mnie. Za makaronem średnio przepadam, ale to danie mogłabym jeść
Pieguskowa KuchniaMielone z kapustą chodziły już za mną od pewnego czasu. Sama nigdy ich nie robiłam, ale gdzieś tam, kiedyś zdarzyło się jeść. Problem polegał na tym
Kuchnia w czekoladzieMiałam kiedyś takie marzenie, by kupić sobie w końcu formę do tarty z wyjmowanym dnem. Okazja nadarzyła się ostatnio kiedy będąc w sklepie sama wpadła w
Kuchnia w czekoladzieKurczak z Langwedocji Kurczak z Langwedocji , przepis charakterystyczny dla regionu Francji , który słynie przede wszystkim z produkcji wina . Langwedocja to także poezja i piękny język oksytański
Ogrodnik w podróżyJemista , zapisywane często jako gemista , to wegetariańskie danie, będące jednym z greckich klasyków. Zdecydowanie pysznych klasyków! Bywa, że do farszu dodaje się również mielone mięso, ale
zadanie-gotowanieUwielbiam to warzywo, jego uniwersalność przyprawia wręcz o zawrót głowy, robiłam chyba już wszystko z jej wykorzystaniem, a moje sfotografowane popisy z jej udziałem to jedynie cześć moich eksperymentów. Skąd inąd wiem, że najbardziej na świecie poszukuje się przepisów na słodkości, nie szczędzę więc Wam przepisów na ciasto, ciasteczka, chlebki i bułeczki z wykorzystaniem dyni właśnie. Wypieki drożdżowe(...)pieczenia, pozostawiamy pomiędzy bułeczkami ok 2 cm wolnej przestrzeni, bułeczki będą jeszcze rosły, odstawiamy blachy z bułeczkami do wyrośnięcia na ok 60 min, przykrywamy folią spożywczą 10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, żółtko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy nim wierzch bułeczek i pieczemy ok 25 minut
Słodki Kompromisstosunek do brukselki najlepiej oddaje przydomek, który jeszcze w czasach liceum nadała jej niejaka Paulina S. (obecnie fejsbuk pokazuje mi, że już S-K). Tak od tamtych czasów to warzywo jest nazywane w moim domu. Do tego stopnia, że kiedy mama chciała kupić trochę małych kapustek w sklepie, musiała pokazywać palcem co chce, bo nazwy ogólnie używanej nie mogła(...)przysmażamy. Naszym celem jest wydobycie z niej maksimum słodyczy. Po dłuższej chwili, kiedy szalotka jest miękka i szklista, przenosimy ją na talerz. To dobry moment na nastawienie piekarnika na 180*C. Na naszą patelnie wrzucamy 50g masła i czekamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę i mieszając miotełką, trzymamy na ogniu do otrzymania złocistej zasmażki. Dolewamy śmietankę, a potem mleko
les mirabellesKolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą
sierotka maRysia w kuchniabsolutny mistrz w naszym domu. Puszysty, mięciutki, bardzo aromatyczny. Świetnie sprawdza się na imprezach, piknikach, grillach i na co dzień w domu. Idealny, zdrowy dodatek do lekkich sałatek, świeżych warzyw, zup, mięs jak i solo. Wygodny, nie wymaga krojenia, znika jeszcze ciepły, kromka po kromce, odrywany palcami. Dodatkowo chlebek jest z mąki orkiszowej, która co raz częściej ląduje w moich(...)układać je na sztorc w formie wyłożonej papierem do pieczenia. 7) Formę przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min, aż chlebek się zarumieni. 9) Podawać ciepły lub zimny. Artykuł Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi
Fitsweet.meabsolutny mistrz w naszym domu. Puszysty, mięciutki, bardzo aromatyczny. Świetnie sprawdza się na imprezach, piknikach, grillach i na co dzień w domu. Idealny, zdrowy dodatek do lekkich sałatek, świeżych warzyw, zup, mięs jak i solo. Wygodny, nie wymaga krojenia, znika jeszcze ciepły, kromka po kromce, odrywany palcami. Dodatkowo chlebek jest z mąki pszennej orkiszowej, która co raz częściej ląduje(...)układać je na sztorc w formie wyłożonej papierem do pieczenia. 7) Formę przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 min. 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min, aż chlebek się zarumieni. 9) Podawać ciepły lub zimny. Artykuł Orkiszowy chlebek odrywany z pastą z suszonych pomidorów. O co chodzi
Fitsweet.meCiasto, babka, jak dla mnie to nawet bardziej chlebek marchewkowy (piernikowy), bez dodatku cukru, ksylitolu itp. Jedyną substancją słodząca są tutaj rodzynki. Ciasto raczej
Smaczne ZdrowePo sukcesie placków z cukinii z ziołami, przetestowaliśmy pasztet z cukinii, również ze strony Agnieszki Maciąg . Tak jak i placki również i on bardzo
Smaczne Zdrowegrecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta sama – warstwa warzywa, warstwa mięsa, warstwa warzyw itd. Oryginalnie moussaka zalewana jest beszamelem, jednak ja nie przepadam za tym dość ciężkim maślano-mącznym sosem, dlatego w moim wydaniu sos jest lekki – jogurtowy, który, moim zdaniem, absolutnie(...)nożem na cienkie plastry albo użyć do tego mandoliny – ja wybrałam drugą opcję. W misce wymieszaj jogurt, jajka i starty na drobnych oczkach ser z odrobiną pieprzu. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W naczyniu żaroodpornym, lekko wysmarowanym tłuszczem, na dnie ułóż warstwę bakłażana, na bakłażanie ziemniaki, na ziemniakach sos mięsny i tak dalej aż do momentu, w którym
Martyna CooksZa oknem szaro i buro, cóż..... jesień. Ja ostatnio wciąż biegam, ciągle skreślam z listy sprawy do załatwienia. Jak już skreślam ostatnią rzecz do zrobienia dzieje
Blondynka Gotuje