Pierożki tego typu towarzyszą mi od dziecka, ich smak jest wspaniały a możliwości kombinatorskie nieskończone. A, że każdy kto mnie zna wie, że kombinować to ja
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam zapiekanki. Można je łatwo podgrzać, dzięki nim można zrobić porządek w lodówce… Po prostu same korzyści. Ten makaron jest o tyle czasochłonny, że trzeba
zabawa smakiemGołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami Jeżeli masz ochotę przyrządzić gołąbki z kaszą jaglaną to musisz zaopatrzyć się w : 1 główka młodej kapusty 150 gram kaszy
Markowy smaksię okazało, wszytko co ma w składzie Fe- żelazo, działa na indukcji wybornie, a żeliwo to nic innego jak żelazo. Kiedy pierwszy raz zrobiłam kurczaka w brytfannie z warzywami a on był za jakieś 40 minut już dobry i niesamowicie mięciutki, to pokochałam wszystkie naczynia żeliwne. Jedno musicie wiedzieć o pielęgnacji żeliwa. Jeśli zdecydujecie się na kupno garnka, czy woka(...)wysmarowanym tłuszczem garnku koło siebie, dość ciasno. Posmaruj je tuż przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem, posyp ziołami i kminkiem. Garnek odstawiamy na 20 do 30 minut. Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy u mnie 165 stopni C, grzanie dół + termoobieg (piekłam na połówce piekarnika - Dual cook- i niestety góra bułek aż dotykała "sufitu", więc piecz na całej powierzchni piekarnika) Odrywaj kawałek
SMYKWKUCHNITarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały Pyszna, tarta ze szpinakiem i piersią z kurczaka , to doskonały obiad na upał , nie musi być serwowany
Ogrodnik w podróżyDziś Prima Aprilis a ten przepis to nie żart tylko Cud Świata. Genialne samosy, które uwielbiam już od dawna, w nieco odchudzonej i zdrowszej wersji
Mango PapajaLubię czasem pokombinować w kuchni i spróbować czegoś nowego. Tak właśnie było z tymi pierożkami. Zrobiłam je "przy okazji" i na próbę. Zostało mi tłuczonych ziemniaków
Kuchnia w czekoladzieW Grecji niemal na każdej ulicy znajdziemy budki serwujące jedną z najpopularniejszych przekąsem – pitę z gyrosem. Ta przekąska to specjalny grecki chlebek wypełniony marynowanym i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pierwszy raz robiłam sama gołąbki zawijane. Dlatego zaczęłam od kapusty włoskiej (ponoć lepiej się zawija). Do farszu, który z założenia miał być mięsny, bo akurat mięso
Kolorowy PrzepisownikIle to razy jedliśmy pasztet, który po pierwsze - nie wiadomo z czego jest zrobiony, a po drugie - jest wysuszony na wiór. Aha, jeszcze jedno, jego konsystencja
Right Behind The KitchenStrasznie jestem ostatnio zajęta. Ciągle gdzieś biegam, jeszcze więcej dzwonię... Aż samej mi ciężko to wszystko ogarnąć. C. jest nieocenioną pomocą, kiedy mam ochotę rzucić telefonem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę". Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Pan Mąż(...)Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejał podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był dokładnie przykryty.Piec do miękkości w nagrzanym do 200C piekarniku ok 20-25 min. Miękkość makaronu sprawdzać widelcem. "Prawdziwe męskie żarcie" wg. Pana Męża
Grunt to przepis!ORIENTALNE GRZANKI - przepis krok po kroku Na Zakaukaziu i w średniej Azji wykonuje się te grzanki ze specjalnego pieczywa, które w tamtym rejonie nazywają ławasz. Jest
Moja Książka KucharskaUwielbiam tą niesamowitą satysfakcję, gdy po kilku godzinach spędzonych w kuchni siadamy z Rysiem do stołu i odkrywamy kolejny nowy smak - rozmowy jakie się przy tym
sierotka maRysia w kuchniRoyal Horticultural Society", która to w wydanej przez siebie książce "Grow your own: Kitchen Garden Year" stwierdziła, że jednym z głównych powodów dla których ludzie decydują się uprawiać własne warzywa i owoce jest potrzeba pewności, że są one uprawiane naturalnie. Jednak bez licznych chemikaliów ciężko na przykład pozbyć się szkodników. W tej nierównej walce potrzebujemy sojuszników. A znajdziemy ich między(...)100g) 50g masła (nie prosto z lodówki) 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka miodu Przygotowujemy marchewki i dużą, prostokątną formę do pieczenia (natłuszczamy i posypujemy bułką tartą). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy miód, olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na koniec dorzucamy tartą marchewkę i dobrze mieszamy. Ciasto wlewamy
les mirabelles