warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:340/434)

WARKOCZ FRANCUSKI Z BROKUŁAMI, KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 127

Uwielbiam ciasto francuskie, ponieważ jest chrupiące i mięciutkie. Można je jeść na ciepło i na zimno i to jest właśnie zaleta! Oprócz tego jest tanie i

Kuchnia Paulettes
Zapiekanka a’la pizza z kalafiorem i salami 239

Zawsze szukam jakiegoś nowego pomysłu na obiad, żeby nie popaść w rutynę. W końcu każdemu przeje się nawet najlepsze, najpyszniej przyrządzone danie. A kiedy już znajdę

Jak gotować i nie zwariować
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 392

Tarta to danie o ogromnym potencjale, choć często niedoceniane zwłaszcza w naszej szerokości geograficznej. Jednak zachęcam Was gorąco do próbowania i eksperymentowania z nim, a przekonacie

Taste Of My Day
Garść wakacyjnych fotek i zapiekanka 182

  Wakacyjny wyjazd już za mną. Strasznie żałuję, że był taki krótki, na wiele rzeczy zwyczajnie zabrakło nam czasu. Wszystko przez to, że okolica była cudowna

Przysmaki Karolki
Kotlety wołowe nadziewane pieczoną cebulą z szybkowaru 155

przetnij na pół 1 i 1/2 łyżki zimnego masła 3 i 1/2 łyżki bułki tartej sól, czarny pieprz Przygotowanie cebulę opiecz, jak do rosołu - na grillu, w piekarniku lub na patelni (ja opiekam zawsze na domowym grillu). Uważaj, aby nie przesuszyć, bo słodycz zaniknie, a w jej miejsce pojawi się gorycz opieczoną cebulę utłucz w moździerzu(...)zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu, kotlety serwuj polane sosem, z dowolnymi dodatkami, np. z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi, purée i sałatkami lub warzywami Kotlety po obsmażeniu, oblane sosem z patelni z dodatkiem czerwonego wina Kotlety obsypane cebulą i bułką tartą. Kotlety po ugotowaniu

Szybko Szybkowar
dyniowa foccacia z suszonymi pomidorami i oliwkami oraz sosem z sera feta 126

tygodniu w ramach akcji "Ciasto na niedzielę" na wszystkich chętnych czeka nie lada wyzwanie: drożdżówka z warzywami. W poniedziałek uzupełnię listę osób, które też wzięły w niej udział:) Bardzo lubię wytrawne wypieki. Od razu wiedziałam, że będę chciała się przyłączyć. Na początku chciałam zrobić zawijane pizzerinki z jakimś fajnym nadzieniem (np takie , takie , czy takie ), później pomyślałam o rollsach(...)natłuścić oliwą z pomidorów. Ciasto rozciągnąć w dłoniach dopasowując do kształtu blaszki. Wierzch posmarować oliwą, na całej powierzchni trzonkiem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia. Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W foccacii pogłębić zrobione wcześniej dziurki, wierzch posypać solą gruboziarnistą i igiełkami rozmarynu. Piec ok 25 minut, aż wierzch lekko się zezłoci. Fetę rozgnieść widelcem wraz

6niebo
Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami 183

Od dłuższego czasu miałam ochotę na tartę w ziemniaczanej odsłonie. Przyznam, że nigdy takiej nie jadłam więc był to mój podwójny debiut - kulinarny i smakowy. Poczęstowani

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 136

się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym(...)porcję, usmażyć na patelni. Taki usmażony kotlecik jest namiastką naszego pasztetu i pozwala ocenić jak pasztet będzie smakował po upieczeniu.Po doprawieniu dodać pozostałe grzyby, wymieszać łyżką.    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Nasiona słonecznika uprażyć na patelni, wystudzić, zmielić na kaszkę. Foremki posmarować oliwą (ja użyłam trzech silikonowych o wymiarach 20x11cm), wysypać zmielonym słonecznikiem, napełnić farszem. Foremki wstawić

SzczyptaSmaQ
UFO – Latający talerz. 101

Supergwiazda jesienna, dynia, to niekwestionowana piękność ogrodów. Duża, złocista, wprost promieniuje radością i smakiem. Pojawia się i znika, a naprawdę warto ją pokochać. Można z niej

Kulinarny karnet Christophera
Dyniowe, zawijasy drożdżowe 123

Dyniowe, zawijasy drożdżowe Wrzesień , to prawie jesień , zaczęły już dojrzewać dynie . To niedocenianie u nas warzywo , a przecież tak wspaniałe i wszechstronne . Można z niego wyczarować, wiele doskonałych dań , zarówno wytrawnych jak i słodkich . Rok temu , przekonałam do dyni moją rodzinkę , właśnie tymi słodkimi zawijaskami . W tym roku, już nie mogli się doczekać , kiedy je zrobię . W końcu nadszedł(...)pieczenia rosną i tak pewnie się skleją , ale to nie przeszkadza , bo łatwo się odrywają .Odstawiamy na następne 30 minut -do ponownego wyrośnięcia . Pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku w 190 C . Wyjmujemy i po przestudzeniu oraz przypudrowaniu, cukrem pudrem , możemy już wcinać ,dyniowe zawijaski. Smacznego Post Dyniowe, zawijasy drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami 561

Nie samymi słodyczami Sylwia żyje ;)Od czasu do czasu oprócz ukochanych naleśników , racuszków i wszelkiego rodzaju dań mącznych lubię przekąsić porządny kawał mięcha ;)Tym razem postawiłam

Ostra na Słodko
Kalafior pod beszamelem. 171

Składniki: Kliknij aby powiększyć 1 kalafior 0,5 kg pieczarki 25 dkg. groszek zielony mrożony 20 dkg. ser mozzarella 1 garść posiekanych włoskich orzechów Przygotować sos

Kulinarny karnet Christophera
Zwijane pszenne bułki domowe 220

sobą np. na wycieczkę czy piknik. Z podanego przepisu możecie przygotować 5 naprawdę dużych bułek lub około 10 małych (bardziej standardowej wielkości ). Spróbujcie. P.s. Ostatnio polecałam Wam worki na warzywa od aleWorek . Dziś przy okazji przepisu na pieczywo, chciałabym pokazać Wam jeszcze jeden worek jaki zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała(...)mniejszych bułeczek można je tradycyjnie zostawić bez posmarowania jeszcze na 20 minut pod szmatką, aby się bardziej napuszyły. Ja tego nie robię, bo bułeczki i tak rosną ładnie w piekarniku. Bułki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek i rodzaju piekarnika. Małe około 12-15 minut, a duże (jak moje) około

Słodkie okruszki
Krem pieczarkowy z zielonym indykiem 134

Wydawać by się mogło, że pieczarka to po prostu... pieczarka, nic specjalnego. Ponadto jest to tak pospolity produkt w naszych sklepach, że nie wiadomo co z

Right Behind The Kitchen
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 179

sycące i pyszne.Gigandes plaki (lub Gigantes plaki), po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli. W diecie śródziemnomorskiej warzywa strączkowe, w tym fasola, są szeroko wykorzystywane. W przewodniku o Grecji czytałam, że aż do połowy XX w. większość Greków prawie nie jadała mięsa, ponieważ w ich górzystym kraju brakowało pastwisk(...)czasu, jego wykonanie jest bardzo proste, a czas spędzony aktywnie w kuchni niewielki - namoczoną przez noc fasolę wystarczy ugotować, dodać do sosu pomidorowego i piec w piekarniku, aż fasola wchłonie część sosu i stanie się bardzo aromatyczna. Gotową fasolę posypuje się natką i pokruszoną fetą i podaje z kromką świeżego chleba, którą możemy wyczyścić talerz z pysznego

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania