Kiedy w tym roku postanowiłam posadzić sobie więcej warzywek każdy się śmiał, że nic nie urośnie, bo ziemia "nijaka". Nawet w momencie sadzenia, kiedy wspólnie z
Kuchnia w czekoladzieogromnego, obracającego się przy eklektycznym grillu kawału mięsa lub ze skrawkami kurczaka podanego z surówką w chlebku pitta. Szaszłyk jest zwykle uznawany za coś zupełnie innego: kawałki mięsa przedzielonego warzywami, upieczone najczęściej na grillu. Tymczasem i jedno i drugie do kebab. Doner kebab i shish kebab Kebab wywodzi się z Turcji, ale korzenie ma znacznie głębiej, w epoce sprzed pojawienia(...)tymianku Marynata 2 łyżki oliwy 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu Szczypta szafranu 2 starte ząbki czosnku 1 mała żółta cebula Sok z 2 cytryn Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wymieszaj w głębokiej misie składniki marynaty. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, zanurz w marynacie. Odstaw na nie więcej niż 30 minut. Krok 2 W międzyczasie ziemniaki pokrój
Niedzielny kucharzWiem, wiem...zaniedbałam ostatnio akcję "Czekoladowa niedziela", ale jakoś wzięłam się za pieczenie z bardziej sezonowymi produktami - jabłkami, dynią etc. Czekoladowy deficyt uzupełniam w mroźne wieczory
chili & sugarzimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią oraz dżem wiśniowy z kardamonem , a teraz dołącza do nich kolejna pyszność(...)polecam wypróbować- pycha! :) #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy, to polecam pasteryzowanie ich w piekarniku - wtedy będziecie mieć pewność, że nie spleśnieją. Wystarczy, że wcześniej wyparzone słoiki napełnicie dżemem, zakręcicie i ustawicie na blaszce wyłożonej ściereczką w taki sposób, by się ze sobą nie stykały
Cooking MonsterPatisony , faszerowane kiełbasą meksykańską To proste danie z niedocenianych u nas patisonów . Nie wiem czemu w sklepach są tak rzadkie , że trzeba je uprawiać samemu ,żeby
Ogrodnik w podróżyJestem..., wrocilam po dlugiej nieobecnosci. 6 tygodni zlecialo mi jednak bardzo szybko. Przez ten czas urlopowalam sie z dala od problemow i od kuchni. Przyznam jednak
Przysmaki KarolkiRAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) Naprawdę pyszne, razowe ciasto z rabarbarem i truskawkami - miękkie, wilgotne, słodko-kwaśne. Ciasto w całości zrobiłam na
Słodko-Słony Świat IlonyQuiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna(...)pozostawić do obcieknięcia. Ostudzony drobno poszatkować na cieście rozłożyć jarmuż, kawałki ananasa i orzechy nerkowca. Przestudzony sos wymieszać z ubitymi jajkami i równomiernie rozlać na kruchym spodzie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190`C i zapiekać 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i porcjować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Frittata – czyli najprościej mówiąc włoski omlet z warzywami i dodatkami. W Internecie aż roi się od wariacji na jej temat, ja jednak do tej pory nie miałam okazji jej przygotować (aż do wczoraj). Dzisiaj miałam podejście numer 2 (podejście nr 1 przez moją nieuwagę zakończyło się klęską). Jajka kocham w niemalże każde postaci, więc ta potrawa bardzo przypadła(...)frittata nieco się zarumieni. Na podaną porcję polecam patelnię o średnicy 18 cm lub nawet mniejszej, aby potrawa była puszysta i nie opadła. Możemy również zapiekać ją w piekarniku (10-12 minut w 180 st). Polecam eksperymentować ze składnikami, np. dodać pomidora, por, bazylię, mozzarellę na wierzch lub polać sosem pomidorowym. Wszystko dozwolone, ogranicza nas tylko wyobraźnia i zaopatrzenie lodówki
Powiedz dietom nieJak wspomniałem w poprzednim poście Madzia zrobiła porządny dwudaniowy obiad. W poprzednim wpisie była zupa z mleka kokosowego z kukurydzą , teraz więc pora na lazanię szpinakową
Marder&Marder ManufactureOd dawna chodziło za mną coś słodkiego.. Dreptało.. Podskakiwało...Zaczepiało..Szeptało.. Wczoraj dopiero odkryłam co to takiego.. Tarta! Słodka, budyniowa z owocami
CzarnawisienkaKiedy mieszkałam na zielonej, sielskiej angielskiej wsi, z okna na poddaszu widziałam stada krów i owiec. Życie płynęło pracowicie, choć spokojnie. Całe dnie wdychania świeżego powietrza, warzywa prosto z ogrodu, świeże mleko i jajka... Od czasu do czasu jeździłam zwiedzać okoliczne miasta, miasteczka i ogrody na południu Anglii. Pewnego dnia musiałam pojechać do Londynu, do czytelni Princess College zebrać materiały(...)wyrastania ciasto wyjąć i złożyć jak list urzędowy i włożyć z powrotem do miski. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i z każdej uformować bochenek. Ułożyć na dużej blasze z piekarnika (na papierze do pieczenia), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby bochenki urosły. Przed samym włożeniem ich do piekarnika można je dekoracyjnie naciąć. W międzyczasie nagrzać
Posadzone i zjedzonepecha.Gros souper paradoksalnie składa się z 7 skromnych bezmięsnych dań upamiętniających siedem boleści Maryi. Menu może różnić się w zależności od regionu Prowansji, ale generalnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora (przepis-klik), l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera(...)wyrzucałam, tylko dodałam do zupy), a umieść na nim grzanki i obsmaż z obydwu stron. Grzanki posyp startym żółtym serem (możesz go dodatkowo roztopić pod górną grzałką piekarnika).Spróbuj zupę i w razie potrzeby dopraw. Zupa jest dość "cienka" (brak bulionu), dlatego możesz dodać do niej oliwy dla większej "tłustości". Pasować też będzie suszony tymianek do smaku czy płatki chilli
Chilli Czosnek i OliwaKupiłam piękny szpinak, świeżutki i taki zielony. I widocznie to dziś nadszedł ten dzień, w którym powinnam w końcu zrobić lasagne z tymi zielonymi liśćmi. Robiłam
potrawyregionalne