Składniki: Kliknij aby powiększyć 1 kalafior 0,5 kg pieczarki 25 dkg. groszek zielony mrożony 20 dkg. ser mozzarella 1 garść posiekanych włoskich orzechów Przygotować sos
Kulinarny karnet Christopherasobą np. na wycieczkę czy piknik. Z podanego przepisu możecie przygotować 5 naprawdę dużych bułek lub około 10 małych (bardziej standardowej wielkości ). Spróbujcie. P.s. Ostatnio polecałam Wam worki na warzywa od aleWorek . Dziś przy okazji przepisu na pieczywo, chciałabym pokazać Wam jeszcze jeden worek jaki zagościł na stałe w mojej kuchni. Lniany worek z naszytym sercem. To nie tylko wspaniała(...)mniejszych bułeczek można je tradycyjnie zostawić bez posmarowania jeszcze na 20 minut pod szmatką, aby się bardziej napuszyły. Ja tego nie robię, bo bułeczki i tak rosną ładnie w piekarniku. Bułki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek i rodzaju piekarnika. Małe około 12-15 minut, a duże (jak moje) około
Słodkie okruszkiWydawać by się mogło, że pieczarka to po prostu... pieczarka, nic specjalnego. Ponadto jest to tak pospolity produkt w naszych sklepach, że nie wiadomo co z
Right Behind The Kitchensycące i pyszne.Gigandes plaki (lub Gigantes plaki), po grecku γίγαντες πλακί (wymawiane jako Yigandes plaki) to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli. W diecie śródziemnomorskiej warzywa strączkowe, w tym fasola, są szeroko wykorzystywane. W przewodniku o Grecji czytałam, że aż do połowy XX w. większość Greków prawie nie jadała mięsa, ponieważ w ich górzystym kraju brakowało pastwisk(...)czasu, jego wykonanie jest bardzo proste, a czas spędzony aktywnie w kuchni niewielki - namoczoną przez noc fasolę wystarczy ugotować, dodać do sosu pomidorowego i piec w piekarniku, aż fasola wchłonie część sosu i stanie się bardzo aromatyczna. Gotową fasolę posypuje się natką i pokruszoną fetą i podaje z kromką świeżego chleba, którą możemy wyczyścić talerz z pysznego
Chilli Czosnek i Oliwap { margin-bottom: 0.21cm; } Dziś część druga poprzedniego wpisu, czyli przepis na mięsko idealnie pasujące do risotta, przedstawiam Wam kurczaka cacciatore, czyli w wersji po
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś druga wersja pysznego pasztetu z kaszy jaglanej. I jak to w życiu bywa gdy coś zmieniamy, to staramy się by była to zmiana
Smaczne ZdroweTwister z KFC...Chrupiący, soczysty i aromatyczny kurczak.Zielona, chrupiąca sałata i soczysty pomidor.Kremowy sos z nutą czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.Całość otulona pszenną tortillą.Pyszny
Gospodyni Miejskamieszkałam z dala od najbliższych. Pierwsze było też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest upierdliwy bo wymaga ugotowania, a potem znlenderowania co kończy się (zawsze) u mnie praniem i szorowaniem kuchni. Fasola jest ciężka. Kiedyś(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy orzechy i kawałki czekolady. Pieczemy 25 minut w 170C. Pod koniec pieczenia można posypać cukrem kokosowym. W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, 1 opakowanie borówek podgrzewamy w rodelku z dodatkiem 3 łyżek wody. Gdy borówki puszczą wodę, przelewamy je do siekacza i blenderujemy na gładko. Przelewamy spowrotem do rondelka, dodajemy drugie opakowanie
Fill The Bowlmieszkałam z dala od najbliższych. Pierwsze było też ciasto z awokado. Było dobre, ale pamiętam, że już nigdy potem mi nie wyszło. Na szczęście sporo eksperymentowałam z innymi warzywami. Przyszedł czas na brownie z fasoli, cukinii, buraka. Burak jest upierdliwy bo wymaga ugotowania, a potem znlenderowania co kończy się (zawsze) u mnie praniem i szorowaniem kuchni. Fasola jest ciężka. Kiedyś(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy orzechy i kawałki czekolady. Pieczemy 25 minut w 170C. Pod koniec pieczenia można posypać cukrem kokosowym. W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, 1 opakowanie borówek podgrzewamy w rodelku z dodatkiem 3 łyżek wody. Gdy borówki puszczą wodę, przelewamy je do siekacza i blenderujemy na gładko. Przelewamy spowrotem do rondelka, dodajemy drugie opakowanie
Fill The Bowlpodsumowań. Co zrobiliśmy przez ten rok? Po pierwsze mamy studnię- po przejściach (poczytajcie tutaj - było dramatycznie). To ogromne ułatwienie. Mamy szklarnię! Poza tym powstały grządki na których eksperymentowaliśmy z warzywami. I wiemy już, że rzodkiewkę i sałatę trzeba siać stopniowo, bo nikt nie da rady przejeść grządki wysianej na raz. Z niewypałów warto wspomnieć kalafiory i brokuły- nie zdążyły(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100ml śmietany 12% 150ml mleka 1 jajko suszone maliny (garść) Do formy do muffinów wkładamy papilotki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mieszamy składniki na kruszonkę do otrzymania w miarę jednolitych okruchów i chowamy ją do lodówki. Masło roztapiamy na małym ogniu. Marcepan kroimy w kostkę pilnując, żeby
les mirabellesArabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od..... pomysłowości kucharza. Zazwyczaj farsz jest bardzo mocno doprawiony i aromatyczny, a tym samym może stanowić(...)naczyniu do czasu aż nabiorą złotego koloru. Usmażone samosa przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. *** Sambousa można też piec w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku, blachę trzeba wówczas wyłożyć papierem do pieczenia. Piec do czasu aż nabiorą złotego koloru (ok. 10-15 minut) Sambousa w wersji z piekarnika można przed pieczeniem posypać na wierzchu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitamy! (; Zima w dalszym ciągu sobie o nas nie przypomniała a w zamian obfituje w silne deszcze.. Jest to nielada paradoks, bo kto przypomina
Symfonia Smakówrównież i dzieci - nie ma na to szans! Już nie mówiąc o tym, że nie każdy taki przydomowy ogródek rolny posiada - w doniczkach balkonowych jakoś tak trudno uprawiać własne warzywa i owoce ... Kobieta pracująca musi się wtedy posiłkować choć w części gotowymi produktami wstępnie przetworzonymi , żeby wyrobić się ze wszystkimi obowiązkami w przewidywanych 24-godzinach. Taka prawda(...)środka na nadzienie "na zakładkę", dokładnie je zlepiając, aby nadzienie nie wypadło. Taki rulon odwrócić, tak aby zlepienie było od spodu - w ten sposób zapiecze się ono w piekarniku i nadzienie nie będzie wypadać . Całość pokroić na kawałki o szerokości ok 3-4 cm, które następnie należy poukładać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Papier na którym
Grunt to przepis!Przez ostatni czas, żyłam głosowaniem na Blog Roku. Przeglądając wszystkich kandydatów odkryłam tyle wspaniałych blogów kulinarnych, że z każdym nowym coraz bardziej krytycznie zaczynałam patrzeć na
Ciastkozercytyle przepisów się uzbierało a drugie tyle pomysłów w głowie. Powroty jednak bywają przyjemne :) A na dobry początek wracam do Was z przepysznym ciastem z rabarbarem :) Sezon na to warzywo w pełni, aż żal nie korzystać. Zwłaszcza, że jego cena ostatnio mocno spadła w dół i już kombinuję, jakby go przetworzyć :) A za rabarbarem gonią już truskawki... nic, tylko zamknąć(...)ugotować budyń według wskazówek na opakowaniu. Gdy lekko przestygnie wylać go na ciasto. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na budyń, lekko go wciskając. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Beza: Białka ubić na sztywno. Wsypywać partiami cukier aż powstanie gładka i lśniąca beza. Następnie za pomocą łyżki wmieszać wiórki kokosowe. Gotową
My simple kitchen