śniadanie może stanowić nawet 1/3 dziennego zapotrzebowania na kalorie. – Takie typowe angielskie śniadanie, bekon, kiełbaski, jajka, fasolka i razowe pieczywo, w połączeniu na przykład z sałatką z sezonowych warzyw i przyprawami: rozmarynem, bazylią czy kolendrą, to nie tylko zdrowy posiłek, ale przede wszystkim smaczny i energetyczny. – wyjaśnia Daniel Ratajczak z działu marketingu firmy Kaminiarz . Kto nie je śniadań, znacznie częściej(...)razu. POMYSŁ NR 2: Muffinki z bekonem Składniki : 1 jajko 2-3 plastry boczku parzonego lub wędzonego Mała łyżeczka oleju Sól, pieprz do smaku Szczypiorek do dekoracji Przygotowanie : Piekarnik rozgrzać do 150°C (termoobieg). W międzyczasie wysmarować cienko olejem foremkę do muffinek. Środek wyłożyć plastrami boczku „na krzyż”. Końce powinny lekko wystawać poza foremkę. Zbyt długie końcówki odcinamy
Tradycyjna KuchniaJeśli nie lubicie brokuła ze względu na jego charakterystyczny smak, musicie spróbować tego. Mój syn zwykle brokuła wybiera z potraw i zostawia. W przypadku tego dania
Blondynka GotujeZłota polska jesień najwyraźniej dobiega końca, a od dziś będzie już tylko bura, chłodna i deszczowa. I tak długo to trwało, jak na nasze polskie warunki
Matka Żywicielkadomowe pielesze na dobrych kilka dni. Lodówkę przed wyjazdem wyczyściliśmy ze wszelkich szybko psujących się produktów. Ostała się jedynie samotna cukinia, nie grzesząca już świeżością. No przecież nie zostawię warzywa na pastwę bakterii, żeby zastać jedzenie grozy po powrocie… GOOGLE poszło w ruch i traf padł na pasztet z cukinii – wlazł mi w oko przepis autorstwa Gosi(...)blaszki). Do tak przygotowanej keksówki przełożyć masę cukiniową. Piec w temp. 180C ok. 1 godz .– aż wierzch się zarumieni. Po upieczeniu nie wyjmować pasztetu z piekarnika tylko studzić przy otwartych drzwiczkach. Pasztet łatwiej mi się kroił na kanapkowe plastry, gdy spędził noc w lodówce. Do chlebka na śniadanie był wprost wymarzony! Diagnoza: Przepis banalnie prosty
Grunt to przepis!Wyjątkowo prosta do przygotowania rustykalna tarta z rabarbarem i masą marcepanową , posypana migdałami w płatkach. To jeden z tych wypieków, nad którym nie trzeba się napracować
Oryginalny smakPamiętam jak dziadek zabrał mnie na pierwszy w życiu mecz ligowy. Bałtyk Gdynia - Zagłębie Sosnowiec. Wyniku nie pamiętam (być może był to remis), ale pamiętam, że
zadanie-gotowaniePrzyznaje, że muszle makaronowe są dla mnie bardzo niewdzięczne do sfotografowania i stanowią problematyczne danie w tym zakresie. Gdy podaje je w sosie wyglądają nieapetycznie i
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim to aromatyczny obiad, który kusi kolorami i świeżością składników, idealny na ciepłe dni! Jest syta i aromatyczna z
Wanilia i Kardamonfot. Moja Książka Kucharska Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym i cebulą, to pyszne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodycz orientalnych przypraw, słoność
Moja Książka KucharskaRoladki z bakłażana Jeżeli chcesz wykonać roladki z bakłażana potrzebujesz : mięso mielone z udźca indyka 500 gram 2 bakłażany 4 pomidory 2 cebule 2 ząbki czosnku
Markowy smakZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi
potrawyregionalneSylwia tak namawia do jej konkursu, że nie sposób się oprzeć, w sumie nie tyle jej, co porcelanie, którą można wygrać. To głównie ona skradła moje
Kuchnia w czekoladzieróż. Udało mi się zebrać 83 kwiaty- w sumie z kilkoma z weekendu ważyły 180g. Takich zbiorów jeszcze nie było. Trzeba zacząć to przerabiać, bo w lodówce szuflada na warzywa jest pełna różowości.A w ogrodzie kolekcja różowości jeszcze większa. Kto by pomyślał- przecież to zupełnie nie mój ulubiony kolor. Rozważmy opcje. Możemy zrobić konfiturę z płatków ucieranych na zimno(...)jajka 190g mąki 1/4 łyżeczki sody kilka łyżek konfitury z płatków róż Keksówkę wykładamy folią aluminiową i jeszcze natłuszczamy z wierzchu. To ważne, bo ciasto jest mocno wilgotne. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, śmietankę i wanilię i ubijamy mikserem. Potem dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu dokładnie miksując. W oddzielnej misce mieszamy mąkę
les mirabellesZazwyczaj jadłam paprykę faszerowaną mięsem mielonym. Tym razem jednak zdecydowałam się na ukochany przeze mnie ostatnio kuskus. Połączenie jest lekkie i smaczne. Składniki: 6 średnich papryk
Pasja SmakuUwielbiam ciasto francuskie, ponieważ jest chrupiące i mięciutkie. Można je jeść na ciepło i na zimno i to jest właśnie zaleta! Oprócz tego jest tanie i
Kuchnia PaulettesZawsze szukam jakiegoś nowego pomysłu na obiad, żeby nie popaść w rutynę. W końcu każdemu przeje się nawet najlepsze, najpyszniej przyrządzone danie. A kiedy już znajdę
Jak gotować i nie zwariowaćTarta to danie o ogromnym potencjale, choć często niedoceniane zwłaszcza w naszej szerokości geograficznej. Jednak zachęcam Was gorąco do próbowania i eksperymentowania z nim, a przekonacie
Taste Of My DayWakacyjny wyjazd już za mną. Strasznie żałuję, że był taki krótki, na wiele rzeczy zwyczajnie zabrakło nam czasu. Wszystko przez to, że okolica była cudowna
Przysmaki Karolki