Jesień na talerzu nie musi być ani mniej ciekawa, ani kolorowa – a oto i smaczny dowód: sałatka z kurczakiem, kawałkami słodkiej, pieczonej papryki, chrupkimi orzechami, kaparami
Even Better FoodGdy wracamy z pracy, chcemy szybko zjeść ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem
Wanilia i Kardamongościło na moim stole ;) LASAGNE LIGHT Z PASECZKAMI CUKINII ZAMIAST MAKARONU Przygotowanie cukinii: Trudno powiedzieć, ile dokładnie jej potrzeba. Zależy to, bowiem od wielkości naczynia żaroodpornego, a nawet wielkości warzywa. Ja pocięłam jedną sporych rozmiarów cukinię, ale niemało zostało mi jej w lodówce. Najpierw cukinię pozbawiamy skóry, najlepiej za pomocą obieraczki. Następnie, z użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie(...)wylałam po położeniu ostatniej warstwy cukinii, bo chciałam otrzymać delikatną pierzynkę, ale można też przekładać nim kolejne warstwy za każdym razie po mięsie. Całość posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez jakieś 20 do 30 minut (żeby cukinia zachowała chrupkość). Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakubyły piękne kolorowe owoce, warzywa, różnego rodzaju sery, owoce morza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa. Musaka to wspaniała grecka potrawa. Podczas urlopu obowiązkowo musieliśmy jej skosztować. Próbowaliśmy jej w dwóch restauracjach i obie różniły się smakiem(...)solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plastry ziemniaków, bakłażanów, nakładamy mięsny sos i zalewamy sosem beszamelowym. Całość pieczemy bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 - 45 minut. Smacznego
Pan i Pani Smith w kuchniJak wiecie uwielbiam zarówno pesto , jak i makarony!Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i
Ostra na Słodkoowoc... ? Bo przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z owocami.... W rzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień. W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie(...)układamy w nim skarmelizowany rabarbar. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem. Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Studzimy na kratce
Kulinarne przygody Gatitytemperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka 120 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Nasączenie : 1/3 szklanki zaparzonej herbaty z cytryną Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko na spodzie. Boki natrzeć masłem i posypać bułką tartą. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę (około 7 minut(...)śmietany kremówki 2 łyżki nutelli 100 g gorzkiej czekolady około 10-15 truskawek do dekoracji Wszystkie składniki zmiksować. Obłożyć musem tort. Czekoladę zetrzeć na tarce, bądź użyć obieraczki do warzyw. Powstałymi wiórkami obłożyć boki tortu. Truskawki pokroić na plasterki. Ułożyć na torcie. Gotowy tort schłodzić w lodówce. Smacznego
Moja Galeria Smakuhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Przepis powstał przez przypadek i niechętnie, bo r obiłam placki i sypnęłam... za
Di gotujeMięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę ze to wina bakłażanów jakie można u nas kupić(...)Przed podaniem wyrzucić laurowe liście. Podawać gorące, posypane pietruszką z dodatkiem np kaszy bulgur. Smacznego!Uwagi: Sądzę, że wg tego samego przepisu można przygotować równie smaczne danie w piekarniku. Wstawić w do piekarnika nagrzanego do 190 st C, i zaglądać czy mięso już miękkie
Stare GaryKlasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką. Pachnący, puszysty, kwaskowy i nie za słodki. Jak większość ciast drożdżowych, najbardziej smakuje zaraz po upieczeniu. Z resztą…
Oryginalny smaknutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja(...)odstawiamy na całą noc do lodówki. Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion. Dno blachy do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy paprykę skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczmy około 30-40 minut. Skórka papryki powinna być lekko spalona. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę
Wędrówki po kuchniSkoro sezon na rabarbar w pełni to dzielę się swoim przepisem na pyszne, nieco "uzdrowione" ciasto z dodatkiem tego warzywa ;). Podobne trochę do szarlotki , która niedawno pojawiła się na blogu, a więc dość proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto jest słodko kwaśne - oczywiście kwaskowatości nadaje rabarbar, ale żeby przełamać ten smak spód posmarowałam karmelem z daktyli i masła orzechowego(...)lodówki na 1 godzinę. Karmel : Daktyle przełożyć do blendera i zmiksować z masłem orzechowym oraz 3-4 łyżkami wody. Przygotowaną masą posmarować spód ciasta, który następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec przez około 10 minut. Wyciągnąć i odłożyć. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka lub na dużą patelnię, podlać wodą i gotować na średnim ogniu
Healthy food explorerzawsze musi być słodki. Przecież nie wszyscy lubią słodkości. Tort można zrobić w wersji wytrawnej i biszkopt zastąpić chlebem , a kremy zrobić z pysznego, naturalnego twarożku, z dodatkiem świeżych warzyw, ryby czy wędliny. Obiecuję, że taki wytrawny torcik bardzo spodoba się Waszym gościom i wszystkim będzie smakować. Tort chlebowo-serowy jest jednocześnie wytrawnym sernikiem na zimno . Można go przygotować dzień(...)delikatnie, ostrym nożem, ze skórki, tak żeby powstały w miarę równe kwadraty z chlebowego miąższu. Skórek oczywiście nie wyrzuciłam, ale pokroiłam w kostkę i podpiekłam na blasze w piekarniku. Powstały smakowite grzanki do zup czy sałatek. Można też wykorzystać do takiego tortu duży, okrągły bochenek chleba i pokroić go poziomo na blaty, jak biszkopt z tortownicy. Z czego zrobić masy/kremy
Smaczna Pyzaczego jest zrobiony wypiek cukierniczy, którym właśnie częstowała. Nigdy bym nie pomyślała że właśnie z marchewki - kompletnie nie jest ona wyczuwalna! Od tego momentu zafascynowałam się wypiekami z dodatkiem warzyw i ciasto marchewkowe weszło do mojego stałego repertuaru cukierniczego.Wypróbowywałam je już w różnych zestawieniach bakalii - jednak z dodatkiem rodzynek w środku i skórki pomarańczowej na wierzchu smakuje mi najlepiej(...)się buntuje przy zbyt ciężkiej robocie, wymieszać wszystko dużą, drewnianą łychą.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Na wierzch
Grunt to przepis!