Takie szaszłyki są bardzo kolorowe, co powoduje, że chce się je jeść już samymi oczami. Doskonała marynata. Dzięki niej mięso jest kruche ale
Kuchnia PaulettesDzisiaj bardzo proste danie. Zwykła zapiekanka ryżowa. Zwykła, ale naprawdę smaczna. Lubimy zamieszczać tutaj na blogu takie proste dania, bo przekonaliśmy się już, że cieszą się
Marder&Marder Manufacture1 duży por, 500 g mięsa z rosołu, 3 ząbki czosnku, 1 chilli, 30 ml sosu sojowego Kikkoman, cukier, pieprz, 150 g pęczaku, 100 ml białego
królestwo garówmiesiące nad morze do pracy miałam nadzieję, że najem się ryb za wszystkie czasy - bo muszę się przyznać, ze ryby uwielbiam! Najbardziej te pieczone, najlepiej z jakimiś warzywami... i obowiązkowo z sokiem z cytryny! Niestety moje rozczarowanie pod tym względem było ogromne... ryby jadłam rzadziej niż w domu. Uznałam więc, że jak najszybciej muszę to nadrobić i dorwałam w sklepie(...)kilka kropel soku z cytryny oraz mielone chilli. Takim masełkiem polewamy naszego pstrąga i jarmuż. Pergamin z rybą zawijamy mocno przy łbie oraz ogonie. Tak przygotowanego pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 10 min, a następnie obniżamy temperaturę do 150 i pieczemy kolejne 15. Co do pieczenia mam jedną ważną uwagę - najlepiej pstrąga w pergaminie
JedzeniomaniaMarchewka jest moim ulubionym warzywem od samego dzieciństwa. Pamiętam gdy mając 7-8 lat mama wręczała mi marchewkę, a ja ją chrupając biegałem po domu pełen szczęścia. Nic się nie zmieniło do tych czas. Nadal bardzo lubię marchewkę, a najbardziej tą domową, która jest niepowtarzalnie słodka i soczysta. Szkoda, że sklepowa nie jest tak dobra... Dziś mam dla was bardzo nietradycyjne(...)połączenia się składników, przez ok. 1-2 min. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym wlewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 47-50 min do tz. suchego patyczka. Po upieczeniu całkowicie studzimy. Kiedy ciasto już będzie wystudzone zabieramy się za zrobienie kremu. Serek ubijamy z bardzo miękkim masłem
Kuchnia ŁukaszaParmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast
Oryginalny smakPrzy okazji mojego pichcenia postanowiłam wypróbować nowy przepis na pierogi. Skoro potrafię robić już pyszne ciasto to czemu by nie zaszaleć z farszem! Znane nam są
Mango PapajaKiedyś nie lubiłam salami, teraz mi nie przeszkadza. A w pizzy jest nawet całkiem dobre. Dziś podrzucam Wam przepis właśnie na pizzę taki trochę fast food
Pasja SmakuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Soczyste mięso, pyszne warzywa i aromatyczny ryż... rodzina zachwycona :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent(...)pieczenia ciast. Do naczynia wsypać suchy ryż , na to wyłożyć mrożonkę ( bez wcześniejszego rozmrażania) na niej ułożyć wcześniej przygotowane mięso. Na koniec zalać gorącą zalewą. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 1 godzinę ( u mnie było to 1h20 minut) W trakcie pieczenia kontrolować potrawę, stopień przyrumienienia mięsa. W razie potrzeby przykryć naczynie folią aluminiową
W garach u Gosizwolenniczką ciast na oleju ale jeśli piekę ciasto z dynią lub ciasto marchewkowe to prawie zawsze na oleju. Robię to ze względu na smak ciasta. Olej w ciastach z warzywami nadaje im fajny smak. Zadziwia mnie jednak fakt jak dietetycy i dietetyczne blogi nadużywają słowo “dietetyczne”. Ciasto pieczone na oleju zawiera tyle same tłuszczu co ciasto na maśle(...)jajkami, solą, dyniowym puree i olejem. Dodaj pokrojone bakalie i marchewkę. Na koniec wmieszaj mąkę. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wlej masę i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez ok. 75 minut. Patyczek powinien być suchy. Ostudź ciasto i pokrój na kawałki. Chlebek dyniowy jest słodki ale nie przesadnie. Zamiana brązowego cukru na biały powoduje, że ciasto będzie
codojedzenianaszemu placek pasterski, ale w mojej, autorskiej wersji. Przyznaję się, mój brokuł zaczął kwitnąć w lodówce i tak właśnie wpadłam na ten pomysł. Składniki na 4-6 porcji: wszystkie warzywa ugotowałam na parze 1 brokuł (około 400 g) 4 marchewki (około 400 g) puszka kukurydzy 400-500 g ziemniaków 200-250 g soczewicy moczonej przez minimum godzinę w gorące wodzie(...)bardziej na bieżąco, z tym co robię aktualnie w kuchni). Trzymałam to „ciasto” w chłodzie, ale nie w lodówce i podałam na obiad lekko je podgrzewając w piekarniku, a to co zostało jedliśmy w temperaturze pokojowej, i według mnie takie jest najlepsze. Jak widać na zdjęciu, swobodnie mogłam wyjąć całość z formy i kroić, nic się nie rozpadło
greenscarfRobiąc obiad postanowiłam zachwycić rodzinę nie tylko smakiem , ale i wyglądem! Udało się! Zapiekane purre ziemniaczane , chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku , a do tego aromatyczny
Ostra na SłodkoPasztet z cukinii 2016-07-02 09:50:04 Ilość porcji: 12 Pochodzi ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. W Polsce dostępna jest(...)pietruszki, mąkę, otręby, jajka i wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę równając wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut. Gotowy pasztet studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pasztet podajemy z pieczywem. Świetnie pasuje do niego ketchup
Wędrówki po kuchniPikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam !Składniki:1 kg ziemniaków400g mielonej wieprzowiny1 cebula2
Oryginalny smakPstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad Szczerze mówiąc nie jestem fanką ryb na ciepło ( oprócz wędzonych ), ale ciągle zmagam się z tematem i tak
Kuchnia na wzgórzuNadrabiam zaległości, dlatego dziś kolejny z przepisów, który już "pokrył się" kurzem. Ostatnio trochę brakowało mi czasu i pewne fotki, które przygotowałam na bloga zostały
Przysmaki KarolkiUwielbiam żeberka!Pieczone , duszone , grillowane … – każde!Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy oblizują
Ostra na Słodko