warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:322/434)

CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 478

    Kolejna wersja zdrowego i bardzo smacznego ciasta marchewkowego. Dzisiejsze przygotowałam na mące orkiszowej białej, zwiększyłam ilość rodzynek i dodałam także niewielką ilość ksylitolu, Wyszła

Smaczne Zdrowe
Szparagi zawijane w kurczaku 194

Chrupiąca skórka z kurczaka, pyszne, delikatne mięso i upieczone szparagi, czego chcieć więcej? :) Danie doskonałe na obiad, czy kolację. Wierzcie nam, trudno poprzestać na jednej porcji

Kolizje Smaków
Dynia z wnętrzem. TU I TAM po raz czwarty. 200

naprawić.  Minęło kilka lat i znów ją spostrzegłam. Spojrzałam na nią inaczej. Skąpana jesiennym światłem była prawdziwą królową straganu. Cudownie zaokrąglona pięknym kolorem zdominowała kapusty, sałatę i inne warzywa. Ogromnie mnie zaintrygowała, i już wiedziałam, że jednak muszę koniecznie poznać ją bliżej. Jakaż była moja radość, gdy odkryłam, że w parze z oszałamiającym wyglądem idzie równie cudowne i niezwykłe(...)ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku (najlepiej świeżego) 1 łyżeczka kuminu ok. 100 g gorgonzoli sól, pieprz do smaku pokrojona bagietka lub bułki do grzanek oliwa z oliwek  Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Ostrym nożem ściąć wierzchołek dyni i łyżką wydrążyć środek z pestkami i włóknami. Wnętrze dyni oprószyć solą, pieprzem i kuminem. Gorgonzolę pokruszyć i połączyć z przeciśniętymi przez

KUCHARNIA
Jesienna sałatka z pieczoną papryką i kurczakiem 248

Jesień na talerzu nie musi być ani mniej ciekawa, ani kolorowa – a oto i smaczny dowód: sałatka z kurczakiem, kawałkami słodkiej, pieczonej papryki, chrupkimi orzechami, kaparami

Even Better Food
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i fetą 327

Gdy wracamy z pracy, chcemy szybko zjeść ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem

Wanilia i Kardamon
Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 191

gościło na moim stole ;) LASAGNE LIGHT Z PASECZKAMI CUKINII ZAMIAST MAKARONU Przygotowanie cukinii: Trudno powiedzieć, ile dokładnie jej potrzeba. Zależy to, bowiem od wielkości naczynia żaroodpornego, a nawet wielkości warzywa. Ja pocięłam jedną sporych rozmiarów cukinię, ale niemało zostało mi jej w lodówce.  Najpierw cukinię pozbawiamy skóry, najlepiej za pomocą obieraczki. Następnie, z użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie(...)wylałam po położeniu ostatniej warstwy cukinii, bo chciałam otrzymać delikatną pierzynkę, ale można też przekładać nim kolejne warstwy za każdym razie po mięsie.  Całość posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez jakieś 20 do 30 minut (żeby cukinia zachowała chrupkość). Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Nasza grecka musaka (moussaka) 225

były piękne kolorowe owoce, warzywa, różnego rodzaju sery, owoce morza i ryby. Był to niezwykły widok. Korzystając z tych wyjątkowych składników sami przygotowywaliśmy np: sałatkę grecką czy zapiekane warzywa.           Musaka to wspaniała grecka potrawa. Podczas urlopu obowiązkowo musieliśmy jej skosztować. Próbowaliśmy jej w dwóch restauracjach i obie różniły się smakiem(...)solą i pieprzem.  W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plastry ziemniaków, bakłażanów, nakładamy mięsny sos i zalewamy sosem beszamelowym.  Całość pieczemy bez przykrycia w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 - 45 minut. Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
Keks makaronowy z bazyliowym pesto , mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 189

Jak wiecie uwielbiam zarówno pesto , jak i makarony!Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i

Ostra na Słodko
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 235

owoc... ? Bo przecież dodajemy go do słodkich ciast, robimy z niego kompoty i dżemy, a  w książkach kucharskich jest klasyfikowany razem z z owocami....  W rzeczywistości rabarbar jest warzywem z rodziny rdestowatych, a jego polska nazwa to rzewień.  W dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie  karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie(...)układamy w nim skarmelizowany rabarbar. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc mikserem.  Bułeczki malujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
Tort nutellowo-truskawkowy 189

temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka 120 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Nasączenie : 1/3 szklanki zaparzonej herbaty z cytryną Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko na spodzie. Boki natrzeć masłem i posypać bułką tartą. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na puszystą masę (około 7 minut(...)śmietany kremówki 2 łyżki nutelli 100 g gorzkiej czekolady około 10-15 truskawek do dekoracji Wszystkie składniki zmiksować. Obłożyć musem tort. Czekoladę zetrzeć na tarce, bądź użyć obieraczki do warzyw. Powstałymi wiórkami obłożyć boki tortu. Truskawki pokroić na plasterki. Ułożyć na torcie. Gotowy tort schłodzić w lodówce. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Ciasteczka marchewkowo-kokosowe 214

  https://www.facebook.com/Di.gotuje       http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój).  Przepis powstał przez przypadek i niechętnie, bo r obiłam placki i sypnęłam... za

Di gotuje
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 193

Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem  do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę ze to wina bakłażanów jakie można u nas kupić(...)Przed podaniem wyrzucić laurowe liście. Podawać  gorące, posypane pietruszką z dodatkiem np kaszy bulgur. Smacznego!Uwagi: Sądzę, że wg tego samego przepisu można przygotować równie smaczne danie w piekarniku. Wstawić w do piekarnika nagrzanego do 190 st C, i zaglądać czy mięso już miękkie

Stare Gary
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 244

Klasyczny placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką. Pachnący, puszysty, kwaskowy i nie za słodki. Jak większość ciast drożdżowych, najbardziej smakuje zaraz po upieczeniu. Z resztą…

Oryginalny smak
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 229

nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost przeciwnie - podczas gotowania nie żałujemy smalcu i śmietany, które mają zapewnić odpowiednią kaloryczność i wyborny smak - tak rzecze madziarska tradycja(...)odstawiamy na całą noc do lodówki. Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion. Dno blachy do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy paprykę skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczmy około 30-40 minut. Skórka papryki powinna być lekko spalona. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę

Wędrówki po kuchni