warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:320/434)

różane ciasto jogurtowe z rabarbarem - bezglutenowe, niskotłuszczowe 176

dziś...bo dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto z użyciem tego...warzywa :) W upalne dni wolimy raczyć się lekkimi wypiekami z dużą ilością owoców (no tak, albo warzyw w przypadku rabarbaru... :D). To ciasto właśnie takie jest. Zawiera bardzo mało tłuszczu, aczkolwiek dzięki dodatkowi jogurtu nie jest suche. Dodatkowo jest idealne dla osób na diecie bezglutenowej, ponieważ użyłam(...)mąki z proszkiem - miksować tylko do momentu połączenia się składników. Tortownicę o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wierzch posypać rabarbarem. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec 50-60 minut (do "suchego patyczka"), następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić ciasto w piekarniku jeszcze przez ok. 20 minut

chili & sugar
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 198

warzywnego, 400 ml soku jabłkowego, 100 g masła, 100 g koziego sera, 50 g chrzanu, sól, zielone jabłko - do dekoracji Sposób wykonania: Buraki zawinąć w folie i piec w piekarniku w temperaturze 170 ° C przez 1 godzinę. Obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę. W garnku rozpuścić masło. Dodać pokrojone buraki smażyć kilka minut. Wlać wywar warzywny(...)następnie doprowadzić do wrzenia. Na koniec dodać zimne masło pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, aż sos odpowiednio zagęści się. Cukinia:  Cukinie pokroić w plastry wzdłuż warzywa i zblanszować. Posiekać czosnek i na patelni ze świeżym masłem lekko ze smażyć. Dodać blanszowaną cukinie z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić solą. Ziemniaki

Plate of Joy
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 316

Po raz pierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście

Słodko-Słony Świat Ilony
Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku 283

dalej i zrobiłam z niego pyszne danie z makaronem inspirowane kuchnią Sycylii.Może zastanawiacie się, co ma kalafior do Sycylii. Ja sama byłam zaskoczona, gdy dowiedziałam się, że to warzywo jest tam popularne. No może trochę mniej, gdy okazało się, że rosnące lokalnie kalafiory są przepiękne - fioletowe (zaś po ugotowaniu zielone) lub zielone (Romanesco broccoli). Takie kalafiory na pewno znajdą(...)głąbem)300 g pomidorków koktajlowych1 łyżeczka płatków chilli1 łyżeczka nasion kopru włoskiego1 łyżka kaparów100 g migdałów w słupkach lub płatkachpęczek natki pietruszkiząbek czosnku2 łyżki octu balsamicznegooliwasól do smakuPrzygotowanie:Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Z kalafiora usuń zewnętrzne liście i głąba. Podziel na różyczki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Dodaj pomidorki koktajlowe, płatki chilli i nasiona kopru włoskiego, posyp odrobiną

Chilli Czosnek i Oliwa
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 185

pogoda za oknem jest naprawdę niezaciekawa.. Ale bohaterem dzisiejszego postu nie są zimni ogrodnicy, lecz szparagi! Nasza propozycja na obiad/lunch/kolację/przystawkę to właśnie te niskokaloryczne białe warzywa zapiekane wraz z łososiem pod sosem na bazie żółtek, białego wina, parmezanu, masła, czosnku i bazylii.. Propozycja jest naprawdę fenomenalnie pyszna: lekko kruche szparagi, ze słono-kwaskowatym aromatycznym łososiem(...)wodą i również osuszamy na ręczniku. Formę do zapiekania natłuszczamy i układamy na niej trójkami lub dwójkami osuszone szparagi, a kolejno każdą parę lub trójkę otulamy plastrem łososia.  Piekarnik nagrzewamy do 200*C(termoobieg). Przyrządzamy sos: w rondelku rozpuszczamy masło do klarownej, płynnej konsystencji i odstawiamy na bok, kolejno w niewielkim garnku zgotowujemy niewielką ilość wody,a do metalowej

Symfonia Smaków
12 przepisów na pyszne wegetariańskie burgery, kotlety i klopsiki 128

Przed Wami zbiór moich ulubionych, sprawdzonych przepisów na wegetariańskie burgery, kotlety i klopsiki. Świetne w bule z dodatkiem warzyw i sosu, ale sprawdzą się także jako wkładka do chlebka pita, wrapa oraz tak po prostu - z ziemniakami czy kaszą oraz surówką. Wegekotlety to także dobry pomysł do lunchboxa, który urozmaici Wasze obiady. Łapcie przepisy na kotlety, a także pomysły(...)włoskich do maczania kotlecików. 5. Szybkie kotlety z kaszy, sera mozzarella i ziół Inna wersja kotlecików na bazie kaszy, tym razem z dodatkiem sera mozzarella. Kotleciki pieczone są w piekarniku. Świetne do lunchboxa. 6. Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy Kofty to różnej wielkości klopsy i klopsiki przygotowywane w krajach arabskich i na Bałkanach. Tradycyjnie robi się

Chilli Czosnek i Oliwa
Muffiny dyniowe z serem 130

piekę je czekoladowe, jeśli mam owoce wtedy są owocowe a jeśli mam dynię…dyniowe Dynia użyta jako składnik do słodkiego chlebka, ciast czy ciasteczek sprawdza się rewelacyjnie. Jako warzywo jest dość słodka, więc naturalnie wpasowywuje się w naturę słodkich ciast. Muffinki z przepisu poniżej urozmaiciłam białym serkiem. Dynia i ser smakowo połączyły się bardzo fajnie. Jeśli zdecydujecie się(...)wypełniać masą dyniową. W środku każdej z foremek łyżeczką rozgarnąć na boki masę dyniową i włożyć w pustą przestrzeń masę serową. Muffiny piec przez 25 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Smacznego! Muffiny dyniowe z serem Wskazówki. Biały ser można zastąpić serkiem kremowym ale trzeba uważać, gdyż ma on wolniejszą konsystencję niz ser biały. The post

mecooks
Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami i sosem z gorgonzoli 151

Pyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego

Oryginalny smak
Kalarepki faszerowane mięsem i warzywami 101

Dziś mam dla Was zaległy przepis na kalarepki , które pokazywałam jeszcze przed wyjazdem na wakacje!Danie łatwe … szybkie i niesamowicie smaczne!Farsz jest niezwykle sycący

Ostra na Słodko
Frajda w kuchni, czyli dzieci gotują 114

lepiej robić kulki z ciasta albo ugniatać podpłomyki. Zapraszając maluchy do wspólnego gotowania, dobrze jest uwzględnić liczne potknięcia. Jak rozlane mleko czy olej, jak mąka wysypana na podłogę, jak warzywa zanurzone w cukrze lub nabite na klocki. Dzieci są mistrzami w takich oryginalnych kompozycji. Lepiej więc wybrać dania, które nie wymagają drogich produktów. No i oczywiście trzeba mieć oczy wokół(...)wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę 10 minut. Po wyrośnięciu, dzielimy ciasto na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki, które umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnią dłoni spłaszczamy każdą bułeczkę, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez

KulinarneImpresje.pl
Najlepsze razowe bułeczki do burgerów 157

nową obsesję. Już zdążyłam upichcić kilka blach i zamrozić kilka tuzinów. Są taaaakie dobre! W połączeniu z upieczonym, dobrze przyprawionym kurczaczkiem lub domowymi burgerami i mnóóóóstwem warzyw- nie do podrobienia.  Przepis pochodzi z New York Timesa, gdzie szefowie restauracji z Los Angeles dzielą się swoimi najlepszymi dziełami. Ja tylko troszkę go podrasowałam do swoich potrzeb i upodobań. I już(...)posyp delikatnie mąką. Ułóż na niej kulki ciasta, zachowując spore odstępy. Przykryj luźno bułeczki folią plastikową i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę lub dwie.   Na dole piekarnika postaw duży garnek z wodą. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Roztrzep drugie jajko z 1 łyżką wody i posmaruj nim wierzch każdej bułeczki. Posyp bułeczki sezamem i piecz około

Gotowanie to kochanie
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 215

więc te ciasteczka bardzo do nas przemawiają... Wam również polecam bo są przepyszne i bardzo zdrowe. Buraki są w nich tak naprawdę niewyczuwalne, a zawsze to kolejna porcja warzyw w naszym menu. Idealne na drugie śniadanko lub na podwieczorek. U nas były pieczone już dwa razy, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim razem dodałam do nich jeszcze orzechy laskowe(...)połowę z orzechami (wówczas 30g) a drugą połowę bez. Jedna i druga wersja jest przepyszna.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta i formujemy ciacha. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170* (termoobieg), ok.45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia na blaszce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI 147

   Kolejny udany wypiek z gazetki Kuchnia Wyjątkowych Smaków. To ciasto zauroczyło nas najpierw swym wyglądem (moje Dziecię koniecznie chciało, by jej przygotować właśnie to

Smaczne Zdrowe
Marchewkowe batony z bakaliami czyli idealny lunch kids do szkoły 107

pory była przeze mnie zapomniana, rzadko stanowiła główny składnik potraw i nie była zbyt często motywem przewodnim w moich daniach. Od dziś się to zmieni. To cudowne warzywo nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Jej smak świetnie podkreślają takie przyprawy jak cynamon, gałka muszkatołowa czy chili lub kardamon.  Marchewkowe batony to świetny pomysł na lunch, który(...)jaja, miód, olej, sok z marchwi oraz puree z marchwi. Suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi i przekładamy do formy (do pieczenia) wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Batony pieczemy w piekarniku przez 60 minut, następnie studzimy i kroimy w prostokąty. Przechowujemy do 2-3 dni. Smacznego, Klaudia. *Puree z marchwi: 2 marchewki gotujemy

Mango Papaja
Puree z dyni 140

dyni to jeden podstawowych składników jesiennych wypieków. Co prawda puree można kupić w słoiku lub puszcze, ale samodzielne przygotowanie jest bardzo proste. Dynię należy upec w piekarniku, a później zmiksować – dokładny przepis poniżej. Do przepisu nadaje sie każdy rodzaj dyni jadalnej, ale moim zdaniem najlepiej smakuje ta ekologiczna wychodowana w przydomowym ogrodzie(...)Pokroić dynię w cwiartki 2. Wydrażyć środek dyni za pomocą łyżki 3 Upiec dynię w 180 stopniach 4. Opcjonalnie pozbyć się skóry 5. Przełożyć do blendera 6. Zmiksować warzywo na jednolitą masę 7. Wykorzystać do zrobienia np. ciasta 8. Zagotować celem późniejszej pasteryzacji 9. Umyć słoiki 10 Przełożyć ciepłe puree do słoików 11 Słoiki zapasteryzować 12. Odwrócić słoiki do góry

KuchniaWeDwoje.pl
Kieszonki z piersi kurczaka z jagodami goji i orzechami nerkowca na szafranowym puree z kalafiora 185

Delikatne piersi kurczaka nadziewane jagodami goji i orzechami nerkowca, które nadają mięsu nutkę słodyczy oraz aromatycznym szafranowym purée z kalafiora. Połączenie tych smaków okazało się strzałem

Oryginalny smak
zwykła kanapka...inaczej (vegan) 154

Kanapki nie muszą być nudne! Kto powiedział, że kanapka to rozkrojona na pół bułka, czy kromka chleba z dodatkami? Dzisiaj proponuję Wam odejście do klasyki i

chili & sugar
JESIENNE CIASTO DYNIOWO-KOKOSOWE Z ANANASEM I SŁONECZNIKIEM 207

Pachnące cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto dyniowo-kokosowe z ananasem i słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty:) Jest ciężkie

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania