Dalej pozostajemy w klimacie rabarbarowym...Tym razem granola. Założę się, że takiej jeszcze nie jedliście ;) Jest idealna na letnie śniadanie - z jogurtem lub mlekiem. p.s. po
chili & sugarTart with black lentils and carrots. Składniki. 100 g sera twarogowego 200 g mąki pszennej 100 g soczewicy czarnej 1 szklanka bulionu warzywnego 6 marchewek (50
Kulinarny karnet ChristopheraGrilled salmon fillet in Italian cabbage. Składniki. 40 dag filet z łososia przyprawa do ryb 0,5 cytryna 4 ziemniaki 100 ml. śmietana 36% 1 żółtko
Kulinarny karnet ChristopheraRabarbar jest przez krótki czas. Korzystajmy więc z tego kwaśnego i zdrowego warzywa. O jego właściwościach pisałam w poście rabarbarowe ciasto z maślanką Ciasto drożdżowe jest ciastem, które smakuje chyba wszystkim. Długo zachowuje świeżość, pachnie cudownie i można do niego dodawać dowolne sezonowe owoce. Polecam je z białym serem. strucla serowa PRAŻONYMI JABŁKAMI BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ(...)ciasto wyłożyłam rabarbar. Można powtykać go głębiej. Jeśli macie czas - ciasto może jeszcze postać aby urosło. Posypałam wszystko przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawiłam ciasto do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni na około 50 minut. Ciasto może wyrosnąć nierówno.Może być pofalowane. Zazwyczaj mniej owoców jest na bokach. Możecie po wystudzeniu posypać je cukrem pudrem. Smacznego! Ładnie wygląda również
potrawyregionalneAromatyczna, rozgrzewająca zapiekanka na bazie dzikiego ryżu, delikatnego kurczaka, niezwykle pachnącej tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo i bukietu rozmaitych warzyw w każdej postaci to świetna propozycja pełnowartościowego, pysznego i sycącego dania. Składniki: 300 fileta z kurczaka 100g kiełbasy chorizo w plastrach 100g dzikiego ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka konserwowej kukurydzy 100g czerwonej papryki 100g zielonej papryki 150g mini kulek(...)wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, ułożyć paski chorizo, posypać czerwoną i zieloną papryką, a na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki kulki mozzarelli. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 20-25 minut
Szalona Kuchnia Ewelinywarzywami została połączona i dużą ilością świeżych ziół doprawiona. Całość upieczona i do zjedzenia, na gorąco gotowa. To takie moje ciastowe eksperymentowanie, ale w 100% zostało wykonane zadanie. Letnie, warzywa i zioła wykorzystałam, z kaszą zmieszałam, ciasto wyczarowałam i smakiem rodzinę oczarowałam. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm: 200 g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej(...)Następnie wsypujemy kaszę, mieszamy, dodajemy połówki bobu i ponownie, delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i na całej powierzchni układamy kalafiora, różyczkami do góry. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. na dolną półkę. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 min. 10 min przed końcem pieczenia, zdejmujemy papier. Ciasto przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Moniki SmakołykiIlość: 3-4 porcje Czas przygotowania: 2h Składniki: Ciasto: – 160 g mąki orkiszowej typ 650 + do podsypania – 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 5g
PodwójnaporcjaJuż na sam widok zdjęcia cieknie ślinka, prawda?! Dziś zapraszam Was na przepyszne roladki z indyka! Nadziewane w środku warzywami i zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie. Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej(...)pieprzu. Na mięso nakładamy farsz, zwijamy ciasne roladki i zawijamy pokrojonym w paseczki ciastem francuskim tworząc dekoracyjny wzór. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 minut ( do zezłocenia! ). Uwaga! * Mięso musi być odpowiednio cienko rozbite, tak by mieć pewność , że roladki będą miały szansę upiec się w piekarniku zanim ciasto francuskie będzie spieczone
Ostra na SłodkoUwielbiam makarony ale o tym już kiedyś pisałam. Lazagne też uwielbiam! pyszny sos, domowy makaron, brokuły, szynka - pycha! kto chętny?! Składniki; 15 dag
Radość kipiąca uśmiechem.Rabarbar. Pyszne sezonowe warzywo, jedno z naszych ulubionych. Ale nie należy go jeść zbyt dużo. Bo z jednej strony zawiera duże ilości witaminy A, C, E, potasu, kwasu foliowego, błonnika, żelaza, fosforu, magnezu, sodu i sam nie wiem co jeszcze, ale z drugiej strony zawiera również szkodliwy kwas szczawiowy. Dlatego też raczej nie jest wskazany dla osób chorych na nerki(...)schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie. Spód miejsce przy miejscu nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Na podpieczonym spodzie układamy kawałki rabarbaru. Polewamy sosem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu posypujemy cukrem
Marder&Marder Manufacturekoniec dodając grzybowy sos sojowy kilka kropel i świeżo mielony pieprz. W miedzy czasie nastawiamy ryż i gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Po ugotowaniu ryżu mieszamy składniki z warzywami i dodajemy imbir, tymianek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Farsz mamy gotowy :) Teraz przechodzimy do trudniejszej części pracy. Żarcik :P Może nie tyle trudniejszej co nieco pracochłonnej. Musimy(...)się liście odpowiedniej wielkości, aby można było zrobić z nich gołąbka. Pozostałych liści nie wyrzucamy ! Zrobimy z nich super surówkę do gołąbków. Gołąbki układamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, i dusimy ok. 15-20 min. Dobrze jest przykryć blaszkę folią aluminiową, którą nakłuwamy nożem, aby woda mogła odparowywać. Gotowe gołąbki podajemy z surówką (przepis poniżej
vegetanieOkres szału na cukinie dobiega już końca, ale mamy jeszcze kilka pyszności z tym warzywkiem Cukinie faszerowałam już różnymi farszami. Ta z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPóki jeszcze papryka świeża jest w dobrej cenie postanowiłam zrobić papryki faszerowane trochę takim jakby gołąbkowym farszem, bo ryżem i mięsem mielonym. Aby danie było jak
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDynia to królowa jesieni wśród warzyw, a śliwka to królowa jesiennych owoców. Zaraz po kruchej szarlotce najlepsze ciasto tej jesieni to kruche ze śliwkami. Dodatek bezy uszlachetnia wypiek, a kruszonka nadaje swojskości. To moje odkrycie roku 2016, z przepisu mojej siostry Uli, niekwestionowanej rodzinnej królowej wypieków wszelakich. Składniki: Ciasto(...)śliwki. • Pianę z białek położyć na śliwkach, wyrównać powierzchnię. • Resztę ciasta (czyli 1/4) wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C i wstawić ciasto na 50 minut. • Po upieczeniu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem
To co kochamWiele osób wyobraża sobie zdrowy obiad jako porcję suchej kaszy lub ryżu, do tego wiórowaty kurczak i jałowe warzywa gotowane na parze. Nic bardziej mylnego! Wystarczy odrobina kreatywności, by z podanych składników wyczarować fajną sałatkę lub...tartę. Uwielbiam kaszę jaglaną za to, że jest tak uniwersalna i można zrobić z niej wiele ciekawych rzeczy (np. sushi , " sernik ", pudding owocowy(...)mieszamy. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej formy do tarty i za pomocą łyżki lub ręki rozprowadzamy równomiernie po całym dnie i ściankach blachy. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Cukinię myjemy, kroimy w plastry, lekko solimy i odstawiamy na 10 minut na sitku, aby puściła sok. Cebulę obieramy
Zawsze głodna!