warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:317/434)

Wiejska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 354

Ostatnio miałam okazję przygotować dla rodziny wiejską ziemniaczaną zapiekankę. Swojego czasu przygotowywałam takie pyszności z surowych ziemniaków, jednak ostatnio zaczęłam do zapiekanek ziemniaczanych używać obgotowanych wcześniej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto pistacjowe z cukinią oraz nutą cytrynową 147

Mamy teraz sezon na cukinie, w sumie to wegusy teraz mają naprawdę dobrze, bo mamy dostęp do praktycznie każdego warzywa jakie nam się wymarzy. Cukinie są na tyle uniwersalne, że można z nich robić wszystko, ja uwielbiam dżem (tu znajdziecie przepis ), wszelkie curry, zupy oraz ciasta z tym dodatkiem. To dzisiejsze jest na tyle efektowne i smaczne, że upieczone(...)zostaw trochę do dekoracji. Wymieszaj i przełóż ciasto na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut w tem. 180 C z termoobiegiem jeżeli masz taką funkcję w piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta udekoruj je mieszanką kokosowego mleka, soku 1 z cytryny oraz 4 czubatymi łyżkami cukru pudru. Smacznego!   Artykuł Ciasto pistacjowe z cukinią oraz nutą cytrynową

greenscarf
Cannelloni – przepis oraz wskazówki jak zmniejszyć kaloryczność a zachować smak. 105

powiedział, że cannelloni, lasagne czy sphagetti muszą być bogate w tłuszcz i kalorie? Na blogu jak zwykle alternatywa. Wystarczy do przygotowania sosu dodać parę warzyw, użyć mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, pominąć beszamel i porządnie doprawić by zachować smak. Zwykła porcja cannelloni zawiera około 550kcal natomiast moja 390kcal. Całość może wydawać się bardzo pracochłonna – szczególnie podczas nadziewania makaronu. Polecam wykonać(...)będziesz piec cannelloni wysmaruj masłem. Następnie nadziewaj makaron i układaj obok siebie.  Całość zalej pomidorami wymieszanymi z wodą (100ml).  Przykryj folią aluminiową i zapiekaj około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 º C. Na koniec na wierzch ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę i zapiekaj jeszcze 15 minut

wysmienity
Kleftiko czyli jagnięcina pieczona w pergaminie 191

wyspach greckich czyli kleftiko. A że kupiłam malutki kawałek jagnięciny, to danie było idealne. Mięsa nie potrzebujemy dużo, ono da nam charakterystyczny zapach i smak, a właściwym wypełniaczem są warzywa i ser. Zapach po otwarciu sakiewek niesamowity! Lato na talerzu! Do tego duży kielich wina. Polecam! Wspomagałam się tym  przepisem  składniki 2 porcje 400 g jagnięciny ( u mnie(...)mięsa z dodatkami i z zalewą, posypać połową fasolki i przekrojonymi na pół pomidorkami. Narożniki zebrać do góry, tworząc paczuszkę, zawiązać sznurkiem. Ważne aby paczki były szczelne . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec 1h30 min - 1h45 min. Smacznego

Stare Gary
Sernik dyniowy na piernikowym spodzie 169

Kolejny sernik,bo bardzo lubię serniki w takiej jesiennej wersji z dynią i nutą piernikową.   ciasto: 140 g mąki tortowej 90 g masła 30 g

Kolorowa kuchnia Elki
Rozmarynowo - Cytrynowe Ziemniaki Pieczone 145

Ziemniaczki łatwe i pyszne. Składniki do nich zawsze są w domu. Czemu chcieć więcej? Te ziemniaczki bardzo dobrze znam, bo są na blogu od lutego 2103

Blondynka Gotuje
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 333

wypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku „ Kurczak w glinianym garnku „, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem. Danie jest banalnie PROSTE i szybkie do przygotowania(...)gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka

Moja Delicja
Quiche z ziemniakami, cebulą i boczkiem 243

Dzisiaj kolejna propozycja z serii kuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę

Taste Of My Day
Cukinie faszerowane wołowiną z pomidorami 98

mięsem wołowym, pomidorami i pieczarkami w towarzystwie pieczonych pomidorów. Dobry pomysł na obiad lub kolację z niskim indeksem glikemicznym i ograniczoną ilością węglowodanów. Cukinia to po marchewce moje ulubione warzywo, a w moim domu często pojawiają się cukinie faszerowane czy to mięsem, czy rybą czy kaszą i orzechami. Dzisiaj wersja nie wymagająca szczególnych przygotowań i zajmująca dosłownie chwilę. Cukinie faszerowane(...)posolić (najlepiej gruboziarnistą solą) i ewentualnie doprawić świeżo mielonym pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć wydrążone cukinie i wypełnić je farszem. Zarówno pomidory, jak i cukinie faszerowane mięsem wstawić do piekarnika na 20 minut. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Na talerzach układać po 2 połówki faszerowanych cukinii w różnych kolorach i po 4 połówki pieczonych pomidorów. Posypać posiekanymi listkami

Dietolog
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 214

Bakłażan (oberżyna), zwany też gruszką miłości, to bardzo wdzięczne warzywo do obróbki kulinarnej, jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami.Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie(...)pieprz. Kalarepę pokroić na cienkie plastry, wymieszać w marynacie, odstawić do lodówki.Każdy bakłażan przeciąć wzdłuż na 4 plastry, skropić olejem pomidorowym, posypać solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć pomidorki koktajlowe. Bakłażana wystudzić, miąższ wydrążyć łyżką, posiekać.W rondlu poddusić (5 minut) na oleju pomidorowym posiekaną cebulę

SzczyptaSmaQ
Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia 167

Sos do tego dania najpierw mnie zaintrygował, następnie rozczarował po czym zachwycił. Zatrzymałam się na zachwytach, i tak już zostanie bo już dawno nie czułam tak

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto marchewkowe z nutką pomarańczy 149

Wariacji na temat ciasta marchewkowego jest bardzo dużo. Przyznam, że dopóki nie upiekłam tego ciasta, nie byłam zbyt wielkim fanem marchewkowych wypieków, bo te które próbowałam

maniapieczenia
Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 204

Jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je najczęściej jako główne danie podczas kolacji ze znajomymi albo serwuję mojej Rodzinie na obiad. Na pierwszy rzut oka potrawa

Słodko-Słony Świat Ilony
Zapiekanka z piersią z kurczaka i skorzonerą 176

jest także w Azji. W Polsce zaczęto ją uprawiać  na przełomie XVI i XVII wieku. Wtedy leczono nią ukąszenia żmij, dlatego nazywana jest także weżymordem. Skorzonera to zapomniane warzywo, które dopiero od jakiegoś czasu powoli wkracza do polskich kuchni. Warto się do niego przekonać, ponieważ ma korzystny wpływ na organizm i zawiera wiele cennych składników, które pomogą zregenerować się(...)żaroodpornym mieszamy ziemniaki, skorzonerę i pierś z kurczaka z cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem i garam masalą. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pomidorki koktajlowe. Oprószamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy jako danie główne. Warto wiedzieć, że skorzonera polecana jest osobom, które pracują umysłowo, osłabionym fizycznie i psychicznie. Do swojej diety mogą

My Chcemy Jeść
Wegański "SER" / SOS SEROWY Z ZIEMNIAKÓW I PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH - do pizzy, szparagów, nachosów i innych zapiekanek :) 152

porządzić w kuchni Maż, ma ochotę na coś innego, i wtedy idzie, patrzy w szafki, coś tam sprawdza w necie, miesza w miskach i chwilę potem stoimy przed szybką piekarnika i śmiejemy się jak ten przysłowiowy głupi do sera, tyle że do "sera" z ziemniaków :D Przepis można znaleźć na wielu różnych blogach, każdy oczywiście robi coś tam inaczej, różne(...)cebulka doskonale go podkreśla. Z wyglądu, smaku i klejenia się do zębów kojarzy mi się z sosem serowym robionym niegdyś z serków topionych (ło matko!) - idealny do nachosów, zapiekanek, warzyw, zupy cebulowej, itd. Same płatki drożdżowe są super również do posypywania spaghetti i innych dań makaronowo-warzywnych, fajnie podrasowują smak, a przy okazji mamy strzał witamin z grupy B, więc

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE