pozwalając przeżyć ciężkie czasy nie jednej rodzinie. Casserole to wreszcie świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, upieczonego lub ugotowanego kawałka mięsa. Wystarczy dodać do nich trochę warzyw, sera, zapiec i danie gotowe. Casserole ze słoika My dzisiaj proponujemy Wam danie „jednosłoikowe” – to nasz stały patent na zapiekanki. Pakujesz składniki do słoika, zapiekasz, studzisz, zamykasz i zabierasz na lancz(...)kawalki mozzarellę. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmożna równać z niczym innym. Do zapiekanki dodałam kiełbasę, ale bardzo dobrze sprawdzi się również boczek. Po klasycznej młodej kapuście ze śmietaną , jest to moje ulubione danie z tym warzywem. Przygotowanie wymaga chwili czasu, chociażby ze względu na pokrojenie kapusty (ja wykorzystałam męża, aby ją posiatkował, ale może być również pokrojona nożem na większe kawałki), ale opłaca się poświęcić kilkadziesiąt(...)niej układamy ziemniaki w całości (jeśli są trochę większe, przekrajemy na pół). Całość polewamy sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy porwaną na małe kawałki mozzarellą. Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 minut. [caption id="attachment_7438" align="aligncenter" width="1024"] Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków[/caption] Artykuł Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków pochodzi
e-PrzepisyKulinarneoliwek, parmezanem, aromatyzowana oregano, to nasz ulubiony przysmak w letnie, gorące dni. Rolad ę serwuj ę z sa ł at ą ze świeżych warzyw z sosem ziołowym i grillowanym pieczywem. Smacznego :) **** Rotolo di spinaci, farcito con ricotta, peperone rosso e giallo, olive nere, profumato all'origano e parmigiano e' un piatto molto(...)ubitą z 2 białek , dokładnie mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ricottę odsączamy na sicie. Paprykę czerwoną i żółtą oraz czarne oliwki
La grande e la piccola cuocadogów. Ponieważ moja Mała bardzo lubi hot-dogi, przyrządzam je jej od czasu do czasu. Zrobione w domu, z dobrej jakości parówką w środku, domowymi sosami i świeżymi warzywami są o niebo zdrowsze niż dostępne na każdym rogu hot-dogi z fast-foodowej budki. Bułeczki, które upiekłam z tego przepisu są pyszne; wyjątkowo mięciutkie, z delikatnym miąższem. Sprawdziły się znakomicie(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (pamiętać należy, że bułeczki urosną!) Tak przygotowane bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem. Piec 10-12 minut, aż pięknie się zezłocą. Podobne bułeczki znajdziecie też na innych blogach: u Doroty
6nieboAgaty? Najczęściej ten przygotowany przez nią samodzielnie z mąki zrobionej z własnego zboża. Taki chleb cudownie smakuje bez niczego albo po prostu z masłem. Podobnie jak z konfiturą, wędliną, warzywami czy serem. Dzieci go uwielbiają, bo one wiedzą, co naprawdę dobre. Tradycyjne kanapki do szkoły Warto powracać do tradycji także ze względów zdrowotnych. Dawniej (dawno, dawno temu w zamierzchłych latach(...)ręki. Przekładamy ciasto do keksówki o wymiarach 10x30cm i odstawiamy, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość mniej więcej dwukrotnie). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni i pieczemy chleb około 40-45minut. Gorące wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce od piekarnika. W wersji z termomixem: Zaczyn robimy
KulinarneImpresje.plOto przepis na bogate, pyszne ciasto z dynią, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i dużą ilość bakalii. Dla mnie świetnie sprawdzi się jako
Słodka StrefaSuper pomysł na obiad, kolację lub danie na imprezy. Smakowało nam bardzo, będę na pewno to robić jeszcze wiele razy. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce
Kuchnia PokoleńAura za oknem coś nam się ostatnio zmienia...jakby chłodniej się zrobiło... więc mój organizm zaczyna się domagać konkretniejszych potraw. Dlatego też postanowiłam wypróbować przepis na
sierotka maRysia w kuchniZiemniaki dość często pojawiają się i będą się pojawiać na Naszym blogu, bo bardzo je lubimy. Aby nie było nudno i monotonnie wymyślamy różne dania z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCukinia faszerowana jest dla mnie nieodłącznym smakiem lata. Robię ją co roku, zwłaszcza, że cukinie mam na grządkach koło domu. W tym roku niestety z racji
Pasja SmakuDziś przepis na ciasto trochę inne niż dotychczas ;) Do jego przygotowania wykorzystałam moje ukochane warzywa, marchew i buraka, które nadały torcikowi wilgoci a w smaku s ą prawie niewyczuwalne. Ciasto przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, śmietanki i masła, który wprost rozpływa si ę w ustach z każdym kęsem . Smacznego! SKŁADNIKI(...)ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli. Formę do pieczenia o wymiarach 30 cm x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, ktore pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). **** PREPARAZIONE Torta Montate i tuorli con lo zucchero e la vanillina, fino ad ottenere una crema liscia
La grande e la piccola cuocamonotonii – jaglankę uwielbiam, ale nie potrafiłabym jej jeść codziennie. Dwa razy w tygodniu to dla mnie całkowite maksimum. Dlatego staram się w zawsze mieć w lodówce jajka i dużo warzyw! A to gwarantuje dużą ilość kombinacji smakowych ; ). Dzisiaj śniadanie, które robi się praktycznie samo. Jest super proste, tak proste, że aż kusiło mnie by dodać do niego nieco więcej przypraw(...)Wrzucamy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi. Dodajemy mleko i wodę. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy na patelnię. Smażymy bez przykrycia, aż woda wyparuje i szpinak zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik, do 180C. Gdy szpinak jest już gęsty, solimy do smaku. Jeśli mamy małe, jednoosobowe patelnie to przekładamy na nie szpinak. Wbijamy 3-4 jajka – w zależności od wielkości jajek
Fill The BowlZiemniak często niedoceniany, a jednak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zarówno jako dodatek do dań, jak również ziemniak w roli głównej. Uwielbiam go za jego szeroki wachlarz wykorzystania w kuchni. Już od dłuższego czasu chodziła mi po głowie zapiekanka ziemniaczana. Dziś chciałbym zaprezentować ją w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że zainspirowałem Was i pokusicie się na na przygotowanie mojego(...)przygotowanego farszu i posypujemy 1/3 startego sera. Następnie warstwa z ziemniaków, farsz, ser i znów ziemniaki. Na końcu ziemniaki posypujemy oregano i serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 40 min w temp. 200'C. Ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia. Najlepiej z opcją termoobiegu. Smacznego życzę
kulinarnyJaKiedy z każdej strony zaczęły otaczać mnie słoiczki wypełnione po brzegi suszonymi pomidorami, postanowiłam i ja przygotować swoje. Każdy zaleca użycie pomidorów podłużnych, ale u mnie
Kuchnia w czekoladzieSezon szparagowy ma się ku końcowi a mi się przypomniało, że ani jednego dania w tym roku z nimi nie ugotowałam. Postanowiła nadrobić zaległości i tak
sierotka maRysia w kuchni