warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:313/434)

Cannelloni z pora z ziemniakami 127

1 duży por z długą częścią białą, 800 g obranych ziemniaków, 60 g suszonych pomidorów w oliwie, oliwa, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, chilli, sól

królestwo garów
Tarta z porem i szpekiem 225

użyć zamiennie. Ciasta chlebowego użyjemy przy farszu warzywnym, więc dość “wilgotnym”. Ciasto kruche jest zwylke wykorzystywane przy tartach otwartych, np quiche. Delikatne ciasto francuskie nie współgra dobrze z soczystymi warzywami. Lepiej jest połączyć je z farszem zawierającym ser, jajka i parmezan, składnikami, które wchłaniają wilgoć.   W mojej quichowej wariacji zamiast boczku użyłam tyrolskiego szpeku (speck dell’Alto Adige(...)dobrze mieszamy. Farsz wylewamy na spód tarty. Farsz jest dosyć gęsty, więc nie ma potrzeby wstępnego podpiekania spodu.    Tartę dekorujemy pierścieniami pora i szpekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, pieczemy ok. 40 minut

Mia Cucina Sofieta
Kakaowe ciasto z rabarbarem 192

Cynk  0.13 mg  Miedź  0.05 mg  Mangan  0.16 mg   Jod  2.3 mg  Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto(...)cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na rabarbar. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut. Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć

Kulinarne przygody Gatity
galantyna z pikantnym farszem z domowego ajwaru 213

gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud. Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda  naszemu daniu  wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie ono z półmiska(...)folię do pieczenia i obwiązujemy  nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach. Zwiniętą  galantynę  kładziemy w żaroodpornym naczyniu  i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 175 stopni piekąc przez 90 minut.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco. Jeżeli mamy ochotę podać galantynę na gorąco

Miód i pieprz
Papryka faszerowana i zapiekana 217

Na targu kupiłam małe kolorowe papryki idealne do nadziewania. Papryka faszerowana to takie jedno z moich ulubionych dań. Farsz z mięsa i ryżu do tego wszystko

O kuchni z uczuciem
Gruszki zapiekane w sosie winno-miodowym 113

Siedząc wieczorem razem z mężem postanowiliśmy że zrobimy sobie szybki i słodki deser zwłaszcza że rano kupiliśmy pyszne gruszki. Wertując różne książki trafiliśmy na zapiekane gruszki

Kuchenne Wariacje
Suszone grzyby 196

Jak co roku, we wrześniu uruchamiam moją suszarkę do grzybów i owoców. Suszyłam już jabłka, teraz przyszła pora na grzyby. Tym razem suszyłam

Kulinarne przygody Gatity
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 246

korzeni. Chipsy z pieczonych warzyw z solą morską to jest prawdziwa pycha! A pamiętacie sos z pieczonych pomidorów?  Podobnie jest w burakami - pieczenie usuwa ziemisty posmak tego warzywa i w takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane. Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę(...)posiekanych 2 łyżki pokruszonego sera feta lub sera koziego 2 łyżki posiekanej cebulki dymki Przygotowanie: Buraki umieść na blasze, dodaj 1/4 szklanki wody, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ja piekłam buraki w całości i musiałam czekać aż 2 godziny, aby buraki zmiękły, dlatego polecam pokroić je na mniejsze kawałki. Upieczone buraki należy przestudzić

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 224

Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek(...)wyszły 2 warstwy. Na ziemniaki wykładamy 3/4 pozostałego sosu. Warstwami układamy cukinię. Każdą warstwę solimy. Mi wyszły 2 warstwy. Na cukiniach rozkładamy resztę sosu. Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika. Zapiekanki nie przykrywamy. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni  i od momentu osiągnięcia tej temperatury zapiekankę pieczemy 40 minut (grzanie od dołu).   Po tym czasie na zapiekance rozkładamy pokrojoną

Smak mojego domu
Wyprawa na targ 221

kupic, chcialabym wszystkiego po trochu. Jednak kiedy ja bym to wszystko przerobila?Zanim wpadlam w szal zakupow oprzytomnialam na chwile i zakupilam tylko pare najbardziej potrzenych mi warzyw. Troche mi bylo z tym ciezko, ale rozsadek tym razem wzial gore nad emocjami. Nastepnym razem pewnie skusze sie na wieksze zakupy.Tym czasem mialam wielki problem by posrod wszelkich papryk, kalafiorow, brokulow(...)kazdej strony okolo 1cm brzegu. Na srodek ciasta nakladamy konfiture, a na nia po plasterku ulubionego sera. Tarteletki posypujemy tymiankiem i orzeszkami pinii.Pieczemy w nagrzanym wczesniej do 200°C piekarniku przez okolo 15-20 minut. Ciasto ma byc rumiane, a ser powinien sie lekko stopic.Podajemy gorace.Smacznego

Przysmaki Karolki
Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami 334

    Czasem tęsknię za białą mąką, tymi tartami i innymi kruchymi spodami… zawsze wtedy szukam dozwolonych na nie przepisów, ale z reguły szybko o nich

Jak gotować i nie zwariować
Mięsna tarta z dynią 216

Niewątpliwie mamy właśnie kulminacyjny punkt sezonu dyniowego! Trzeba z tego dobrobytu korzystać póki jest okazja Ja już zrobiłam zapasy dyni na zimę - kilka sztuk małych dyniek

sierotka maRysia w kuchni
Chutney z ananasa i chili 209

Chutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a o tej porze roku można je kupić dosyć tanio, można z nich przygotować wytrawny chutney z ananasa z dodatkiem pikantnej papryczki chili i rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku. W smaku ten chutney jest mixem(...)smaku cukrem i sokiem z cytryny, możemy dodać pojedyncze listki tymianku. Gorący chutney nakładamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Możemy pasteryzować słoiczki na sucho w piekarniku ok. 15 minut w 100 stopniach C. Smacznego! The post Chutney z ananasa i chili appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
zapiekana wieprzowina pod kołderką z bakłażanów i cukinii 153

zapiekane warzywa z mięsnym farszem Choć kalendarz wciąż pokazuje lato, to nastroje i apetyty domowników są już jesienne. Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę". składniki dla sześciu osób 0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek(...)mięsnym farszu , pomiędzy kawałki bakłażana, wkładany plastry cukinii i pomidora, oraz cząstki papryki. Całość oprószamy solą, oraz pieprzem, polewamy oliwą, a następnie wkładamy na 25-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie, na wierzch  zapiekanki, układamy cienko pokrojone plastry żółtego sera, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zapiekamy jeszcze przez dziesięć minut Wyjętą zapiekankę, posypujemy

Miód i pieprz
Chrupiące , pieczone, wiejskie ziemniaki 2780

Ziemniaki , czy to pieczone , czy gotowane są praktycznie nierozerwalnie związane z polskim stołem . Uwielbiamy je pod każdą postacią , a w niektórych rejonach kraju stanowią filary kuchni regionalnej . To szlachetne warzywo , wyklinane przez osoby na diecie , a hołubione przez dzieci w postaci frytek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)wszystkie kawałki się nimi pokryły . Cukier nie będzie wyczuwalny, ale podniesie chrupkość skorupki która się wytworzy podczas pieczenia . Układamy na blaszce do pieczenia i wsuwamy do nagrzanego piekarnika , pieczemy w temperaturze 160 C przez około 20-30 minut , aż uzyskamy lubiany poziom zbrązowienia-przypieczenia ziemniaków . Gotowe . Doskonałe do wszelkich dań i nawet same , podane tylko z mizerią stanowią hit Post

Ogrodnik w podróży