warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:313/434)

Korzenne, dyniowe ciasto farmera 153

Oto przepis na bogate, pyszne ciasto z dynią, wspaniale pachnące korzennymi przyprawami. Ma piękny brązowy kolor i dużą ilość bakalii. Dla mnie świetnie sprawdzi się jako

Słodka Strefa
Placuszki z indyka i warzyw, ciekawy i pyszny smak 113

Super pomysł na obiad, kolację lub danie na imprezy. Smakowało nam bardzo, będę na pewno to robić jeszcze wiele razy. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce

Kuchnia Pokoleń
Schab pieczony w mleku 189

Aura za oknem coś nam się ostatnio zmienia...jakby chłodniej się zrobiło... więc mój organizm zaczyna się domagać konkretniejszych potraw. Dlatego też postanowiłam wypróbować przepis na

sierotka maRysia w kuchni
Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę 116

Ziemniaki dość często pojawiają się i będą się pojawiać na Naszym blogu, bo bardzo je lubimy. Aby nie było nudno i monotonnie wymyślamy różne dania z

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cukinia faszerowana i zapiekana z mozzarellą 176

Cukinia faszerowana jest dla mnie nieodłącznym smakiem lata. Robię ją co roku, zwłaszcza, że cukinie mam na grządkach koło domu. W tym roku niestety z racji

Pasja Smaku
Ciasto buraczano-marchewkowe z kremem czekoladowym (Torta di carote e barbabietole con crema di cioccolato) 146

Dziś przepis na ciasto trochę inne niż dotychczas ;) Do jego przygotowania wykorzystałam moje ukochane warzywa, marchew i buraka, które nadały torcikowi wilgoci a w smaku s ą  prawie niewyczuwalne. Ciasto przełożyłam aksamitnym kremem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, śmietanki i masła, który wprost rozpływa si ę  w ustach z każdym kęsem . Smacznego!  SKŁADNIKI(...)ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli. Formę do pieczenia o wymiarach 30 cm x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, ktore pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). **** PREPARAZIONE Torta Montate i tuorli con lo zucchero e la vanillina, fino ad ottenere una crema liscia

La grande e la piccola cuoca
Zielona shakshuka, czyli pomysł na szybkie, zdrowe i proste śniadanie! 113

monotonii – jaglankę uwielbiam, ale nie potrafiłabym jej jeść codziennie. Dwa razy w tygodniu to dla mnie całkowite maksimum. Dlatego staram się w zawsze mieć w lodówce jajka i dużo warzyw! A to gwarantuje dużą ilość kombinacji smakowych ; ). Dzisiaj śniadanie, które robi się praktycznie samo. Jest super proste, tak proste, że aż kusiło mnie by dodać do niego nieco więcej przypraw(...)Wrzucamy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi. Dodajemy mleko i wodę. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy na patelnię. Smażymy bez przykrycia, aż woda wyparuje i szpinak zgęstnieje. Rozgrzewamy piekarnik, do 180C. Gdy szpinak jest już gęsty, solimy do smaku. Jeśli mamy małe, jednoosobowe patelnie to przekładamy na nie szpinak. Wbijamy 3-4 jajka – w zależności od wielkości jajek

Fill The Bowl
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 410

Ziemniak często niedoceniany, a jednak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zarówno jako dodatek do dań, jak również ziemniak w roli głównej. Uwielbiam go za jego szeroki wachlarz wykorzystania w kuchni. Już od dłuższego czasu chodziła mi po głowie zapiekanka ziemniaczana. Dziś chciałbym zaprezentować ją w moim wykonaniu. Mam nadzieję, że zainspirowałem Was i pokusicie się na na przygotowanie mojego(...)przygotowanego farszu i posypujemy 1/3 startego sera. Następnie warstwa z ziemniaków, farsz, ser i znów ziemniaki. Na końcu ziemniaki posypujemy oregano i serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 40 min w temp. 200'C. Ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia. Najlepiej z opcją termoobiegu. Smacznego życzę

kulinarnyJa
Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 113

Kiedy z każdej strony zaczęły otaczać mnie słoiczki wypełnione po brzegi suszonymi pomidorami, postanowiłam i ja przygotować swoje. Każdy zaleca użycie pomidorów podłużnych, ale u mnie

Kuchnia w czekoladzie
Krucha tarta ze szparagami i parmezanem 153

Sezon szparagowy ma się ku końcowi a mi się przypomniało, że ani jednego dania w tym roku z nimi nie ugotowałam. Postanowiła nadrobić zaległości i tak

sierotka maRysia w kuchni
Bułki do hot dogów. 174

jedynie kształt bułeczek. Niemniej jednak dzisiejszy przepis jest nieco inny i zaręczam, że bułki wychodzą przepyszne. Delikatne, mięciusie, puchate, nieprzytłaczające smakiem, wręcz idealnie komponujące się ze smakiem kiełbaski i warzyw. Należy je jednak piec ostrożnie. Bułki nie mogą się zbytnio zarumienić i nie mogą być pieczone z termoobiegiem, gdyż zamiast mięciutkiej, delikatnej skórki otrzymamy twardą, grubą, chrupiącą, nijak nie pasującą(...)podłużną bułkę długości kiełbasek, układamy na blasze wyłożonej papierem (można je teraz delikatnie ponacinać) i odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 175°C. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy (bez termoobiegu) aż się delikatnie zarumienią. Gotowe bułeczki ostrożnie zsuwamy z blachy i zawijamy w wilgotną ściereczkę

Rozpustne gotowanie
Pieczone młode ziemniaki z rozmarynem podane ze szparagami i rzodkiewką 97

Cześć ! Z okazji wolnej soboty, wybrałam się na targ. Spędziłam na nim pół dnia. Przechadzałam się pomiędzy alejkami, cieszyłam zapachem sezonowych owoców i warzyw (tak – warzywa i owoce wreszcie pachną !). Ta wizyta naładowała mnie pozytywną energią. Po długiej przerwie spowodowanej masą zawodowych obowiązków, zmotywowałam się do działania i wracam do Was ! Kopniakiem były też ostatnie warsztaty w Food(...)wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut. Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni

Moja pasja smaku
Lubicie brukselkę...? 220

bardzo. Wręcz za nią przepadam. Choć zdaję sobie sprawę, że jest to warzywo kontrowersyjne, z serii - pokochaj lub znienawidź. Nie ma drogi pośredniej. Czy to przez specyficzny zapach, czy może charakterystyczny smak, a może nietypowy wygląd...? Nie mam pojęcia. Tak czy inaczej - ja uważam, że jest pyszna. Smakuje mi bardziej niż kapusta, w dodatku wygląda naprawdę uroczo - maleńkie, zieloniutkie główki(...)jego Ciast pikantnych i słodkich, dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia wyciągnęłam z piekarnika czystą rozkosz dla podniebienia. Wszystko razem skomponowało się idealnie, brukselka zdecydowanie gra pierwsze skrzypce, ale łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności!Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek, a kiedy C. wrócił

Pożeraczka, czyli raz adobrze
FRYTKI Z BATATÓW 180

   Moje najnowsze odkrycie i od razu wielka miłość. To danie zauroczyło swym smakiem nie tylko mnie, na punkcie tych zdrowych frytek, oszalała cała Rodzinka

Smaczne Zdrowe