warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:313/434)

Wegetariański pasztet z dynią i komosą ryżową 117

Wegetariańskie pasztety tak przypadły nam do gustu, że przyrządzam je dosyć często. Jednak jesienią i zimą zawsze muszę mieć jakiś w lodówce, dlatego piekę je co

Mienta blog
Brukselka z jajeczną muffinką :) 197

dał jej opis - z Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego.  ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki(...)doprawiamy. W oddzielnej miseczce roztrzepujemy jaja, dorzucamy nasze składniki i dolewamy odrobinę mleka. W sylikonowej formie na muffinki umieszczamy liście świeżej rukoli, przelewamy naszą masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i zapiekamy ok. 20-25 minut. Serwujemy na talerz z sałatka z brukselki i zajadamy. Uwaga! Może być bardzo ostre

Sajkofanka smaku
Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym 124

upłynęło mi pod znakiem pieczenia. Robiłam ciasta na słodko jak i wypieki drożdżowe na wytrawnie. Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym Jeśli chodzi o wytrawne wypieki, skoncentrowałam się na dwóch warzywach, których użyłam do pieczenia. Jednym z nich była dynia, drugim zaś buraczek ćwikłowy. Buraczek ćwikłowy znakomicie sprawdza się nie tylko w sałatkach ale także w drożdżowych wypiekach właśnie. Skusiłam(...)Kulki układać na blasze do pieczenia bułek, uprzednio wysmarowanej delikatnie olejem. Bułeczki odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. One te powinny zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte bułki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 16 minut. Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując bułeczki z buraczkiem i siemieniem lnianym. Bułeczki drożdżowe z buraczkiem ćwikłowym

mecooks
Smażone lody szpinakowe z wafelkami Lusette 163

Może wydawać się Wam to dziwne… Smażone lody? I jeszcze szpinakowe!? A jednak… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szpinak nadaje

Oryginalny smak
Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano 86

Dzisiaj po raz kolejny udowodnię Tobie, że nie potrzeba sporo czasu na przygotowanie ciepłego, porannego posiłku. Wystarczą dwa jajka, soczewica, czosnek, podkreślający smak ser grana padano

Moja smaczna kuchnia
Czekoladowe ciasto meksykańskie z mango 143

Poszukując kiedyś przepisu na słodkości kuchni meksykańskiej natrafiłam na ten przepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to

Kuchenne Wariacje
Dietetyczna niedzielna pizza z cukinii 289

Mój drugi post tu. Dopiero. A może aż drugi..? A nie ważne.Ważne, że obiad w niedziele zjadłam z rodziną.Spóźniony przepis? Lepiej późno niż wcale

Czarnawisienka
Tajine z wołowiny 130

być bardzo smaczna, miękka, krucha, rozpływająca się w ustach. Polecam wypróbować takie połączenie, jeżeli nie macie naczynia do tagine, możecie zrobić je w wolnowarze, w naczyniu do casserole w piekarniku lub w rondlu o grubym dnie na palniku ostawionym na małą moc, wtedy należny sos od czasu do czasu zamieszać. Polecam! Składniki : 500g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)czasie sprawdzić miękkość mięsa i marchewki. Dodać rozdrobnione na mniejsze kawałki śliwki oraz migdały i gotować przez kolejna godzinę lub półtorej, lub do miękkości mięsa i warzyw. Podawać z kuskusem lub arabskim chlebkiem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 194

którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz(...)miodu, dobrej jakości2 łyżki rumu albo brandy125 mocnej kawy (ostudzonej)starta skórka z 1 pomarańczy55 g posiekanych orzechów włoskich55 g mielonych migdałów1 garść rodzynekpół łyżeczki tartego świeżego imbiruRozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy

Bon Appetit Małgorzaty
BUŁKI ORKISZOWE Z PŁATKÓW OWSIANYCH. 137

nocy bułeczki, aby móc nimi uraczyć swych bliskich?Chrupiąca skórka i miękki środek, piękny brązowy kolor i głęboki smak orkiszowo-owsianych małych wypieków... Do tego świeże masło,ziołowy twarożek, warzywa dojrzewające w słońcu własnego ogrodu. Brzmi jak bajka, prawda? Ale to przyjemna, cudowna wręczrzeczywistość. Którą może każdy w swym domu zaprowadzić. Wystarczy tylko chcieć. I włożyć w to serce.Bułki(...)nich nacinam na wierzchu. Zostawiam je na kolejny kwadrans. Po tym czasie, rozgrzewam piec do 200 stopni. Każda bułeczkę  smaruję na wierzchu wodą i wkładam blachę do piekarnika. Piekę ok. 25 minut tak, aby bułeczki ładnie zbrązowiały. SMACZNEGO! Można podawać jeszcze ciepłe, wtedy smakują cudownie. Choć ciasto drożdżowe na ciepło ponoć jest niezdrowe dla żołądka.. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Chrupiąca bagietka, czyli rozpieszczanie na śniadanie 177

kulin a rnych prez e ntów dla ukochanych kobiet. Bagietkowe historie i teorie C hrupiąca bagietka to coś idealnego na słodkie śniadanie. Ale podana z serem, wędliną cz y warzywami posmakuje równie doskonale. Można ją potraktować także jako dodatek do dania głównego albo jako piknikową przekąskę. Bagietka to kulinarny symbol Francji, choć jedzona jest przecież na całym świecie(...)długości 25 cm i szerokości 4 cm. Z papieru do pieczenia wycinamy cztery fragmenty o szerokości 10 cm i długości 30 cm, kawałki papieru kładziemy na blaszce od piekarnika, w każdym umieszczamy bagietkę (powierzchnię każdej bagietki lekko spłaszczamy dłonią), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Pod koniec wyrastania bagietek, rozgrzewamy piekarnik do temp. 220 stopni. Wyrośnięte

KulinarneImpresje.pl
Muffinki z czerwonej fasoli. 127

Do upieczenia tych babeczek zainspirowała mnie koleżanka z pracy. Na początku podeszłam do tego pomysłu z rezerwą. Nie byłam pewna, czy nam posmakują. Sądziłam, że fasolowy

zadanie-gotowanie
Rolada ze szpinakiem 181

Rolada ze szpinakiem to danie, które powstało w wyniku chęci poczucia atmosfery Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam pieczony schab, kocham szpinak. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Tak właśnie

Pobite gary Barbary
Spaghetti z dyni makaronowej 223

Tak, wiem że dynia ma wysoki ig. Za to ma niski łg, więc można sobie na nią pozwalać ;) A wszystko dzięki temu, że dynia ma około

Jak gotować i nie zwariować
Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, papryką i czerwoną cebulką 322

Dzisiaj proponuję proste szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, czerwoną papryką i cebulką. Zamarynowane w aromatycznych przyprawach będą wyśmienite. Do szaszłyków będzie pasował np. sos tatarski , czosnkowy lub

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania