warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:316/434)

Chrupiąca bagietka, czyli rozpieszczanie na śniadanie 165

kulin a rnych prez e ntów dla ukochanych kobiet. Bagietkowe historie i teorie C hrupiąca bagietka to coś idealnego na słodkie śniadanie. Ale podana z serem, wędliną cz y warzywami posmakuje równie doskonale. Można ją potraktować także jako dodatek do dania głównego albo jako piknikową przekąskę. Bagietka to kulinarny symbol Francji, choć jedzona jest przecież na całym świecie(...)długości 25 cm i szerokości 4 cm. Z papieru do pieczenia wycinamy cztery fragmenty o szerokości 10 cm i długości 30 cm, kawałki papieru kładziemy na blaszce od piekarnika, w każdym umieszczamy bagietkę (powierzchnię każdej bagietki lekko spłaszczamy dłonią), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Pod koniec wyrastania bagietek, rozgrzewamy piekarnik do temp. 220 stopni. Wyrośnięte

KulinarneImpresje.pl
Muffinki z czerwonej fasoli. 117

Do upieczenia tych babeczek zainspirowała mnie koleżanka z pracy. Na początku podeszłam do tego pomysłu z rezerwą. Nie byłam pewna, czy nam posmakują. Sądziłam, że fasolowy

zadanie-gotowanie
Rolada ze szpinakiem 174

Rolada ze szpinakiem to danie, które powstało w wyniku chęci poczucia atmosfery Świąt Wielkanocnych. Uwielbiam pieczony schab, kocham szpinak. Postanowiłam połączyć obie te rzeczy. Tak właśnie

Pobite gary Barbary
Spaghetti z dyni makaronowej 196

Tak, wiem że dynia ma wysoki ig. Za to ma niski łg, więc można sobie na nią pozwalać ;) A wszystko dzięki temu, że dynia ma około

Jak gotować i nie zwariować
Szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, papryką i czerwoną cebulką 311

Dzisiaj proponuję proste szaszłyki z kurczakiem, boczkiem, czerwoną papryką i cebulką. Zamarynowane w aromatycznych przyprawach będą wyśmienite. Do szaszłyków będzie pasował np. sos tatarski , czosnkowy lub

Oryginalny smak
Pizza 148

Składniki:                          

w mojej kuchni
Kwiecień - kuchnia żydowska 163

krócej. Jeśli gotujemy zupę na wywarze mięsnym nie możemy jej zabielić śmietaną. Co więcej, powinniśmy mieć oddzielne naczynia do przygotowywania i podawania potraw mięsnych i mlecznych, a nawet 2 piekarniki. Mięso nie może zawierać krwi. W Polsce głośnym echem odbiła się debata na temat uboju rytualnego, który uważano za niezgodny z prawem. Zwierzęta powinny być ogłuszone przed ubiciem(...)uwadze, że zasady kuchni koszernej to nie tylko wymysł religii. Przyglądając im się bliżej można odkryć zdroworozsądkowe zalety takiej diety - zakaz jedzenia wieprzowiny, która może przenosić groźne choroby, bogactwo warzyw, dokładny nadzór nad produkcją żywności. Kuchnia koszerna w Polsce jest niedoceniana. Może dlatego, że nie wiemy "z czym się ona je", a może za surowymi zasadami nie dostrzegamy bogactwa

W kuchni wieczorem
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 143

Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko

Oryginalny smak
KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. 162

pracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie - w marketach, w warzywniakach,w sklepie ze zdrową żywnością i nic! Znalazłam go dopiero w Kauflandzie. Nie powiem, jak nie lubię stamtąd warzyw i owoców,tak rabarbar był naprawdę przyzwoity. Obkupiłam się, po czym wróciwszy do domu, zabrałam się za jego solidnąobróbkę. Co powstało? Właśnie dzisiejsze kruche babeczki. I przepyszne ciasto drożdżowe(...)świetnie smakuje rozrobiony z wodą), układam owoce, posypuję je łyżeczką cukru i przykrywam kruszonką. Przygotowane foremki z babeczkami układam na większej blaszce, wkładam  do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez ok. 25 - 30 minut. Przez pierwszą połowę czasu ustawiam piec na grzane od spodu,  by ten się dopiekł. Owoce puszczają sok, może powstać zakalec. SMACZNEGO! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem 132

pomidory. Do tego mnóstwo ziół i czosnek. Wyszło genialne w smaku! Nie mogłam przestać jeść. Lekka, aromatyczna, pełna smaku. Być może wpływ na smak miało też to, że wszystkie warzywa godzinę wcześniej jeszcze rosły w ogródku. Bardzo lubię takie przypadkowe dania, które okazują się strzałem w 10. I kocham lato, za takie właśnie chwile. Coś czuję, że to będzie(...)Wyłożyć na ziemniaki. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut. 3.5.3251 Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem pochodzi z serwisu Cooking for Emily

Cooking for Emily
Pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli 135

Brzmi dziwnie i pewnie można się spierać, czy nazwa pasztet w tym przypadku jest zasadna, ale skoro Leksykon Kulinarny twierdzi, że pasztet to zmielone potrawy z grzybów, mięsa, podrobów, warzyw, soi itp. to myślę, że śmiało można się przestać czepiać niuansów. Najważniejsze, że jest dobre, a z kroplą oleju dyniowego jest genialne. Na pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli(...)gałką muszkatołową. Zostawiam na 20 minut, żeby płatki drożdżowe napęczniały i zespoliły pasztet. Masę przekładam do wyłożonej papierem foremki i dokładnie rozprowadzam. Wsadzam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45 minut. Wierzch popęka i się zarumieni. Górę można ozdobić paskami papryki lub pomidorkami koktajlowymi. Pasztet po wyjęciu zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Podaję z kromką domowego chleba na zakwasie

ladykitchen
Buła ze stekiem czyli Philly Cheese Steak – kanapka z bavette 176

Filadelfijska kanapka ze stekiem. Pełna sera, pełna mięsa, chrupiących warzyw. Chrupka i przypieczona z zewnątrz, kremowa, soczysta i aromatyczna w środku. Sposób na cudowne rozmnożenie kilku niedrogich składników i zrobienie z nich lunchu/obiadu/ kolacji dla 4 osób. Ameryka zostanie dla mnie na zawsze kolebką ulicznego jedzenia. Hot-dogi i hamburgery to podstawa, a wariacji na ich temat jest multum. Gorące(...)ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Szykujemy bułki – odcinamy im oba końce i jeden bok. Miąższ na odciętym boku głęboko nacinamy, tworząc w ten sposób kieszonkę na nadzienie.   Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Na patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju z łyżką klarowanego masła i smażymy przez 4-5 minut plasterki mięsa. Zdejmujemy z patelni, solimy. Znowu rozgrzewamy

Karo in the Kitchen
Tarta Drożdżowa z Serem i Jeżynami 141

będę, bo to były akrobatyczne ruchy :) A dobre drożdżowe i szklanka lub tak jak u mnie butelka mleka, dla mnie idealnie! Takie małe butelki są w sklepie internetowym  Do Warzyw  za niecałe 5 zł. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru  2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli(...)pozostałego ciasta pozwijałam sobie drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki i malinowym z miętą.  Tartę piekłam w temperaturze 200 stopni 20- 30 minut. Musicie obserwować ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej, jak Wam boki szybko zaczną łapać kolor to przykryjcie wierzch folią aluminiową, ja tak zrobiłam. Tarta musi dobrze wystygnąć, aby Wam ciepły ser nie wypływał podczas krojenia. Drożdżówki piekłam

Blondynka Gotuje
Zupa cebulowa. 168

Wszyscy uwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula. Prawdziwa Francuska klasyka, czyli zupa cebulowa podana zapieczona z bagietką i serem. Zupka jest na prawdę pyszna, odrobinę słodka z pysznie zapieczonym serem i bagietką na wierzchy, ale przygotowanie takiej zupki zajmuje trochę czasu. Zapraszam(...)zupkę przelewamy do talerzyków do zupy o małej średnicy lub do kubków. Na wierzch zupy układamy bagietkę, a na górę ścieramy odrobinę sera. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 7 min, aż ser się zrumieni. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Kotleciki mielone z pęczakiem 243

razem stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików. Sprawia, że kotleciki są bardziej syte, jest ich też przede wszystkich więcej, bo po ugotowaniu pęczaku jest dość dużo. Nafaszerowane warzywami i kaszą kotlety to alternatywa dla popularnych mielonych. Kotleciki mielone z pęczakiem przygotowałam w dwóch wersjach - smażonej i pieczonej. Na zdjęciach na białym talerzu znajdują się kotleciki smażone - bardziej rumiane(...)się połączyły. Ręce moczyć pod zimną wodą, odrywać po kawałku przygotowanej masy, formować placuszki, spłaszczyć. Przygotowane kotleciki smażyć na rumiano z obu stron lub - bez użycia tłuszczu - upiec w piekarniku (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, zwilżyć go pędzelkiem maczanym w oleju, ułożyć kotleciki w niewielkich odstępach, piec przez około 25 minut, odwrócić na druga stronę i piec kolejne

Moje Qulinaria