pomidory. Do tego mnóstwo ziół i czosnek. Wyszło genialne w smaku! Nie mogłam przestać jeść. Lekka, aromatyczna, pełna smaku. Być może wpływ na smak miało też to, że wszystkie warzywa godzinę wcześniej jeszcze rosły w ogródku. Bardzo lubię takie przypadkowe dania, które okazują się strzałem w 10. I kocham lato, za takie właśnie chwile. Coś czuję, że to będzie(...)Wyłożyć na ziemniaki. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut. 3.5.3251 Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem pochodzi z serwisu Cooking for Emily
Cooking for EmilyBrzmi dziwnie i pewnie można się spierać, czy nazwa pasztet w tym przypadku jest zasadna, ale skoro Leksykon Kulinarny twierdzi, że pasztet to zmielone potrawy z grzybów, mięsa, podrobów, warzyw, soi itp. to myślę, że śmiało można się przestać czepiać niuansów. Najważniejsze, że jest dobre, a z kroplą oleju dyniowego jest genialne. Na pasztet z kaszy jaglanej i białej fasoli(...)gałką muszkatołową. Zostawiam na 20 minut, żeby płatki drożdżowe napęczniały i zespoliły pasztet. Masę przekładam do wyłożonej papierem foremki i dokładnie rozprowadzam. Wsadzam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45 minut. Wierzch popęka i się zarumieni. Górę można ozdobić paskami papryki lub pomidorkami koktajlowymi. Pasztet po wyjęciu zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Podaję z kromką domowego chleba na zakwasie
ladykitchenFiladelfijska kanapka ze stekiem. Pełna sera, pełna mięsa, chrupiących warzyw. Chrupka i przypieczona z zewnątrz, kremowa, soczysta i aromatyczna w środku. Sposób na cudowne rozmnożenie kilku niedrogich składników i zrobienie z nich lunchu/obiadu/ kolacji dla 4 osób. Ameryka zostanie dla mnie na zawsze kolebką ulicznego jedzenia. Hot-dogi i hamburgery to podstawa, a wariacji na ich temat jest multum. Gorące(...)ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Szykujemy bułki – odcinamy im oba końce i jeden bok. Miąższ na odciętym boku głęboko nacinamy, tworząc w ten sposób kieszonkę na nadzienie. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Na patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju z łyżką klarowanego masła i smażymy przez 4-5 minut plasterki mięsa. Zdejmujemy z patelni, solimy. Znowu rozgrzewamy
Karo in the Kitchenbędę, bo to były akrobatyczne ruchy :) A dobre drożdżowe i szklanka lub tak jak u mnie butelka mleka, dla mnie idealnie! Takie małe butelki są w sklepie internetowym Do Warzyw za niecałe 5 zł. Składniki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli(...)pozostałego ciasta pozwijałam sobie drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki i malinowym z miętą. Tartę piekłam w temperaturze 200 stopni 20- 30 minut. Musicie obserwować ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej, jak Wam boki szybko zaczną łapać kolor to przykryjcie wierzch folią aluminiową, ja tak zrobiłam. Tarta musi dobrze wystygnąć, aby Wam ciepły ser nie wypływał podczas krojenia. Drożdżówki piekłam
Blondynka GotujeWszyscy uwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula. Prawdziwa Francuska klasyka, czyli zupa cebulowa podana zapieczona z bagietką i serem. Zupka jest na prawdę pyszna, odrobinę słodka z pysznie zapieczonym serem i bagietką na wierzchy, ale przygotowanie takiej zupki zajmuje trochę czasu. Zapraszam(...)zupkę przelewamy do talerzyków do zupy o małej średnicy lub do kubków. Na wierzch zupy układamy bagietkę, a na górę ścieramy odrobinę sera. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 7 min, aż ser się zrumieni. Smacznego
Kuchnia Łukaszarazem stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików. Sprawia, że kotleciki są bardziej syte, jest ich też przede wszystkich więcej, bo po ugotowaniu pęczaku jest dość dużo. Nafaszerowane warzywami i kaszą kotlety to alternatywa dla popularnych mielonych. Kotleciki mielone z pęczakiem przygotowałam w dwóch wersjach - smażonej i pieczonej. Na zdjęciach na białym talerzu znajdują się kotleciki smażone - bardziej rumiane(...)się połączyły. Ręce moczyć pod zimną wodą, odrywać po kawałku przygotowanej masy, formować placuszki, spłaszczyć. Przygotowane kotleciki smażyć na rumiano z obu stron lub - bez użycia tłuszczu - upiec w piekarniku (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, zwilżyć go pędzelkiem maczanym w oleju, ułożyć kotleciki w niewielkich odstępach, piec przez około 25 minut, odwrócić na druga stronę i piec kolejne
Moje QulinariaOstatnio miałam okazję przygotować dla rodziny wiejską ziemniaczaną zapiekankę. Swojego czasu przygotowywałam takie pyszności z surowych ziemniaków, jednak ostatnio zaczęłam do zapiekanek ziemniaczanych używać obgotowanych wcześniej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMamy teraz sezon na cukinie, w sumie to wegusy teraz mają naprawdę dobrze, bo mamy dostęp do praktycznie każdego warzywa jakie nam się wymarzy. Cukinie są na tyle uniwersalne, że można z nich robić wszystko, ja uwielbiam dżem (tu znajdziecie przepis ), wszelkie curry, zupy oraz ciasta z tym dodatkiem. To dzisiejsze jest na tyle efektowne i smaczne, że upieczone(...)zostaw trochę do dekoracji. Wymieszaj i przełóż ciasto na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut w tem. 180 C z termoobiegiem jeżeli masz taką funkcję w piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta udekoruj je mieszanką kokosowego mleka, soku 1 z cytryny oraz 4 czubatymi łyżkami cukru pudru. Smacznego! Artykuł Ciasto pistacjowe z cukinią oraz nutą cytrynową
greenscarfpowiedział, że cannelloni, lasagne czy sphagetti muszą być bogate w tłuszcz i kalorie? Na blogu jak zwykle alternatywa. Wystarczy do przygotowania sosu dodać parę warzyw, użyć mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, pominąć beszamel i porządnie doprawić by zachować smak. Zwykła porcja cannelloni zawiera około 550kcal natomiast moja 390kcal. Całość może wydawać się bardzo pracochłonna – szczególnie podczas nadziewania makaronu. Polecam wykonać(...)będziesz piec cannelloni wysmaruj masłem. Następnie nadziewaj makaron i układaj obok siebie. Całość zalej pomidorami wymieszanymi z wodą (100ml). Przykryj folią aluminiową i zapiekaj około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 º C. Na koniec na wierzch ułóż pokrojoną w plasterki mozzarellę i zapiekaj jeszcze 15 minut
wysmienitywyspach greckich czyli kleftiko. A że kupiłam malutki kawałek jagnięciny, to danie było idealne. Mięsa nie potrzebujemy dużo, ono da nam charakterystyczny zapach i smak, a właściwym wypełniaczem są warzywa i ser. Zapach po otwarciu sakiewek niesamowity! Lato na talerzu! Do tego duży kielich wina. Polecam! Wspomagałam się tym przepisem składniki 2 porcje 400 g jagnięciny ( u mnie(...)mięsa z dodatkami i z zalewą, posypać połową fasolki i przekrojonymi na pół pomidorkami. Narożniki zebrać do góry, tworząc paczuszkę, zawiązać sznurkiem. Ważne aby paczki były szczelne . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec 1h30 min - 1h45 min. Smacznego
Stare GaryKolejny sernik,bo bardzo lubię serniki w takiej jesiennej wersji z dynią i nutą piernikową. ciasto: 140 g mąki tortowej 90 g masła 30 g
Kolorowa kuchnia ElkiZiemniaczki łatwe i pyszne. Składniki do nich zawsze są w domu. Czemu chcieć więcej? Te ziemniaczki bardzo dobrze znam, bo są na blogu od lutego 2103
Blondynka Gotujewypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku „ Kurczak w glinianym garnku „, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem. Danie jest banalnie PROSTE i szybkie do przygotowania(...)gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka
Moja DelicjaDzisiaj kolejna propozycja z serii kuchnia oszczędnej gospodyni :) Wraz z końcem miesiąca, moje pomysły dań na obiad są coraz bardziej niskobudżetowe, dlatego oczekując na wypłatę chcę
Taste Of My Daymięsem wołowym, pomidorami i pieczarkami w towarzystwie pieczonych pomidorów. Dobry pomysł na obiad lub kolację z niskim indeksem glikemicznym i ograniczoną ilością węglowodanów. Cukinia to po marchewce moje ulubione warzywo, a w moim domu często pojawiają się cukinie faszerowane czy to mięsem, czy rybą czy kaszą i orzechami. Dzisiaj wersja nie wymagająca szczególnych przygotowań i zajmująca dosłownie chwilę. Cukinie faszerowane(...)posolić (najlepiej gruboziarnistą solą) i ewentualnie doprawić świeżo mielonym pieprzem. W naczyniu żaroodpornym ułożyć wydrążone cukinie i wypełnić je farszem. Zarówno pomidory, jak i cukinie faszerowane mięsem wstawić do piekarnika na 20 minut. Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Na talerzach układać po 2 połówki faszerowanych cukinii w różnych kolorach i po 4 połówki pieczonych pomidorów. Posypać posiekanymi listkami
DietologBakłażan (oberżyna), zwany też gruszką miłości, to bardzo wdzięczne warzywo do obróbki kulinarnej, jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje się aromatyzować i doprawiać wyraźniejszymi smakami.Najbardziej popularne danie z bakłażana to chyba grecka musaka, czyli zapiekanka z mięsem i pomidorami. Można go także grillować, dusić, zapiekać, przerabiać na pasty do pieczywa. Osoby na diecie(...)pieprz. Kalarepę pokroić na cienkie plastry, wymieszać w marynacie, odstawić do lodówki.Każdy bakłażan przeciąć wzdłuż na 4 plastry, skropić olejem pomidorowym, posypać solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dołożyć pomidorki koktajlowe. Bakłażana wystudzić, miąższ wydrążyć łyżką, posiekać.W rondlu poddusić (5 minut) na oleju pomidorowym posiekaną cebulę
SzczyptaSmaQ