lepiej robić kulki z ciasta albo ugniatać podpłomyki. Zapraszając maluchy do wspólnego gotowania, dobrze jest uwzględnić liczne potknięcia. Jak rozlane mleko czy olej, jak mąka wysypana na podłogę, jak warzywa zanurzone w cukrze lub nabite na klocki. Dzieci są mistrzami w takich oryginalnych kompozycji. Lepiej więc wybrać dania, które nie wymagają drogich produktów. No i oczywiście trzeba mieć oczy wokół(...)wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę 10 minut. Po wyrośnięciu, dzielimy ciasto na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki, które umieszczamy na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, powierzchnią dłoni spłaszczamy każdą bułeczkę, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez
KulinarneImpresje.plnową obsesję. Już zdążyłam upichcić kilka blach i zamrozić kilka tuzinów. Są taaaakie dobre! W połączeniu z upieczonym, dobrze przyprawionym kurczaczkiem lub domowymi burgerami i mnóóóóstwem warzyw- nie do podrobienia. Przepis pochodzi z New York Timesa, gdzie szefowie restauracji z Los Angeles dzielą się swoimi najlepszymi dziełami. Ja tylko troszkę go podrasowałam do swoich potrzeb i upodobań. I już(...)posyp delikatnie mąką. Ułóż na niej kulki ciasta, zachowując spore odstępy. Przykryj luźno bułeczki folią plastikową i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę lub dwie. Na dole piekarnika postaw duży garnek z wodą. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Roztrzep drugie jajko z 1 łyżką wody i posmaruj nim wierzch każdej bułeczki. Posyp bułeczki sezamem i piecz około
Gotowanie to kochaniewięc te ciasteczka bardzo do nas przemawiają... Wam również polecam bo są przepyszne i bardzo zdrowe. Buraki są w nich tak naprawdę niewyczuwalne, a zawsze to kolejna porcja warzyw w naszym menu. Idealne na drugie śniadanko lub na podwieczorek. U nas były pieczone już dwa razy, wszystkim bardzo smakowały. Za drugim razem dodałam do nich jeszcze orzechy laskowe(...)połowę z orzechami (wówczas 30g) a drugą połowę bez. Jedna i druga wersja jest przepyszna.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta i formujemy ciacha. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170* (termoobieg), ok.45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia na blaszce. Smacznego
Smaczne ZdroweKolejny udany wypiek z gazetki Kuchnia Wyjątkowych Smaków. To ciasto zauroczyło nas najpierw swym wyglądem (moje Dziecię koniecznie chciało, by jej przygotować właśnie to
Smaczne Zdrowepory była przeze mnie zapomniana, rzadko stanowiła główny składnik potraw i nie była zbyt często motywem przewodnim w moich daniach. Od dziś się to zmieni. To cudowne warzywo nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Jej smak świetnie podkreślają takie przyprawy jak cynamon, gałka muszkatołowa czy chili lub kardamon. Marchewkowe batony to świetny pomysł na lunch, który(...)jaja, miód, olej, sok z marchwi oraz puree z marchwi. Suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi i przekładamy do formy (do pieczenia) wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Batony pieczemy w piekarniku przez 60 minut, następnie studzimy i kroimy w prostokąty. Przechowujemy do 2-3 dni. Smacznego, Klaudia. *Puree z marchwi: 2 marchewki gotujemy
Mango Papajadyni to jeden podstawowych składników jesiennych wypieków. Co prawda puree można kupić w słoiku lub puszcze, ale samodzielne przygotowanie jest bardzo proste. Dynię należy upec w piekarniku, a później zmiksować – dokładny przepis poniżej. Do przepisu nadaje sie każdy rodzaj dyni jadalnej, ale moim zdaniem najlepiej smakuje ta ekologiczna wychodowana w przydomowym ogrodzie(...)Pokroić dynię w cwiartki 2. Wydrażyć środek dyni za pomocą łyżki 3 Upiec dynię w 180 stopniach 4. Opcjonalnie pozbyć się skóry 5. Przełożyć do blendera 6. Zmiksować warzywo na jednolitą masę 7. Wykorzystać do zrobienia np. ciasta 8. Zagotować celem późniejszej pasteryzacji 9. Umyć słoiki 10 Przełożyć ciepłe puree do słoików 11 Słoiki zapasteryzować 12. Odwrócić słoiki do góry
KuchniaWeDwoje.plDelikatne piersi kurczaka nadziewane jagodami goji i orzechami nerkowca, które nadają mięsu nutkę słodyczy oraz aromatycznym szafranowym purée z kalafiora. Połączenie tych smaków okazało się strzałem
Oryginalny smakKanapki nie muszą być nudne! Kto powiedział, że kanapka to rozkrojona na pół bułka, czy kromka chleba z dodatkami? Dzisiaj proponuję Wam odejście do klasyki i
chili & sugarPachnące cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto dyniowo-kokosowe z ananasem i słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty:) Jest ciężkie
Słodko-Słony Świat IlonyMamy sezon grzybowy. A ja mam dla Was paprykę faszerowaną ryżem i kurkami, a całość podana z sosem pomidorowym. Pyszne danie, na które warto się
O kuchni z uczuciemSezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i
Smaczne ZdroweZapraszam dziś na pyszną zapiekankę z makaronem. Pyszne danie wegetariańskie z wędzonym łososiem i brokułami. Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół
potrawyregionalneCalzone z mięsem i warzywami to smaczna włoska potrawa. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt wielkiego pieroga. Potrawa jest nie trudna do zrobienia i zawsze zawsze się udaje .Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po upieczeniu jest pyszne i chrupiące. Można dawać różne farsze, takie jakie lubimy. Składniki: Ciasto: 25 gr. drożdże(...)Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia . Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i p iec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Do calzone podajemy sos pomidorowy i wino. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udostępnij
Smaczne Potrawyzupy), z kapustą słodką lub kiszoną (albo z jedną i drugą), papryką, pomidorami lub ich koncentratem.Tak naprawdę prawdziwego smaku nabiera dopiero na drugi dzień, kiedy 'naciągnie' już przyprawami oraz warzywami. No i na koniec bardzo ważna rzecz. Na Ukrainie barszcz obowiązkowo doprawia się jeszcze na talerzu dodatkami. Mogą to być : konfitura żurawinowa, przeciśnięty, surowy ząbek czosnku, ser biały(...)dolewam wody, tak aby przykryła wszystkie składniki i powoli gotuję, mniej więcej 1 godzinę. Krok 2. Oczyszczone buraki zalewam wodą i gotuję do miękkości (możecie je również upiec w piekarniku) - po ugotowaniu obieram i kroję w słupki. Krok 3. Zasmażka. Cebulę kroję w kostkę, podduszam na smalcu, dodaję startą na tarce marchew, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone buraki, podsmażam
Moja Książka KucharskaZnudziły się Wam tradycyjne kanapki? Nie macie ochoty rano iść do sklepu po świeże bułki? Jeżeli tak - to przygotujcie domowe pszenne bułki nadziane żółtym serem, wędliną i warzywami. Świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Co więcej ciasto na bułki możecie przygotować dzień wcześniej. Wiem, że niektórzy mogą się lekko zdziwić, ale cała masa urośnie w lodówce. Poniższe roladki idealnie pasują(...)koniec posypać sezamem. Piec około 25 minut w 180ºC (najlepiej tak długo, aż roladki będą miały lekko złoty kolor). Podawać od razu po wyjęciu z piekarniku. P.S. Takie roladki również bardzo dobrze smakują na zimno, więc idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły :) Przepis z lekkimi modyfikacjami z książki "Mała wielka uczta" Pauliny
Ugotować