warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:311/434)

CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI 202

   Kolejny udany wypiek z gazetki Kuchnia Wyjątkowych Smaków. To ciasto zauroczyło nas najpierw swym wyglądem (moje Dziecię koniecznie chciało, by jej przygotować właśnie to

Smaczne Zdrowe
Marchewkowe batony z bakaliami czyli idealny lunch kids do szkoły 157

pory była przeze mnie zapomniana, rzadko stanowiła główny składnik potraw i nie była zbyt często motywem przewodnim w moich daniach. Od dziś się to zmieni. To cudowne warzywo nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Jej smak świetnie podkreślają takie przyprawy jak cynamon, gałka muszkatołowa czy chili lub kardamon.  Marchewkowe batony to świetny pomysł na lunch, który(...)jaja, miód, olej, sok z marchwi oraz puree z marchwi. Suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi i przekładamy do formy (do pieczenia) wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Batony pieczemy w piekarniku przez 60 minut, następnie studzimy i kroimy w prostokąty. Przechowujemy do 2-3 dni. Smacznego, Klaudia. *Puree z marchwi: 2 marchewki gotujemy

Mango Papaja
Puree z dyni 205

dyni to jeden podstawowych składników jesiennych wypieków. Co prawda puree można kupić w słoiku lub puszcze, ale samodzielne przygotowanie jest bardzo proste. Dynię należy upec w piekarniku, a później zmiksować – dokładny przepis poniżej. Do przepisu nadaje sie każdy rodzaj dyni jadalnej, ale moim zdaniem najlepiej smakuje ta ekologiczna wychodowana w przydomowym ogrodzie(...)Pokroić dynię w cwiartki 2. Wydrażyć środek dyni za pomocą łyżki 3 Upiec dynię w 180 stopniach 4. Opcjonalnie pozbyć się skóry 5. Przełożyć do blendera 6. Zmiksować warzywo na jednolitą masę 7. Wykorzystać do zrobienia np. ciasta 8. Zagotować celem późniejszej pasteryzacji 9. Umyć słoiki 10 Przełożyć ciepłe puree do słoików 11 Słoiki zapasteryzować 12. Odwrócić słoiki do góry

KuchniaWeDwoje.pl
Kieszonki z piersi kurczaka z jagodami goji i orzechami nerkowca na szafranowym puree z kalafiora 249

Delikatne piersi kurczaka nadziewane jagodami goji i orzechami nerkowca, które nadają mięsu nutkę słodyczy oraz aromatycznym szafranowym purée z kalafiora. Połączenie tych smaków okazało się strzałem

Oryginalny smak
zwykła kanapka...inaczej (vegan) 205

Kanapki nie muszą być nudne! Kto powiedział, że kanapka to rozkrojona na pół bułka, czy kromka chleba z dodatkami? Dzisiaj proponuję Wam odejście do klasyki i

chili & sugar
JESIENNE CIASTO DYNIOWO-KOKOSOWE Z ANANASEM I SŁONECZNIKIEM 266

Pachnące cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto dyniowo-kokosowe z ananasem i słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty:) Jest ciężkie

Słodko-Słony Świat Ilony
Papryka faszerowana ryżem i kurkami 209

Mamy sezon grzybowy. A ja  mam dla Was paprykę faszerowaną ryżem i kurkami, a całość podana z sosem pomidorowym. Pyszne danie, na które warto się

O kuchni z uczuciem
SERNIK DYNIOWY 217

   Sezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i

Smaczne Zdrowe
MAKARON ZAPIEKANY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, BROKUŁAMI I MOZZARELLĄ 186

Zapraszam dziś na pyszną zapiekankę z makaronem. Pyszne danie wegetariańskie z wędzonym łososiem i brokułami. Idealnie nadaje się na obiad,kolację czy spotkania w gronie przyjaciół

potrawyregionalne
Calzone z mięsem i warzywami 165

Calzone z mięsem i warzywami to smaczna włoska potrawa. Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt wielkiego pieroga. Potrawa jest nie trudna do zrobienia i zawsze zawsze się udaje .Ciasto jest super, bo nie lepi się do stolnicy ani rąk, łatwo się je wyrabia. Po upieczeniu jest pyszne i chrupiące. Można dawać różne farsze, takie jakie lubimy. Składniki: Ciasto: 25 gr. drożdże(...)Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Ważne, aby dobrze skleić brzegi. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia . Na talerzu roztrzepać jajko, posmarować ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i p iec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Do calzone podajemy sos pomidorowy i wino. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udostępnij

Smaczne Potrawy
PRAWDZIWY UKRAINSKI BARSZCZ CZERWONY Z FASOLA 209

zupy), z kapustą słodką lub kiszoną (albo z jedną i drugą), papryką, pomidorami lub ich koncentratem.Tak naprawdę prawdziwego smaku nabiera dopiero na drugi dzień, kiedy 'naciągnie' już przyprawami oraz warzywami. No i na koniec bardzo ważna rzecz. Na Ukrainie barszcz obowiązkowo doprawia się jeszcze na talerzu dodatkami. Mogą to być : konfitura żurawinowa, przeciśnięty, surowy ząbek czosnku, ser biały(...)dolewam wody, tak aby przykryła wszystkie składniki i powoli gotuję, mniej więcej 1 godzinę. Krok 2. Oczyszczone buraki zalewam wodą i gotuję do miękkości (możecie je również upiec w piekarniku) - po ugotowaniu obieram i kroję w słupki. Krok 3. Zasmażka. Cebulę kroję w kostkę, podduszam na smalcu, dodaję startą na tarce marchew, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone buraki, podsmażam

Moja Książka Kucharska
Rolada chlebowa nafaszerowana serem, wędliną, korniszonami i papryką 206

Znudziły się Wam tradycyjne kanapki? Nie macie ochoty rano iść do sklepu po świeże bułki? Jeżeli tak - to przygotujcie domowe pszenne bułki nadziane żółtym serem, wędliną i warzywami. Świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Co więcej ciasto na bułki możecie przygotować dzień wcześniej. Wiem, że niektórzy mogą się lekko zdziwić, ale cała masa urośnie w lodówce. Poniższe roladki idealnie pasują(...)koniec posypać sezamem. Piec około 25 minut w 180ºC (najlepiej tak długo, aż roladki będą miały lekko złoty kolor).  Podawać od razu po wyjęciu z piekarniku.    P.S. Takie roladki również bardzo dobrze smakują na zimno, więc idealnie nadają się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły :) Przepis z lekkimi modyfikacjami z książki "Mała wielka uczta" Pauliny

Ugotować
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym 226

Pyszna i niezwykle syta zapiekanka z warzywami i mięsem mielonym. Danie dość kaloryczne, ale od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa. Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym Składniki oleju do smażenia 1 bakłażan około 10-12 pieczarek 6-7 ziemniaków średniej wielkości 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 400 g mielonego mięsa (szynki wieprzowej, wołowiny(...)minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Ser ścieramy na tarce.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub oliwą. Na dno wykładamy ziemniaki, następnie część mięsa z sosem, mięso polewamy sosem beszamelowym i posypujemy odrobiną sera. Kolejną warstwę stanowi

Mania Gotowania
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 277

papryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan.  Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale nadejście jesieni wiąże się również niestety z coraz krótszymi dniami. Wieczorem, po powrocie z pracy, zanim zdążę(...)oraz szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz odrobinę wody, aby masa nie była zbyt sucha oraz sok z cytryny i smażyć jeszcze przez chwilę. Odstawić z ognia, aby masa przestygła.  Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Papryki umyć, odciąć czapeczkę od strony ogonka, łyżką wydrążyć białe błonki i napełnić je farszem. Papryki delikatnie ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Codzienne Gotowanie
Musaka 165

Zapiekanka z warzyw z dodatkiem mielonego mięsa to sztandarowe danie kuchni greckiej. Najlepiej użyć mielonego mięsa jagnięcego, o które u nas trudno, ale z powodzeniem można je zastąpić mięsem wołowo-wieprzowym.  Składniki 1,5 kg niedużych bakłażanów 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 6 dużych dojrzałych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)solą i pieprzem, wymieszałem, odstawiłem aby sos trochę ostygł. Na koniec wymieszałem roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu, przelałem je po trochu do garnka, cały czas intensywnie mieszając. Piekarnik rozgrzałem do 190 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarowałem tłuszczem. Ułożyłem w nim warstwami : bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polałem sosem. Wstawiłem

R'n'G Kitchen