warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:306/434)

Tarta porowa z sosem serowym 185

Chodziła za mną … chodziła … i wychodziła!Dziś mam dla Was przepis na jedną ze swoich ulubionych wytrawnych tart – tartę porową.Fantastyczne kruche ciasto

Ostra na Słodko
Pasta z dyni piżmowej i tahiny według Yotama Ottolenghiego 115

kanapkowa na jesień. Przepis pochodzi z książki "Jerozolima" Yotama Ottolenghiego i Sami'ego Tamimi. Powiem Wam, że receptury Yotama biorę zawsze w ciemno, to mój mistrz kuchni opartej na warzywach. Nadal żywo wspominam lunch w jego restauracji Nopi w Londynie jako jedno z najlepszych przeżyć kulinarnych, w jakich brałam udział. Dynię do pasty możecie upiec nawet dzień wcześniej. Gdy będzie(...)białego lub tylko białego 1 i 1/2 łyżeczki syropu daktylowego (można ewentualnie zastąpić syropem klonowym) sól  2 łyżki posiekanej kolendry (można pominąć) Przygotowanie dipu z dyni piżmowej: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Obraną i pokrojoną dynię włóż do żaroodpornego naczynia, polej oliwą, posyp cynamonem oraz pół łyżeczki soli. Wymieszaj rękami, aż dynia obtoczy się w przyprawach. Przykryj naczynie

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto dyniowe paleo, bez glutenu. 172

Będąc paleo dobrze jest bazować na sezonowych owocach i warzywach (aby nie zbankrutować), a od pewnego czasu zaczynają się już w sklepach pojawiać DYNIE (YEEEEEEEE..!!). Dynia , albo ją kochasz albo nienawidzisz jeśli tak jak ja – to pierwsze, to ten przepis jest dla Ciebie. Uwielbiam ciasto dyniowe takie w amerykańskim stylu – słodkie, delikatne, miękkie, pachnące przyprawami. Pisząc ten wpis(...)ciasto, którym wykładamy foremkę, zawijając boki ku górze. Przygotowanie purre z dyni : Dynie myjemy, wyciągamy pestki, układamy na blasze pociętą na kilka kawałków i w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczmy około 50 minut. Po ostudzeniu przekładamy ją do wysokiego naczynia i blendujemy. Nadmiar dyni możemy spokojnie zamrozić.   Przygotowanie wypełnienia tarty: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W blenderze

PaleoLife
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 166

już wspominałam we wcześniejszych wpisach uparcie eksperymentuję z ciastami bazującymi na warzywach. Ciasto z cukinią, ciasto marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie(...)dwie części. 2 formy o średnicy 20 cm cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Rozlewamy ciasto na dwie formy, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.   Krem: 400 g kremowego serka (soft cheese np. Philadephia) 250 ml śmietany kremówki 36% 75 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego

Made By Mom And Son
Tarta z wężymordem 97

sposób, jak się go przyrządzało, ale pewnie działał skoro doczekał się takiej nazwy. No i właśnie Madzia przyniosła do domu pół kilo wężowych mordek - jak pieszczotliwie zaczęliśmy nazywać to warzywo. A dodam jeszcze, że wygląd ma taki jakiś zupełnie nijaki... Jakoś tak po prostu jak brunatne, brudne połamane patyki wygląda. Jakbym gdzieś na bazarze zobaczył to bym nawet złotówki(...)czubkami palców wyrabiamy ciasto aż masło się rozpuści i składniki się połączą. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i na minimum pół godziny chowamy do lodówki. Teraz zaczynamy nagrzewać piekarnik do 180 stopni i zaczynamy obierać skorzonerę. Ale uwaga, musimy mieć przygotowaną miską z wodą i sokiem z cytryny (ja na spora miskę dałem sok z połowy cytryny), bo skorzonera

Marder&Marder Manufacture
Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta 146

Aromatyczne placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i pokruszonym serem feta podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżej kolendry i limonki. Ciecierzycę dodałam w całości, ale

Oryginalny smak
Burgery z buraka 193

się ze stoiska kupujemy pełno fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł(...)dodajemy nieco mąki lub bułki tartej. Z powstałej masy formujemy duże kotlety (my korzystałyśmy z obręczy do burgerów). Gotowe placki umieszczamy na papierze do pieczenia na blaszce. Wkładamy do piekarnika na 25 minut rozgrzanego na 180 stopni. Po mniej więcej 15 minut przewracamy je na drugą stronę. Poddajemy wraz z bułką i dodatkami. Polecamy przyrządzać je z konfiturą z czerwonej

Kolizje Smaków
Maślane rogale śniadaniowe 164

posmarowanego masłem i ulubionym dżemem- niby taki banał, ale smakuje tak fantastycznie, że mało kto potrafiłby oprzeć się tej pokusie :) Chociaż z dodatkiem wędliny, pasztetu czy po prostu z warzywami również brzmi kusząco i smakuje równie wybornie. Te rogale śniadaniowe idealnie sprawdzą się zarówno i w wersji wytrawnej, jak i na słodko więc dodatki zależą od Ciebie :) Są maślane, mięciutkie(...)części. Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od najszerszego boku, a następnie delikatnie wygiąć, by uzyskać kształt rogala. Przygotowane rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i odstawić na czas nagrzania się piekarnika na 190 stopni. Piec 20-25 minut. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Papryka nadziewana serowym kuskusem 155

To danie skradło serce nie tylko w mojej rodzinie. Znajomym do których zabrałam faszerowane papryki także zasmakowało. Jestem więc pewna, że nie tylko Ci na diecie

Magiczne Życie Marty
Miodowo - winne pieczone jabłka 210

Tradycyjnie jak co roku, również tej zimy nie obędę się bez pieczonych jabłek. Jabłonie w naszym sadzie tego roku szczególnie obrodziły więc jest to zapewne nie

Kuchenne aromaty
Tarta francuska ze szpinakiem i trzema rodzajami serów 204

Kruche ciasto francuskie z pysznym szpinakowo-serowym farszem to propozycja idealna dla każdego. Nie wymaga wielu przygotowań, wiec każdy laik poradzi sobie z tym przepisem, a

Kolizje Smaków
Kulki serowo - pietruszkowe z żurawiną 139

Kuleczki to efekt mojej kulinarnej improwizacji, a jak wiemy z takimi improwizacjami to różnie bywa, jednak ta okazała się moim niemałym sukcesem. Pietruszkowych kulek nie powstydziłby

Jadło i czytadło
Ziemniaczane puree z jajkiem sadzonym 132

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek ... Tym razem mamy dla Was pomysł na jajeczko do obiadu. Klasyczne sadzone gości zapewne u większości z nas, jednak

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Papryki faszerowane kuskusem i suszonymi pomidorami 123

Dzisiaj papryki faszerowane kuskusem, suszonymi pomidorami, polane sosem śmietanowym z oliwkami… Danie ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam Składniki:Papryki:4 czerwone papryki300 g

Oryginalny smak
Jajka w Pomidorach 426

Niby nic szczególnego, a słów brak. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku, autorka proponuje podawać z bagietką, ja zjadłam z bagietką, mój syn z makaronem. Zarówno z

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania