Prosta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Składniki: Na tortownicę o śr. 24 cm 10 dużych ziemniaków 6 dużych cebul 30 dkg kiełbasy w
Kuchnia w czekoladzieSą rzeczy względne i bezwzględne. Nie bawmy się w definicje. CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ /inspiracja: Magazyn Kuchnia ;/ 400g obranej i startej na dużych oczkach pietruszki
W kuchni Karmel-itkiWszyscy już chyba wiedzą, że lubimy ciasto francuskie. Nie tylko za jego smak, ale głównie za to, że w kwadrans można z niego wyczarować różne przekąski
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyło za dużo.Dlatego teraz stawiam na codzienne sesje jogi i głęboki stretching po każdym treningu biegowym. Mam nadzieję, że to pomoże Czerwiec to będzie także miesiąc sezonowych warzyw i owoców. Teraz są naprawdę tanie i pyszne, dlatego szkoda byłoby z nich nie korzystać Co warto jeść w czerwcu? kalafior, bób, fasolkę szparagową, młodą marchew, brokuły, botwinę, kalarepę rzodkiewkę, rabarbar(...)dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki, wyrównaj wierzch. Truskawki umyj, przełóż do miski i obsyp je mąką ziemniaczaną. Następnie powbijaj je w ciasto. Całość piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Szybkie ciasto z truskawkami pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnidzięki temu przepisowi przekonałam się do szpinaku. Nie tylko smaczne ale i zdrowe danie. Szpinak jest bogatym w witaminy i minerały warzywem. Zawiera witaminy C,E,K betakaroten i witaminy z grupy B a także żelazo, foliany i potas. Polecany zarówno dla osób z nadciśnieniem jak i z anemią, nieoceniony dla kobiet w ciąży a także niezastąpiony w produkcji czerwonych(...)jajeczny: 1 jajko 150 gram śmietany 18% Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną. Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika na 20 minut i zapiekać w 180 stopniach. Wyłożyć, posypać resztą startego sera żółtego i zapiec jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Podawać gorące
Krakowskie smaki Aniinny naród na świecie. Dodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki tego złotego płynu. Od dawna chciałam przedstawić(...)limonek) 2 jajka składniki suche: 400 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli do podania: cukier limonkowy lub krem limonkowy (przepis poniżej) Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Okrągłą blachę do pieczenia natłuść oliwą. W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki mokre, aż się dobrze połączą. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia
Chilli Czosnek i Oliważyciu jadłam bakłażana. I od razu zaczęłam żałować, że nie jadłam go nigdy wcześniej. Oprócz tego, że posiada wiele pożytecznych witamin jego ogromną zaletą jest niskokaloryczność – 100g tego warzywa zawiera jedynie 20kcal. Można przygotować z niego zapiekankę, pastę kanapkową czy nafaszerować je mięsnym lub warzywnymi dodatkami i upiec. Sezon na niego trwa podobnie jak na paprykę i pomidory od końca(...)oraz suszoną bazylię. Mieszamy. Dodajemy kiełbasę. Masę przekładamy do patelni, w której można zapiekać lub do naczynia żaroodpornego i robimy małe wgłębienia. Wbijamy w nie jajka i pieczemy w piekarniku jeszcze około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe danie posypujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego! Spodobało się Wam to danie? Dajcie znać w komentarzach czy też przygotowalibyście taki obiad
Życie ze smakiemCrumble z truskawkami i rabarbarem, posłodzone miodem pod kruszonką z mąki żytniej i płatków kukurydzianych. Zdrowe i pyszne śniadanie na gorąco lub deser, który zadowoli niejedno
Oryginalny smakprodukty nie straciły w trakcie tych procesów, zbyt dużej ilości witamin i składników odżywczych. Pamiętajcie, że w kuchni powinniśmy mieć osobne deski do ryb, do mięsa, do warzyw. Ważne, też aby po każdym użyciu deski wyparzać, ja zawsze przelewam je wrzątkiem po umyciu, aby zabić niepożądane drobnoustroje. Bardzo ważne jest również na czym przygotowujemy swój posiłek, jako technolog żywności(...)cała z odlewu aluminium, dzięki czemu szybko się nagrzewa, co przy korzystaniu na kuchni indukcyjnej ma duże znaczenie, jest ekonomiczna, możecie ją też wykorzystywać jako naczynie do pieczenia w piekarniku. I to rozwiązanie 2 w 1 bardzo mi się podoba. Jedna rzecz a ma wiele zastosowań ;-) Jak sami widzicie pojęcie zdrowe jedzenie, przygotowywane z prawdziwą dbałością składa się z kilku
SMYKWKUCHNISeler naciowy myjemy i kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek, marchew, włoszczyznę i wszystkie zioła. Całość przesmażamy do czasu aż warzywa się zezłocą. Następnie dorzucamy upieczonego wcześniej kurczaka. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody, tak by woda zakryła kurczaka. Dodajemy sól i pieprz i zagotowujemy, zbieramy osad i następnie gotujemy(...)ząbki czosnku 50-60 g sera np. gouda, cheddar, mozzarella do posypania Chleb wkładamy do tostera i opiekamy na chrupko lub wkładamy na kilka minut do nagrzanego do 200ºC piekarnika, by stało się chrupiące. Tak opieczone pieczywo nacieramy czosnkiem, a następnie posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z funkcją grilla Czas - ok. 3-5 minut, by ser się
Cooking MonsterPieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do
Oryginalny smakdrobne fragmenty. Ciemne mięso z indyka zachowywało się podobnie do wołowiny – dało się rozdzielić łatwo i delikatnie zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki i mozarellę. Nadzienie gotowe. Ciasto. Mąkę mieszamy w misce z solą. Lodowato zimne masło i smalec (możecie(...)Jeśli macie ochotę, można je w tym momencie dodatkowo posypać ziołami – tymiankiem, oregano, granulowanym czosnkiem czy papryką. Jeśli zrobiliście mniejsze pierożki, wystarczy im 30 minut na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 190⁰C. Jeśli są większe – ustawcie od razu piekarnik na 200⁰C i pieczcie je około 40 minut – w obu przypadkach do zezłocenia. Pyszne są same, na gorąco
Karo in the KitchenPóźne lato - sezon na krajowe warzywa w pełni. Teraz są najbardziej aromatyczne, pełne smaku i witamin, a do tego świeże i w przystępnych cenach. Żal nie wykorzystać tego bogactwa, bo niestety niedługo się skończy to szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam(...)mięsko usmażyłam na patelni (bez tłuszczu) i przełożyłam do umytych, pozbawionych gniazd papryk. Papryki ustawiłam w naczyniu żaroodpornym. Wolną przestrzeń wyłożyłam cząstkami pomidorów. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut. W tym czasie, w lekko osolonej wodzie ugotowałam makaron. Ugotowany makaron ułożyłam na już podpieczonych pomidorach i umieściłam w piekarniku na kolejne 15 minut. Żeby
Kuchnia po mojemuZakochałam się w prostokątnych tartach. Znów z dodatkami z lodówki: moje własne pomidorki koktajlowe z przydomowej grządki, wędzony boczek i natka pietruszki - także z ogródka. Pełnia
Pasja Smakudużo pracy a efekt jest na prawdę imponujący. Kurczak wychodzi soczysty i dzięki mieszankom przypraw bardzo aromatyczny. Nam starczył na niedzielny obiad, następnego dnia wylądował w naleśnikach z warzywami i jeszcze trochę zostało na kanapki. Tak na prawdę możecie stworzyć sobie własną mieszankę przypraw - jeśli lubicie bardzo ostre smaki dodajcie więcej chili jeśli wolicie ziołowe akcenty - więcej rozmarynu(...)stabilnie stać. Kurczaka umieszczamy w naczyniu, aby wytapiający się tłuszcz miał gdzie spływać. Pieczemy go przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 20 minut możemy podkręcić piekarnik na 200-210 stopni, jeśli lubimy przypieczoną skórkę. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewamy kurczaka piwem, które wcześniej odlaliśmy
My simple kitchen