naczynie moczy się w wodzie przed użyciem to podczas pieczenia w środku wytwarza się para wodna, dzięki której potrawy w niej przygotowywane są soczyste- idealnie nadaje się do pieczenia warzyw, a wypieki zwłaszcza drożdżowe i chleby na zakwasie puszyste i wilgotne. Ja swój garnek kupiłam w markecie za 59 zł w ramach prezentu dla siebie samej na święta (tak, wiem(...)ciasto odgazuj wyrabiając je chwilkę i umieść w naczyniu. Naczynie przykryj pokrywką i zostaw chleb jeszcze do wyrośnięcia na około 3 minut. Uwaga: garnek rzymski wkłada się do zimnego piekarnika! Piecz chleb w temp. 200 C 60 minut, po tym czasie możesz zdjąć pokrywę i piecz jeszcze 5-10 minut aby chleb się przyrumienił i zyskał tym samym chrupiąca skórkę
greenscarfUwielbiam wyruszać na poszukiwania inspiracji do ogrodu i wyciąć dorodną, jeszcze ciepłą od promieni słonecznych, cukinię. To wspaniałe warzywo, które towarzyszy mi od dzieciństwa!;) Chyba nie mogłabym bez niej żyć:) Poza tym cukinia ma mało kalorii, wybornie smakuje i jest idealna na letnie obiady lub kolacje. W mojej kuchni ma mnóstwo zastosowań i wkomponowuje się w przeróżne wariację kulinarne(...)smaku sera. Pasować będą również pieczarki i mnóstwo innych składników, które możemy znaleźć w menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami;) (p.s. najlepszy czosnkowy
Kuchnia Pani WiosnyUwielbiam sezon letni. W te ciepłe, słoneczne miesiące jem 2,3 a może nawet 4 razy więcej owoców i warzyw niż zwykle. Choć przyznam szczerze, że czasem zwykła miseczka z wiśniami nie wystarcza, wtedy z przyjemnością wędruje do kuchni i szykuję coś pysznego. Dziś na przykład zaprezentuję Wam bardzo soczyste, czekoladowe ciasto, które przygotowałam na Spotkanie Warszawskich Blogerów Kulinarnych, organizowanych(...)łączymy. Do masy jajecznej wsypujemy partiami suche składniki. Na koniec dorzucamy wiśnie - mieszamy i przekładamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.Ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościWarzywa + mięso - wszystko co jest potrzebne do zdrowego, sycącego obiadku ! Taką cukinię miałam zamiar zrobić już dawno, bo bardzo byłam ciekawa jak to w ogóle może smakować, no i wyszukałam podchodzący dla mnie przepis na jednym z blogów, trochę urozmaiciłam przepis i coś tam wyszło. Jak dla mnie była nawet dobra, ale rodzinki kubki smakowe potrzebują chyba czegoś innego :)Składniki(...)blachę folią aluminiową, tylko tak żeby nie dotykała sera, bo się nam przyklei) i pieczemy ok. 40min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i dosłownie chwilę trzymamy ją jeszcze w piekarniku do zrumienienia sera.* źródło : o pysznym jedzeniu Smacznego
charlotte gotujeEnchilada to popularne danie w kuchni meksykańskiej. Tradycyjnie podawana jest w formie zwiniętych ruloników tortilii z farszem. Można w niej znaleźć mięso wołowe, kurczaka, mnóstwo warzyw i bezsprzecznie paprykę chili. W końcu nazwa do czegoś zobowiązuje, bo enchilar oznacza dodać paprykę chili. Mnie się jakoś nie chciało bawić w ruloniki, postanowiłam przygotować enchiladę w formie tortu z tortilli(...)płat tortilli. Tym razem rozłożyłam pieczarki z kukurydzą i znowu zasypałam serem żółtym. Na wierzch położyłam 3 tortillę i lekko oprószyłam pozostałym serem i oregano. Teraz wszystko wylądowało w piekarniku na 15 min. (180szt.). Po wyjęciu z piekarnika odczekałam chwilkę, a następnie enchiladę pokroiłam w ósemki. Znalazłam super stronkę z przepisami kuchni tex-mex. Na pewno będę się
bastalenajęczmieniem to upieczone na bazie mąki pszennej, mąki orkiszowej, mąki kukurydzianej i mixu mąk bezglutenowych w łącznej ilości równej trzech szklanek. Pomimo tego, że wykorzystałam różne rodzaje mąk oraz warzywo ciasto się udało a dla Was jest to informacja, że możecie również poeksperymentować z rodzajami mąki w tym przepisie i to jest super. Pełna swoboda. To danie to zdecydowanie(...)Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, młody jęczmień oraz sól. Wymieszaj dokładnie składniki a następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Wystudź na kratce ciasto a następnie posyp cukrem pudrem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaJakie ziemniaki uwielbiają moje dzieci? Pieczone. Jakie Wam zrobić ziemniaki ? Pieczone. I takie mogą jeść stale. Ja też lubię, ale bardziej jednak jestem zwolenniczką ziemniaczków puree
O kuchni z uczuciemCiasto z dodatkiem warzyw nie dziwi już nikogo, na blogu jest kilka wypieków z ich dodatkiem. Były bardzo smaczne muffiny z cukinią, było brownie również z tym dodatkiem a tym razem na blogu pojawia się przepis na wegańskie ciasto marchewkowe, które jest przepyszne. Dla urozmaicenia smaku postanowiłam przełożyć je konfiturą figową i udekorować (to już w wersji niewegańskiej) polewą(...)mieszam z siemieniem lnianym i wodą. Składniki mokre mieszam ze składnikami suchymi z marchwią i dokładnie mieszam. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wypełniam ją ciastem. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Studzę a następnie wystudzone kroję na dwa blaty. Jeden z nich smaruję konfiturą figową i przyciskam drugim. Składniki polewy mieszam i polewam nią
Mango PapajaSkładniki: 3 papryki, umyte, pozbawione nasion pół szklanki kaszy jaglanej szklanka wody 1 mała cukinia 1 pierś kurczaka (około 300 gram) 5 suszonych
Mango PapajaUwielbiam łososia i pomidorki cherry też - zwłaszcza te z mojego ogródka. Niestety na razie jeszcze są zielone, więc musiały mi wystarczyć te ze sklepu. Pyszne, trochę
Pasja SmakuTo danie jest pyszne. Nie muszę pisać, że to bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić. Według mnie to typowo męskie
Blondynka Gotujeoraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wlać bulion drobiowy (2 szklanki). Do tak przygotowanego naczynia do zapiekania włożyć obtoczoną w przyprawach wieprzowinę. Naczynie dość szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 135 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 6 do 8 godzin, aż mięso stanie się miękkie i będzie łatwo się rozdzielać (2 widelcami(...)cebulą. Wymieszać. Do miseczki przełożyć majonez (3/4 szklanki). Dodać ocet jabłkowy (3 łyżki), biały cukier (2 łyżki) i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski z warzywami wlać sos i dokładnie wymieszać. Surówkę przykryć folią spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce. BURGERY: Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec
Gospodyni Miejskagarnku wodą, , około 2cm nad ich poziom, dodajemy 1,5 łyżeczki soli, przykrywamy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane warzywa odcedzamy, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy. Miksujemy warzywa z masłem, gałką muszkatołową i dodatkiem mleka na gładkie, puszyste purée przy pomocy ręcznego blendera. Puree powinno być dosyć rzadkie, ale musi utrzymywać kształt. Jeśli jest za gęste – dodajemy jeszcze odrobinę(...)skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc nie solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę, żeby stała się chrupka i odwodniona. Zaczynamy szykowanie kaczki od rozgrzania piekarnika do 200⁰C. Smażę kaczkę zawsze na patelni grillowej – żeby móc odlewać z niej tłuszcz (który zostawiam do odsmażania ziemniaków, są wtedy jeszcze lepsze!) i żeby kaczka się w nim niepotrzebnie
Karo in the Kitchenprostaty, piersi, jelita grubego czy płuc. Badania dowodzą również, że związki obecne w brokułach i kalafiorze chronią przed toksycznym działaniem substancji używanych przy chemioterapii. Ważne jest, aby nie gotować warzyw zbyt długo, ponieważ drogocenne substancje są bardzo nietrwałe i wysoka temperatura może je zniszczyć. info z : Katsuumi Podsumowując powyższy tekst należy często sięgać po brokuła i mu podobne(...)wsypujemy żółty ser. Teraz najważniejsze ! Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, który wcześniej blanszowaliśmy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Brokuły zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 C i pieczemy ok. 40 min. Na dodatek proponujemy, jak na zdjęciach, zapiekane ziemniaczki obsypane ostrą papryką oraz tartą marchewkę z białą rzepą. Możecie również jako
vegetaniePieróg, czyli mięsko i warzywa zapieczone w delikatnym cieście. Składniki na ciasto:-1,5 dkg drożdży-płaska łyżeczka cukru-ok. 2,5 szklanki mąki-szklanka ciepłej wody-2 łyżki oleju-szczypta soli-jajko do smarowania Składniki do wypełnienia:-pierś z kurczaka-papryka-suszone pomidory-cebula-plastry żółtego sera-przyprawa barbecue-słodka papryka-sól, pieprz-olej(...)mięsie układamy plastry cebuli, suszone pomidory i paprykę. Przykrywamy plastrami żółtego sera i drugim, ponacinanym prostokątem ciasta.Sklejamy brzegi ciasta.Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Ci pieczemy ok. 30 minut.Wyjmujemy, kroimy na porcje i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarny