warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:299/434)

Cannelloni z serowym nadzieniem :) 144

makaronów. W całym ogromie różnych rodzajów makaronu cannelloni jest jednym z ciekawszych pomysłów. Niezwykle inspirujące, można farsze wymyślać na tysiące sposobów :) Nasza dzisiejsza propozycja to cannelloni wersja serowa z warzywami. Cannelloni z serowym nadzieniem : (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie Cannelloni, my polecamy Lubella (czysto patriotyczny wybór :) 2 opakowania serka twarogowego 1 średnia słodka czerwona papryka kukurydza konserwowa 2 puszki pomidorów(...)pomidorów w puszkach jest dosalana. Jeszcze dusimy pomidory ok. 10 min. i wylewamy na cannelloni.  Na koniec wszystko posypujemy pozostałym startym żółtym serem i oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 C) na 15 min. Po  15 minutach wszystko jest gotowe, a w domu pachnie, że oszalejecie ze szczęścia :) Podajemy po 4-5 sztuk na osobę i posypujemy pokrojonym

vegetanie
Muffiny marchewkowe - dietetyczne 209

Dużo u mnie ostatnio słodyczy, ale nie myślcie sobie, że nie jem nic poza nimi;) Wręcz przeciwnie, dbam o urozmaicanie swojej diety w warzywa i owoce. Dzisiaj przygotowałam pełnoziarnistą, marchewkową wersje muffinów. Są bardzo fajne, pachnące pomarańczą i dość mokre. Muszę przyznać, że ich kształt nieco minął się z tym, którego oczekiwałam, ale to wina formy do pieczenia. Następnym razem(...)napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Żeby sprawdzić, czy są już gotowe włóżcie do środka wykałaczkę. Jeśli będzie wilgotna, muffiny potrzebują jeszcze chwili w piekarniku. Polewa Czekoladę dzielimy na kostki, roztapiamy w mikrofali i smarujemy muffiny. Posypujemy amarantusem. JEMY

Powiedz dietom nie
Ciasto dyniowe z żurawiną 151

Lubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą żurawiną. Ciasto(...)pieczenia - lekko mieszamy.Orzechy kroimy na drobne kawałki. Razem z żurawiną dodajemy do masy.Gotową masę przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 175`C i pieczemy kolejne 20 minut – do suchego patyczka.Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Cukiniowe krążki z kurczakiem i warzywami 194

Ostatnio dostałam od mamy ogromną cukinię i dzisiaj się zastanawiałam co z nią zrobić . Kombinować za bardzo mi się nie chciało więc wyszły cukiniowe krążki :) Dla

Domowa Kuchnia u Mamy
Quiche ze szpinakiem 412

Pamiętacie przepis na quiche z bakłażanem? Jeśli Wam smakuje ta potrawa, dzisiaj przedstawiam wersję ze szpinakiem :) Składniki:Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.htmlNadzienie: szpinak w liściach (1

Taste Of My Day
Udka na żółtym ryżu z warzywami 362

Udka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Smaczny, syty obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego(...)podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego, tak aby leżały jedno przy drugim. W wolne przestrzenie między mięsem wcisnąć głęboko różyczki brokuła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. W trakcie pieczenia polewać zapiekankę pozostałym rosołem. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso

https:KKuchniaMniam
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 259

zapiekanki można użyć dowolnych składników, w zależności od gustów i pory roku. Zapiekanka jest wspaniała  na obiad jak również i na kolację. Ja dodałam oprócz warzyw, parę plasterków wędzonego boczku. Oczywiście można go nie dodawać. Polecam również inne zapiekanki: ZAPIEKANKA Z MAKARONEM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Składniki: 1kg ziemniaków (najlepiej jesiennych) parę(...)Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Polałam sosem ziemniaki. Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około 30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni.   Smacznego

potrawyregionalne
85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście. 263

się na kawałek takiego cuda. Niby proste, składników też nie za wiele, a połączenie smaków smakuje praktycznie każdemu. Oczywiście można tworzyć mnóstwo wariacji na temat takiej tarty, dodawać inne warzywa, sery, twarogi, wszystko co będzie nam smakować i na co mamy ochotę. Tymczasem zapraszamy Was na naszą - z boczkiem i porem.  Składniki na półkruche ciastook. 250 g mąkiok(...)już trochę tłuszczu wrzucamy por i cebulę. Smażymy chwilę aż zmiękną i odkładamy na bok. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy przyprawy, zioła i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na (mniej więcej) kształt koła tak, aby w każdym miejscu było równej grubości i wykładamy na formę do tarty. Lekko dociskamy do krawędzi formy

Symfonia Smaków
TORTELLINI ZAPIEKANE czyli sałatka na ciepło – 4,30 zł 345

niż 5 zł za porcję. Nie wymaga ono także wielkiego wysiłku, a smakuje wybitnie. Co więcej, jest to zdrowe i pełnowartościowe danie – nie zawiedzie ani miłośników mięsa ani zwolenników warzyw. Łączy ono w sobie nutę polskości z włoskimi smakami, a takie połączenia są zawsze w dziesiątkę! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. WODA(...)POMIDORY SUSZONE + NATKA PIETRUSZKI (2 min): wyciągamy je z zalewy i kroimy w kostkę lub paseczki. Odkładamy na bok. To samo czynimy z natką pietruszki, którą siekamy. 6. PIEKARNIK: czas aby nastawić go na 150 stopni, opcja góra i dół. 7. SMAŻENIE TORTELLINI (5 min): kiedy tortellini jest już prawie miękkie, odcedzamy je i wrzucamy na pustą patelnię na której

Nerds Kitchen
Burger z ciecierzycy z sosem śliwkowym 154

rolę odgrywają tutaj także sosy, gdyż to w nich właśnie najczęściej zawarty jest niemalże cały smak takiego wegańskiego czy wegetariańskiego burgera. Bazę do burgerów zrobić można chociażby z mieszanki warzyw, sera tofu, fasoli czy ciecierzycy. Ciecierzyca jest bazą burgerów z poniższego przepisu właśnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam(...)olejem a następnie z gotowej masy formować kulki o średnicy 4-5 centymetrów. Każdą kulkę delikatnie spłaszczać na dłoni. Burgery ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut. Po 20-u minutach przewrócić burgery na drugą stronę i kontynuować pieczenie przez kolejne 20 minut. Sos śliwkowy : śliwki umyć, wyjąć pestki

mecooks
Semifreddo dyniowo – pomarańczowe 120

Dzisiaj włoski deser lodowy z dodatkiem musu z dyni i pomarańczy. Rewelacyjny! Semifreddo jest przepyszne, bogate w smaku, puszyste i nie ma problemu z jego pokrojeniem

Oryginalny smak
Conchiglioni alla bolognese, czyli muszelki z sosem bolońskim 195

taka jest właśnie nowa linia produktów Knorr . W opakowaniu, które otrzymałem do wypróbowania, znalazłem tylko te składniki, które sam używam w swojej kuchni. Są tam przede wszystkim suszone warzywa oraz zioła, które gwarantują doskonały smak naszych potraw i stanowią ich esencję. Saszetka umożliwia przygotowanie sosu bolognese w kilka chwil, a zaoszczędzony czas możemy wykorzystać na przykład na kulinarne eksperymenty. Dlatego(...)lekko osolonym wrzątku. Odcedź i przestudź w zimnej wodzie. Następnie wypełnij je mięsnym farszem i dodaj po łyżeczce mascarpone. Muszelki ułóż w żaroodpornym naczyniu i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez kwadrans. Następnie posyp startym parmezanem i listkami bazylii

Food Square
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i żurawiną 164

Uwielbiam widok dyni, ale przyrządzać ją na różne sposoby dopiero się uczę ;) Z domu tego akurat nie wyniosłam, więc metodą prób i błędów sama dochodzę do

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone klopsiki z papryką i koperkiem 175

Ostatnio mam spory apetyt na mięso, a że lubię je w postaci mielonej sporo takich przepisów u nas. Dzisiaj coś pieczonego. Tym sposobem chciała troszeczkę "odtłuścić

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE Z ZIOŁAMI 161

Czosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo,  choć towarzysko może zaszkodzić ;-) Jest on niezastąpiony w mojej kuchni.  Wszyscy znamy dobrze charakterystyczny zapach czosnku.  Jest on spowodowany zawartością wielu różnych składników siarki obecnych w każdym pojedyńczym ząbku tego zioła. Jest  kopalnią witaminy C, B6, selenu, magnezu, potasu, wapnia i  manganu Posiada(...)ziarenek pieprzu liście laurowe Czosnek obrałam z łupin. Zalałam oliwą. Piekłam czosnek w oliwie na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Można go również upiec w folii w piekarniku. Zioła wymieszałam w miseczce. Zalałam je oliwą w której smażył się czosnek. Czosnek przełożyłam do słoiczka.  Wlałam oliwę wymieszaną z ziołami. Smacznego

potrawyregionalne