lepszego, niż korzystanie z darów pór roku. Wiosna oferuje nam nowalijki, lato - moc owoców i warzyw wcześniejszych odmian, jesienią dokonujemy z kolei innych, smakowitych odkryć. Zimą z kolei myszkujemy po piwniczkach czy skrytkach, szukając wybornych przetworów - słońca, zamkniętego w słoikach. Tegoroczna jesień bardzo przypadła mi do gustu. Choć czasem mokra i deszczowa, jest względnie ciepła i słoneczna. Z czego(...)mascarpone: 200 ml śmietanki 30% (mocno schodzonej) 150 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru dodatkowo: 4-5 łyżek masy krówkowej garść posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Nagrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu ok. 170 stopni). Formę kwadratową o wymiarach 20 x 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Jajka ubijam z cukrem (nie potrzeba nawet miksera). Dodaję
W kuchni Karmel-itkiProsta w przygotowaniu i niezwykle smaczna zapiekanka z kaszy gryczanej. Kompozycja dodanych warzyw jest zupełnie dowolna. Ja wybrałam brokuła i dynię /u mnie świeża , dostępna w sklepach nawet o tej porze roku/. Zapiekankę można podać zarówno na obiad jak i na kolację. Doskonale smakuje również na zimno, świetnie kroi(...)ułożyć różyczki brokułu i kostki dyni, wrzucić gdzieniegdzie drobniutko pokrojoną papryczkę. -Przykryć pozostałą kaszą. Wierzch posypać migdałami , skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piec ok. 25-30minut. Gryczane muffiny z brokułem, dynią, zółtym serem i orzeszkami piniowymi
Zakamarki mojej kuchnisercu - że ciasto jest po prostu GENIALNE, PYSZNE i NIE CZUĆ W NIM ANI GRAMA SZPINAKU! Coś niesamowitego, ale ciasto kompletnie nie nasiąka smakiem tego niepozornego, znienawidzonego przez tłumy warzywa, zyskuje dzięki niemu zaś niesamowitą wilgotność i przepiękny, intensywnie zielony kolor! Nie dodałam do ciasta ani grama sztucznego barwinka, to naturalny kolor, uzyskany ze szpinaku!:) Moi goście nie mieli kompletnie(...)rozmrożony szpinak i wymieszaj całość porządnie łyżką (np. drewnianą)Piecz ciasto przez około 1 godzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 70 minut).Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostrożnie obkrój ostrym nozem brzegi od formy, odepnij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:Smietana kremówka i mascarpone muszą być wcześniej porządnie schłodzone
Słodko-Słony Świat IlonyKotleciki jaglane pojawiają się u nas na obiad, dosyć często. Lubię eksperymentować dodając do nich np. odrobinę soczewicy, puree z buraków, lub jak w tym przypadku
Mienta blogP roste i efektowne śniadanie, które samo się robi w trakcie parzenia kawy lub herbaty :). Można je podać z różnego rodzaju sałatami i surówkami. Świetnie smakują
SzczyptaSmaQQuiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany
Oryginalny smakprzygotowuję lekką sałatkę (za każdym razem inną), by urozmaicić nasze menu i pozwolić odpocząć co niektórym po świątecznym obżarstwie :) Od 2 stycznia wprowadzam 5-dniowy detoks, opierający się na warzywach, owocach i koktajlach z nich przygotowanych. Wyróżniony przepis to kruche różyczki z marmoladą. Te ciasteczka Renata piecze w każde święta oraz na rodzinne uroczystości. Od dzisiaj możecie te smaczne(...)pół - powstaną dwie różyczki, które delikatnie (np. za pomocą noża) przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Różyczkom rozchylamy i formujemy płatki. 5. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 25-30 minut (płatki powinny się lekko przyrumienić). 6. Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce, gdy wystygną można je posypać cukrem pudrem. Smacznego
W mojej kuchniDziś zabieram Was w kierunku Libanu. Mam dla Was przepis na przepyszne zapiekane bakłażany – z kuskusem i warzywami – czyli czymś na kształt libańskiej sałatki tabbouleh , którą bardzo często zjadam w sezonie letnim! Danie jest niesamowicie smaczne, szybkie do zrobienia, a dzięki dodatkowi przyprawy curry i kurkumy – bardzo aromatyczne! Jest świetnym pomysłem na obiad albo np.imprezowe danie. Wielbiciele(...)Dodajemy kuskus, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Bakłażany układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem , podlewamy obok odrobiną wody i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 25-35 minut. Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką. Smacznego! Ps Świetnym dodatkiem jest np. sos jogurtowy z odrobiną mięty i limonki
Ostra na SłodkoFaszerowane warzywa często goszczą na stołach, bo można pakować do nich dosłownie wszystko. To co mamy w lodówce, to na co mamy ochotę, może znaleźć się w naszych warzywach. Tak więc mięso, ryż czy kasza, do tego papryka, zioła... Co by tu jeszcze dodać? D odałam zieloną soczewicę, która świetnie zastąpi mielone mięso a pieczarki podsmażone z cebulą i papryką(...)paprykę, potem włożyłam posiekanego pomidora. Na koniec dołożyłam soczewicę. Doprawiłam solą i pieprzem, dodałam posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszałam. Farszem napełniłam patisony, Posypałam serem. Przykryłam odciętymi kapelusikami. Piekarnik nastawiłam na 180°C. Patisony ułożyłam w żaroodpornej formie. Polałam olejem i zapiekałam 30 minut. Po upieczeniu wyłożyłam patisony na liściach sałaty
Kuchnia u Krysirazem na blogu zagości tarta bezglutenowa z rabarbarem. Rabarbar to warzywo polecane osobom na diecie, ponieważ w 100 g ma zaledwie 20 kcal. Ponad to jest źródłem witaminy C, E oraz beta-karotenu, a także potasu, magnezu, fosforu, żelaza i kwasu foliowego. Ograniczać powinni chorzy na reumatyzm i nerki ze względu na obecność szczawianów(...)odrywam kawałek (wielkości pięści) na kruszonkę, pozostałym wykładam formę do tarty i wkładam na godzinę do lodówki (bądź na 30 minut do zamrażalnika). Po tym czasie wsuwam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. Podczas pieczenia robię masę serową. Najpierw ubijam białka na sztywną masę. Następnie mikserem łączę ser, mąkę, ksylitol
Życie na widelcuzwieńczenie Festiwalu Tygodnia Marchewki proponujemy słodkie smakołyki z udziałem tego fantastycznego warzywa. Pyszne, mokre w środku muffinki, wypełnione marchewką, ananasem, orzechami włoskimi i mnóstwem aromatycznych przypraw. Wykończone serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi. Wyglądają i smakują po prostu świetnie. :) Oryginalny przepis znajdziecie na tej stronie. :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 babeczek Czas przygotowania 10 minut(...)marchewkę. Całość dokładnie mieszamy szpatułką dolewając mleko. Jeśli ciasto będzie nadal zbyt suche, można wlać odrobinę więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na około 25 minut. Pieczemy do tzw. „suchego patyczka”. Wyciągamy, studzimy, smarujemy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kolizje Smakówzawsze byłam fanką amerykańskich babeczek, tzw. cupcakes. Miękkie rozpływające się w ustach ciastka, niezwykle proste w przygotowaniu, które można przyrządzić na bez mała tysiąc sposobów: na słodko, słono, z warzywami, owocami, czekoladą czy innymi dodatkami. Jednym z moich ulubionych rodzajów cupcakes są Cookie Dough Cupcakes z mega słodkim ciasteczkowym środkiem. Przygotowanie tych super efektownie wyglądających babeczek, jest może czasochłonne(...)babeczek):- 125 g miękkiego masła (niesolonego)- 125 g jasnego cukru trzcinowego- 125 g mąki- łyżka proszku do pieczenia- 2 łyżki mleka o temperaturze pokojowej- 2 jajka o temperaturze pokojowejNastawiamy piekarnik na 170 stopni. Wykładamy formę do babeczek papilotkami.Do sporej miski wkładamy pokrojone w kosteczkę masło. Miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier. Jest to bardzo ważne, gdyż dzięki temu cukier zostanie lepiej wchłonięty
W mojej holenderskiej kuchniMarchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym skladnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i..... Wymiary blaszki : 34x24 cm Temp. pieczenia: 170 C Czas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek(...)ubitej piany dodajemy porcjami przygotowaną masę. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta. Łączymy powolutku wszystkie składniki. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy ok 60 - 65 minut. Polewa: W kapieli wodnej rozpuszczamy lyzke oleju kokosowego z polamana na kawałki czekolada. Czekamy az czekolada się rozpuści. Zestawiamy z ognia
Słodkości i nie tylkoniego zachorowałam. Ciepły klimat (i fakt, że hiszpanie wiedzą jak prawidłowo przechowywać awokado) sprawia, że praktycznie zawsze, bez problemu można znaleźć ten dojrzały owoc, praktycznie w każdym sklepie z warzywami. Idealnie miękki, zielony w środku, kremowy w smaku… Uwierzcie mi, że łatwo można się uzależnić! Na co dzień awokado ląduje na moim omlecie – plasterki awokado i szczypta soli(...)słodka papryka, sproszkowna ostra papryka (można pominąć) *można użyć większego, ale wtedy farszu starczy na ok. 3 awokado Do podania nachosy jogurt wegański lub Crème fraîche Sposób przygotowania Nagrzewamy piekarnik do 175C (najlepiej termoobieg z górną grzałką). Awokado przekrajamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę (jeśli awokado jest dojrzałe to pestka wyjdzie praktycznie sama). Jeśli pestki są małe i w związku
Fill The Bowlgoudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut i podawaj. Smacznego! English version Sweet potato gratin (4-6 servings) Ingredients: 800 g sweet potatoes, peeled and cut into 3 mm slices 1/2 cup parmesan cheese(...)Przypominam też inne ziemniaczane pyszności: Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables Ziemniaki zapiekane z serem z niebieską pleśnią i karmelizowaną cebulą / Blue cheese and caramelized onion potatoes au gratin Ziemniaki z brokułami zapiekane pod mozzarellą
karmelowykolejna propozycja z wykorzystaniem szpinaku ( jest on ulubionym warzywem w moim domu ). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 ½ szklanki mleka Ok. 2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku(...)częścią startego sera. Ponownie naleśnik, farsz pomidorowy ( warstwy pomidorowe będą cieńsze niż szpinakowe ), część startego sera. I tak dalej. Ostatnia warstwa to szpinak, posypujemy go serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok 20 – 30 minut w temp. 180 o C. Podajemy na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO
Smaki EwyBardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo smaczne! ;) Jak w tytule : "korzystajmy, póki jest sezon!". CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM źródło przepisu: najsmaczniejsze.pl ; podaję z moimi zmianami // keksówka o
chili & sugarzrezygnować z dań na bazie makaronu. Być może mamy w sobie jakiś włoski pierwiastek. Tak czy inaczej, idealnie ugotowany makaron al dente (nie rozgotowane kluchy) z dodatkiem kolorowej różnorodności warzyw zawsze będzie dla mnie stanowił interesującą propozycję na obiad. Duże makaronowe muszelki nadziewane farszem to propozycja nie tylko pyszna, ale jakże efektownie się prezentująca. Tofu z dodatkiem ziół samo(...)oregano, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Delikatnie odcedź i osusz. Piekarnika rozgrzej do 180°C. W międzyczasie przygotuj farsz: bazylię umyj, osusz i wrzuć do blendera. Dodaj też obrany ząbek czosnku, oliwę, podprażone orzeszki piniowe i zmiksuj całość do uzyskania pesto
Roślinna - blog wegański