warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:296/434)

Zapiekanka z bakłażana i pomidorów 160

życiu jadłam bakłażana. I od razu zaczęłam żałować, że nie jadłam go nigdy wcześniej. Oprócz tego, że posiada wiele pożytecznych witamin jego ogromną zaletą jest niskokaloryczność – 100g tego warzywa zawiera jedynie 20kcal. Można przygotować z niego zapiekankę, pastę kanapkową czy nafaszerować je mięsnym lub warzywnymi dodatkami i upiec. Sezon na niego trwa podobnie jak na paprykę i pomidory od końca(...)oraz suszoną bazylię. Mieszamy. Dodajemy kiełbasę. Masę przekładamy do patelni, w której można zapiekać lub do naczynia żaroodpornego i robimy małe wgłębienia. Wbijamy w nie jajka i pieczemy w piekarniku jeszcze około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe danie posypujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego!   Spodobało się Wam to danie? Dajcie znać w komentarzach czy też przygotowalibyście taki obiad

Życie ze smakiem
Crumble z truskawkami i rabarbarem pod kruszonką z płatkami kukurydzianymi 171

Crumble z truskawkami i rabarbarem, posłodzone miodem pod kruszonką z mąki żytniej i płatków kukurydzianych. Zdrowe i pyszne śniadanie na gorąco lub deser, który zadowoli niejedno

Oryginalny smak
Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 160

produkty nie straciły w trakcie tych procesów, zbyt dużej ilości witamin i składników odżywczych. Pamiętajcie, że w kuchni powinniśmy mieć osobne deski do ryb, do mięsa, do warzyw. Ważne, też aby po każdym użyciu deski wyparzać, ja zawsze przelewam je wrzątkiem po umyciu, aby zabić niepożądane drobnoustroje. Bardzo ważne jest również na czym przygotowujemy swój posiłek, jako technolog żywności(...)cała z odlewu aluminium, dzięki czemu szybko się nagrzewa, co przy korzystaniu na kuchni indukcyjnej ma duże znaczenie, jest ekonomiczna, możecie ją też wykorzystywać jako naczynie do pieczenia w piekarniku. I to rozwiązanie 2 w 1 bardzo mi się podoba. Jedna rzecz a ma wiele zastosowań ;-) Jak sami widzicie pojęcie zdrowe jedzenie, przygotowywane z prawdziwą dbałością składa się z kilku

SMYKWKUCHNI
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 183

Seler naciowy myjemy i kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek, marchew, włoszczyznę i wszystkie zioła. Całość przesmażamy do czasu aż warzywa się zezłocą. Następnie dorzucamy upieczonego wcześniej kurczaka. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody, tak by woda zakryła kurczaka. Dodajemy sól i pieprz i zagotowujemy, zbieramy osad i następnie gotujemy(...)ząbki czosnku 50-60 g sera np. gouda, cheddar, mozzarella do posypania Chleb wkładamy do tostera i opiekamy na chrupko lub wkładamy na kilka minut do nagrzanego do 200ºC piekarnika, by stało się chrupiące. Tak opieczone pieczywo nacieramy czosnkiem, a następnie posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z funkcją grilla Czas - ok. 3-5 minut, by ser się

Cooking Monster
Pstrąg pieczony z rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim i frytkami z batata 214

Pieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do

Oryginalny smak
Empanadas 147

drobne fragmenty. Ciemne mięso z indyka zachowywało się podobnie do wołowiny – dało się rozdzielić łatwo i delikatnie zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki i mozarellę. Nadzienie gotowe.   Ciasto. Mąkę mieszamy w misce z solą. Lodowato zimne masło i smalec (możecie(...)Jeśli macie ochotę, można je w tym momencie dodatkowo posypać ziołami – tymiankiem, oregano, granulowanym czosnkiem czy papryką. Jeśli zrobiliście mniejsze pierożki, wystarczy im 30 minut na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 190⁰C. Jeśli są większe – ustawcie od razu piekarnik na 200⁰C i pieczcie je około 40 minut – w obu przypadkach do zezłocenia. Pyszne są same, na gorąco

Karo in the Kitchen
Indyk z kurczakiem zapieczone w papryce na pełnoziarnistym penne z mozzarellą i pomidorami 154

Późne lato - sezon na krajowe warzywa w pełni. Teraz są najbardziej aromatyczne, pełne smaku i witamin, a do tego świeże i w przystępnych cenach. Żal nie wykorzystać tego bogactwa, bo niestety niedługo się skończy to szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam(...)mięsko usmażyłam na patelni (bez tłuszczu) i przełożyłam do umytych, pozbawionych gniazd papryk. Papryki ustawiłam w naczyniu żaroodpornym. Wolną przestrzeń wyłożyłam cząstkami pomidorów. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25-30 minut. W tym czasie, w lekko osolonej wodzie ugotowałam makaron. Ugotowany makaron ułożyłam na już podpieczonych pomidorach i umieściłam w piekarniku na kolejne 15 minut. Żeby

Kuchnia po mojemu
Tarta z pomidorami i boczkiem 139

Zakochałam się w prostokątnych tartach. Znów z dodatkami z lodówki: moje własne pomidorki koktajlowe z przydomowej grządki, wędzony boczek i natka pietruszki - także z ogródka. Pełnia

Pasja Smaku
Kurczak pieczony na butelce piwa 236

dużo pracy a efekt jest na prawdę imponujący. Kurczak wychodzi soczysty i dzięki mieszankom przypraw bardzo aromatyczny. Nam starczył na niedzielny obiad, następnego dnia wylądował w naleśnikach z warzywami i jeszcze trochę zostało na kanapki. Tak na prawdę możecie stworzyć sobie własną mieszankę przypraw - jeśli lubicie bardzo ostre smaki dodajcie więcej chili jeśli wolicie ziołowe akcenty - więcej rozmarynu(...)stabilnie stać. Kurczaka umieszczamy w naczyniu, aby wytapiający się tłuszcz miał gdzie spływać. Pieczemy go przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 20 minut możemy podkręcić piekarnik na 200-210 stopni, jeśli lubimy przypieczoną skórkę. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewamy kurczaka piwem, które wcześniej odlaliśmy

My simple kitchen
Zapiekane pomidory w cieście francuskim z łososiem 199

Ponieważ sezon pomidorowy w pełni, trzeba z tego korzystać. Postanowiłam więc podać to wyjątkowe warzywo w nietypowy sposób. Te zapiekane pomidory są rewelacyjne! Bardzo proste i szybkie w przyrządzeniu. Spróbujcie, a na pewno będą gościć na Waszym stole często :)   Składniki na formę o średnicy 20 cm: -5 pomidorów malinowych -płat ciasta francuskiego -opakowanie(...)francuskiego wykrawamy na wymiar formy tak, żeby przykleić ciasto do brzegów. Smarujemy w całości musztardą francuską. Stroną posmarowaną kładziemy na pomidory. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika na 30-35 minut, piekąc w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy na talerz ciastem do dołu. Proszę się nie przejmować jeżeli wypłynie trochę sosu. Tak ma być

Kulinarne przemyslenia
Pietruszkowe piersi na parze z ziemniakami i surówką z cukinii 144

posiadacie takiego garnka do gotowania na parze, równie dobrze można roladki zawinąć, każdą osobno, w  folie aluminiową, a ziemniaki wrzucić w rękaw do pieczenia. Wkładamy razem do piekarnika na 40-45 minut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła -5 młodych ziemniaków -przyprawa do ziemniaków -oliwa z oliwek(...)zimną wodę z lodem. Jest potrzebna do zahartowania cukinii co zapobiega puszczaniu soku, a zarazem cukinia pozostaje jędrna. Cukinię przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Obieraczką do warzyw wycinamy wzdłuż cukinii cienkie paski. Najlepiej jest zacząć z samego brzegu wtedy wychodzą cienkie jak makaronik. Można również zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do lodowatej wody

Kulinarne przemyslenia
Kuchnia skandynawska i sandacz z burakami 198

kilka wpisów z daniami ze Szwecji, Danii i Norwegii. Surowy klimat, sporo ryb, proste przyprawy jak sól, pieprz, czosnek, szczypior czy koperek, ale również pieczywo i doskonale znane nam warzywa. To wszystko będzie się pojawiać w tym miesiącu. Możecie liczyć na sławne we wszystkich trzech krajach klopsiki, nie zabraknie również gravlaxa, czyli peklowanego w soli i koprze łososia.  Choć(...)łyżeczka masła 5 średnich buraków 1/2 małej czerwonej cebuli koperek szczypiorek 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli Sposób przygotowania Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blachę wysypać sól i położyć na niej buraki z odciętymi spodami. Piec godzinę. Po tym czasie, kiedy buraki lekko ostygną obrać je i podzielić każdy

W kuchni wieczorem
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 244

Dzisiaj kolejna propozycja jak wykorzystać wołowinę marynowaną w winnej zalewie, czyli zrazy. Tym razem dodałam do nich tylko parzony wędzony boczek i

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernikowa lasagne z dynią i żurawiną 188

Składniki: 9 płatów lasagne 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni 10 dag suszonej żurawiny 50 dag mielonego twarogu   pół kostki masła opakowanie budyniu

Pobite gary Barbary
Placek ziemniaczany prawie jak pizza 237

Przepis na pyszny wytrawny placek ziemniaczano-drożdżowy z ulubionymi dodatkami na wierzchu. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g ziemniaków spora cebula 50 g

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, gruszką i cynamonową kruszonką 115

Zawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. Zawsze są najpyszniejsze <3   Składniki Ciasto: 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka sól jajko 2 żółtka 50 g cukru 75 g masła skórka z jednej cytryny 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka Kruszonka: 75 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu  łyżeczka cukru(...)cieście. Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące ,cukrze waniliowym i cukrze pudrze, dodajemy cynamon, dłońmi ugniatamy kruszące się ciasto. Kruszymy je równomiernie nad ciastem. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy

R'n'G Kitchen
Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową 190

Dzień dobry, Jak przemycić dzieciom trochę warzyw? Co przygotować na obiad naszemu znajomemu wegetarianinowi? Co zrobić, gdy dostaliśmy od rodziny przerośniętą cukinię? Odpowiedź jest prosta - usmażcie cukiniowe placuszki! Placuszki warzywne uwielbiam. Na blogu przedstawiałam Wam już nie jeden przepis na taki przysmak. Tym razem do placków z cukinii dodałam mój ukochany ser halloumi. Ten wywodzący się z Cypru ser owczy(...)halloumi 3 cebulki dymki, posiekane 1 łyżka posiekanego koperku 75 g mąki pszennej 2 jajka sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia placuszków Przygotowanie: Zacznij od przygotowania salsy paprykowej. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Paprykę przekrój na pół, umieść na blasze skórą do góry i piecz ok. 20 minut, aż skórka papryki sczernieje w wielu miejscach. Wyjmij blachę

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa brokułowa 273

się poniższym przepisem właśnie dziś, ponieważ można już na rynku kupić dobre, polskie brokuły, rosnące na polu i wygrzewające się w pięknym, polskim słońcu. A jak wiadomo, najlepiej jeść warzywa i owoce kiedy jest na nie sezon, są wtedy bowiem najsmaczniejsze i najzdrowsze (bez oprysków i właśnie na polu, a nie w szklarni). Jeśli nadal kogoś nie przekonałam, dodam jeszcze(...)najmniejszym, wrzucić przetarty przez praskę czosnek i masło, po czym chwilę pogotować. Zupa gotowa, my serwujemy do niej jeszcze grzanki z wczorajszych bułek, posmarowane masłem i podpieczone w piekarniku do chrupkości i starty żółty ser. Maluszkom poniżej roku proponuję podać pokrojoną w kostkę zwykłą bułkę. Smacznego! PS. Zupa brokułowa była dla Tosi świetnym treningiem w jedzeniu łyżką. Na początku gotowałam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kruche ciasteczka marchewkowe 182

marchewkowe to jedno z nielicznych ciast na bazie warzyw, które z przyjemnością zjadają mali, wybredni smakosze i także Ci więksi. Mało tego, nikt nie podchodzi do niego podejrzanie, choć warzywa w ciastkach czy ciastach mogą brzmieć podejrzanie Tutaj na blogu znajdziecie kilka przepisów na marchewkowe ciasta (zainteresowanych odsyłam do wpisu 5 najlepszych przepisów na ciasto marchewkowe). Dziś(...)nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj ciastka o dowolnych kształtach i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego Artykuł Kruche ciasteczka marchewkowe pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Zapiekanka wg Pascala (bezglutenowa) 149

bardziej, gdy już się jesień rozkręca, a zima już wnet zawita. Tym razem danie inspirowane przepisem Pascala Brodnickiego z książki kucharskiej Lidl "Pascal kontra Okrasa" - Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozarellą . Przepis ten trochę zmodyfikowałam, wymieniłam makaron na bezglutenowy , boczek na kiełbasę i dodałam kukurydzę. Powstała bardzo sycąca i aromatyczna zapiekanka . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób(...)pokrojone w kosteczkę sery mozarella, mieszamy. 7. Następnie dodajemy brokułowe różyczki, mieszamy. Na tym etapie jeszcze trochę przyprawiam solą i pieprzem. 8. Na wierzch ścieramy ser grana padano. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. 9. Pieczemy przez 10 w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem bez przykrycia, następnie kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją grilla. A ja oczywiście

Kawa z mlekiem
Zapiekanka meksykańska z ryżem, kurczakiem i chorizo 275

Sycąca zapiekanka meksykańska z brązowym ryżem, kurczakiem, warzywami i chorizo w pysznym pomidorowym sosie. Całość zapieczona z serem. Bardzo smaczne, kolorowe i proste w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Polecam ten przepis jeśli lubisz pikantne i wyraziste dania. Składniki Ilość porcji: 2 Zapiekanka meksykańska: Pierś z kurczaka – 150 g Brązowy ryż(...)misce z usmażonym kurczakiem, kukurydzą, czerwoną fasolą i sosem pomidorowym. Przenieś mieszaninę do przygotowanego naczynia, od góry ułóż pokrojoną paprykę, chorizo i posyp wszystko startym serem. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i piecz zapiekankę 15-20 minut. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 106,3 kcal Białko: 81,6 g Tłuszcze: 39,4 g Węglowodany: 106,3 g Wartości odżywcze

ale Pysznie
Zapiekanka z chleba 161

mojprzepisna.pl | Zapiekanka z chleba Dziś troszkę nietypowo, bo przepis na danie wytrawne, a nie na ciasto. Zapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać

moj przepis na
Papryka faszerowana kaszą jaglaną 183

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą i warzywami - tak mnie dzisiaj jakoś naszło na bezmięsny obiad ;) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Naturalna kuchnia wegańska . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 4 równej wielkości czerwone papryki 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 duży pomidor(...)przesmażamy jeszcze 3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Dodajemy posiekane oliwki, listki bazylii, doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Z czerwonych papryk odkrawamy wierzch, wycinamy gniazda nasienne. Napełniamy jaglanym farszem, przykrywamy odciętymi wierzchami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-50 minut, aż papryki zmiękną

My Culinary Art
Mielony inaczej 119

Mielony - pierwsze skojarzenie? Taki tłuścioch, nasiąknięty i ociekający tłuszczem kotlet. Kto wie, może to i dobre jest. Niemniej jednak niezłą alternatywą jest zmielona pierś z kurczaka

Right Behind The Kitchen
Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym 168

1 dynia hokkaido 300 g mięsa mielonego pół cebuli 3 ząbki czosnku 4 kromki chleba ok 75g 100 g sera żółtego (twardego) szczypta mięty szczypta lubczyku

Gotowanie jest łatwe
Słodkie środy - Ciasto marchewkowe 167

Lubicie ciasta z warzywami ? Kiedyś były one dla mnie czystą abstrakcją. Można rzec, że do czasu gdy skusiłam się na pierwsze połączenie ze szpinakiem czy też dynią. Teraz na odstrzał poszła marchewka. To ciasto jest raczej z tych znanych i lubianych wariacji smakowych, a ja dołączam do grona miłośników takowych słodkości. Ciasto jest delikatnie wilgotne, aromatyczne i pyszne :) Moja propozycja(...)wlewamy zimne masło  i miksujemy.  Na koniec dodajemy rodzynki i płatki migdałowe - mieszamy.  Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kalafior w arabskim stylu 212

ryżu, kasz oraz roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy. Kuchnia krajów pustynnych (bliskowschodnich) opiera się na daniach z baraniny, zaś kuchnia krajów śródziemnomorskich (Liban, Tunezja, Algieria, Maroko) bazuje na warzywach, rybach i owocach. Proponuję Wam dzisiaj kalafior w arabskiej odsłonie. Jest lekkostrawny, świetnie poddaje się różnym zabiegom termicznym, w tym przypadku pieczeniu, zyskując przy tym wiele na smaku. Z całą(...)straciła aromatu.  Kalafior czyścimy z liści i delikatnie przycinamy rdzeń. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładamy kalafior i gotujemy go 5 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Z mieszanki przypraw arabskich, szczypty soli, zmiażdżonych ząbków czosnku i 2 łyżek oliwy przygotowujemy pastę, którą smarujemy kalafior. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym przez około

Smakowity Blog Kulinarny
Schab z warzywami 165

Miękkie kawałki mięsa otulone w warzywach i sosie pomidorowym  to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Poniższe danie nie jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa.   Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule 1 kawałek pora olej(...)marchewkę, zalać 1 szklanką wody i smażyć na średnim ogniu. Pod sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko ze sobą wymieszać i ewentualnie doprawić. Przygotowany wywar przełożyć na przesmażone mięso. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 20 minut

Ugotować
Kalafior zapiekany z szynką i serem. Szybka zapiekanka kalafiorowa. 9605

Jeśli znudzi się nam tradycyjny kalafior polany bułką tartą, to proponuję ten przepis: kalafior zapieczony z serem, szynką i zieloną cebulką. Danie naprawdę smaczne i warte

Kuchnia z widokiem na ogród
Okiennice i gruszka miłości. Melanzane Parmigiana. 202

aromatycznym sosie pomidorowym z parmezanem, mozarellą, czosnkiem, oliwą i ziołami jest wszystkim tym, czego potrzeba mi do szczęścia podczas wakacyjnego posiłku. Czuć w nim promienie słońca, w których dojrzewały warzywa. Gładkość mozarelli, intensywność parmezanu, słodycz pomidorów, wonny aromat czosnku i rześkość bazylii sprawiają, że okiennice z gruszki miłości odkrywają przed nami prawdziwie śródziemnomorski krajobraz.  MELANZANE PARMIGIANA /na 2 porcje(...)część ziół. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Gotowy sos można zmiksować, wówczas danie będzie jeszcze bardziej kremowe - ja tak zrobiłam. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego i posypać go częścią tartego parmezanu. Ułożyć na nim plastry bakłażana - tak, aby nachodziły

KUCHARNIA
Sałatka Cezar 1973

Sałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem

Oryginalny smak