warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:287/434)

Muffiny jajeczne ze szpinakiem i fetą 178

Kiedy nie macie chęci na stanie przy patelni a zjedlibyście coś pomiędzy omletem a jajecznicą - zróbcie jajeczne muffinki - same się praktycznie robią, a z dodatkami można

Moje Kuchenne Rewelacje
Młode ziemniaczki pieczone z masłem i solą morską 153

Dzisiaj proste i smaczne, chyba wszystkim znane młode ziemniaczki .... Bardzo je lubię i ciesze się nimi od pierwszych dni  kiedy tylko pojawiają się na straganach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą 113

W pewną leniwą niedzielę, gdy lodówka była pusta, a nie chciało nam się stać godzinami przy garach postanowiliśmy pójść na łatwiznę. Najbardziej pracochłonnym etapem tej zapiekanki

Marder&Marder Manufacture
Mus z koziego sera, galaretką z czerwonego wina i chipsami z buraczka 146

Delikatny, puszysty mus z koziego sera, galaretka z czerwonego wina i chipsy z buraczka. To elegancka przystawka, którą stworzyłam na konkurs Merci Chef, w którym biorę

Oryginalny smak
Sałatka z bakłażana i ciecierzycy 114

bakłażana i ciecierzycy Pogoda za oknem powoli zaczyna się poprawiać i małymi krokami nadchodzą ciepłe dni. W takie to właśnie dni część z nas sięga po dania na bazie warzyw. Jednym z takich dań, na które warto się skusić jest sałatka z bakłażana. Można zajadać się nią samą bądź zaserwować ją jako dodatek do mięs czy kasz. Sałatka fajnie komponuje(...)łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać i lekko ugnieść, tak aby sól dobrze pokryła każdy kawałek. Odstawić na 5 minut. Naczynie do pieczenia nasmarować 1 łyżką oliwy, dodać bakłażan. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec aż bakłażan zmięknie. Powinno to zająć maksymalnie 45 minut. Upieczonego bakłażana wystudzić. Do miski włożyć upieczonego bakłażana, ciecierzycę uprzednio odlaną z wody, cebulę pokrojoną

mecooks
Smoothie bowl w kolorach jesieni 126

bowl, bo jak wiadomo, warto podnosić swoją odporność witaminami, szczególnie tymi naturalnymi.  Uwielbiam to danie, bo jest proste i szybkie w wykonaniu, można w nim zmieścić sporo owoców, warzyw i tak zwanych superfoods, więc spożywamy pełnowartościowy posiłek, a nie puste kalorie. Same pozytywy dla zdrowia, a przy okazji świetnie wygląda, można się bawić doborem składników i kolorami,  dziś(...)jeżyn 8 orzechów laskowych 1 łyżeczka nasion konopnych suszone płatki goździków szczypta cynamonu Wykonanie: Dynie kroimy w grube plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni, pieczemy do miękkości. Odstawiamy aby wystygła, w tym czasie przygotowujemy resztę składników.  Orzechy laskowe, łupiemy, kroimy na połówki i prażymy chwilę na suchej patelni

Quinoa Raz!
Gjuwecz - gulasz z indyka. 204

skąd taka nazwa, a więc -   Gjuwecz to gliniane naczynie i szybki sposób na przygotowanie zdrowego jedzenia. Można w nim upiec różnego rodzaju potrawy z mięsem , kaszami, ryżem, warzywami. Gjuwecz jest bardzo popularny na Bałkanach. Dostępny w rozmiarach : 0,7 l, 3 l, 4 l i 6 l. Danie w takim naczyniu przygotowuję pierwszy raz więc zrobiłam prostego indyka(...)kroimy. Dodajemy do mięsa i wszystko dobrze mieszamy, następnie przekładamy do gjuweczu i zalewamy sosem pomidorowym wymieszanym ze śmietanką. Gotową potrawę można posypać szczypiorkiem. Naczynie zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Danie podczas pieczenia można co jakiś czas zamieszać, na końcu przyprawić ewentualnie do smaku solą lub świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżówki waniliowe z rabarbarem i powidłami śliwkowymi  75

zbędnych ulepszaczy i konserwantów. Zachęcam gorąco do przetestowania poniższego przepisu. Przepis pochodzi z książki, której recenzję kilka dni temu umieściliśmy na naszej stronie. Możecie ją znaleźć tutaj: „RETRO WARZYWA” – RECENZJA . 170 min 10 sztuk SKŁADNIKI: ciasto 250 ml mleka 500 g mąki pszennej tortowej 50 g świeżych drożdży 70 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 g masła nadzienie(...)minut. Ciasto podzielić na równe części na stolnicy, zawijać w środku farsz, szczelnie klejąc. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do letniego (ok. 100 st.) piekarnika na 20 minut, aby ciasto troszkę podrosło. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec około 45 minut. Ja dla słodyczy zrobiłam dodatkowo lukier śmietankowy, przepis znajdziecie TUTAJ ☺ Dzieciaki

Ania i Marcin gotują
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 163

Dynia to pocieszycielka. Kiedy nadchodzą chłodniejsze jesienne dni i ze straganów znika kolorowa paleta sezonowych warzyw i owoców, to właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro o deserach(...)kolor i wilgotną, a nie suchą fakturę.  Niezależnie od tego, jaką wprawę masz w gotowaniu, warto choć raz samemu upiec domowy chleb. Pieczenie chleba, zapach wydobywający się z piekarnika wypełniający cały dom, a szczególnie wyrabianie ciasta to jedna z najbardziej przyjemnych form prac domowych, zdecydowanie mająca w sobie coś mistycznego.  Składniki: 300g dyni hokkaido 2/3 szklanki mleka sojowego

Roślinna - blog wegański
dietetyczne ciasto cukiniowe z borówkami - bez tłuszczu 139

definitywnie ostatnie dni lata, mimo, że do jesieni pozostało prawie 20 dni... Każda pora roku ma w sobie coś pięknego. I smacznego :) Latem są to oczywiście owoce i niektóre warzywa. Staram się wykorzystać je do ostatniej sztuki. Tak oto powstało to ciasto. Cukinia i borówki - komuś wydaje się dziwne łączyć te dwa składniki? Jeśli tak, tym bardziej musisz upiec(...)wymieszanych składników, jeśli masa będzie za gęsta można dodać mleko/jogurt w małej ilości. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut (do "suchego patyczka") w 190*C. Smacznego! :) Wartość odżywcza porcji (1/8 ciasta, z użyciem fruktozy jako środka słodzącego

chili & sugar
Pieczona kiełbasa w cebuli, porach i ziemniakach 159

Zapiekane ziemniaki z kiełbasą i warzywami przeniosły mnie do lat dziecinnych smakami. Pamiętam jak często babcia takie danie w piecu przygotowywała i swoim wnukom podawała. Zapiekanka prosta jest do przygotowania, a kiełbasa do niej dodana, w ziemniakach schowana, jest dobrze upieczona, soczysta, a nie spieczona.  Składniki: 0,5 kg obranych surowych ziemniaków, 300 g kiełbasy wędzonej z linii Nove(...)porów, kiełbasę, następnie pozostałą cebulę z porami i przykrywamy talarkami. Na wierz układamy mniejsze kawałki gałązki rozmarynu. Całość przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 ° C. Pieczemy z pokrywą ok. 45 min. a pozostały czas bez pokrywy. Ziemniaki powinny się przyrumienić. Rada: czas pieczenia może się nam wydłużyć w zależności od rodzaju ziemniaków

Moniki Smakołyki
153. Bakłażanowy rarytas 155

Całkiem niedawno odkryłam, jak wspaniałym warzywem jest bakłażan. Zakochałam się w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2  łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości(...)wodzie sos boloński. Farsz musi mieć dość gęstą konsystencje (w razie potrzeby możemy dodać zawiesinę z mąki aby zagęścić), nakładamy go na plastry bakłażana, zawijamy i pieczemy w piekarniku przez ok 30 minut w 170 stopniach. Podajemy z pieczywem

Jadło i czytadło
Sałatka z czerwonych buraczków 366

Burak czerwony to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Uwielbiam buraki w każdej postaci, barszcz czerwony, czysty, ukraiński jak również botwinkę. BURAK jest nie tylko pyszny, ale ze względu na walory zdrowotne powinien jak najczęściej gościć na naszych stołach. CO ZDROWEGO ZNAJDZIESZ W BURAKACH ? Posiada oprócz witaminy C i B1 wiele maro- i mikroelementów : wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz(...)duża łyżka oleju lnianego lub każdy inny 1 łyżka octu lub każdy inny płaska łyżeczka cukru łyżeczka soli świeży pieprz z młynka Wykonanie: Buraki ugotować lub upiec w piekarniku. Wystudzić i obrać. Obrać jabłko i cebulę . Buraki  razem z jabłkiem zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka. Dodać przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cytrynowe ciasto z cukinią 100

czekoladą kładzie na łopatki. O tym, że jest błyskawiczne i dziecinnie proste chyba już nie muszę pisać. Koniecznie zajrzyjcie do warzywnika i wypróbujcie przepis. Jeżeli lubicie ciasta z użyciem warzyw, zapraszam również na MOCNO ORZECHOWE CIASTO MARCHEWKOWE Składniki (forma 12 cm x 31 cm): Ciasto: Ważne: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 1 szklanka młodej cukinii startej na grubych oczkach(...)cukinię i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!). 4) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. 5) Piec 45 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, w tym celu połamaną na kawałki czekoladę wraz ze śmietanką umieszczamy w miseczce nad garnkiem

Fitsweet.me
Fit cukinia faszerowana (77 kcal) 452

Dietetyczna cukinia faszerowana pieczarkami i marchewką. Danie lekkie, ale dość sycące, dlatego idealnie nadaje się na letni obiad. Pół cukinii to tylko 77 kcal. Składniki: 3

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 192

kurczaka umyłam, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą wodą, zostawiłam ją tak na kilka minut, po czym osączyłam(...)foremki babeczkowe o pojemności 250 ml. Do masy którą umieściłam w keksówkach dodałam śliwki suszone, zaś masę umieszczoną w foremkach babeczkowych wymieszałam z suszoną żurawiną. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem: babeczki – 40 minut, keksówki – 65 minut. Oba pasztety smakowały wyśmienicie

Kuchenne zapiski Edyty