warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:288/434)

Kurczak w sosie pieczarkowym z brokułami i pieczonymi ziemniakami 376

Ostatnio będąc na zakupach zobaczyłam w sklepie ładne pieczarki i postanowiłam je kupić tym bardziej że dawno nie było u mnie nic pieczarkowego. Akurat weekend był

Kuchenne Wariacje
Gołąbki z kaszy z grzybami leśnymi 253

leśne – 300 g szalotka – 2 szt. czosnek – 2 ząbki suszone śliwki – 5 szt. sól pieprz suszony majeranek świeży koperek – 1 pęczek bulion warzywny – 250 ml Wykonanie; Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę i ściągamy te liście, które łatwo odchodzą. Kapustę ponownie wkładamy do wody – czynność powtarzamy do momentu(...)niewielką ilość oleju. Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu. Podlewamy bulionem i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. źródło Kuchnia Lidla

Anioły w kuchni
PATISONY FASZEROWANE WARZYWAMI 141

zmierza do nas wielkimi krokami. To źle, czy dobrze? Hmmm... to kwestia sporna, jedni ją lubią, a inni woleli by pewne, żeby lato trwało nadal. No ale jak jesień to warzywa, pyszne, smaczne i zdrowe. Proponuję więc faszerowane patisony, jeszcze nie tak bardzo znane i popularne, ale smaczne, lekkostrawne i dietetyczne. SKŁADNIKI: 3   patisony o średnicy około(...)środka odrobiną oleju (tego z pomidorów), uzupełnić środek przygotowanym farszem, posypać startym serem. Nafaszerowane patisony ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok każdego ułożyć odcięte "kapelusiki". Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem "kapelusiki" ułożyć na górze upieczonych patisonów

Kuchnia w opałach
SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO 138

przystawkę na różne okazje. Można je przygotować z mrożonym szpinakiem, najlepiej jeśli będzie to szpinak Bonduelle, ponieważ w arzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Szpinaki od Bonduelle są zbierane, gdy listki są jeszcze młode- to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Listki(...)woda. Dopraw solą (z umiarem, ponieważ feta jest już słona) i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia. Fetę pokrusz nad patelnią, dodaj pietruszkę, koperek i jajka, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż tortownicę z odpinanym rantem papierem do pieczenia. W rondelku rozpuść masło. Posmaruj nim dokładnie z obu stron wszystkie arkusze ciasta filo przy pomocy pędzelka kuchennego

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Krem z pieczonych buraków 149

większości kuchni to głównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się(...)kwiatów szczypiorku do dekoracji (można pominąć) sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny. Buraki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i zawijamy w folię aluminiową (każdego osobno). Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W garnku podgrzewamy bulion lub wodę, buraki kroimy w kawałki i dorzucamy do płynu. Blendujemy, dodajemy sok z cytryny i chrzan oraz mleczko kokosowe, doprawiamy solą

ladykitchen
Cukinia faszerowana farszem z kaszą jaglaną 241

się sezon na cukinie :-) Jest w mojej rodzinie bardzo lubiana, w różnych formach. Najczęściej przygotowuję ją w formie placuszków, czy najprostszych plasterków panierowanych i usmażonych. Cukinia jest niezwykle wdzięcznych warzywem, można z niej przygotować wiele potraw. Ja dziś chciałam Wam przedstawić przepis na moją ulubioną cukinię-faszerowaną farszem z kasza jaglaną-REWELACJA :-) SKŁADNIKI FARSZ -100g surowej kaszy jaglanej(...)wydrążonych cukinii dajemy farsz, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym  Posypujemy je startym żółtym serem i posypujemy  oregano :-) Wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut.  WAŻNE po 10 minutach pieczenia wlewamy do naczynia około 0,5 szklanki wody. Dzięki niej cukinia będzie miękka. Po tym czasie cukinia jest gotowa

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sałatka z buraków i oliwek 148

Sałatka z buraków i zielonych oliwek. Słone połączone ze słodkim. Buraczki to wspaniałe warzywo na sałatki. Czasami spotykam w sklepie żółte buraki, więc lubię je łączyć z czerwonymi. Do sałatki na ogół piekę buraki al dente. Jeszcze gorące mieszam z balsamicznym octem i odstawiam aby smaki się przegryzły. Robiąc sałatkę z żółtych i czerwonych buraków musiałam jednak wymieszać(...)pół jeśli są małe.Umieść żółte i czerwone buraczki na blasze tak aby nie dotykały do siebie. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz buraczki w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu przez 35 minut. Wyjmij i przełóż do oddzielnych miseczek. Gorące dopraw octem, cytryną, solą i rozmarynem. Odstaw do ostygnięcia, po czym przełóż do wspólnej miski i połącz

codojedzenia
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 157

jeszcze lepiej! Opowiedział nam również, skąd wzięła się nazwa "carpaccio", zarezerwowana dla dania przygotowanego z cieniutkich plasterków surowego mięsa, a obecnie chętnie nadużywana do określania sałatek z cieniutkich plasterków warzyw (jak nasza dzisiejsza buraczana sałatka). Otóż carpaccio zostało po raz pierwszy przygotowane dla pewnej hrabiny, której lekarz zarekomendował jedzenie jedynie surowego mięsa. Kucharz nazwał swoją potrawę na cześć renesansowego malarza(...)pieprz 4 łyżki oliwy 70 g sera gorgonzola lub innego sera z niebieską pleśnią garść orzechów włoskich opcjonalnie: świeże listki tymianku do dekoracji Przygotowanie: Buraki upiecz w całości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 75 minut (lub do miękkości). Następnie ostudź i obierz ze skórki. Przekrój buraki na pół i pokrój w cieniutkie półplasterki przy pomocy ostrego

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z pieczonej dyni i pomarańczy 222

małe. Pełne β - karotenu, witamin z grupy B, witaminy E, cynku, potasu, magnezu i fosforu. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego polecana jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Niestety jest warzywem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego powinni z niej zrezygnować diabetycy. Dynia działa odkwaszająco na organizm, a wysoka zawartość potasu, a niska sodu pomaga regulować ciśnienie krwi. Jedna porcja zupy(...)Przekładamy składniki na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy goździki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, gałązkę rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut. 5. Po upieczeniu przekładamy upieczone składniki do garnka, zalewamy około 1,5 litra wody. Gotujemy przez około 15 minut

W kuchni Katie
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 204

świetny na kolację, do zabrania ze sobą w podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne. Z podanych składników wyszło mi 8 bardzo dużych sztuk.  Składniki: 650 g mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody(...)kulkę, rozwałkować ją na koło i na środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga.Układać na blaszce wyłożonej papierem.  Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą 166

świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto, pieczone warzywa lub lekka surówka z kapusty... Składniki: 1,5 kg schabu6-7 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę2/3 szklanki zielonych oliwek bez nadzienia, grubo posiekanych150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek(...)mozzarelli Płat mięsa zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym, pomidorowo-paprykowym, lub serowym

Czerwień i błękit
Leśny mech po raz czwarty 158

Leśny mech , pyszne ciasto ze szpinaku.Jako ozdobę wierzchu można wykorzystać truskawki lub jagody, granat itp.Mój leśny mech to już czwarty przepis na blogu, każdy inny

Moje domowe kucharzenie
Pierś kaczki barberie pięć smaków z chow mein 220

Kocham kaczkę. Piszę to pod każdym na tego ptaka przepisie. To najlepsze, najsmaczniejsze mięso na świecie. Nie żebym jadła wszystkie rodzaje. Wiele jest takich, których nigdy

Życie zamknięte w smaku
Światowy Dzień Żywności czyli o Pizzy i lodówkach 193

Zone ™ – czyli lodówka w lodówce. Możemy ustawić dla niej niezależną temperaturę, według potrzeb. Jest to bardzo przydatna funkcja, np. kiedy chcemy szybko schłodzić napoje, rozmrozić żywność albo przedłużyć świeżość warzyw i owoców. No dobrze a co zrobić kiedy mamy już super lodówkę, planujemy posiłki i zakupy a mimo to zdarza się, że coś nam zalega w lodówce? Warto wówczas ruszyć(...)odstawiamy na 30 minut. sos: 3/4 szklanki przecieru pomidorowego pól ząbka czosnku, posiekanego szczypta bazylii i oregano sól, pieprz Składniki sosu zagotowujemy. Pyrkoczemy 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, u mnie 250 stopni. Blaszkę smarujemy oliwa. Rozciągamy wyrośnięte ciasto na okrąg wielkości blaszki, można wspomóc się wałkiem. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Układamy ulubione składniki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto czekoladowe z cukinią 171

Kolejne czekoladowe ciasto z cukinią , przepis na wykorzystanie warzyw w słodkich wypiekach. Uwielbiam ciasto z cukinią zwłaszcza ciasto czekoladowe, bo jest takie wilgotne. W zeszłym roku piekłam non stop czekoladowe ciasto z cukinią i jagodami Dzisiaj ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka. Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: podłużna foremka o długości(...)foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut. Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź

codojedzenia