Kocham kaczkę. Piszę to pod każdym na tego ptaka przepisie. To najlepsze, najsmaczniejsze mięso na świecie. Nie żebym jadła wszystkie rodzaje. Wiele jest takich, których nigdy
Życie zamknięte w smakuZone ™ – czyli lodówka w lodówce. Możemy ustawić dla niej niezależną temperaturę, według potrzeb. Jest to bardzo przydatna funkcja, np. kiedy chcemy szybko schłodzić napoje, rozmrozić żywność albo przedłużyć świeżość warzyw i owoców. No dobrze a co zrobić kiedy mamy już super lodówkę, planujemy posiłki i zakupy a mimo to zdarza się, że coś nam zalega w lodówce? Warto wówczas ruszyć(...)odstawiamy na 30 minut. sos: 3/4 szklanki przecieru pomidorowego pól ząbka czosnku, posiekanego szczypta bazylii i oregano sól, pieprz Składniki sosu zagotowujemy. Pyrkoczemy 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury, u mnie 250 stopni. Blaszkę smarujemy oliwa. Rozciągamy wyrośnięte ciasto na okrąg wielkości blaszki, można wspomóc się wałkiem. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy. Układamy ulubione składniki
Dzieje kuchennej WiewióryKolejne czekoladowe ciasto z cukinią , przepis na wykorzystanie warzyw w słodkich wypiekach. Uwielbiam ciasto z cukinią zwłaszcza ciasto czekoladowe, bo jest takie wilgotne. W zeszłym roku piekłam non stop czekoladowe ciasto z cukinią i jagodami Dzisiaj ciasto na oleju z czekoladą, jasnym cukrem muscovado i pożądną dawką wanilii. Pychotka. Ciasto czekoladowe z cukinią Składniki: podłużna foremka o długości(...)foremkę pokryj papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię i piecz przez około 45 minut. Dla pewności sprawdź ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź
codojedzeniaLato to chyba najlepszy okres pod względem ilości warzyw i owoców. Uwielbiam, gdy wchodzę do warzywniaka i nie wiem, które z nich kupić...W ostateczności biorę wszystkich 'po trochu' :) Cukinia właśnie w ten sposób została zakupiona. Zapomniałam o niej, zupełnie. Całe szczęście w porę sobie też o niej przypomniałam :) I ją nadziałam! CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM przepis autorski // 2 cukiniowe(...)minuty, aż mięso nie zrobi się 'białe' ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodać keczup, miąższ z cukinii i pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilę. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Z cukinii odlać wodę, którą puściła. Ułożyć je na blasze wyłożonej folią aluminiową. Do wydrążonego środka cukinii nakładać farsz. Wstawić wszystko do piekarnika i piec
chili & sugarCzasami wystarczy użyć właściwych przypraw. Często jednak musimy wspomóc się sosem, same przyprawy nie wystarczą. Sosy robione na bazie sera z warzywami łączą się idealnie. Trzeba oczywiście dobrać odpowiednie warzywa do właściwego rodzaju sera ale nie jest to, aż tak skomplikowana czynność. Pora najczęściej dodaję do rosołu lub robię z niego sałatkę. Okazuje się jednak, iż zapieczony z mieszanką serów(...)kiedy płynne dodać bułkę tartą. Wymieszać. Pory ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać dokładnie masą z misecki i posypać po wierzchu bułką tartą z masłem. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopi Celsjusza na 40 minut. Zapiekany por Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując zapiekane pory. Zapiekany por Kiedy myjecie pora upewnijcie się, iż liście są dokładnie umyte. Często
mecooksOpis pieczona cukinia z serem mozzarella: Pieczona cukinia z serem mozzarella – przepis na jedną z najlepszych i najłatwiejszych propozycji na cukinię. Cukinia wydaje się stworzona do
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKolejny przepis podyktowany poniekąd promocją w markecie na „K”. Na początku się wahałem czy brać bakłażana, bo zawsze kiepsko mi się kojarzył i tak przy półce z warzywami targały mną myśli, wątpliwości, a po chwili „targnęła” mną również starsza pani, która widząc moje zawahanie powiedziała: „nie bierz, wróć jutro, będą na gazetce to dużo taniej(...)łyżki Oliwa z oliwek – 3 łyżki Pieprz – do smaku Sól – do smaku Pietruszka – 1 łyżka Wykonanie: Bakłażana i czosnek zgrilluj lub upiecz w piekarniku. Bakłażana tak po prostu, natomiast czosnek nasmarowany olejem w foli aluminiowej. Bakłażan powinien być spalony, a czosnek zrumieniony i odchodzić od łupinek. Czosnek wyjmij z łupinek, a bakłażana przetnij na pół
BlendmanPrzedstawiamy Wam pomysł na bardzo smaczny obiad. Główną rolę odgrywa tu
Pan i Pani Smith w kuchniżeby smaki z warzyw się uwolniły. Im dłużej gotujemy, tym wywar ma mocniejszy smak, więc warto potrzymać go na ogniu trochę dłużej. 2. Kiedy wywar mamy gotowy wyjmujemy warzywa i przyprawy. Zostawiamy ziemniaki, które będą nam potrzebne w dalszym etapie. 3. Śmietankę sojową przelewamy do miski i dokładnie mieszamy ją z chrzanem. Dodajemy odrobinę gorącego bulionu do miski i ponownie(...)koperkiem oraz podajemy z grzankami (najłatwiej pokroić chleb w kosteczkę i "usmażyć" na patelni z dodatkiem oliwy i granulowanego czosnku. Można również w analogiczny sposób upiec grzanki w piekarniku). Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleczekoladowe ciasto z cukinią jest na to dowodem, cukinii w nim nic nie czuć, więc spokojnie można zrobić dla osób, które za tym warzywem nie przepadają, lub w ogóle warzyw „nie trawią”. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, proste w wykonaniu, mało słodkie. Ciasto robiłam w silikonowej formie w kształcie serca o średnicy około 20 cm (liczone na dole(...)nadal ubijać, dodać cukier, jajko, sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt, nadal ubijać, dodać mąki i kakao na przemian ze śmietaną w dwóch turach, nadal ubijać. Dodać cukinię, wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 160 st, piec około 30-40 min do „suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao
moj przepis naDzis w ramach wspolnego gotowania postanowilismy przygotowac dowolne danie z wykorzystaniem cukinii lub kabaczka, ktore obecnie kroluja we wszystkich sklepach i na ryneczkach. Jest to wspaniale warzywo o bardzo szerokim zastosowaniu, mozna je wykorzystac do przygotowania dowolnego dania, mozna je piec, gotowac, smazyc, a takze jesc na surowo. Ja dzis postanowilam przygotowac ciasto z cukinia. Powoli chyba zaczynam sie wyrabiac(...)pieczenia, sol oraz orzechy i rodzynki. Suche skladniki dodac do mokrych i dokladnie wymieszac. Foremke wysmarowac maslem i wysypac bulka tarta, wlac do niej ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo godzine, lub do czasu az patyczek wkluty w ciasto bedzie suchy. Smacznego
Codzienne Gotowaniekuchenki, Moi Drodzy. Gotuję rzadko, kombinując przy użyciu piekarnika halogenowego, czy naczynia do fondue oraz mikrofalówki. Efekty są lepsze i gorsze. Nie wszystko da się w ten sposób zrobić. Dzisiaj jednak coś sprzed śmierci mojej kuchenki. Ostatnie danie, jakie zostało na niej przygotowane. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)sól Przygotowanie: Szyję, obrane i umyte: marchewki, pietruszkę, cebulę i por, zalewamy wodą. Solimy lekko, doprawiamy liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Gotujemy wywar do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie. Potem odcedzamy płyn. Obieramy mięso. Cukinię obieramy, wydrążamy ze środka i kroimy na kostkę. Umieszczamy w garnku i lekko solimy, pozwalając, żeby puściła sok. Podgrzewamy do czasu
Życie zamknięte w smakuFaszerowany bakłażan jest pyszny, miękki i rozpływający się w ustach. Dodatek letniego akcentu takiego jak bób i fasolka szparagowa nadaje temu daniu bardzo sezonowego wymiaru. Danie
Mango PapajaNajprostsza tarta: z gotowego ciasta francuskiego z ulubionymi dodatkami lub takimi, które akurat mamy w lodówce. W moim przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką
Pasja Smakurozcieramy w moździerzu. Razem z tymiankiem i majerankiem mieszamy z niewielką ilością oleju rzepakowego i taką mieszanką nacieramy białą kiełbasę. Owijamy szczelnie folią aluminiową i umieszczamy na godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Na kilka minut przed końcem odsłaniamy od góry, aby kiełbasa nabrała ładniejszego koloru. W międzyczasie ziemniaki i jabłka* obieramy i kroimy w grubą(...)center;width: 50%;} #gallery-217 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-217 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kiełbasę obtaczamy w przyprawach... ...i zapiekamy przez ok. 1h Pokrojone warzywa Ziemniaki z cebulą podsmażamy i dusimy... ...po 15 min. dodając jabłka i przyprawy Boczek z dodatkową cebulą podsmażamy Hete bliksem Post Hete bliksem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusa