się zakalec. Śliwki oprószyć grubym cukrem, a następnie posypać skórką startą z wyparzonej pomarańczy. Wyjąć ciasto na kruszonkę i rozdzielając na małe kawałki, posypać wierzch ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec ciasto 50 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a po kwadransie usunąć papier do pieczenia i odstawić ciasto do dalszego stygnięcia(...)pierwsze jest wciąż przenoszone w zależności od tego, gdzie stary Walden chce kopać, a po drugie - od lat leży odłogiem, bo mężczyzn zajmuje poszukiwanie złota, a nie uprawa warzyw czy bawełny, z których mogliby czerpać dochód. Tay Tay sprzeciwia się kopaniu na poletku, bo nie chce oddać złota Bogu - przeczytajcie książkę, by poznać jego logikę w tłumaczeniu. W natrafieniu
Weekendy w domu i ogrodzieostatnim czasie zaliczyliśmy przeprowadzkę, która pochłonęła bardzo dużo czasu. Ale warto było: będziemy mieli piękny balkon z ziołami w doniczkach i miejscem do siedzenia zrobionym ze skrzynek po warzywach <3 Jak już skończymy malowanie drewna na pewno pochwalimy się efektami :) Tymczasem zapraszamy Was po przepis na muffinki naładowane po same brzegi suszonymi pomidorami, kaparami, serem mozzarella i orzeszkami pini(...)pokrojone suszone pomidory, ser mozzarella, kapary i orzeszki pinii (opcjonalnie) oraz posiekane listki bazylii - miksujemy do połączenia składników. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 30 - 35 minut, do czasu aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Muffinki idealnie się komponują polane odrobiną bazyliowego
W kuchni Katieduża cebula 1 łyżka oleju - u mnie z pesetek winogron 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu nasze ulubione przyprawy do mięsa mielonego olej do smażenia WARZYWA : ogórki konserwowe sałata lub mix sałat pomidory cebula czerwona ketchup majonez Wykonanie : BUŁKI : ZACZYN - drożdże rozmieszać z kilkoma łyżeczkami mleka a kiedy się rozpuszczą dolać pozostałe mleko(...)papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 2 godziny do napuszenia. Wyrośnięte bułeczki posmarować dokładnie roztrzepanym jajkiem * i posypać sezamem (u mnie jasny i czarny). Piekłam w piekarniku przy włączaonym termoobiegu w temperaturze 175 stopni przez około 17 minut. KOTLETY : Mięso zmielić dodać musztarde, ketchup i przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju a kiedy
cucinareOstatnio będąc na zakupach zobaczyłam w sklepie ładne pieczarki i postanowiłam je kupić tym bardziej że dawno nie było u mnie nic pieczarkowego. Akurat weekend był
Kuchenne Wariacjeleśne – 300 g szalotka – 2 szt. czosnek – 2 ząbki suszone śliwki – 5 szt. sól pieprz suszony majeranek świeży koperek – 1 pęczek bulion warzywny – 250 ml Wykonanie; Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę i ściągamy te liście, które łatwo odchodzą. Kapustę ponownie wkładamy do wody – czynność powtarzamy do momentu(...)niewielką ilość oleju. Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu. Podlewamy bulionem i pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. źródło Kuchnia Lidla
Anioły w kuchnizmierza do nas wielkimi krokami. To źle, czy dobrze? Hmmm... to kwestia sporna, jedni ją lubią, a inni woleli by pewne, żeby lato trwało nadal. No ale jak jesień to warzywa, pyszne, smaczne i zdrowe. Proponuję więc faszerowane patisony, jeszcze nie tak bardzo znane i popularne, ale smaczne, lekkostrawne i dietetyczne. SKŁADNIKI: 3 patisony o średnicy około(...)środka odrobiną oleju (tego z pomidorów), uzupełnić środek przygotowanym farszem, posypać startym serem. Nafaszerowane patisony ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok każdego ułożyć odcięte "kapelusiki". Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem "kapelusiki" ułożyć na górze upieczonych patisonów
Kuchnia w opałachprzystawkę na różne okazje. Można je przygotować z mrożonym szpinakiem, najlepiej jeśli będzie to szpinak Bonduelle, ponieważ w arzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Szpinaki od Bonduelle są zbierane, gdy listki są jeszcze młode- to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Listki(...)woda. Dopraw solą (z umiarem, ponieważ feta jest już słona) i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia. Fetę pokrusz nad patelnią, dodaj pietruszkę, koperek i jajka, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż tortownicę z odpinanym rantem papierem do pieczenia. W rondelku rozpuść masło. Posmaruj nim dokładnie z obu stron wszystkie arkusze ciasta filo przy pomocy pędzelka kuchennego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawiększości kuchni to głównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się(...)kwiatów szczypiorku do dekoracji (można pominąć) sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny. Buraki nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i zawijamy w folię aluminiową (każdego osobno). Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W garnku podgrzewamy bulion lub wodę, buraki kroimy w kawałki i dorzucamy do płynu. Blendujemy, dodajemy sok z cytryny i chrzan oraz mleczko kokosowe, doprawiamy solą
ladykitchensię sezon na cukinie :-) Jest w mojej rodzinie bardzo lubiana, w różnych formach. Najczęściej przygotowuję ją w formie placuszków, czy najprostszych plasterków panierowanych i usmażonych. Cukinia jest niezwykle wdzięcznych warzywem, można z niej przygotować wiele potraw. Ja dziś chciałam Wam przedstawić przepis na moją ulubioną cukinię-faszerowaną farszem z kasza jaglaną-REWELACJA :-) SKŁADNIKI FARSZ -100g surowej kaszy jaglanej(...)wydrążonych cukinii dajemy farsz, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym Posypujemy je startym żółtym serem i posypujemy oregano :-) Wstawiamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. WAŻNE po 10 minutach pieczenia wlewamy do naczynia około 0,5 szklanki wody. Dzięki niej cukinia będzie miękka. Po tym czasie cukinia jest gotowa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSałatka z buraków i zielonych oliwek. Słone połączone ze słodkim. Buraczki to wspaniałe warzywo na sałatki. Czasami spotykam w sklepie żółte buraki, więc lubię je łączyć z czerwonymi. Do sałatki na ogół piekę buraki al dente. Jeszcze gorące mieszam z balsamicznym octem i odstawiam aby smaki się przegryzły. Robiąc sałatkę z żółtych i czerwonych buraków musiałam jednak wymieszać(...)pół jeśli są małe.Umieść żółte i czerwone buraczki na blasze tak aby nie dotykały do siebie. Polej oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz buraczki w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu przez 35 minut. Wyjmij i przełóż do oddzielnych miseczek. Gorące dopraw octem, cytryną, solą i rozmarynem. Odstaw do ostygnięcia, po czym przełóż do wspólnej miski i połącz
codojedzeniajeszcze lepiej! Opowiedział nam również, skąd wzięła się nazwa "carpaccio", zarezerwowana dla dania przygotowanego z cieniutkich plasterków surowego mięsa, a obecnie chętnie nadużywana do określania sałatek z cieniutkich plasterków warzyw (jak nasza dzisiejsza buraczana sałatka). Otóż carpaccio zostało po raz pierwszy przygotowane dla pewnej hrabiny, której lekarz zarekomendował jedzenie jedynie surowego mięsa. Kucharz nazwał swoją potrawę na cześć renesansowego malarza(...)pieprz 4 łyżki oliwy 70 g sera gorgonzola lub innego sera z niebieską pleśnią garść orzechów włoskich opcjonalnie: świeże listki tymianku do dekoracji Przygotowanie: Buraki upiecz w całości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 75 minut (lub do miękkości). Następnie ostudź i obierz ze skórki. Przekrój buraki na pół i pokrój w cieniutkie półplasterki przy pomocy ostrego
Chilli Czosnek i Oliwamałe. Pełne β - karotenu, witamin z grupy B, witaminy E, cynku, potasu, magnezu i fosforu. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego polecana jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Niestety jest warzywem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego powinni z niej zrezygnować diabetycy. Dynia działa odkwaszająco na organizm, a wysoka zawartość potasu, a niska sodu pomaga regulować ciśnienie krwi. Jedna porcja zupy(...)Przekładamy składniki na blachę do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy goździki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, gałązkę rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut. 5. Po upieczeniu przekładamy upieczone składniki do garnka, zalewamy około 1,5 litra wody. Gotujemy przez około 15 minut
W kuchni Katieświetny na kolację, do zabrania ze sobą w podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są smaczne. Z podanych składników wyszło mi 8 bardzo dużych sztuk. Składniki: 650 g mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody(...)kulkę, rozwałkować ją na koło i na środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga.Układać na blaszce wyłożonej papierem. Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaświetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto, pieczone warzywa lub lekka surówka z kapusty... Składniki: 1,5 kg schabu6-7 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę2/3 szklanki zielonych oliwek bez nadzienia, grubo posiekanych150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek(...)mozzarelli Płat mięsa zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Podawać z sosem pomidorowym, pomidorowo-paprykowym, lub serowym
Czerwień i błękitLeśny mech , pyszne ciasto ze szpinaku.Jako ozdobę wierzchu można wykorzystać truskawki lub jagody, granat itp.Mój leśny mech to już czwarty przepis na blogu, każdy inny
Moje domowe kucharzenie