warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:285/434)

Wiosenna babka jaglana z zielonych warzyw 173

kolorowo, bardzo zielono 💚, przez to wyjątkowo.  W mojej kuchni, wiosna też się pojawiła, do radosnego gotowania 🍴 mnie zachęciła.  Zagrałam z nią w zielone 🌵🍏 i wybrałam warzywa moje ulubione. I tak jarmuż, szpinak, groszek, każdy w innych odcieniach zielonego, miał za zadanie stworzyć wspólnie coś wyjątkowego ❤. Kasza jaglana z nimi się zaprzyjaźniła i danie wymyśliła. Tak w babkę się(...)gorącej wody i całość zagotowujemy. Studzimy i wsypujemy kaszę,  groszek, roztrzepane jajka i mieszamy. Przekładamy do dużej formę na babkę, natłuszczoną i obsypana bułką tartą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C, wierzch przykrywamy papierem i pieczemy ok. 40 min. Babkę podajemy z białym sosem np. np. jogurtowym,  lub serowym, który niczym lukier na babce wielkanocnej  jest

Moniki Smakołyki
Sałatka z czerwonym jajem 195

powodu - nie chcę prezentować Wam banalnych propozycji i ja również lubię zaskoczyć sama siebie.  Ciężkie i znane wszystkim z domów rodzinnych sałatki na bazie majonezu, z ziemniakami i warzywami, już dawno wyszły z mody, nie są też w żaden sposób zaskakujące, a papa w misce udekorowana majonezem i (nie daj Boże!) papryką (najlepiej w kształcie kwiatka!), również jest mocno(...)płyn pokrył je w całości. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.  Buraki umyj dokładnie, następnie osusz papierowym ręcznikiem i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz na blaszce przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudź i obierz ze skóry. Pokrój je w ósemki. Bekon lub pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy

Garniec Magalie
Lasagne z mięsem mielonym 360

dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy pieczarki puszczą wodę dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, chili, tabasco i podsmażać, aż mięso będzie zarumienione. Do zarumienionego mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem przez około 10 minut. Sos beszamel: W rondelku lub małym garnku rozpuścić masło.  Do rozpuszczonego(...)starta mozzarella. Lasagne wstawić do piekranika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 lub 3 półka - u mnie 2, bo naczynie z pokrywą nie zmieściłoby się do piekarnika) i piec pod przykryciem przez około 30 - 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do lekkiego wystudzenia na około 10 minut. Inaczej będzie się rozpadać! Podawać ciepłą, udekorowaną świeżymi listkami

Gospodyni Miejska
Dynia zapiekana z grzybami 217

Sezon dyniowy w pełni, pora więc wykorzystać po raz kolejny to wdzięczne i smaczne warzywo. Tym razem postanowiłam przygotować dynie w duecie z innym typowo jesiennym

Kulinarne przygody Gatity
Kalafior zapiekany w sosie musztardowym 319

Kalafiora najbardziej lubię takiego zapiekanego z serem. Na moim blogu znajdziecie już kilka propozycji przygotowania tego wspaniałego kwiatka. Polecam Wam kalafiora zapiekanego z pomidorami  lub

O kuchni z uczuciem
Kwiaty cukinii zapiekane z serem pleśniowym 122

Ostatnie już kwiaty w tym sezonie. Ostatnie i chyba jedne z najlepszych. Może to dlatego, że uwielbiam sery pleśniowe. Kto jeszcze kwiatów cukinii nie próbował, to

Magiczne Życie Marty
Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą 145

Składniki:  duża cukinia  kula mozzarelli startej na dużych oczkach  1/2 szklanki passaty pomidorowej ( pure z pomidorów, najlepiej z puszki; można kupić pomidory w

Moja smaczna kuchnia
Zupa paprykowa z grzankami 133

które dostępne jest w sprzedaży przez cały rok. Wiadomo, ta kupiona w sezonie smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli dojrzewa w słońcu. Zupa paprykowa z grzankami W okresie zimowym o różnorodność warzyw jest trochę trudniej. Pomimo tego można dostać dość sporą ich selekcjeę w sklepach. Bądźmy jednak szczerzy, nie smakują one tak samo jak te kupione w okresie letnim. Na całe szczęście(...)przygotowania tej zupy najlepiej użyć mixu papryk. Każdą z papryk przekroić na pół, wyciągnąć ziarna. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry, skropić oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grill. Zapiekać w temperaturze 160 stopni do momentu aż skórka papryki lekko się przypali. Paprykę wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i zaczekać aż wystygnie. Gdy zimna

mecooks
HALIBUT pod PISTACJOWYM PESTO, MUS z RZEŻUCHY i BROKUŁOWY RYŻ – FISH FRIDAY 128

oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Składniki do pesto umieścić w malakserze i zmiksować na ziarnistą masę. Pesto wyłożyć na rybę i wstawić do piekarnika. Ja używam funkcji pieczenia z parowaniem (specjalnie do rybki), jeśli nie macie takiej możliwości, rybę przykryjcie folią (żeby nie wyschła) i pieczcie 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie(...)Mizeria z ogórków: 2 długie ogórki szklarniowe 1 łyżka śmietany 12% 1 łyżka jogurtu naturalnego (może być grecki) sól do smaku Ogórki obrać i pokroić za pomocą obieraczki do warzyw wzdłuż (można też w krążki, ale wstążki wyglądają bardzo oryginalnie). Wstążki ogórków przełożyć do miski, delikatnie posolić i odstawić. Po chwili odlać nadmiar wody i dodać łyżkę śmietany i jogurtu

Dietolog
Muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji 136

mafin lub zdrobniale muffinka, muffinek) – ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, bakaliami, owocami, a nawet orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z miesem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Są wygodniejszą alternatywą dla zwykłych ciast, ponieważ są mniejsze i nie trzeba ich dzielić na części(...)cieście (pozostawione na zewnątrz po upieczeniu będą ciemne i gorzkie). Na wierzch dajemy truskawki. Moje były duże, więc dawałam po ¼ (najlepsze jednak by były małe). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 25 – 30 minut. Gotowe wyjmujemy na kratkę i oprószamy cukrem pudrem. Muffiny kokosowe z truskawkami i jagodami goji, to wypiek nie tylko na niedzielę. Cechuje go szybkość

mojewypiekiinietylko
Bakłażany faszerowane mięsem i ryżem 143

Przez ostatni miesiąc miałam dostęp do pysznych, ekologicznych warzyw z hodowli SGGW. Dzięki mojej najmłodszej siostrze, studentce tejże uczelni dostałam od opiekunów szklarni młodziutkie bakłażany. Miały najwyżej 10-12 cm długości. Wyglądały tak ślicznie, że nie mogłam ich pokroić i wrzucić do pomidorów, jak zrobiłam to z większymi egzemplarzami w przepisie na Bakłażany w pomidorach. Takie maleństwa zasługiwały na odpowiednią(...)ogonki, bo ładnie wyglądają. Każdy z nich ponacinać i obsypać sporą ilością soli. Odstawić na 15 minut, po czym spłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć. Wstawić połówki bakłażanów do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok 15  minut. Wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Ryż wsypać do rondelka i zalać szklanką wody ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem

Kulinarne Inspiracje
Amerykański hamburger - przysmak Deana Winchester'a 204

lepszego hamburgera niż domowy. Robiąc swój fast-food sprawiamy, że nie jest on już tak niezdrowy. Wiemy jakie mięso wykorzystaliśmy, warzywa są świeże, bułka chrupiąca, a ilość dodatków w sam raz. Mmmm pychotka ;-) Jeżeli ktoś ogląda serial "Supernatural", to wie, że hamburger to ulubione danie Deana Winchester'a, jednego z głównych bohaterów.  Screen z filmu "Supernatural". Screen z filmu(...)cienkie plasterki. Bułki przekroić. Z mięsa uformować kotlety i przypiec na grillu (ewentualnie jeżeli nie macie takiej możliwości, to na patelni grillowej). Bułki podgrzać (ja opiekłam je w piekarniku przez około 5 minut w temperaturze 200°C). Hamburger składamy następująco: Podgrzane bułki posmarować majonezem, ułożyć na nich 1-2 liście sałaty, następnie upieczony kotlet. Kotlet posmarować musztardą i ketchupem, ułożyć

Passions hobbies life
Tarta dyniowo-mandarynkowa 141

wypiek z dynią. Dostałam od rodziców cały gar dyni, dlatego postanowiłam z części przygotować smakowity mus, jednak miałam trudne zadanie, ponieważ część mojej rodziny nie przepada za tym warzywem (w sumie sama nie pałam jej wielką miłością – lubię, ale bez przesady). Dlatego, aby wszyscy byli zadowoleni, do musu dyniowego dodałam to co nie tylko kolorystycznie, ale i smakowo, pasuje idealnie(...)ułożyć na dnie formy papier do pieczenia). Spód nakłuwamy, aby ciasto w trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło.  Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.Dynie obieramy i kroimy na małe kawałki, które wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier -  gotujemy. Następnie całość przelewamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy

Słodkie Przyjemności
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 394

rokpol wytwarzany jest z mleka krowiego. Natomiast w obydwu serach znajdziecie szczepy pleśni z rodzaju Penicillium.Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem, boczkiem i ricottą podaliśmy na warzywach opiekanych na patelni. Warzywa też się fajnie komponują z sosem z sera pleśniowego! SKŁADNIKI:Dla 3 - 4 osób.Faszerowana pierś z kurczaka:2 pojedyncze, średniej wielkości piersi z kurczaka1 - 2 łyżki oleju roślinnego100(...)czasem dojdziecie do wprawy ;)4.   Nadziane piersi z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy olejem, układamy na blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem), po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut.Sos serowy:1.   Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina.2.   Następnie dodajemy porwany na mniejsze

W kuchni Katie
Pyszny chleb na drożdżach 118

Na stronie zajadam.pl wypatrzyłam fantastyczny chlebek. Zaciekawił mnie swoją prostotą, ponieważ nie wymaga wyrabiania. Wystarczy wymieszać składniki. Robi się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od

kuchnia doski
SZPINAKOWA ZAPIEKANKA RYBNA Z LUBELLĄ 281

najczęściej. Makarony również smaczne i sycące, dzięki którym możemy stworzyć multum dań, bo kombinacji jest wiele. Od sałatek do pysznych zapiekanek. Szpinak wyjątkowo zielony i wartościowy to kolejne warzywo  bez którego nie może obejść się moje ulubione danie. W połączeniu z aromatycznym czosnkiem zarumienionym na masełku nadaje aromatu całemu daniu.  Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita !  ~~SKŁADNIKI~~ ryba(...)według wskazówek na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na makaronie układamy kawałki ryby. Polewamy sosem szpinakowym. Wierzch posypujemy serem mozzarella. Zapiekankę wsadzamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na ok. 5-10 min., aż ser zarumieni się.  #Lubella  #ŚwiatowyDzieńMakaronu  #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą  #makaronlubella  #lubellauwielbiam

Kuchnia Paulettes
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 142

produkty się nie zepsują i nie spleśnieją. Dodatkowo w lodówkach Samsunga znajduje się szuflada Cool Select Zone, w której można ustawić niezależną temperaturę dla produktów np. chcąc przedłużyć świeżość warzyw i owoców** Planowanie zakupów spożywczych jest ważnym aspektem oszczędzania żywności. Kupując produkty zwracajmy uwagę na daty ważności. Jeśli termin ważności jest krótki, sprawdźmy czy produkt ten da się zamrozić. Często(...)kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane skórki z pomidorów można upiec- wysuszyć w piekarniku. Następnie suche zmielić w młynku- otrzymujemy puder o intensywnym smaku i aromacie do posypywania dań.  Wszystko inspiruje, a my odkrywamy jak jesteśmy kreatywni kulinarnie.  W domu często organizuję

AZgotuj!
Markizy z płatkami owsianymi i marchewką 183

np.ze szpinakiem, kukurydzą, cukinią, ziemniakami, rabarbarem...ale jest jeszcze kilka warzyw , których do tej pory nie wykorzystałam do słodkich wypieków..Zaplanowałam taki jakby maraton słodkich wypieków z dodatkiem warzyw i postaram się przez tydzień [ chociaż nie wiem, czy mi się uda] coś upichić ..Na początek marchewka..pyszna do schrupania ,ale także w cieście lub ciasteczkach..ja upiekłam ciasteczka..ale może(...)Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Blaszkę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 16-20 minut, aż ciastka się zezłocą. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięte

Moje domowe kucharzenie
Paszteciki z mięsem 20025

cebule  ząbek czosnku  sól, pieprz  majeranek Vegeta lub włoszczyzna  olej do smażenia Dodatkowo:  1 jajko Sposób przygotowania: Mięso ugotować z dodatkiem Vegety lub warzyw, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę majeranku. (Wywaru nie wylewać).  Cebule obrać i pokroić w pióra, następnie podsmażyć na oleju, z dodatkiem doli pieprzu i majeranku.  Mięso(...)odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem. Można na górze posypać ulubionymi ziołami.  Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Smacznego

Pelusiowa Kuchnia
Dżem truskawkowo-porzeczkowy 158

czyli np. kwaśne jabłka, porzeczki, agrest żurawina) z tymi, które pektyn mają mniej (np. truskawki, jagody, maliny, morele). Pektyny występują głównie w skórce i nasionach owoców, a także niektórych warzyw. Gdy połączą się z cukrem i kwaśną substancją (np.sok cytrynowy, ocet) tworzą żelowatą strukturę dżemu. Dzięki temu dżem jest szybciej gotowy niż z samych truskawek. Składniki na 3-4 słoiczki(...)cukierniczego (nie dotykamy dna). Przetwory żelują się w temperaturze ok. 103-105°C. 2. Do dżemów używam niewielkiej ilości cukru i dlatego dodatkowo gorące słoiczki z dżemem pasteryzuję w piekarniku w 120°C przez ok 20 minut

Pełny talerz
Frittata z twarogiem i oliwkami a w sercu MAJ 124

Piękna polska złota jesień, właśnie taki powinien być cały październik ciepły i słoneczny. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba,no może jeszcze Ich - braci Golców! Składniki

Kuchenne aromaty
Indyjskie kluseczki z dyni z sosem fistaszkowym 126

Bardzo zaintrygował mnie sos fistaszkowy, na tyle, że postanowiłam go przygotować. Stwierdziłam, iż do sosu idealnie będą pasowały jakieś kluski, no i padło na kluski z

Jadło i czytadło
Róża z ziemniaków 137

A może planujecie zrobić z okazji Dnia Chłopaka odświętny obiad, w zaciszu własnego domu nie nadwyrężając domowego budżetu??  Na taką opcję też mamy rozwiązanie. I

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pelnoziarniste nalesniki ze szpinakiem - Jedz szpinak na zdrowie! 169

szczawiowy po polaczeniu z wapnem tworzy nierozpuszczalne w organizmie szczawiany wapnia.A to prowadzi do kamicy szczawianowo-wapniowej lub fosforanowo-wapniowej.Naukowcy zidentyfikowali w szpinaku ponad 12 flawonoidow,ktore posiadaja wlasciwosci przeciwzapalne.Jest to warzywo wykazujace najsilniejsze wlasciwosci przeciwnowotworowe.Mrozony szpinak nie traci zadnych wartosci odzywczych.Lepiej jednak kupowac go z upraw ekologicznych,gdyz lubi kumulowac pestycydy.Skladniki na 10 nalesnikow:1 szklanka maki pszennej pelnoziarnistej1 szklanka mleka(...)wymieszac na gladka mase Na usmazonych nalesnikach rozlozyc po 1 czubatej lyzce farszu szpinakowego.Zwiniete nalesniki ulozyc na blaszce lub w naczyniu zaroodpornym i posypac startym zoltym serem.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i zapiec okolo 25 minut,az ser sie roztopi a brzegi nalesnikow stana sie chrupiace.Podawac z sosem pomidorowym (jak do pizzy) lub ketchupem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!