warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:278/434)

Ostatnie podrygi bobu z grillowaną kaszanką i sosem z pieczonej papryki 138

Przyznaję się bez bicia - nie mogłem jakoś przetrawić samej myśli o jedzeniu bobu. Unikałem go aż do tego lata. Bo przecież to tylko bób - pomyślałem - a

Right Behind The Kitchen
Fit frytki z batatów 159

               Czy istnieje coś takiego jak fit frytki?  Jakoś jedno do drugiego

Pan i Pani Smith w kuchni
Proteinowo-warzywne muffiny / Protein-veggie muffins 193

Ultra szybkie i pyszne muffiny, które nie pójdą w boczki! :))) Składniki: - 3 duże jabłka - 2-3 marchewki - pół żółtej cukinii - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3

Spektrum Smaku
Szparagi uczta smakosza. 241

Asparagus a gourmet feast. Składniki. 50 dag szparagi białe 2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 10 dag mozzarella sól cukier 1 łyżka masła 1 łyżka

Kulinarny karnet Christophera
Bezglutenowa pizza meksykańska na spodzie z zielonego groszku 141

Bonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny użyłam również kukurydzy złocistej i czerwonej fasoli z tej samej firmy. Tak powstała bezglutenowa pizza meksykańska.  Czy wiecie, że warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy jej Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu(...)oliwek i wymieszane razem mąki. Mieszamy aby połączyć składniki i uzyskać jednolita masę. Wykładamy ją na blaszkę na papier do pieczenia i formujemy na kształt pizzy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę.  Pomidory malinowe obieramy ze skórki, blendujemy i redukujemy na patelni z dodatkiem kilku plasterków chilli, soli, miodu, przeciśniętego przez praskę czosnku i oregano

Quinoa Raz!
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 133

Jest to taka roślinka, na którą czekam z utęsknieniem aż pokaże się w sklepach i ogródkach wraz z nastaniem ciepłych wiosennych dni :)  Mimo iż rabarbar zaliczany jest do warzyw to doskonale smakuje jako składnik słodkości. Dzisiaj proponuje wam bardzo wilgotne ciacho, przełamane kwasowością rabarbaru i osłodzone chrupiącą kruszonką... niebo w gębie! Składniki: 3 jajka 1,5 szklanki cukru pudru(...)przekładamy go na surowe ciasto. Miękkie masło mieszamy wraz z mąką i cukrem i wyrabiamy kruszonkę. Targamy ją na mniejsze kawałki - rozrzucając ją na wierzchu rabarbaru.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut - do zarumienienia kruszonki. Smacznego

Taste Therapy
Zapiekanka makaronowa z mozzarellą 1135

obiadu został makaron, w lodówce była końcówka  wędlin, do tego kilka pieczarek, trochę warzyw , ser mozzarella i powstała pyszna zapiekanka na obiad, propozycja dla zabieganych, doskonała również na ciepłą kolację.  Uwielbiam takie coś z niczego. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 25 dag ugotowanego grubego makaronu- u mnie grube rurki 20 dag dowolnej wędliny 20 dag sera mozzarella  Mlekoma(...)oraz pokrojoną dowolną wędlinę, dodajemy połowę sera mozzarella w kosteczkach, mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Wierzch zapiekanki posypujemy resztą sera, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy 15 minut-do momentu rozpuszczenia sera. Podajemy gorącą polaną ketchupem. Smacznego. http://www.mlekoma.pl

Wanilia i Kardamon
RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ 130

smak. Czyli – im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar. Łodygę obiera się z liści i ze skórki, po czym można ją gotować, dusić lub piec. Polecam ciasto z tym kwaśnym warzywem. Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami. drożdżowe ciasto z rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto z rabarbarem Składniki(...)długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Układałam na nim pokrojonego rabarbara. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygło wyjęłam z formy i posypałam cukrem pudrem. Słodycz ciasta idealnie kontrastowała z kwaskowatym rabarbarem. Polecam! Smacznego

potrawyregionalne
Jak zrobić zakwas z buraków ? 209

minerały, napój, nie powinien być wykorzystywany tylko raz w roku! Kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B (więcej niż świeże warzywa), ponadto chronią przed anemią. Natomiast kwas mleko i błonnik pobudzają pracę jelit, wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Przeczytajcie wpis na temat naturalnych metod na kaca Buraki w połączeniu z jabłkiem(...)kromkę czerstwego razowego chleba na zakwasie, co przyspiesza proces fermentacji. Naczynie przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu, np. w pobliżu kaloryfera. Zimą można słój z zakwasem wsadzić do piekarnika na trochę, z temp. ok. 25 stopni z termo obiegiem. Zawartość słoja mieszamy raz dziennie, najlepiej drewnianą łyżką, po ok. 5 dniach możemy spróbować, czy smak zakwasu nam odpowiada. Około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bakłażan faszerowany 170

Danie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażana masą mięsno ryżową. Składniki 3 średnie bakłażany 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej natki(...)osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułożyłem w żaroodpornej formie do zapiekania. Polałem sokiem pomidorowym. Zapiekałem ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypałem natką i od razu podałem na gorąco

R'n'G Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana pachnąca czosnkiem 166

Kiedy dopada mnie przeziębienie, nic nie smakuje mi bardziej niż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek(...)Posypałam solą, rozmarynem i ostrą papryką. W miseczce wymieszałam śmietanę z tartym serem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i pieprzem. Sos rozsmarowałam na wierzchu ziemniaków. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika. Zapiekałam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem

Kuchenne zapiski Edyty
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 157

kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział w produkowaniu czerwonych ciałek krwi(...)smaku) kilka orzechów włoskich (do dekoracji) ocet balsamiczny (do skropienia) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Buraki dokładnie myjemy, posypujemy solą morską, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz). Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. 2. Ostudzone buraki wyciągamy z folii i obieramy ze skórki. Kroimy w cieniutkie plasterki. 3. Serek kozi mieszamy z posiekanym szczypiorkiem

W kuchni Katie
Makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem 175

możliwości! W mojej zakładce do zrobienia jest zapisanych mnóstwo ciekawych przepisów na potrawy z dyni, które wcześniej lub później wypróbuję… Sama też mam sporo pomysłów na to smaczne warzywo … Jednym z nich jest makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem, czyli prosty sposób na pyszny obiad. Bardzo mi smakuje połączenie dyni, szpinaku i fety w tej zapiekance… właściwie(...)zbyt miękki po ugotowaniu to po zapieczeniu zrobi się z niego papka.2. Dynię obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować na parze lub w wodzie lub upiec w piekarniku aż zrobi się miękka.3. Szpinak świeży opłukać. Na odrobinie oliwy przesmażyć wyciśnięty czosnek (ale żeby nie zrobił się brązowy) a następnie dodać szpinak i mieszać kilka minut aż szpinak

UgotujmyTo.pl
Sałatka z ostrym łososiem, truskawkami, mango i cytrusowym dressingiem 118

Sałatka z aromatycznym, wyrazistym, pełnym charakteru łososiem w towarzystwie świeżych warzyw, chrupiących orzechów i nuty słodkości w postaci truskawek, mango, polana wyrazistym dressingiem na bazie francuskiej musztardy, słodkiego miodu oraz orzeźwiających cytrusów smakuje wyśmienicie i jest świetnym pomysłem na letni obiad, przystawkę oraz drugie śniadanie do pracy. Składniki: 300g świeżego, surowegołososia pure Mowi (2x150g) 150g świeżych truskawek 1 mango(...)zdjąć skórę, pokroić w kostkę, zalać marynatą i odstawić na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie kawałki łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 - 18 minuty. 3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na plasterki. 4. Mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a   cebulę pokroić

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowa pita z czarnuszką 140

cypryjskie pity. Chętnie bym je nadziała baraniną jak Grecy swoje suvlaki, ale niestety.  Miałam jeszcze resztę pieczonej kaczki, więc nadziałam je pieczoną kaczką i  świeżymi  warzywami.  Efekt przerósł moje oczekiwania.  Nawet najmłodszej bardzo smakowało.   Upieczecie pity szybciej niż Wam się wydaje, bo to proste ciasto drożdżowe.  Polecam spróbować ! Przepis na cztery całkiem(...)Podzielić na cztery, lub pięć części i rozwałkować każdą na placuszek o grubości 0/5- 1 cm.  Odstawcie na około 10 minut, aby się lekko napuszyły. Nagrzać kamień w piekarniku, lub włóżcie blachę, aby osiągnęła temperaturę 220 stopni. Na rozgrzany kamień kładźcie placuszki pity. Piec należy około 10-15 minut do delikatnego przyrumienienia. Pity podczas pierwszych 5 minut powinny gwałtownie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zupa kremowa z białych warzyw 114

talerzu dary lata czyli zupa krem z białych warzyw z burakowym i rukolowym kleksem. I aby zaspokoić mały głód w upalne dni, wystarczy plaster szynki parmeńskiej. Bardziej głodni mogą zjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła(...)sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić w gorącym piekarniku. – Zupę podawać z czipsem z szynki i kleksami – zielonym i czerwonym

To co kocham
Kurczak z warzywami pieczony na ryżu 555

Kurczak zapiekany na ryżu to proste i szybie do przygotowania danie. Na dno wsypujemy ryż, dodajemy warzywa, kurczaka, całość zalewamy pomidorową zalewą i do pieca. Pyszne, sycące danie jednogarnkowe, zapraszam. Składniki: 4 woreczki ryżu brązowego 4 udka 1 czerwona papryka 2 cebule 2 marchewki 2-3 łodygi zalewa 4 szklanki wody 6 łyżek przecieru pomidorowego(...)wsypać ryż, na nim ułożyć warstwę cebuli na nią marchewkę, paprykę i seler naciowy. Na wierzch ułożyć kawałki kurczaka. Całość zalać zalewą. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1,5 godziny

magiczna kuchnia Kasi
Szybkie i łatwie ciasto typu duża blacha z marchwi i malin 134

szybko i dużo, bo słodkie wypieki w domu są na 6 osób i 2 psy ;-), a żeby było bardziej fit to zrobiłam ciasto składające się w połowie z warzyw i owoców. Co prawda samo w sobie może nie wygląda super zachęcająco, ale nadrabia i to bardzo smakiem, a poza tym zawsze można czymś podbajerować np. czekoladą i malinami(...)cukrem, dodaj zimą wodę, połącz z resztą składników. Masę przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz przed około 40 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (z termoobiegiem) Artykuł Szybkie i łatwie ciasto typu duża blacha z marchwi i malin pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Gazpacho z pieczoną papryką 164

Tradycyjne gazpacho po prostu uwielbiam. Robiąc kremowe zupy pewnego razu wpadłam na pomysł, żeby zrobić Gazpacho z dodatkiem pieczonej papryki, a nie tej świeżej. Dodało mu

ChilliJemy
Krucha tarta ze szparagami 124

Dużo przepisów czeka grzecznie na publikację - tylko z czasem u mnie kiepsko :) Dziś znalazłam chwilę i polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim - przepis

Spektrum Smaku
Muffinki szpinakowe 207

Muffinki szpinakowe to smaczna propozycja, która pozwoli przemycić trochę warzyw do drugiego śniadania dziecka (lub własnego drugiego śniadania ;) Będą świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale też na zimno drugiego dnia. Moje muffinki upiekłam z orzechami nerkowca, dobrze pasować będą jednak także pistacje czy orzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki(...)papierkami na muffinki (można zrobić je samemu z papieru do pieczenia). Można nałożyć równo z poziomem blaszki, ponieważ babeczki nie urosną za bardzo. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 168

Wykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter

SzczyptaSmaQ
Babeczki owsiane z cynamonem - pyszne na drugie śniadanie do szkoły 167

jeszcze jest gorsze to przejścia to NAMÓWIĆ DZIECKO ABY JADŁO WARZYWA I OWCE :) , bynajmniej w moim przypadku. Mam dwie córki są skrajnościami jedna zajada wszystko z naciskiem na warzywa owoce a druga .. najlepiej na słodycz :) musi być w życiu kolorowo. Pierwszą moją propozycją są babeczki owsiane z cynamonem. Płatki owsiane mnóstwo witamin i mikroelementów do tego dają mnóstwo energii(...)ładnie odchodzą babeczki)- wypełniamy do 3/4 wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :)nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchy Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką babeczkę

Basia w kuchni