warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:274/434)

MŁODE ZIEMNIACZKI PIECZONE W RĘKAWIE + FILMIK 153

Pyszne, smaczne i szybkie w przygotowaniu, pieczone w rękawie, młode ziemniaczki. Można je zajadać same lub z dodatkami, polecam. SKŁADNIKI :  1,5 kg  młodych

Kulinarne Fantazje Marioli
Dyniowe bułeczki z jabłkiem 140

Te  bułeczki, to kolejny dowód na to, że śniadanie wcale nie musi być nudne. Może i czasem pracochłonne, choć warte tego poświęcenia ;) Wszak daje nam

Kuchnia w czekoladzie
Wegańskie, buraczane muffiny czekoladowe – misiowe łapki (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie- muffiny) 204

Powoli rozkręca się sezon na dynię ale nie zapominajmy o innych późnych warzywach takich jak np. buraki 😊 Buraczki są bardzo zdrowe a  w deserach najlepiej komponują się z czekoladą! 😋 Muffiny są wilgotne i kakaowe a na górze czekoladowe  bezglutenowe ciastko tworzy uroczą stópkę 🐾 Czego chcieć więcej? No chyba tylko pysznej cynamonowej herbatki Richmont 🍵 W taki sposób można łagodnie(...)ciastka Cioccolini bez glutenufirmy Schar -3 kostki gorzkiej czekolady (na paluszki ;) -wiórki kokosowe (do posypania kremu kokosowego) BURACZANE MUFFINY CZEKOLADOWE Buraki obrać, pociąć na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości, następnie zrobić z nich puree widelcem. Mąki, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych

Candy Pandas
Zapiekanki a'la tacos 165

rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez "wywiewanie" wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. ZAPIEKANKI a'la TACOS Składniki: (na 4 kokilki tk. 2 porcje) 200 g mielonej wołowiny 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 3/4 szklanki kukurydzy(...)układamy warstwę usmażonego mięsa, potem pieczarki oraz po łyżce kukurydzy z puszki. Na wierzch wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego warstwę puree z ziemniaków.  Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.  Podajemy na ciepło

Bon appetit mon amie
Placki Ziemniaczane z Jajkiem Sadzonym 128

Kilka lat temu? Co ja będę urywać, po prostu nie za bardzo lubię je przygotowywać. Na dodatek mój malakser potrzebuje reanimacji, więc musiałam sobie przypomnieć jak działa tarka do warzyw, było bardzo przykro. Uważać na paznokcie i na kostki :) Mimo tego nie poddałam się, na końcu to już normalnie się popłakałam, ale spokojnie to przez cebulę, którą też starłam. Placki(...)proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 duże jajko (lekko rozkłócone) olej roślinny lub oliwa z oliwek do smażenia dodatkowo Jajka sadzone Wykonanie: Rozgrzałam piekarnik do 120 stopni. Ziemniaki i cebulę starłam na tarce o grubych oczkach, odcisnęłam dokładnie, można odcisnąć przez gazę. W dużej misce wymieszałam pozostałe składniki, oczywiście poza jajkami sadzonymi :) Do miski

Blondynka Gotuje
7 kulinarnych mitów, które potrzebują obalenia 678

najkrótszym czasie, więc mikrofala jak najbardziej spełnia te kryteria. 4. Przechowywanie kawy w lodówce Kawa powinna być przechowywana w chłodnym, zaciemnionym miejscu (zatem szafka przy lodówce albo piekarniku nie jest dobrym pomysłem). Ale trzymanie w lodówce to także zły pomysł, ze względu na wilgoć, która wnika w kawę niszcząc jej smak. 5. Alkohol spala się podczas gotowania Wbrew temu(...)woda byłaby praktycznie niejadalna. W rzeczywistości ilość soli, którą możemy dodać aby nie popsuła smaku gotowanej potrawy zmieni tylko temperaturę wrzenia o kilka dziesiątych stopnia Celsjusza. 7. Gotowane warzywa tracą cenne składniki odżywce i są mniej zdrowe  Enzymy zawarte w warzywach giną, gdy są ogrzewane, więc naturalnie nasuwa się przekonanie że są mniej zdrowe. Okazuje się, że jedząc surowe

Tradycyjna Kuchnia
Wegetariańskie kotleciki z kaszą jaglaną i warzywami 104

Pyszne wegetariańskie kotleciki idealne na obiad albo jako burgery do bułki. Jeden kotlet to 169 kcal. Składniki (6 dużych kotletów): duża marchew 100 g kaszy jaglanej

e-PrzepisyKulinarne
Dorada pieczona w soli 152

Jedno jest pewne - ryba pieczona w soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :)  Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb.  Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się na pewno!  SKŁADNIKI(...)pieczenia. Wysypujemy cienką warstwę soli, na której układamy ryby.  Obkładamy je pozostałymi plasterkami cytryny.  Przykrywamy dokładnie resztą soli (głowy i ogony możemy zostawić odkryte). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termoobiegiem) i pieczemy przez pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika przy pomocy noża delikatnie obstukujemy sól przy krawędziach naczynia i usuwamy skorupę solną.  Oddzielamy mięso

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z ryżem na pomidorowo 142

Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * przyprawa do kurczaka * 2 szklanki ryżu * 1 duża cebula zalewa: * szklanka przecieru pomidorowego * 2 szklanki bulonu * pół kostki masła * 4

Pobite gary Barbary
Tarta z owocami 168

Lato minęło nam w tym roku paskudnie szybko! Nawet nie zdążyliśmy się obejrzeć, a już go nie ma! Nie nasyciłam się owocami, warzywami i wszystkiego mi mało. Po ostatnim wyjeździe czekała nas w domu jeszcze niezbyt miła niespodzianka - coś stało się z lodówką i podczas naszego prawie dwutygodniowego wyjazdu - wszystko się rozmroziło. Padło! Z bólem serca musieliśmy wyrzucić zamrożone już(...)porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a ciasto obciążyć kuleczkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok. 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z tarty obciążenie z papierem i dopiekać kolejne 20 minut, do ładnego zrumienienia tarty. Upieczoną tartę wyłożyć

Plate of Joy
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 282

ciepłe mleko (można też zblendować). Dodajemy ser, przyprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (warzywa można też rozdrobnić w malakserze, aby było szybciej). Na bardzo dużej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy cebulę, a gdy będzie szklista dodajemy marchewkę i wyciskamy czosnki. Podsmażamy przez(...)preferencji, ja użyłam tymianku cytrynowego). Przekładamy mięso z sosem do naczynia żaroodpornego. Wyrównujemy i na wierzchu rozkładamy delikatnie puree ziemniaczano-porowe. Wygładzamy. Widelcem tworzymy faliste wzory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25-35 minut. Przed pokrojeniem wiejska zapiekanka z mięsa mielonego musi odstać ok. 5 minut, aby sos przestał

Poezja smaku
ryba w cieście 99

Farsz: * 30dag pieczarek * 2 cebule * 3-4 filety rybne (zalezy od wielkosci) * sól, pieprz=ja dałam mrożone warzywa -mieszanke zamiast pieczarek(...)ciasta i za pomoca malej szklanki lub kieliszka wycinamy krazki (to bedzie luska i oko). Nozem wycinamy takze ogon i glowe. Gotowa rybe smarujemy rozklóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (175o) na okolo 40 minut(), pilnujac by sie nie przypiekla za bardzo ( pod koniec mozna przykryc wierzch folia aluminiowa). Smacznego :) żródło dzismamochotena

w mojej kuchni
Karkówka w pomidorach z pieczarkami i papryką 139

Dziś zapraszam do przygotowania karkówki w warzywach. Wychodzi przepyszna, soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Ze względu na dużą ilość mięsa jest to danie dla przynajmniej 6 osób. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu(...)posmarowanej ketchupem, na to plastry pieczarek1/4 karkówki posmarowanej ketchupem oraz paprykę pokrojoną w kostkę1/4 karkówki posmarowanej ketchupem, na wierzchu układamy plastry pomidorówNaczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 90 minut

upichcic
PAPRYKOWE PIERSI Z KURCZAKA 334

Lubisz paprykę i drób? To koniecznie wypróbuj to danie, mozno paprykowe, mocno pomidorowe, mocno pyszne ! Składniki:pól kg piersi z kurczaka sól,pieprzsłoiczek koncentratu pomidorowego

Z Majeczką w kuchni
Pieczony łosoś i risotto z pomidorami 202

Od dawna miałam ochotę na rybę. Postawiłam na pieczonego łososia i kremowe risotto z pomidorami. Idealnie zaspokaja głód.  Składniki: 2 filety z łososia 2 łyżeczki

Pasja Smaku
Karkówka z i na kapuście. 240

Roladki z kapustą kiszoną. Składniki: 36 dag karkówka b/kości 30 dag kapusta kiszona 2 cebule 1 jabłko sól, pieprz majeranek 2 listki laurowe 3 ziela

Kulinarny karnet Christophera
Cukinia a’la ananas z nutką pomarańczy 139

obraniu) 1,3 kg cukru 2 cytryny 1 l wody Olejek pomarańczowy Przygotowanie cukinii a’la ananas: Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę 2 centymetrową. Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich(...)cytryn 8. Dodać skórkę z cytryn do syropu 9. Wycisnąć do syropu sok z dwóch cytryn 10. Wsypać do gotującego się syropu pokrojoną w kostkę cukinie 11. Gotować warzywo przez 20 minut (do czasu zmięknięcia) 12. Dolać olejek pomarańczowy i wymieszać 13. Przełożyć cukinię do słoików 14. Słoiki szczelnie zakręcić i pozostawić na blacie do wystygnięcia Poprzedni

KuchniaWeDwoje.pl
Kruche ciasto z pyszną bezą i rabarbarem 153

Witajcie. Okres lata to wspaniały moment, kiedy możemy spróbować wielu sezonowych warzyw, owoców. Tym razem w poście znajdziecie przepis na pyszne kruche ciasto z rabarbarem i pyszną bezą. Smak ciasta jest idealny. Połączenie słodkiej bezy z trochę kwaśnym rabarbarem sprawia, że aż tak nie czuć tej słodkości i chętnie sięga się po następny kawałek ! Zapraszam !   www.uczymyjakslodzic.pl Składniki: Spód(...)blachę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papier, a następnie wylepiamy ciastem. Wstawiamy na 10 minut do lodówki. A po tym czasie przekłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut. Rabarbar myjemy, odcinamy liście, a łodygi kroimy drobno (ja pokroiłam na półplasterki). Wkładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cynamon i mieszamy. Na podpieczony spód rozsmarowujemy

Gotuj z Mąką
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 264

momentu zagotowania gotuję przez około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia . Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać ) . Mięso się gotuje w tym czasie przygotuję pozostałe składniki pasztetu : Cebulę kroję w kostkę . Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki(...)solą i pieprzem . Pieczenie pasztetu : Foremkę do pieczenia smaruję tłuszczem (margaryną , masłem ) i obsypuję bułką tartą . Gotową masę przekładam do foremki delikatnie ugniatając . Foremkę z pasztetem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam włączony na ogrzewanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu pasztet odstawiam do wystudzenia , wystudzony

Uwaga Babcia Gotuje
Babeczki mięsne z dodatkami 146

Babeczki nie zawsze muszą być na słodko. Te, które dzisiaj Wam serwujemy  powstały, kiedy chciałam w ciekawy sposób wykorzystać pozostałe z robienia sałatki warzywa i pozostałe z obiadu mięso mielone. Świetnie spiszą się na przyjęciu imprezowym czy na kameralnej kolacji. Były bardzo smaczne i kolorowe, więc polecam! Babeczki mięsne z dodatkami SKŁADNIKI:  300 g mięsa mielonego z łopatki(...)dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Ugniatamy masę w foremkach. Z wierzchu posypujemy resztą sera żółtego.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podajemy posypane posiekaną zielona cebulką. Można podawać z keczupem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fenkuł pieczony z łososiem 144

uszkodzeniem naczyn krwionosnych,udarami i zawalami.Obecny w fenkule blonnik pokarmowy wiaze cholesterol,metale ciezkie,szkodliwe produkty przemiany materii usuwajac je wraz z kalem.Z racji na niska wartosc kaloryczna jest warzywem pozadanym we wszystkich dietach odchudzajacych.Koper posiada wlasciwosci lecznicze.Surowcem zielarskim sa owoce zawierajace anetol o dzialaniu rozkurczowym i fenchon o dzialaniu wykrztusnym.Swietne na prace ukladu trawiennego,dzialaja niezwykle tonizujaco i rozkurczowo.Wszystkie(...)stron.Lososia skropic sokiem z cytryny i posolic.Lososia i przygotowany fenkul ulozyc w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Skropic oliwa i ulozyc galazki tymianku cytrynowego.Zapiekac w piekarniku nagrzanym do 200 ° C 15-20 minut.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 118

Uwielbiam wszelkie quiche i tarty. Kruchy maślany spód, pyszne dodatki w dowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem — fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną, wędzoną rybą(...)posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 15 minut. Po czym ściągnąć folię wraz z obciążeniem, a następnie włożyć z powrotem i piec kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyjąć i odstawić.Fenkuł umyć i odkroić zielone

Food Square
Torcik warzywny z pesto 204

chrupkim parmezanem. Choć danie wygląda niepozornie, to dzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa podobnej szerokości, aby tort podczas pieczenia nie przechylił się. Ja dodatkowo podałam torcik z grzankami z bagietki i kiełkami. Torcik warzywny (8 porcji): 2 bakłażany 2 cukinie 4 jędrne(...)odkrawamy końcówki i kroimy w grube (ok. 1 cm) plastry (potrzebujemy ich 16). Każdy plaster solidnie solimy z obu stron i odkładamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220°C (może być z termoobiegiem). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju lub oliwy i podsmażamy cebulę ze szczyptą soli, aż będzie

Poezja smaku
Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 145

oliwę z duszonych warzyw, farsz powinniśmy przygotować najpierw. Wszystkie warzywa, oprócz pomidora, kroimy w kostkę i podsmażamy  na sporej ilości oliwy. Gdy warzywa będą miękkawe dodajemy pomidora i przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż cebula będzie szklista. Farsz studzimy. Empanadę będę piekła w skalnej formie(...)powietrze miało ujście. Z pozostałego ciasta robimy cieniutki wałek, który dodatkowo uszczelni nam empanadę, a także wykrawamy paseczki, którymi ozdobimy placek. Następnie smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut

Kulinarne przygody Gatity
,,Pasztet z królika’’ 117

Święta za pasem! Jesteście pewnie w trakcie przygotowania świątecznego menu A może nie macie pomysłu na to czym zaskoczyć swoich gości? Pasztet z królika z warzywami, delikatny w smaku, wilgotny będzie idealną kompozycją na Wielkanocnym stole! Składniki • 1 kg królika • 1 kg boczku wędzony • 4 marchewki • 2 pietruszki • 1 mały seler • 1 por • 2 bułki • 4 cebule • 3 jaja • bułka(...)oleju. Do wystudzonej dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką przyprawą do królika i majerankiem, następnie wszystko razem mieszamy. Pasztet przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Kupuj części samochodowe i serwisuj samochody za przystępną cenę. Hurtownia motoryzacyjna Exspert Auto specjalizuje się w sprzedaży części zamiennych do samochodów osobowych

Podróż w kulinaria
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób w 1,5 godziny 130

Pizza z kurczaka, mac&cheese w słoiku, prowansalska zupa pomidorowa z grzanką, sałatka z pieczonej cieciorki i krewetek, makaron ryżowy z warzywami – oto pięć pysznych, domowych dań na 5 dni. Sprawdź nasze menu na tydzień dla dwóch osób za 115 zł, które zrobisz w 1,5 godziny! Powrót do korzeni – tak powinniśmy zatytułować menu na ten tydzień, bo zostało(...)mikser ręczny, mikser kielichowy i robot z hakiem do wyrabiania ciasta (rzadko używany, gdyż ciasto najczęściej wyrabiamy ręcznie) – to całe nasze wsparcie! O jakie sprzęt zatem chodzi? O piekarnik!! To najlepszy przyjaciel wszystkich przyrządzających kilka potraw równocześnie. Zobaczcie jakie dania na cały tydzień udało nam się przygotować w 1,5 godziny! Jeśli pyszne jedzenie to dla Was za mała

Niedzielny kucharz
Zapiekanka brokułowa na lato 123

letnim bardzo często robię pieczone warzywa. Zazwyczaj jest to mix kilku warzyw takich jak marchew, pietruszka, cukinia, cebula, czosnek czy papryka. Tym razem postawiłam tylko i wyłącznie na jedno warzywo, szczęśliwym wybrańcem okazał się brokuł Tak samo jak brokuła można przygotować kalafiora, marchewkę czy pomidory. Zapieczonego brokuła podałam jako dodatek do dania głównego ale myślę, iż można śmiało podawać(...)utarty żółty ser, śmietanę, ziarna słonecznika, biały pieprz, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Masę kremową wykładamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym. W masie układamy różyczki podgotowanego brokuła. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego! Nie dodajmy dużo soli do masy serowo-śmietanowej gdyż ser jest słony i możemy całość zwyczajnie przesolić. Jeśli

mecooks
Lasange, zapiekanka z cukinii 127

pomidorów ściągamy skórkę i drobno kroimy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce. Cebulę i liście selera drobno kroimy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy, podsmażamy wszystkie warzywa, zgarniamy je na połowę patelni i dodajemy mięso, które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy(...)ruloniki szczenie wypełniając formę. Każdy zawijas wypełniamy sosem bolońskim, a na wierzch wylewamy drugą połowę beszamelu. 3. Wierzch dodatkowo można posypać gałką muszkatołową i startym serem. Lasange pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 50-60 minut. Podajemy na gorąco. Po dobrej jakości przyprawy i dodatki zapraszam Was na  www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Faszerowane kalarepki 166

Faszerowane warzywa bardzo nam smakuja i często je robię. Nadziewałam już paprykę oraz cukinię a teraz nadziałam kalarepki. Jest z nimi trochę roboty ale warto bo są przepyszne. składniki: 6 niedużych kalarepek 1 duża cebula, ja dałam czerwoną 200 g mięsa mielonego sól,pieprz oregano 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki przecieru pomidorowego ser żółty do posypania Kalarepki obrać. Moje były(...)będzie sos. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kalarepki nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20 minut, funkcja góra-dół. Następnie naczynie odkryć i kalarepki posypać startym serem. Zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać same lub z dodatkiem ryżu

Monia miesza i gotuje
Kolorowa chałka 133

zabarwić. Kolory są zasługą szpinaku, marchewki, buraka i kakao. O ile ciasto marchewkowe i Leśny mech ze szpinakiem są u nas popularne, to burak nieco mnie przerażał. Po upieczeniu warzywa nie są wyczuwalne a chałka jest miękka i puszysta. Warto spróbować! Składniki na dużą chałkę: Na początek: 1 szklanka cukru  200ml chudego mleka 100g margaryny   50g drożdży(...)pleciemy chałkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Natychmiast po upieczeniu smarujemy chałkę podgrzaną śmietanką i odstawiamy przykrytą ściereczką do ostygnięcia w uchylonym piekarniku

Wrzosowa Polana
Bitwa Na Smaki 136

owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!!Ja jak to ja : wybrałam  na ostro i na słodko ;)  Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta( Mama dodatkowo delektowała się tiramisu i sorbetem z owocami :D )  Z pełnymi brzuchami(...)razem z mamą przyrządzałam ” Glazurowane polędwiczki z kurczaka z sosem szampańskim i ziemniaczanymi ptysiami „O ile przygotowanie poszło nam rewelacyjnie , tak zawiódł niestety sprzęt – na początku piekarnik odmówił posłuszeństwa … a potem jeszcze palnik do glazurowania też się zbuntował , co spowodowało , że niestety nie wystarczyło już czasu na spokojne dekorowanie tak jak chciałam! Za to przyznam się

Ostra na Słodko