Uwielbiam zapiekanki a makaronowe to już najbardziej. Tym razem zapiekanka z moimi ulubionymi warzywami czyli kalafiorem, brokułem i pieczarkami . Kukurydza jest tylko do towarzystwa. Zapiekanka jest oczywiście wegańska i bezglutenowa . Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla czterech osób): 250 g makaronu bezglutenowego np. penne 1 cebula 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 mały kalafior 1 mały brokuł 800 ml mleka(...)następnie dodajemy usmażone pieczarki razem z cebulą i mlekiem koksowym i dodajemy kukurydzę z puszki. Wszystko mieszamy. 5. Następnie dodajemy surowe, umyte różyczki kalafiora i brokuła. Mieszamy. 6. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni, wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem. Żeby spiec z góry to można na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę
Kawa z mlekiemzrobić z druga połową , na ciasto za mało do zupy już nie dam.Przeszłam kuchnie wzdłuż i wszerz poszperałam w szafkach i mam. Ciasto korzenne z owocami i warzywami super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś czego nie planowałam i w dodatku wychodzi pyszne :) Składniki: marchew starta pół szklanki jabłka 2 szt migdały mielone 1 szklanka żurawina suszona(...)następnie dodałam do reszty składników. Wymieszałam znowu i wsypałam przyprawy korzenne oraz błonnik. Formę do pieczenia 38x14x6 wykladam papierem do pieczenia i przekładam ciasto. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne. Na pewno zrobię je na Wigilię
Różowa kuchniasetkach ton, bez problemu można go kupić u nas. Jednak ajvar – pasta z papryki i bakłażanów (także ajwar ) dostępna w sklepach zwykle produkowany jest z przemysłowo gotowanych warzyw. Dlatego warto poświęcić trochę czasu i przygotować własną wersję z pieczonych papryk i bakłażanów. Ajvar – pasta z papryki i bakłażanów jest bratem innych bałkańskich past – ljutenici (pomidory plus ostra(...)łyżki octu balsamicznego 90 ml białego octu winnego sól do smaku Wykonanie: Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne. Na dużej blasze wyłożyć papier do pieczenia, na nim papryki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, zapiekać papryki około 30-4o minut (jeśli macie, możecie użyć funkcji grill). Gorącą paprykę przełożyć do garnka lub miski i przykryć, zostawić do wystudzenia. Teraz na blasze
Pociąg Do KuchniWarzywa strączkowe w deserze? Czemu nie. Pomyślałam, że najlepiej będzie upiec muffinki. Wszyscy znamy ciasto marchewkowe, które jest niezwykle smaczne. Nim się właśnie inspirowałam. Przepis na polewę znalazłam w internecie. Następnym razem jednak zmniejszę ilość cukru, bo jak dla mnie wyszła za słodka (w przepisie już uwzględniłam tą zmianę). Polecam! Składniki na ciasto: 6 łyżek ugotowanej czerwonej soczewicy 1 szkl(...)pieczenia, przyprawę do piernika. Wymieszać. Ugotować soczewicę, dodać do ciasta, następnie dodać migdały. Wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, piec ok. 30 minut, aż się zrumienią. Polewa: wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowe i wystudzone muffinki dekorować polewą, cukrowymi ozdobami, czekoladą
zadanie-gotowanieDzień dobry, Na te bakłażany skuszą się nawet ci, którzy normalnie nie przepadają za tym warzywem. Bo czy można oprzeć się połączeniu sosu pomidorowego, ciągnącej się mozzarelli i świeżej bazylii? Nie bez powodu pizza margherita jest tak uwielbiana. Ja postanowiłam przenieść te smaki właśnie na mięsistą lecz nieco mdłą w smaku oberżynę, otrzymując coś po prostu przepysznego :) Danie jest sycące(...)puszki. Krojone pomidory z 1 puszki należy przełożyć do rondelka i gotować 15 minut, aż pomidory się rozgotują, a sos się zredukuje. Doprawić szczyptą cukru oraz soli. Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Bakłażana pokrój na 6 grubych plastrów, ułóż je na blasze, posyp lekko solą i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut. W międzyczasie
Chilli Czosnek i OliwaBakłażan to takie warzywo, z którego zawsze można coś wyczarować. Można go zamarynować i upiec z dodatkiem ulubionego sera, albo połączyć z czosnkiem, ziołami i podać z ugotowanym na sypko ryżem. Albo można zrobić z niego pyszne roladki, nadziewane czosnkowo-orzechową fetą, a następnie zapiec je w balsamiczno- pomidorowym sosie pachnącym rozmarynem. Pycha! SKŁADNIKI (8-10 małych roladek(...)cienkie kilkumilimetrowe plastry. Bakłażana z obu stron oproszyć papryką wędzoną i solą oraz skropić delikatnie oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (plastry muszą zmięknąć i dać się be problemu zwijać). W miseczce rozgnieść widelcem ser feta, dodać zmielone orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki tymianku, kumin oraz
DefinicjaSmakuprzekrojonych na pół duża garść listków bazylii 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka skórki startej z cytryny 2 łyżeczki posiekanego oregano starty parmezan do podania Włączamy piekarnik na 140 st.C, na termoobieg. W duże brytfannie rozkładamy cebulę, czosnek i wlewamy połowę wina oraz szklankę wody. Nad brytfanną umieszczamy ruszt i układamy nas nim mięso, uprzednio posolone(...)dzielimy na kawałki i przekładamy do gotowego sosu. Dusimy razem kolejne 10 minut. Sos mięsny mieszamy z ugotowanym makaronem i parmezanem ale idealnie pasuje również do pieczonych ziemniaków i warzyw
Dzieje kuchennej WiewióryObieramy ze skórki cukinię i ziemniaki. Na patelni podsmażamy cebulkę z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i ziemniaki. Zalewamy wodą i gotujemy. Kiedy warzywa będą ugotowane dorzucamy mleko sojowe, doprawiamy do smaku. Całość miksujemy. Podajemy z grzankami lub chlebem. Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 kg małych cukini, 2 ziemniaki, 1 mała cebulka(...)Dorzucić drobno posiekaną cebulkę, starty ser, kurkumę. Jeżeli macie, możecie dorzucić listki estragonu. 5. Za pomocą łyżeczki rozłożyć tak uzyskaną masę (w postaci małych placuszków) na formie idącej do piekarnika (wyłożonej papierem do piecznia). 6. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. 7. Placki są gotowe, gdy łatwo odkleja się je po podważeniu szpatułką lub nożem. Write
MODA NA BIOprzede wszystkim baardzo zdrowa zupka. Jarmuż zawiera wapń, wit. A, wit. B, wit. C, beta-karoten, żelazo; odmładza organizm i działa przeciwzapalnie. To tylko niektóre zalety tego niedocenianego warzywa :) Chipsy z jarmużu możecie przygotować jako przekąskę zamiast klasycznych chipsów. Przed podaniem posypcie je odrobiną soli i/lub ulubionymi przyprawami. Mus może nam posłużyć jako dodatek do różnych mięs(...)Dodatkowo: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI MUS Z DYNI: Dynię obieramy ze skórki, pestki wyrzucamy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy z folii, wrzucamy do misy blendera wraz z jedną papryczką bez pestek(!), kilkoma listkami świeżej bazylii i miksujemy na gładką masę. CHIPSY
Tajskie smakiwyciskarki. Smakowite zastosowanie Od wielu lat jestem orędownikiem nie marnowania żywności. Staram się jak najbardziej wykorzystywać każdy składnik spożywczy, każdą skórkę z warzywa, każdy kawałek suchego pieczywa. Kombinuje i wymyślam pomysły co z takiego pozornie niewiele wartego produktu wykombinować. Dlatego kwestia pulpy, która pozostaje po wyciskaniu soków, robieniu sorbetów(...)strony, do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu placki osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Placki te można przygotować w zdrowszej wersji w piekarniku Kod rabatowy Przy okazji mamy dla Was niespodziankę Z kodem rabatowym JAKUBKURON wyciskarkę o wartości 2499 zł zakupicie za 2050 zł!!! LINK
kuron.com.pljego mamę w Iranie. Caponata, ratatouille i wabiczka…Jak widzicie jedno danie ma wiele nazw. Być może różni je sposób podania ale idea dania jest taka sama. Mnóstwo warzyw w gęstym pomidorowym sosie. Do caponata najlepiej użyć świeżych pomidorów kiściowych. Są mięsiste i aromatyczne. Użyłam całe pomidory ale sparzone i obrane ze skórki. Poza tym warto zaopatrzyć się(...)podania kozi twaróg chleb na zakwasie Bakłażan pokrój w kostkę lub paski. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop dwoma łyżkami oliwy, posyp solą i piecz przez 25 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC. Cebulę, czosnek i chili pokrój w drobną kostkę i zeszklij na reszcie oliwy. Dodaj kapary i smaż jeszcze przez minutę. Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój
codojedzeniakuchni tureckiej. Mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu pomidory faszerowane bulgurem. Danie przygotowałam wraz z Ania w związku z akcją wspólnego gotowania, której tematem były faszerowane warzywa. Zajrzyjcie do Ani, aby zobaczyć co i czym nafaszerowała ;) Pomidory faszerowane bulgurem Składniki: 3 duże pomidory 80g bulguru dymka (kilka łodyg) 2 łyżki świeżej mięty 1 łyżka natki pietruszki(...)spora ilością soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli używacie dodajcie także pastę paprykowa (ajvar). Wnętrza pomidorów oprószyć solą, pieprzem i cukrem i napełnić farszem (nie czubato). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Nafaszerowane pomidory ułożyć na blasze do pieczenia pomiędzy nimi pookładać cytrynę pokrojona w ósemki. Na blachę wlać około 100-150ml wody (tak aby przykryła
Codzienne Gotowanieinaczej ją nazywa i jak tak sobie wertowałam różne archiwa wszędzie skład jest ten sam..ziemniaki, cebula, jajko i mąka. Tylko różnią się dodatkami. Od wersji tych postnych z warzywami, po te wypasione z boczkiem i żeberkami. 1,5 kg ziemniaków cebula jajko 2 łyżki mąki łyżeczka majeranku ząbek czosnku 200 g kiełbasy sól i pieprz do smaku olej(...)smarujemy tłuszczem i obficie wysypujemy bułką tartą. Przekładamy masę ziemniaczaną, lekko ubijamy, tam gdzie wystają kawałki wędliny wciskamy je głębiej, aby powierzchnia była równa i gładka. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawiamy temperaturę na 180 stopni. Po około 20 minutach jak wierzch się zetnie, smarujemy go odrobiną oleju. Dzięki temu zabiegowi, olej nie przeniknie w głąb, a pozwoli ładnie zrumienić
Dieta moja pasjaTaki obiad przyrządzałam ostatnio dwa razy w ciągu jednego tygodnia tak nam posmakowało. Za pierwszym razem nie planowałam dodawać przepisu na bloga bo stwierdziłam, że danie
Mienta blogLubicie buraki? Ja bardzo, dlatego postanowiłam je wykorzystać do pysznej i prostej zapiekanki. Składniki: 6-7 średnich ziemniaków 4 buraki czerwone 2 cebule 2 jajka 300
e-PrzepisyKulinarneSałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym
Oryginalny smakPewnego dnia robiłam kurczaka pieczonego w warzywach. Miało być pysznie i aromatycznie, więc w naczyniu żaroodpornym znalazło się mnóstwo warzyw-ziemniaki, marchewka, papryka, pietruszka, cebula, czosnek, zielony groszek. Większość warzyw do zjedzenia, niektóre (pietruszka) dla aromatu. Gotowe danie wyglądało bardzo apetycznie, aż chciało się od razu zabrać do jedzenia. Jakoś tak przypadkowo na mój widelec trwfiła ta nięszczęsna pietruszka(...)naczynia, dodajemy olej, miód (nie jest konieczny, ale fajnie podkręca słodkawy smak pietruszki), przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy płasko na blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pietruszka zmięknie. Następnie przekładamy blachę na najwyższy poziom piekarnika i podpiekamy jeszcze przez kilka minut, aż frytki się przyrumienią. Gotowe
Zawsze głodna!była bardzo smaczna przekąska. A że sezon szparagowy pomału zbliża się do końca, warto jeszcze przez chwilę nacieszyć się tym warzywem. Użyłam camembert'a, ale można użyć dowolnego, dobrze rozpuszczającego się sera. Również szynkę podsuszaną możemy z powodzeniem zastąpić inną smaczną szynką. Podobny przepis znalazłam(...)lekko docisnąć - szparagi zostaną zamknięte w "kopercie". Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto i szparagi posmarować oliwą, posypać parmezanem i pieprzem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec 20 - 30 minut, aż ciasto ładnie spuchnie i się zezłoci, a szparagi będą miękkie. Podawać natychmiast. Smacznego
Stare GaryNiby nic takiego , a smakują każdemu!Mowa o młodych ziemniakach.Delikatne … mięciutkie …Smakują zarówno same , polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem
Ostra na Słodkobólu prosta i bardzo smaczna zapiekanka rodem z kuchni angielskiej ... W oryginale przyrządzana z mielonej wołowiny (u mnie z mięsa mielonego mieszanego), warzyw i warstwy puszystego puree ziemniaczanego . Danie syte i pożywne. Z powodzeniem możemy podać ją jako danie obiadowe. Warstwa mięsna: 0,7 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki(...)odcedzony groszek konserwowy, a na warstwę groszku wykładamy nasze ziemniaczane purée. Wygładzamy powierzchnię i widelcem robimy na powierzchni "zyzgzaki". Na wierzch układamy kilka wiórków masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20-25 minut. naczynia nie przykrywamy, aby ziemniaczki ładnie się przyrumieniły
Walijskie Pichceniejeszcze w piekarniku z dodatkiem piwa i przypraw. Nasza golonka nabierze wtedy nieco kolorów i przesiąknie aromatem piwa. Mięso jest soczyste i bardzo delikatne, a po podpieczeniu w piekarniku skórka chrupiąca. W dzisiejszym wpisie przeczytacie też na czym polega ta metoda gotowania. Metoda gotowania sous vide Co jakiś czas na kulinarnym rynku pojawiają się różne nowości tudzież gadżety, które(...)zalecana dla drobiu i dobrze wysmażonego mięsa. • 83 °C – 85 °C: temperatura ta jest również dobra do szybkiej pasteryzacji powierzchni mięsa. W tej temperaturze przygotowujemy również większość warzyw. Metodą tą możemy przygotować między innymi mięsa, ryby, owoce morza, warzywa i owoce. Dzięki szczelnemu zamknięciu i stałej temperaturze produkt końcowy jest pełen naturalnego smaku i aromatu, oraz zachowuje
Kulinarne przygody Gatity